Όλοι οι παλιοί κομπιουτεράδες ξέρουν και θυμούνται την οδό Στουρνάρη (την λένε και Στουρνάρα), μια οδός που είχε πολλά καταστήματα με υπολογιστές - τα γνωστά μας τότε "κομπιούτερς" ;)
Με μια βόλτα εκεί, έβρισκες τα μοντέλα των υπολογιστών της εποχής και πλήθος hardware, software, περιφερειακά και πολλά άλλα.
Θυμάμαι τον εαυτό μου να κοιτάει σαν χαζός τις βιτρίνες, μιας και όλος ο δρόμος με τα μαγαζιά δημιουργούσε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα για τη χώρα, η πληροφορική ήταν στο ξεκίνημά της και οι πιο πολλοί έμπαιναν και ρωτούσαν να μάθουν, να ενημερωθούν τι μπορούν να κάνουν με ένα υπολογιστή πρώτα από όλα και μετά τι υπολογιστής τους ταιριάζει για τις ανάγκες τους.
Η οδός Στουρνάρη υπάρχει ακόμα και σήμερα με αρκετά καταστήματα για υπολογιστές, αλλά είναι πολύ λίγα σε σχέση με το παρελθόν και επίσης έχει χάσει για εμένα την μαγεία της εποχής τότε, λόγω του ότι τώρα όλοι έχουν εξοικειωθεί με τους υπολογιστές, ενώ τότε ήσουν ο τρελός επιστήμονας αν ασχολιόσουν με τέτοια πράγματα και η Στουρνάρη ήταν το "μαγικό" μέρος που τηλεμεταφερόσουν σε μια "Silicon Valley" της χώρας μας.
Δεν έχουν διασωθεί πολλές φωτογραφίες με τα καταστήματα όπως ήταν τότε, οπότε ας δούμε ότι διαθέσιμο υλικό και πληροφορίες έχουμε μέχρι στιγμής για την οδό Στουρνάρη στην χρυσή εποχή του ξεκινήματος και της επανάστασης της πληροφορικής στην Ελλάδα.
Micropolis
Ξεκίνησε το 1983 στην Στουρνάρα και Τζώρτζ ένα μικρό τότε κατάστημα. Αργότερα, πήγε Στουρνάρα 9 (όπου και το γνωρίσαμε καλύτερα) και άνοιξε υποκαταστήματα στον Βόλο και στην Κόρινθο.
Στη μία πλευρά ήταν τα προγράμματα και τα βιβλία, ενώ στην άλλη σε παράταξη, όλα τα γνωστά μας μηχανήματα (Oric, Commodore, LYNX, TSR, BIT90, Texas, Dragon).
Το κύριο εμπόρευμα του καταστήματος ήταν Amstrad και Sinclair, αφού το κατάστημα μέχρι το 1987 ήταν καιο επίσημος αντιπρόσωπος αυτών των μηχανημάτων στην Ελλάδα. Εκεί είδαμε για πρώτη φορά (και ζηλέψαμε) το Sinclair micro-drive όπως και τις οθόνες Hantarex. Διαθέσιμα ήταν και ελληνικά προγράμματα αλλά και ελληνικά εγχειρίδια χρήσης υπολογιστών , πολλά από τα οποία ήταν κατασκευή του καταστήματος!
UPDATE: Δημιουργήθηκε από τον κύριο Άκη Καραϊωσηφίδη το site micropolis.gr που σε αυτό μπορείτε να διαβάσετε πάρα πολλές πληροφορίες για την ιστορία της Micropolis / Amstrad Hellas
Μicrobytes
Στην Στουρνάρα 16 το 1983, ανοίγει το μεγαλύτερο σε έκταση κατάστημα υπολογιστών (240 τ.μ.).
Εκτός από την έκθεση των υπολογιστών, έχει έπιπλα γραφείου, γραφομηχανές, χαρτιά εκτύπωσης και γενικά ότι μπορεί να έχει σχέση με υπολογιστές και τις εφαρμογές του.
Όλοι οι «Αθηναίοι» της εποχής που είχαν ασχοληθεί με υπολογιστές, είχαν σίγουρα επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά το κατάστημα αυτό και είχαν «δει» κάποιο παιχνίδι ή εφαρμογή!!!
Υπήρχε αφθονία σε μηχανήματα, προγράμματα αλλά και περιοδικά που ασχολούνται με το είδος, κυρίως ξενόγλωσσα.
Computer shop
To 1984 εμφανίζετε στον αριθμό 47 της Στουρνάρα, ένα μοντέρνο και νέο κατάστημα. Στην πραγματικότητα δεν είναι νέο αφού πίσω του βρίσκονται τα βασικά στελέχη του ACC.
