Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 13:52

Alan Sugar

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(38 ψήφοι)

Ο Alan Sugar (το κανονικό του όνομα είναι Alan Michael Sugar και τον συναντάμε και ως Lord Sugar - Λόρδος Sugar), γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1947 στο Hackney, του Λονδίνου. Ήταν ο νεότερος από τα τέσσερα παιδιά της οικoγένειας της Fay και του Nathan Sugar. Ο πατέρας του ηταν ράφτης στο επάγγελμα και δούλευε σε μία εταιρεία ενδυμάτων του East End.

 

Alan_Sugar3.jpg

 

Πήγε δημοτικό σχολείο στο Northwold και Γυμνάσιο στο Brooke House. Μέχρι την ηλικία των 12, ξυπνούσε στις 06:00 κάθε μέρα για να βράσει παντζάρια για έναν τοπικό μανάβη και έτσι κέρδιζε το χαρτζιλίκι του δουλεύοντας στο μανάβικο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα κέρδη του Alan Sugar από την ενασχόλησή του με εργασίες μετά το σχολείο και τα Σαββατοκύριακα, ξεπερνούσαν κατά πολύ το εισόδημα του πατέρα του!

 

Έχοντας ξεκινήσει από την πώληση κεραιών αυτοκινήτων και αναπτήρων, σε ηλικία μόλις 21 ετών ο Sugar ίδρυσε την Amstrad το 1968. Επέλεξε αυτό το όνομα για την εταιρεία, γιατί ήταν το ακρωνύμιο από τα αρχικά το όνοματός του - Alan Michael Sugar TRADing. Η εταιρεία ξεκίνησε αρχικά με τις πωλήσεις χονδρικής και τις εισαγωγές/εξαγωγές, αλλά μετέπειτα άρχισε να πουλάει ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Η επιχείρηση επεκτάθηκε και στη δεκαετία του 1980 εισήχθη στο χρηματιστήριο. Τα κέρδη διπλασιάζονται κάθε χρόνο και στο υψηλότερο σημείο της, η αξία της Amstrad είχε φθάσει τα £1,2 δισ.

 

Το 1986 ο Alan Sugar κάνει ουσιαστικά μία κίνηση μάτ. Αγοράζει αντί £5 εκατ. το brand name και ολη τη σειρά υπολογιστών της Sinclair Research και γίνεται έτσι ουσιαστικά ο κυρίαρχος της βρετανικής αγοράς home υπολογιστών.

 

Alan_Sugar_-_clive_sinclair_sale1.jpg

 

Η δεκαετία του '90 όμως αποδείχθηκε ότι ήταν μια δύσκολη περίοδος όταν παραδόθηκαν υπολογιστές με προβλήματα στους Seagate δίσκους, με αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών και κατά συνέπεια, την απώλεια της καλής φήμης που ποτέ δεν μπόρεσε να ξανακερδίσει. Το 2007 η BSkyB αγόρασε την Amstrad για £125 εκατ.

Ένα άλλο επιχειρηματικό εγχείρημα του Sugar, ήταν η αγορά του ποδοσφαιρικού συλλόγου Τότεναμ το 1991. Ήταν μία κίνηση που αποδείχτηκε οτι είχε πολλά προβλήματα. Το 2001, ο Sugar πούλησε το μεγαλύτερο μέρος από το μερίδιο μετοχών του στην ENIC και το υπόλοιπο ποσοστό το 2007, βάζοντας τέλος στην 16χρονη ενασχόλησή του με τον ποδοσφαιρικό σύλλογο. Αυτή την περίοδο της ζωής του την αποκαλούσε «σπατάλη της ζωής του»( ‘a waste of his life’ ).

 

Ο Sugar έγινε επίσης τηλεοπτικό αστέρι στο περίφημο ριάλιτι σόου «The Apprentice» που προβλήθηκε από το BBC. Ξεκίνησε το 2005, με τον Sugar να παίζει το ρόλο που o Donald Trump έπαιζε στην αμερικανική έκδοση του show. Ο νικητής του διαγωνισμού κέρδιζε μια θέση στην εταιρεία του, μαζί με μία ευκαιρία για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση σε συνεργασία με τον Sugar και μια επένδυση ύψους £250.000 από τον ίδιο τον Sugar!

 

Το 2000, απονεμήθηκε στον Sugar ο τίτλος του Ιππότη (Knight) για τη συμβολή του στον κόσμο των επιχειρήσεων. Έχει τιμηθεί δύο φορές ως επίτιμος διδάκτωρ του Doctorate of Science από το City University το 1988 και το Brunel University το 2005.

 

alan2.jpg

 

Και κάποιες από τις ατάκες του Alan Sugar που έμειναν στην ιστορία :

 

" The 1980s gave anyone the opportunity to succeed ".
" I've got a gut feeling in my stomach ".
" You seem to have gone from anchor to wanker ".
" Never ever try to underestimate me because you will be making a fatal, fatal error. I don't like liars, I don't like cheats ".
" I don't like bullshitters, I don't like schmoozers, I don't like arselickers ".
" There's only room for one big mouth in the organization - and that's me! ".


