Ιστορία Εταιρειών Hardware

Ιστορία Εταιρειών Hardware (4)

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 12:01

Apple

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(37 ψήφοι)

Apple

Η Αρχή: Η Ιστορία της Apple ξεκινάει με τους δύο Steve, τον Steve Jobs και τον Steve Wozniak. Δύο φίλοι μεγαλωμένοι με τόσο διαφορετικό τρόπο ζωής, όπως και το σλόγκαν μετέπειτα της εταιρείας τους “Think Different”.

 

steeve_jobs.jpg

 

Ο πρώτος Steve (Jobs) θετός γιος των Paul Reinhold Jobs και της Clara Jobs, είχε από μικρός το χάρισμα να κερδίζει και να γοητεύει τους φίλους του και τον οποιοδήποτε είχε απέναντί του. Είχε ένα επιφανειακό πάθος με τα ηλεκτρονικά και την τεχνολογία και δεν μπλεκόταν ποτέ με κολλητήρια, μαστορέματα και ότι άλλο θα του δημιουργούσε δυσφορία αντί να κάνει την ζωή του πιο εύκολη.

Ο δεύτερος Steve (Wozniak) γόνος πιο ευκατάστατης οικογένειας, φυσικό ταλέντο στα ηλεκτρονικά χωρίς να είναι ο τύπος του “nerd” αφού ήταν αθλητικός τύπος και κολυμβητής με επιδόσεις. Ανακατευόταν συνέχεια με κατσαβίδια, καλώδια και είχε εμβαθύνει στη φυσική των ηλεκτρονικών. Ήταν ανήσυχο και επαναστατικό πολιτικό πνεύμα, γι'αυτό και αποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο όταν προγραμμάτισε στον κεντρικό υπολογιστή να τυπώνει την φράση “Fuck Nixon”.

Η πρώτη τους γνωριμία έγινε στο γκαράζ του κοινού τους φίλου Bill Fernandez όταν ο Wozniak είχε κατασκευάσει τον πρώτο του ολοκληρωμένο υπολογιστή τον “Cream Soda Computer”. Ο Wozniak εμπνεύστηκε το όνομα από το αναψυκτικό που του προμήθευε ο Bill στη διάρκεια της συναρμολόγησής του. Όταν είχε ολοκληρωθεί το εγχείρημα, ο Bill έφερε τον Jobs στο γκαράζ του να το δει. Δημιουργήθηκε μια χημεία και το πάθος των δυο Steve για την τεχνολογία τους έδεσε με μια δυνατή φιλία. Ο Jobs θαύμαζε τον Wozniak γιατί κατείχε την τεχνογνωσία των ηλεκτρονικών και το πάθος για δημιουργία, ενώ ο Wozniak γοητεύτηκε από το ελεύθερο πνεύμα του οραματιστή Jobs. Δυστυχώς όμως ο Cream Soda Computer δεν είχε την εξέλιξη που θα περίμεναν οι 3 φίλοι όταν στην πρώτη του παρουσίαση, υπερθερμάνθηκε και έσκασε μπροστά στα μάτια ενός δημοσιογράφου της τοπικής εφημερίδας.

Τότε ο Jobs έπεισε τον Wozniak να έρθει στο δικό του γκαράζ όπου και θα του παρείχε μεγάλη ποικιλία εξαρτημάτων για να συνεχίσει τις προσπάθειές του. Εκείνη την εποχή οι δύο Steve διαβάζουν ένα άρθρο για τον John Drapper, τον επονομαζόμενο και Captain Crunch για μια εφεύρεση του, το “μπλε κουτί” το οποίο είχε την δυνατότητα να συνδεθεί με οποιοδήποτε τηλεφωνικό δίκτυο με τονικό σύστημα και να επιτρέπει δωρεάν τηλεφωνήματα. Οι δύο Steve πήραν τότε την απόφαση να φτιάξουν το δικό τους “μπλε κουτί” και το κατάφεραν. Ο Jobs κατάφερε να πουλήσει αρκετά κομμάτια και να μαζέψουν τα πρώτα τους χρήματα, ενώ στην πορεία γνώρισαν και τον Drapper ο οποίος με τη σειρά του, τους μύησε στο phreaking. Κατά συνέπεια απέκτησαν και τα phreaker ψευδώνυμά τους, ο Jobs ήταν ο “Oaf Tobark” ενώ ο Wozniak “Berkeley Blue”.

