Είχε σημαντικές επιτυχίες όπως την πρώτη τηλεόραση/ραδιόφωνο τσέπης (Microvision, 1966), το πρώτο «κομπιουτεράκι» τσέπης (Sinclair Executive, 1972), τον πρώτο υπολογιστή με τιμή κάτω από 100 λίρες Αγγλίας (ΖΧ80, 1980), τον πρώτο σε πωλήσεις Βρετανικό υπολογιστή (ΖΧ Spectrum, 1982), αλλά είχε και σημαντικές αποτυχίες όπως το ηλεκτρικό όχημα Sinclair C5 (1985) και τον υπολογιστή Sinclair QL (Τα πρώτα μοντέλα που κατασκευάστηκαν δεν είχαν ελεγχθεί επιμελώς και είχαν πολλά bugs).
Ο Clive παντρεύτηκε το 1962 με την Ann Briscoe όπου απέκτησαν και τρία παιδιά. Το ζευγάρι χώρισε το 1985.
Ο Clive παντρεύτηκε ξανά το 2010 (70 ετών τότε) την κατά πολύ νεότερή του Angie Bowness (33 ετών).
Ο Sinclair, είναι ένας υπολογίσιμος αλλά συχνά αμφισβητούμενος βιομήχανος της Βρετανικής βιομηχανίας για περισσότερο από 25 χρόνια. Πρωτοπόρος πάντα σε ιδέες, μάλιστα, τιμήθηκε με παράσημο από την κυβέρνηση της Margaret Thatcher για τις καινοτομίες του. Ήταν όμως ριψοκίνδυνος και είχε διάφορες ιδέες για πρωτοτυπίες και για άλλα πράγματα πέρα από τους υπολογιστές. Αλλά οι πρωτοτυπίες δεν είναι πάντα και εμπορικές επιτυχίες, ειδικά με το όχημα Sinclair C5 που έφτιαξε και αυτό ήταν μια τεράστια αποτυχία και μάλιστα ήταν η αιτία της χρεοκοπίας της Sinclair. Βέβαια, ακόμα και σήμερα, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν έχουν γίνει αποδεκτά από το αγοραστικό κοινό. Ο ίδιος βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε ότι χρεοκόπησε, σήμερα η περιουσία του είναι κάποια εκατομμύρια Αγγλικές λίρες και τον βλέπουμε να παίζει πόκερ στην Αγγλική τηλεοπτική σειρά Late Night Poker.
Επίσης λειτουργεί ως σύμβουλος και κριτής σε συγκεντρώσεις νέων εφευρετών (αφού διατηρεί άριστες σχέσεις με το Πανεπιστήμιο του Cambridge).
Ο Clive είναι και μέλος της Βρετανικής Mensa, μάλιστα ήταν και πρόεδρος εκεί για 17 ολόκληρα χρόνια, από το 1980 μέχρι και το 1997.
Ο όρος "Uncle Clive" - Θείος Clive - Από πού προήλθε άραγε?
H Sinclair αντιμετώπισε μια δύσκολη πρόκληση στο μάρκετινγκ στη δεκαετία του 1980, όταν η εταιρεία ανέπτυξε τον ZX Spectrum. Μέχρι το Sinclair ZX80, η Sinclair είχε ένα αρκετά απλό διαχωρισμό μεταξύ των προ-συναρμολογημένων καταναλωτικών προϊόντων (όπως τα περισσότερα της σειράς υπολογιστών) και σετ συσκευών σε κιτ για χομπίστες (όπως οι περισσότερες από τις συσκευές ήχου). Το marketing σε χομπίστες απαιτούσε σημαντικά διαφορετικό χειρισμό, από αυτό σε τεχνολογικά αναλφάβητους καταναλωτές. Με τη σειρά των υπολογιστών ΖΧ, η Sinclair αντιμετώπισε το δύσκολο έργο της προώθησης των προϊόντων της και για τις δύο ομάδες ταυτόχρονα. Θα έπρεπε να κερδιθεί η υποστήριξη από τους χομπίστες - εξ ου και οι εκδόσεις του κιτ ZX80 και ZX81 και το do-it-yourself kit αναβάθμισης του ΖΧ Spectrum - ενώ ταυτόχρονα δε θα έπρεπε να τρομάξει τους αρχάριους σε υπολογιστές.