Οι κυριότεροι υπολογιστές της Amstrad :


Amstrad CPC 464

Ο Amstrad CPC 464 ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους υπολογιστές στην Ευρώπη . Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια υπολογιστές πουλήθηκαν . Παρά τα συνήθη χαρακτηριστικά του (όπως αυτά του Sinclair ZX Spectrum και συχνά λιγότερο ενδιαφέροντα απ' ό,τι εκείνα άλλων όπως το Commodore 64 ή Atari XL / Xe series), ήταν πολύ δημοφιλής για την πραγματικά χαμηλή τιμή του και την εμπορική προσέγγιση: όλα τα περιφερειακά μαζί CPU, πληκτρολόγιο, μαγνητόφωνο, οθόνη (μονόχρωμη ή έγχρωμη). Ένας τεράστιος αριθμός των προγραμμάτων και περιφερειακών αναπτύχθηκαν για αυτό το μηχάνημα.

 

amstrad_464_7a.jpg

 

Amstrad CPC 664

Ο Amstrad CPC 664 πωλήθηκε για ένα μόνο έτος. Διάδοχος του Amstrad CPC 464, γρήγορα αντικαταστάθηκε από τον Amstrad CPC 6128. Ερχόταν μαζί με μία μονόχρωμη πράσινη οθόνη ή έγχρωμη και με ενσωματωμένη μονάδα δισκέτας. Η μονάδα δισκέτας ήταν 3 ιντσών, ένα ασυνήθιστο σχήμα που είχε ήδη χρησιμοποιηθεί από το Tatung Einstein και τα Oric Atmos. Όπως και το CPC 464, η τιμή του ήταν πολύ χαμηλή, γεγονός που εξηγεί γιατί πουλήθηκαν περίπου 10.000 μονάδες σε λιγότερο από ένα χρόνο.

 

amstrad_cpc_664_-_7a.jpg

 

Amstrad CPC 6128

Ο Amstrad CPC 6128 ήταν ο διάδοχος του Amstrad CPC 664. Είχε σχεδόν όλα τα ίδια χαρακτηριστικά με το 664, εκτός από τη μνήμη που ήταν 128ΚΒ.

 

amstrad_6128_7a.jpg

 

ZX Spectrum +2

O Sinclair Spectrum +2 ήταν ο πρώτος υπολογιστής Sinclair από την Amstrad αφότου αγόρασε τα δικαιώματα από την Sinclair. Ετσι, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ο ZX Spectrum +2 μοιάζει πολύ στο σχήμα και στη λειτουργικότητα με τον Amstrad CPC-464. Ήταν ένα είδος μείγματος μεταξύ του 128 Spectrum και του CPC-464!

 

zx_spectrum_plus_2_7a.jpg

 

ZX Spectrum +3

Το ZX Spectrum +3 είναι ο διάδοχος του Spectrum +2. Ακριβώς όπως το Spectrum +2 είναι ένα μίγμα μεταξύ του 128 Spectrum και του Amstrad CPC 464, το +3 Spectrum είναι ένα μίγμα μεταξύ του Spectrum 128 και του Amstrad CPC6128. Εχει 3" disk-drive ενσωματωμένο στη δεξιά πλευρά του πληκτρολογίου και ένα full stroke πληκτρολόγιο, ακριβώς όπως το CPC6128.

 

zx_spectrum_plus_3_7a.jpg

 

Amstrad 464 Plus / 6128 Plus

Οι 464 Plus και 6128 Plus, ήταν οι διάδοχοι του Amstrad CPC 6128. H Amstrad προσπάθησε να παρατείνει τη ζωή των παλαιών 8-bit Amstrad, λόγω του ανταγωνισμού με τους νέους 16-bit υπολογιστές όπως η Amiga και το Atari ST.

 

amstrad_6128_plus_7a.jpg

 

Amstrad GX4000

H GX4000 ήταν η πρώτη και μοναδική προσπάθεια της Amstrad να εισέλθει στην αγορά της κονσόλας παιχνιδιών. Η κονσόλα κυκλοφόρησε στην Ευρώπη το 1990 με βάση την τότε ακόμα-δημοφιλή τεχνολογία CPC. Η αρχιτεκτονική της GX4000 ήταν όμοια με των Amstrad CPC Plus υπολογιστών, τα οποία κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα, γεγονός που επέτρεψε το σύστημα να είναι συμβατό με την πλειοψηφία του CPC Plus λογισμικού. Αν και προσφέρει ενισχυμένες δυνατότητες γραφικών, απέτυχε να κερδίσει την αγορά, με αποτέλεσμα τη διακοπή της παραγωγής, πουλώντας συνολικά 15.000 μονάδες.

 

amstrad_gx4000_7a.jpg

 

Sinclair PC200

Το PC Sinclair 200 ήταν ένας από τους τελευταίους υπολογιστές κάτω από το εμπορικό σήμα Sinclair (μαζί με το PC-500). Στην πραγματικότητα δεν ήταν ένας Sinclair εξ ολοκλήρου, αλλά μία desktop έκδοση του Amstrad PPC-512.

 

sinclair_pc200_7a.jpg

 

Amstrad PC1512 / Amstrad PC1640

Το 1986 η Amstrad με το PC1512 αποφάσισε να μπει στην αγορά του χαμηλού κόστους PC κλώνων. Ήταν μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, καταλαμβάνοντας πάνω από το 25% της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο Amstrad PC 1640 ήταν ο διάδοχος του υπολογιστή Amstrad PC1512. Είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με τον προκάτοχό του, εκτός από τη πρόσθετη μνήμη (640KB αντί 512KB) και την EGA κάρτα γραφικών. Είχε επίσης μεγάλη επιτυχία, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι το PC1512.

 

amstrad_pc_1512_7a.jpg

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ :

 


 

 

 

Διαβάστηκε 6601 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Douglas Engelbart Niklaus Wirth »
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

great retro computers and retro consoles companies logos