 

apple_history_02.jpg

 

1976: Ο Steve Wozniak και Steve Jobs με τις οικονομίες τους δημιουργούν μέσα στο γκαράζ του δεύτερου, στο Los Altos της California, την εταιρεία “Apple” και κατασκευάζουν το πρωτότυπο Apple I. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Hewlett-Packard, στο τότε αφεντικό του Wozniak που δούλευε part-time, ο οποίος δεν έδειξε ενδιαφέρον λόγω του ότι δεν υπήρχε τμήμα στην HP να το υποστηρίξει. Γίνεται δεύτερη παρουσίαση στο Homebrew Computer Club, όπου εκεί ο Jobs μετά από μια διάλεξη που καθήλωσε και εντυπωσίασε τα μέλη του club, ανακάλυψε πως πρέπει να προχωρήσουν μόνοι τους σε αυτό το εγχείρημα. Έτσι κατάφερε να κλείσει με την αλυσίδα καταστημάτων byte shop μια προπαραγγελία 50 κομμάτια από κανονικούς υπολογιστές και όχι απλώς πρότυπες πλακέτες. Εκείνο που έλειπε τώρα ήταν το κεφάλαιο για αγορά εξαρτημάτων και προσωπικό για την συναρμολόγηση. Τότε ο Jobs καλεί τον συνάδελφό του Ronald Wayne, τον 3ο συνιδρυτή, ο οποίος μπαίνει στην Apple με μερίδιο 10%. Ο Wayne επιφυλακτικός μετά από προσωπικές επαγγελματικές αποτυχίες και βλέποντας τους δυο Steve να έχουν χρεωθεί με ένα επαγγελματικό δάνειο, αποσύρεται από την εταιρεία και περιορίζεται μόνο στο να βοηθήσει στην συναρμολόγηση και συγγραφή του manual για τον Apple I, με αμοιβή του ποσού των 800 δολαρίων.

 

apple_history_03.jpg

                                    (Apple I η πλακέτα)

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 00:30

Commodore

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(38 ψήφοι)

Commodore

Η εταιρεία Commodore Business Machines (CBM) με έδρα το West Chester, Pennsylvania ήταν μία από τις εταιρίες κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών που συνέβαλε στην ανάπτυξη της βιομηχανίας οικιακών υπολογιστών στις δεκαετίες ’70 και ’80. Μάλιστα, η CΒΜ ήταν κυρίαρχος στην αγορά των οικιακών υπολογιστών τη δεκαετία του ’80 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τα μοντέλα Commodore 64 και Amiga 500.

 

commodore_logo_5.jpg

          Το λογότυπο της Commodore

 

Το 1954 ο Jack Tramiel, Πολωνός μετανάστης εβραϊκής καταγωγής και επιβιώσας του Άουσβιτς, ιδρύει την εταιρεία κατασκευής γραφομηχανών Commodore Portable Typewriter Company στο Toronto του Canada.

 

Jack_Tramiel_5.jpeg

                  O Jack Tramiel

 

Το 1955 ο Jack Tramiels ιδρύει την εταιρεία κατασκευής μηχανικών υπολογιστικών μηχανών Commodore Business Machines Inc.

 

Commodore_adding_machine_calculator_5.jpg     Commodore_adding_machine_calculator_b_5.jpg

                                  Οι υπολογιστικές  μηχανές Commodore 207 και 208

 

Το 1962 η εταιρεία Commodore International Limited εισέρχεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το 1967 η Commodore εισάγει ηλεκτρονικές υπολογιστικές μηχανές (electronic calculators) από την Ιαπωνία.

 

Commodore_electronic_adding_machine_US_1_5.jpg   Commodore_electronic_adding_machine_US_12_5.jpg

                              Οι ηλεκτρονικές υπολογιστικές μηχανές Commodore US-1 και US-12M

 

Το 1971 η Commodore κυκλοφορεί στην αγορά το μοντέλο C108, την πρώτη της ψηφιακή ηλεκτρονική υπολογιστική μηχανή (digital calculator) σε συνεργασία με την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (microchips)  Texas Instruments. Την ίδια χρονιά η Commodore ξεκινάει τις δραστηριότητές της στη Γερμανία με την ίδρυση της εταιρείας Commodore Büromaschinen GmbH.

 

CbmC110_5.jpg

Η ηλεκτρονική υπολογιστική μηχανή CBM 110

 

Το 1976 η Commodore αγοράζει την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων MOS Technology με έδρα το West Chester στην Pennsylvania και μεταφέρεται από το Toronto εκεί. O Charles ‘Chuck’ Pedle, ηλεκτρονικός και σχεδιαστής microchips της MOS Technology και επικεφαλής μηχανικός στην Commodore, ξεκινάει την ανάπτυξη του PET (Personal Electronic Transactor).

 

Commodore_electronic_calculator_N60_5.jpg

Η ηλεκτρονική υπολογιστική μηχανή Commodore Ν60 (navigator calculator)

 

To 1977 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής της Commodore, o PET 2001 με επεξεργαστή τον 6502 της MOS Technology, 8-bit, RAM 4ΚB (2001-4) ή 8 ΚB (2001-8), μονόχρωμη οθόνη και αποθηκευτικό μέσο κασέτα.

 

Commodore_PET_3032_5.jpg

                                      Commodore PET 3032

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 02:01

Nintendo

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(47 ψήφοι)

Nintendo

 

任天堂 

Nintendo_hanafuna_5.jpg

 

Όσοι ασχολούνται με τα videogames θα γνωρίζουν αυτό το όνομα.

 

Nintendo σημαίνει "άφησε την τύχη σου στα χέρια της μοίρας", άλλες αναφορές λένε για "άσε την τύχη στον παράδεισο".