Το βασικό ατού του καταστήματος δεν είναι η «πείρα» των ιδιοκτητών, αλλά το τμήμα επισκευών που αναλαμβάνει σχεδόν όλα όσα έχουν σχέση με home micros. Σε αυτό το κατάστημα έμφαση είχε δοθεί στο να παρουσιάζονται τα νεότερα μοντέλα της αγοράς.
Όταν ακούγαμε τις φήμες ότι ο «Θείος» έχει προβλήματα στην παραγωγή του QL, σε αυτό το κατάστημα τον βλέπαμε! Αλλά δεν τον αγγίζαμε, προφανώς είχαν φέρει κάποιο πρωτότυπο για διαφημιστικούς λόγους...
Το κατάστημα είχε πληθώρα Ελληνικών προγραμμάτων και Ελληνικών περιοδικών του χώρου!!!
Α. Παπασωτηρίου
Στην Στουρνάρα 23 βρίσκαμε ένα μικρό κατάστημα με πολλά βιβλία πληροφορικής από γνωστές εκδόσεις του εξωτερικού, κυρίως για φοιτητές. Σε αυτό το κατάστημα υπήρχε και ένας «άγνωστος» υπολογιστής, ο Jupiter ACE!!!
Το κατάστημα είχε την αποκλειστική αντιπροσωπία του και ήταν ο μοναδικός υπολογιστής που προωθούσε.
Computer Club Shop
Στουρνάρα και Σουλτάνη σε ένα μικρό χώρο, ήταν ένα κατάστημα που σίγουρα έριχνες μια «ματιά»...
Υπήρχε πληθώρα από βιβλία για αρχάριους στην Ελληνική γλώσσα αλλά και κάτι που τότε φαινόταν περίεργο... «κλώνοι» υπολογιστών!!!
Σαν εμπόρευμα μηχανημάτων, παρουσίαζε κλώνους του Sinclair ZX Spectrum, ή όπως έλεγε και ο ιδιοκτήτης: «Spectrum συμβατοί»!!!
Το παρακάτω κατάστημα δεν είναι στην οδό Στουρνάρη, αλλά είναι από τα πρώτα του είδους και βρίσκεται λίγα μέτρα από την οδό Στουνάρη - στην οδό Σολωμού οπότε αξίζει να το αναφέρουμε και αυτό!
ACC Athens Computer Center
Τον Μάϊο του 1982 επί της Σολωμού 26, άνοιξε ένα κατάστημα με ένα άγνωστο είδος...
Στην βιτρίνα του τότε οι περαστικοί έβλεπαν ένα άγνωστο «κουτάκι» με όνομα Sinclair ZX81!!! Και ένα άλλο πιο ανοιχτόχρωμο, με όνομα Commodore VIC20!!!Το κατάστημα αυτό είχε και τον ρόλο του εισαγωγέα (τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 1983) όχι μόνο σε μηχανήματα αλλά και σε προγράμματα, περιφερειακά και κυρίως παιχνίδια...
Μέσω ταχυδρομείου έκανε αποστολή σε όλη την Ελλάδα. Οι πελάτες στην αρχή ήταν κυρίως φοιτητές. Αργότερα το 1983 άνοιξαν και άλλα καταστήματα, το προϊόν έγινε περισσότερο γνωστό, αλλά το κατάστημα προσπαθούσε πάντα να είναι ένα βήμα μπροστά!
Από το 1983 είχε σχεδόν όλη την γκάμα των μηχανημάτων, τα Sinclair, Amstrad, Commodore, BBC, New Brain, Oric, ΙΒΜ PC και πολλά βιβλία και προγράμματα.
Λόγω του «άγνωστου είδους» είχε εγκατεστημένα συστήματα για δοκιμή, του ίδιου του μηχανήματος ή κάποιου λογισμικού τους. Από τότε καθιερώθηκε η «λειτουργική» έκθεση των συστημάτων σε όλα σχεδόν τα καταστήματα του είδους.
Μπορείτε να δείτε και ένα μικρό βίντεο με ένα ζωντανό ρεπορτάζ τη δεκαετία του 1990.
Μπορείτε να δείτε και στο φόρουμ μας κάποια σχετικά με το θέμα threads :
Μία βόλτα στην Στουρνάρη...και όχι μόνο! Αναμνήσεις!
(Το άρθρο αυτό όπως και σχεδόν όλα τα άλλα του site, θα εμπλουτιστεί όταν βρεθούν καινούργιες πληροφορίες)