Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012 09:05

Ιστορία Λειτουργικών Συστημάτων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(212 ψήφοι)

Λειτουργικά Συστήματα

Μια ματιά στην ιστορία!!!

Με τον όρο λειτουργικό σύστημα εννοούμε το σύνολο των προγραμμάτων που διαχειρίζονται τους πόρους του υπολογιστικού συστήματος. Λέγοντας πόρους εννοούμε την μνήμη, τους δίσκους, τις μονάδες εισόδου και τις μονάδες εξόδου.

Είναι δηλαδή η σημαντικότερη ομάδα προγραμμάτων, αφού δίχως αυτή δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε το υπολογιστικό μας σύστημα!!!

Όταν τη δεκαετία του 40 παρουσιάστηκαν οι πρώτοι Η/Υ οι οποίοι βασίζονταν στις λυχνίες κενού δεν είχαν λειτουργικό σύστημα. Το input γινόταν τοποθετώντας διακόπτες ανάλογα με το τι θέλαμε να εισάγουμε σε θέσεις ON ή OFF. Όταν όλα ήταν έτοιμα δινόταν από ένα άλλο διακόπτη η εντολή στον υπολογιστή να διαβάσει το συγκεκριμένο input και ανάλογα εάν δεν υπήρχαν άλλα δεδομένα προς εισαγωγή να βγάλει αποτελέσματα ή να περιμένει και επόμενο input…

Η έξοδος και ανάγνωση των αποτελεσμάτων γινόταν σε ένα πίνακα με ενδεικτικές λυχνίες που ανάλογα εάν ήταν ανοιχτές ή σβηστές ο χρήστης έπαιρνε μια συμβολοσειρά με το αποτέλεσμα. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για καθαρό δυαδικό σύστημα και διεπαφή με το υπολογιστικό σύστημα καθαρά στη δική του γλώσσα.

 

OS 1

 

Αυτό όμως δεν ήταν δυνατό να συνεχίσει αφού δεν θα είχε καμία εμπορική αξία.

Η κάθε εταιρία και ομάδα κατασκευής υπολογιστικού συστήματος είχαν την δική τους προσέγγιση πάνω στο θέμα με αποτέλεσμα μόνο αυτός που σχεδίασε και έφτιαξε το σύστημα να μπορεί να το διαχειριστεί κιόλας. Αυτό καθιστούσε τους υπολογιστές αδιάφορους για εταιρίες που θα ήθελαν να μηχανογραφηθούν αφού δεν θα μπορούν να χειρίζονται τους υπολογιστές οι υπάλληλοι τους αλλά μόνο πολύ εξειδικευμένο προσωπικό από τις κατασκευάστριες εταιρίες!!!

Η πρώτη κίνηση φυσικά έγινε από την IBM. Στη δεκαετία του ’50 έχουμε τα πρώτα λειτουργικά συστήματα για τα νέα main frame της εταιρίας.

OS 2

Ήδη είχε γίνει πρόοδος στον τρόπο που γίνετε το input των προγραμμάτων ή των δεδομένων με διάτρητες κάρτες ή διάτρητες ταινίες. Στα τέλη της δεκαετίας η IBM είχε παρουσιάσει το πρώτο λειτουργικό της σύστημα για τα μοντέλα IBM 704, 709 και 7090.

Ωστόσο η μεγάλη πρόοδος γίνετε την δεκαετία του 60. Η IBM πάλι παρουσιάζει το νέο OS/360 για τα δικά της mainframe και άλλοι κατασκευαστές ακολουθούν με τα δικά τους συστήματα. Από τα πρώτα εμπορικά υπολογιστικά συστήματα ήταν της Univac, σημερινή Unisys με το λειτουργικό EXEC-8 και αργότερα OS/2200 το υπάρχει μέχρι σήμερα. Την ίδια εποχή αναπτύχθηκε από το MIT τα εργαστήρια Bell κ.α. το λειτουργικό σύστημα Unix πάνω σε υπολογιστές PDP τότε το οποίο έγινε ένα από τα ποιο επιτυχημένα Λ. Σ. για μεγάλα συστήματα στη αρχή αλλά σε κάθε προσωπικό και φορητό υπολογιστή σήμερα.

OS 3

Ήδη όμως είχαν αναπτυχτεί για τα συστήματα αυτά και ανώτερες γλώσσες προγραμματισμού οπού επέτρεπαν το προγραμματισμό των υπολογιστικών συστημάτων με μεγαλύτερη ευκολία και μάλιστα κάποιες είχαν και συγκεκριμένο προσανατολισμό όπως π.χ. η COBOL για τη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων.

Ωστόσο στη δεκαετία του 70 και με την έλευση των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων άρχισε η παραγωγή μικρών υπολογιστών καθώς και οικιακών υπολογιστών. Εκείνο το λειτουργικό που έγινε επιτυχία τότε ήταν το CP/M που είχε ως στόχο κυρίως συστήματα με τον 8080 της Intel και τους κλώνους ή συμβατούς με αυτόν επεξεργαστές όπως ο Ζ80.

OS 4

Τα λειτουργικά συστήματα τότε επικοινωνούσαν με το χρήστη μέσω εντολών που έδινε ο χρήστης μέσα από το πληκτρολόγιο. Το αποτέλεσμα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 70, στα μεγάλα συστήματα και mainframe, ο χρήστης το έβλεπε τυπωμένο πάνω σε μηχανογραφικό χαρτί από ένα εκτυπωτή που υπήρχε μπροστά του σαν κονσόλα. Αργότερα αυτό το σύστημα με τον εκτυπωτή αντικαταστάθηκε με τις οθόνες που γνωρίζουμε, ενώ σε πολλά συστήματα το log του Η/Υ τυπώνονταν σε real time από ένα μικρό εκτυπωτή.