 

Η Nintendo Co.Ltd είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη εταιρεία από το Kyoto της Ιαπωνίας.


Είναι η κατασκευάστρια εταιρεία των GameBoy, NES, SNES, N64 και όλη την Hardware οικογένεια για Video Games.


Από το 1983 έχει πουλήσει περίπου 2.4 δισεκατομμύρια παιχνίδια και 420 εκατομμύρια παιχνιδομηχανές.

 

the-heroes-of-nintendo-nintend0_5.jpg

 

Οι Mario, Donkey Kong, Zelda και gaming σειρές όπως Pokemon, Metroid και πολλά άλλα, χαρίζουν ωραίες gaming εμπειρίες σε όλους.

1889
Ο Fusajiro Yamauchi κατασκευάζει τα "Hanafuda" (λουλούδι/ανθος). Τα "Hanafuda" είναι χειροποίητες κάρτες όπου έχουν σκοπό την διασκέδαση, παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν και για παράνομα παιχνίδια στοιχημάτων (Yakuza).

 

Nintendo-1889

 

1902
Ο F.Yamauchi κατασκευάζει τις πρώτες κάρτες με "δυτικό άρωμα", προορίζονταν για εξαγωγή αλλά έγιναν διάσημες και στην Ιαπωνία.

1933
Η εταιρεία μετονομάζεται σε Yamauchi Nintendo & Co.

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 12:21

Sinclair

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(49 ψήφοι)

sinclair_logo_2g5.png

 

Η εταιρία Sinclair Research Ltd. εδρεύει στο Cambridge της Αγγλίας και είναι μια από τις σημαντικότερες εταιρίες κατασκευής προσωπικών και οικιακών ηλεκτρονικών υπολογιστών στη δεκαετία του ’80.

 

Ο μικροϋπολογιστής ZX Spectrum μπήκε σε εκατομμύρια σπίτια και έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς νέους και νέες να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό!

 

sinclair_models-45.jpg

 

Το 1973 o επιχειρηματίας και εφευρέτης Clive Sinclair ιδρύει την εταιρία ηλεκτρονικών Ablesdeal Ltd, η οποία μετονομάζεται σε Westminster Mail Order Ltd και το 1975 παίρνει το όνομα Sinclair Instrument Ltd. Από την ίδρυσή της το 1973, μέχρι και το 1976, η εταιρία είναι αδρανής.

 

Το 1976 η εταιρία ενεργοποιείται και αναλαμβάνει να συνεχίσει τις δραστηριότητες της εταιρίας Sinclair Radionics, μιας εταιρίας που έχει ήδη ιδρύσει από το 1961 ο Sinclair και κατασκευάζει φορητά ραδιόφωνα, Hi Fi συστήματα, ηλεκτρονικές αριθμομηχανές και επιστημονικά όργανα. Η εταιρία αυτή αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και ο Sinclair δεν έχει πια τον έλεγχό της. Εκείνη την εποχή πείθει τον  ηλεκτρονικό και εφευρέτη Chris Curry, που δουλεύει στην Radionics από το 1966, να έρθει μαζί του στην Instrument και να τη θέσουν μαζί σε λειτουργία.

 

sinclair_enisxitis_2.jpg

                                      Sinclair Hi-Fi Ενισχυτής

 

Το 1977 η Sinclair Instrument Ltd κυκλοφορεί τη mini φορητή τηλεόραση Microvision και με μεγάλη επιτυχία το Wristle Calculator, μια ηλεκτρονική αριθμομηχανή που φοριέται στον καρπό, όπως το ρολόι χειρός. Η επιτυχία αυτή δίνει στην εταιρία τα απαραίτητα κεφάλαια, ώστε ο Chris Curry μαζί με τον Ian Williamson να αναπτύξουν σε μορφή kit τον μικροϋπολογιστή MK14 (Microcomputer Kit 14). Την ίδια εποχή, η Sinclair Instrument Ltd μετονομάζεται σε Science of Cambridge Ltd.

 

     microvision3.jpg    Sinclair_Wistle_Calculator_1.jpeg

             Sinclair Microvision TV                                           Sinclair wrist calculator

     

Το 1978 η Science of Cambridge Ltd κυκλοφορεί τον ΜΚ 14 που βασίζεται στον μικροεπεξεργαστή  SC/MP (Simple Cost-effective Micro Processor) της National Semiconductor, με 256 Bytes RAM και είναι κάτι το πρωτοποριακό για την εποχή του. Ο MK 14 πούλησε πάνω από 50.000 μονάδες.

 

mk14home.jpg       mk14-540x334_2.jpg

                                                Science of Cambridge MK-14

    

To 1979 o Jim Westwood, επικεφαλής ηλεκτρονικός του Sinclair στην Science of Cambridge Ltd, σχεδιάζει ένα νέο μικροϋπολογιστή που βασίζεται στον 8-bit μικροεπεξεργαστή Z80 της Zilog. Την ίδια χρονιά η εταιρία Science of Cambridge Ltd. μετονομάζεται σε Sinclair Computers Ltd.

great retro computers and retro consoles companies logos