Ονομάζομαι Φώτης Μαυράκης, είμαι γεννημένος το 1978 και χρησιμοποιώ το nickname Fotis_KFOR στο internet και στα διάφορα forum που είμαι γραμμένος όλα αυτά τα χρόνια. 

 

fotis kfor

 

Για πολλά χρόνια ήθελα να φτιάξω αυτό το site για να μοιραστώ μαζί σας το χόμπι μου σχετικά με τους υπολογιστές και τις κονσόλες, για το gaming, αλλά και για τις συλλογές παλαιών υπολογιστών, κονσολών, αλλά και περιοδικών πληροφορικής, καθώς είμαι συλλέκτης και έχω λάβει ενεργά μέρος και σε εκθέσεις υπολογιστών και κάνω αυτό το χόμπι περίπου από το έτος 2000 που τότε αποφάσισα να μαζεύω ρετρό υπολογιστές / κονσόλες / περιοδικά ως συλλέκτης και ως fan του είδους.

Είχα βάλει ως στόχο να κάνω με κάποιο τρόπο είτε ένα φυσικό μουσείο με την ιστορία της πληροφορικής και του gaming, ή αν αυτό δεν ήταν εφικτό, να έστηνα σε ένα δικό μου χώρο τα μηχανήματα της συλλογής μου και να έχω ένα μικρό μουσείο στο χώρο μου βλέποντας το με τους φίλους μου και να περιοριζόμουν κάνοντας το έστω "online" μέσω αυτού του site και να έκανα όποτε μπορούσα κάποιες εκθέσεις (με ελεύθερη είσοδο) με τα μηχανήματά μου, ώστε να μοιράζομαι το χόμπι μου με άλλους φίλους του retro computing / retro gaming.

Επειδή δεν μπόρεσα να κάνω ένα φυσικό μουσείο, δημιουργήθηκε μετά από πολλή δουλειά και πολύ χρόνο αυτό το site (το 2012) ως μια μορφή "online μουσείου" και όχι μόνο, έχοντας διάφορα ενημερωτικά θέματα μέσω των μενού ως προς την ιστορία της πληροφορικής και των υπολογιστών και κονσολών, την συλλογή μου με πολύ πλούσιο φωτογραφικό υλικό μιας και όλα τα μηχανήματα έχουν φωτογραφηθεί ένα προς ένα και από όλες τις πλευρές για όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή παρουσίαση, όπως επίσης και όλα τα περιφερειακά τους και το software τους με σκοπό να υπάρχουν αυτές οι τόσο λεπτομερείς φωτογραφίες ώστε κάποιος που δεν έχει δει ποτέ κάποιο μηχάνημα είτε το είχε και θα ήθελε να θυμηθεί ακριβώς πώς ήταν, να το δει με όσο περισσότερη λεπτομέρεια γίνεται στις χιλιάδες φωτογραφίες που υπάρχουν στο site (σαν μια μορφή "virtual μουσείου"). Επίσης υπάρχουν και αλλά πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που θα ανανεώνονται τακτικά.

 

Λίγα λόγια για εμένα . . .

 

Το 1987 απέκτησα τον πρώτο μου υπολογιστή, έναν ZX Spectrum+3!    

 

Sinclair ZX Spectrum  3 fotis kfor

 

 Άρχισα να γράφω προγράμματα κυρίως σε Basic, να αγοράζω περιοδικά υπολογιστών και να πληκτρολογώ τα ατελείωτα listings κώδικα, να παίζω παιχνίδια και γενικά να μπαίνω σε αυτόν τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής και του gaming που μου άρεσε και συνεχίζει να μου αρέσει το ίδιο μέχρι και σήμερα και λόγω αυτού διάλεξα στο τεχνικό λύκειο την ειδικότητα του προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

Επίσης είχα και έναν Amstrad PC 1512 και έτσι άρχισα να ασχολούμαι και με αυτόν μαθαίνοντας το MS-DOS και τα προγράμματα αλλά και τα παιχνίδια της εποχής σε ηλικία μικρότερη των 10 ετών.

Ταυτόχρονα σαν πιτσιρικάδες μαζευόμασταν με φίλους σε σπίτια όπου κάποιοι είχαν NES, Atari, Amiga, Sega κτλ και λιώναμε στο gaming.

Από πολύ μικρός επίσης είχα μεγάλη αγάπη για τα Arcades (τα γνωστά ηλεκτρονικά ή ουφάδικα όπως τα λέγαμε) οπότε έπαιζα αρκετά παιχνίδια της εποχής όπως τα Double Dragon, Golden Axe, PacMan κτλ και συνεχίζω ακόμα και σήμερα όποτε βρίσκω λίγο χρόνο μέσω του εξομοιωτή των arcades, το M.A.M.E. σε 2 καμπίνες που έχω αποκτήσει για το λόγο αυτό. 

 

           Cabinet 1 fotis_kfor       Cabinet 2 fotis kfor

 

Η δημιουργία της συλλογής υπολογιστών / κονσολών

 

 Όλα ξεκίνησαν περίπου το έτος 2000, όταν άρχισα να σκέφτομαι να δημιουργήσω μια συλλογή με υπολογιστές και κονσόλες για να φτιάξω κάτι σαν ένα μουσείο με την ιστορία της πληροφορικής και του Gaming, ώστε όποτε ήθελα να μεταφέρομαι "live" στην ιστορία είτε μόνος μου ή και με φίλους μου και άτομα που θα ήθελαν να δουν αυτά τα μηχανήματα από κοντά, αλλά επίσης και για να διασώσω κατά έναν τρόπο την ιστορία αυτή έχοντας στην κατοχή μου αυτά τα μηχανήματα, επειδή σέβομαι την ιστορία της πληροφορικής που είναι πάρα πολύ μεγάλη και πολύπλοκη και έχει περάσει πάρα πολλά στάδια για να φτάσει στην σημερινή της μορφή, έχοντας χαρίσει ωραίες στιγμές και δυνατές αναμνήσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μελλοντικά είχα ως σκέψη να δημιουργούσα και ένα κανονικό μουσείο υπολογιστών / κονσολών αν αυτό ήταν δυνατόν.

Επειδή δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για να το κάνω άμεσα, αλλά ούτε και ο χώρος για να τα στήσω, ξεκίνησα για αρχή τότε με 3-4 μηχανήματα που τα είχα πακεταρισμένα σε κούτες, και σταδιακά όλα αυτά τα χρόνια όποτε μπορούσα αγόραζα περισσότερα.

 

Apothiki prin to stisimo 1 fotis_kfor     Apothiki prin to stisimo 2 fotis kfor    Apothiki prin to stisimo 3 fotis kfor

 

Αυτό το χόμπι συνεχίζεται μέχρι σήμερα (όσο το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις), έχοντας δημιουργήσει με πάρα πολύ κόπο και πολύ χρόνο μια αρκετά μεγάλη και ωραία συλλογή (αλλά και τον αντίστοιχο χώρο για να στηθούν) με αντιπροσωπευτικά μηχανήματα με το Timeline της πληροφορικής και του Gaming και διάφορα άλλα μηχανήματα σαν προγόνους της πληροφορικής και του gaming όπως μια adding machine, μια γραφομηχανή, παιχνίδια της TOMY, Handhelds, κομπιουτεράκια και διάφορα άλλα. Τα περισσότερα μηχανήματα δουλεύουν αφού αγοράστηκαν ως λειτουργικά, με εξαίρεση πολύ λίγα untested - κυρίως κάποια pongs.

 

Retro Room fotis kfor  Retro Room fotis_kfor  Retro Room 10 fotis kfor 

 

Επίσης επειδή περισσότερο είμαι PC User / Gamer από μικρή ηλικία σε σχέση με τα άλλα μηχανήματα, δούλευα με αρκετά προγράμματα αλλά και έπαιζα με τα αξέχαστα DOS games αλλά και με τα νεότερα (αγαπημένο μου το Unreal Tournament 2004!), αποφάσισα επίσης το έτος 2000 περίπου να φτιάξω κάτι σαν ένα "Retro Project" που το ονόμασα Retro Computer - ένα PC που να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια από την αρχή της ιστορίας των PCs μέχρι και τότε (το 2000), αλλά και αρκετά προγράμματα.

 

Retro Computer 06 fotis_kfor  Retro Computer 08 fotis kfor  Retro Computer 09 fotis kfor 

 

Επίσης είμαι στην ευχάριστη θέση να έχω στη συλλογή μου και όλα τα τεύχη κάποιων περιοδικών πληροφορικής, αλλά κυρίως του αγαπημένου μου περιοδικού PC Master που διαβάζω από μικρό παιδί από το πρώτο του τεύχος μέχρι και σήμερα, αλλά και επίσης διπλά χαρούμενος που το περιοδικό έχει αναφέρει στις σελίδες του κάποια από τα projects μου και τις συλλογές μου, αλλά και το παρών website :

 

 PC MASTER MAGAZINES COLLECTION fotis_kfor    PC Master RETRO COLLECTION fotis_kfor

 

PC Master RETRO COMPUTER fotis kfor

 

     pc master fotis_kfor

 

       pc master fotis kfor

 

Μόλις είχα δημιουργήσει το site (το 2012), το είδε η Δώρα Παυλίδου η οποία είχε τη ραδιοφωνική εκπομπή "Βουτιά στα #social media" στον ΒΗΜΑ FM και έτσι με κάλεσε και μίλησα live στην εκπομπή της για το site και τη συλλογή μου (αλλά και σε άλλες εκπομπές της αργότερα για διάφορες άλλες δραστηριότητες του site που κάναμε) :

 

 

Το χώρο με τη συλλογή μου επισκέφτηκε και ο κύριος Άκης Καραιωσηφίδης ο οποίος είναι ο άνθρωπος που άνοιξε το πρώτο computer shop στην οδό Στουρνάρα (MICROPOLIS), ήταν ο επίσημος αντιπρόσωπος και CEO της AMSTRAD HELLAS αλλά και ήταν εκδότης ή/και αρχισυντάκτης αρκετών περιοδικών πληροφορικής :

 

Άκης Καραιωσηφίδης fotis_kfor

 

Το χώρο με τη συλλογή μου επισκέφτηκε και η πολύ γνωστή δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια Ελεονώρα Μελέτη για να κάνουμε γύρισμα για την εκπομπή της #HASHTAG στο Epsilon TV που είχε θέμα για τα παιχνίδια :

 

 

Το χώρο με τη συλλογή μου επισκέφτηκε και ο γνωστός youtuber Console Hunter (Νίκος Κορρές) όπου έκανε ένα βίντεο σαν Room Tour του χώρου και κάναμε και μια ωραία συζήτηση περί ρετρό υπολογιστών / κονσολών / βιντεοπαιχνιδιών.

 

 

Παρόλο που έχω αυτή τη συλλογή και κάποιος μπορεί να νομίζει ότι χρησιμοποιώ όλα αυτά τα μηχανήματα συνέχεια και ξέρω τα πάντα για αυτά, να αναφέρω ότι το κάνω απλά σαν συλλέκτης και σαν χόμπι και ξέρω απλά τα βασικά πράγματα επειδή τα μηχανήματα είναι πολλά και είναι πολύ δύσκολο κάποιος να ξέρει τα πάντα για όλα αυτά! Επίσης μέχρι να βρεθεί ο χώρος που στήθηκαν, τα περισσότερα χρόνια ήταν πακεταρισμένα σε κούτες και δεν είχα πρόσβαση σε αυτά και μετά πήρε και πολύ χρόνο να ξεπακεταριστούν, να καταγραφούν ένα προς ένα και με όλα τα περιφερειακά τους με αυτοκόλλητα ακόμα και στο τελευταίο περιφερειακό τους σε κάθε μηχάνημα ξεχωριστά (π.χ. manuals, software, καλώδια κτλ), να εγκατασταθούν τα ράφια, να στηθούν, να διαμορφωθεί ο χώρος και πολλά άλλα!

Επίσης για λόγους ασφαλείας προτιμώ τα μηχανήματα να τα λειτουργώ αραιά και όχι πολύ συχνά για να μην καούν ή πάθουν κάποια βλάβη επειδή είναι πολύ παλιά, εξάλλου ο σκοπός μου ήταν να φτιάξω κάτι σαν μια μορφή μουσείου για να τα στήσω και να μπορώ να τα βλέπω, και περιστασιακά όποτε θέλω να ανοίγω και κάποιο για να το δω - και όχι να τα χρησιμοποιώ συνέχεια.

Επίσης δεν με ενδιαφέρουν και δεν δοκιμάζω μετατροπές / μόντες ή αλλαγές στα μηχανήματα, διότι τα θέλω να είναι στην αυθεντική τους μορφή όπως φτιάχτηκαν.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω την γυναίκα μου Δήμητρα για την κατανόηση και την υποστήριξή της σε όλη μου την προσπάθεια αυτή για τη συλλογή μου, για το site, και γενικά για το χόμπι μου αυτό. Χωρίς την στήριξη και τη βοήθειά της πολλά από αυτά δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν!

 

Λίγα λόγια για τις εκθέσεις ρετρό υπολογιστών και κονσολών . . . 

 

Λόγω της ενασχόλησης μου με τις ρετρό συλλογές υπολογιστών / κονσολών και με το ρετρό χόμπι γενικότερα, έχω γνωρίσει πολλά άτομα στο χώρο αυτό πολλά χρόνια πριν φτιάξω το συγκεκριμένο site. Έτσι έκανα παρέα με αρκετά άτομα από αρκετά φόρουμ και τα λέγαμε ανά διαστήματα από απλές συναντήσεις της ρετροκοινότητας για καφέ, από συναντήσεις σε σπίτια μελών για retro gaming σε καμπίνες και ρετρό μηχανήματα, σε κοπές πίτας διάφορων ρετρό φόρουμ κτλ. Μάλιστα διοργανώσαμε και 2 εκθέσεις ρετρό υπολογιστών και κονσολών σε άλλο φόρουμ που όμως η ομάδα για διάφορους λόγους διαλύθηκε από εκεί.
Έτσι με τη δημιουργία του site μου (που σχεδίαζα για αρκετά χρόνια), αρκετά παλιά αλλά και πολλά νέα μέλη της ρετροκοινότητας λόγω του κοινού χόμπι που έχουμε με το ρετρό, αποφασίσαμε να διοργανώνουμε εκθέσεις υπό τη σκέπη του RetroComputers.gr και να μοιραζόμαστε δωρεάν με τον κόσμο το χόμπι μας. Έτσι από το 2012 όποτε και όσοι μπορούμε από τα μέλη της ομάδας, διοργανώνουμε εκθέσεις ρετρό υπολογιστών και κονσολών υπό τη σκέπη του site σε διάφορα δημόσια σχολεία, ιδιωτικές σχολές, συμμετέχουμε ως support σε διάφορες gaming εκδηλώσεις κτλ. Να σημειώσουμε ότι μέλος της ομάδας των εκθέσεων μας μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε θέλει, αρκεί να έχει κάποια ρετρό μηχανήματα που θέλει να τα εκθέσει και όταν ανακοινώσουμε κάποια έκθεση μας, να μας το γνωστοποιήσει και εμείς θα προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τα άτομα και τα μηχανήματα της έκθεσης ώστε να λάβει μέρος κάθε νέο μέλος που το επιθυμεί, τόσο απλά! Θα χαρούμε να έχουμε νέα μέλη στην ομάδα μας και σας περιμένουμε! Τα μέλη των εκθέσεων δεν είναι πάντα τα ίδια αφού ανά διαστήματα και έρχονται νέα μέλη, αλλά όπως είναι και λογικό σταματάνε και κάποια παλαιότερα μέλη λόγω υποχρεώσεων και διαφόρων άλλων λόγων. 

Η ανταπόκριση που έχουμε στις εκθέσεις μας είναι μεγάλη αφού πολλά άτομα τις επισκέφτηκαν για να δουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πληροφορικής και του gaming από κοντά. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα αφού ανταμείβονται οι κόποι μας και περνάμε υπέροχα με τον κόσμο αναπολώντας τις παλιές καλές εποχές με τους ρετρό υπολογιστές, τις κονσόλες και το retro gaming. Επίσης έχει αναφερθεί και ο έντυπος τύπος (περιοδικά, εφημερίδες κτλ) κάνοντας αφιερώματα με άρθρα, αλλά και πολλές ιστοσελίδες / φόρουμ / blogs κτλ, αλλά και από την τηλεόραση, αφού ο τηλεοπτικός σταθμός ANT1 παρουσίασε μία έκθεση μας στο δελτίο ειδήσεων του.

 retrogathering

        

        pc master 02 fotis kfor

 

 

Επίσης μίλησα σε ρεπορτάζ για δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΕΡΤ1 για το Athens Game Festival 17 όπου λάβαμε μέρος η ομάδα του RetroComputers.gr πραγματοποιώντας και εκεί άλλη μία έκθεση ρετρό υπολογιστών και κονσολών.

 

 

Αυτά σαν μια σύντομη περιγραφή, καλή περιήγηση στο site και στο φόρουμ και οτιδήποτε θέλετε να ρωτήσετε μην διστάσετε να μας στείλετε στην φόρμα επικοινωνίας.

KEEP RETRO!!! smile

 (c) 2012 - 2021

great retro computers and retro consoles companies logos