Η Primary Contact, η εταιρεία marketing της Sinclair, επικεντρώθηκε στην εμπορία για τους αρχάριους, ενώ εξακολουθούσε να παρέχει αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες για να κρατήσει τους χομπίστες.
Ήταν γύρω από αυτό το διάστημα όταν ο μύθος του «θείου Clive" Sinclair τέθηκε σε εφαρμογή. Κανείς δεν φαίνεται να ξέρει ακριβώς από που προήλθε. Ο Guy Kewney, ένας αρθρογράφος κουτσομπολιών (gossip columnist) στο Personal Computer World, ισχυρίστηκε ότι αυτός σκέφτηκε πρώτος την «θείος Clive" persona, αλλά τελικά φαίνεται ότι το όλο θέμα πιστώνεται στην εταιρεία marketing, Primary Contact. Η εταιρεία αναγνώρισε κατά την έναρξη της δεκαετίας του 1980 ότι οι νέοι πελάτες της Sinclair χρειάζονταν κάποιο πιο "προσωπικό" τρόπο προσδιορισμού τους με την εταιρεία. Ρίχνουν λοιπόν την ιδέα της χρησιμοποίησης του ίδιου του Clive Sinclair ως εξέχουσα φιγούρα (figurehead), μια κίνηση που αποδείχτηκε ευφυέστατη!
Αν και ο Sinclair, δεν ήταν εντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό πιο πριν, ερχόταν τώρα όμως στο προσκήνιο με ένα τρόπο που κανένας άλλος από τους αντιπάλους του δεν μπορούσε να μιμηθεί! Λίγοι άνθρωποι θα έχουν αναγνωρίσει τον Alan Sugar της Amstrad στο δρόμο (εκτός και αν ζούσαν στο Τότεναμ), αλλά ο «θείος Clive" έγινε ένα οικείο όνομα με ένα άμεσα αναγνωρίσιμο πρόσωπο, πολύ αγαπητός ακόμα και από τους γελοιογράφους! Ήταν μια πολύ επιτυχημένη στρατηγική!
Ο δημοσιογράφος David O'Reilly σημειώνει:
"Με την έξυπνη χρήση των δημοσίων σχέσεων, ιδιαίτερα παίζοντας με την εικόνα ενός Βρετανού που κατακτά τον κόσμο, ο Sinclair έχει γίνει το πιο γνωστό όνομα στα micros."
(Microscope, Οκτώβριος 1982).
Μία από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες από την εκστρατεία αυτή ήρθε το 1984, όταν ανακοινώθηκε το Sinclair QL. Η διαφημιστική εκστρατεία περιελάμβανε ένα τηλεοπτικό σποτ που δείχνει τον ίδιο τον Sinclair, κυριολεκτικά πηδώντας πάνω από μια σειρά από ηλεκτρονικούς υπολογιστές των ανταγωνιστών, να κάνει κυριολεκτικά ένα κβαντικό άλμα, «Quantum Leap".
Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Θάτσερ - η οποία δεν ήταν καθόλου δημοφιλής μέχρι τον Πόλεμο των Νησιών Φόλκλαντ - "επένδυσε" στην επιτυχία του Sinclair. Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν ένας μεγάλος οπαδός του Sinclair, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να παρουσιάσει κατά την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού ένα ΖΧ Spectrum! Έτσι, ήρθε ως έκπληξη μόνο για τον ίδιο τον Sinclair, η απονομή του τίτλου του ιππότη το 1983, θέτοντας τη σφραγίδα στη φήμη του. Αλλά η εικόνα του ως επιχειρηματίας δεν περιορίζεται μόνο στη δεξιά πτέρυγα πολιτικών της Θάτσερ. Την ίδια χρονιά, η αντι-Θατσερική εφημερίδα Guardian βραβεύει τον Sinclair ως ο "Νέος Επιχειρηματίας του Έτους" (Young Businessman of the Year), παρά το γεγονός ότι (στην ηλικία των 43), δεν ήταν ακριβώς ούτε νέος και ούτε επιχειρηματίας από τη δική του σκοπιά. Ακολούθησαν και άλλες βραβεύσεις και τιμές, από Πανεπιστήμια και οργανισμούς, αναγνωρίζοντας έτσι το πρωτοπόρο έργο του.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ :
https://en.wikipedia.org/wiki/Clive_Sinclair
UPDATE : Δυστυχώς στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 ο μεγάλος SIR Clive Sinclair απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών.