BBS (Bulletin Board System)

BBS (Bulletin Board System) (1)

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 00:26

BBS (Bulletin Board System)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(215 ψήφοι)

BBS (Bulletin Board System) είναι ένας υπολογιστής που τρέχει λογισμικό που επιτρέπει στους χρήστες του ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω e-mail, chat, ανταλλαγή αρχείων, ανάγνωση ειδήσεων και δημοσίων πινάκων μηνυμάτων κτλ.

Το πρώτο BBS δημιουργήθηκε το 1978 από τον Ward Christensen και Randy Suess και ονομάζονταν CBBS (Computerized Bulletin Board System).

Η άνθηση των BBS όμως έγινε περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και μετά και το περιβάλλον τους βασιζόταν σε κείμενο μιας και δεν υπήρχε ακόμα περιβάλλον γραφικών.

 

bbs1

 

Επίσης αρκετά BBS πρόσφεραν και on-line παιχνίδια στα οποία οι χρήστες μπορούσαν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Αρχικά στα BBS η πρόσβαση γινόταν μόνο μέσω της τηλεφωνικής γραμμής χρησιμοποιώντας ένα dial-up μόντεμ , αλλά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σε ορισμένα BBS η πρόσβαση γινόταν και μέσω Telnet ή μέσω δικτύου ανταλλαγής πακέτων.

 

bbs2

 

Έτσι υπήρχαν BBS που είτε αφορούσαν ένα συγκεκριμένο θέμα, αλλά και αρκετά να είναι πιο γενικής φύσεως καλύπτοντας διαφορα θέματα, με τους χρήστες να ψάχνουν και να βρίσκουν το κατάλληλο BBS που ταιριάζει στις ανάγκες τους.

Καθώς η χρήση του Διαδικτύου όμως γινόταν περισσότερο διαδεδομένη στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, προσφέροντας πολλά περισσότερα στους χρήστες και με μεγαλύτερη ευκολία, τα παραδοσιακά BBS έχασαν τη δημοτικότητά τους.

 

bbs3

 

Υπάρχουν όμως ακόμα και σήμερα κάποια BBS που αρκετοί χρήστες νοσταλγοί του παρελθόντος μπαίνουν και τα χρησιμοποιούν ακόμα.

Στην Ελλάδα υπήρχαν πολλά BBS π.χ. Compulink, Athens, AcroBase, G.A.T.E, Hypercomm, Matrix, Hol, Oasis και πολλά άλλα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ :

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Bulletin_board_system

 
http://www.retrocomputers.gr/index.php/forum/187-bbs-bulletin-board-system 

 

Μερικά video για BBS μπορείτε να δείτε παρακάτω :

 

 

 

great retro computers and retro consoles companies logos