Στα μικρά συστήματα τώρα που αναπτύχθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 70 και ως τα μέσα του 80 λειτουργικά όπως το CP/M ήταν μονόδρομος και η διεπαφή γινόταν μέσω εντολών που πληκτρολογούσε ο χρήστης και το αποτέλεσμα απεικονιζόταν σε μία οθόνη.

H Microsoft είναι από τις πρώτες εταιρίες που παρουσιάζουν Basic για τα συστήματα με CP/M και αργότερα παίρνοντας το CP/M φτιάχνει το MS-DOS το κυρίως λειτουργικό του IBM PC.

OS 5

Τα home συστήματα που αγαπήσαμε από τα τέλη της δεκαετίας του 70 είχαν ένα Λ.Σ. ενσωματωμένο σε μια rom το οποίο ήταν μικρό σε μέγεθος και ο χρήστης χειριζόταν τον υπολογιστή μέσα από ένα περιβάλλον Basic.

Η πρώτη εταιρία που ανέπτυξε GUI (Graphics User Interface)ήταν η Xerox με το μίνι σύστημα της το Alto. Πάνω σε αυτό στηρίχτηκε σαν ιδέα η apple και εγκαταλείποντας τον apple II παρουσιάζει την Lisa και αμέσως μετά τον Macintosh.

OS 6

Το Mac OS ήταν το πρώτο GUI περιβάλλον για προσωπικούς υπολογιστές και αμέσως μετά την προφανή ευκολία χειρισμού ενός υπολογιστικού συστήματος γίνετε προσπάθεια να μπει GUI σε νέα αλλά και παλαιότερα συστήματα.

Bέβαια υπήρξαν και προσπάθειες από την commodore με το Geos για τα 8bit συστήματα της καθώς και με το EASE για τους MSX2 χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία.

OS 7

Η Microsoft παρουσιάζει τα windows για τον IBM PC και συμβατούς χωρίς όπως επιτυχία. Ωστόσο οι νέοι 16bit υπολογιστές της Commodore, Atari και Acorn έχουν λειτουργικό σύστημα με GUI. H Amiga και ο Atari ST γίνονται επιτυχία παγκοσμίως και το GUI της amiga από τα ποιο αγαπητά. Ο Atari ST καταφέρνει να έχει το δικό του GUI στη rom καθώς επίσης να βγάλει και έκδοση για τους IBM PC με την ονομασία GEM. Αυτό δινόταν μαζί με τα PC της Atari (PC1, PC2) αλλά και με τα συμβατά της Amstrad (PC1512, PC1640).

H Acorn είχε το δικό της GUI στη σειρά Archimedes όπου στα πρώτα μοντέλα ήταν μέσα στη ROM. To Unix δεν έμεινε και αυτό απ’έξω αφού αναπτύχτηκε γι’αυτό το Xwindows GUI ενώ υπήρξαν και άλλες προσπάθειες από εταιρίες με μεγάλη επιτυχία όπως το solaris της SUN. Η επικράτηση όμως των συστημάτων της IBM κατά την δεκαετία του 90 έκαναν το Amiga OS και το GEM να «εξαφανιστούν» από το προσκήνιο και τα Windows της Microsoft να παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς ακολουθούμενα από το Mac OS της Apple και το Linux.

OS 8

To Linux αν και ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ενός φοιτητή (Linus Torvalds) από τη Φιλανδία να φτιάξει ένα Unix like λειτουργικό για τον προσωπικό του υπολογιστή σήμερα κατάφερε να είναι ένα από τα ποιο επιτυχημένα λειτουργικά. Σε αυτό στηρίζονται και οι σημερινές εκδόσεις των MacOS και Android. Υπήρξαν βέβαια και λειτουργικά με GUI που αφορούσαν αποκλειστικά φορητές συσκευές. Αυτά ήταν τα Palm OS και το Epoc της Psion όπου σήμερα υπάρχει ακόμα ως Symbian σε κινητά τηλέφωνα, τα οποία λειτουργούν με επεξεργαστές ARM σαν αυτούς που είχε η σειρά Archimedes της Acorn.

Σήμερα τα Android, iOS και Windows mobile, προσφέρουν απόλυτη ευκολία στη χρήση υπολογιστικών συστημάτων, αρκετά μικρότερων σε όγκο αλλά και κατά πολύ δυνατότερων σε επεξεργαστική ισχύ από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα που είχαν λειτουργικό σύστημα κάνοντας τον Η/Υ κτήμα του καθένα!!!

OS 9

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ :

 

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_operating_systems

https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_operating_systems

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_operating_systems

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 31507 φορές

10 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Atari_man Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012 18:38 δημοσιεύθηκε από Atari_man

  *H Microsoft είναι από τις πρώτες εταιρίες που παρουσιάζουν Basic για τα συστήματα με CP/M και αργότερα παίρνοντας το CP/M φτιάχνει το MS-DOS το κυρίως λειτουργικό του IBM PC.*

  H Microsoft φυσικά δεν έφτιαξε το MS-DOS αλλά το αγόρασε έτοιμο από κάποιον που "αντέγραψε" το CP/M

  * H Amiga και ο Atari ST γίνονται επιτυχία παγκοσμίως και το GUI της amiga από τα ποιο αγαπητά.*

  To λειτουργικό της Amiga από τα πιο αγαπητά? Δε νομίζω ότι διαδόθηκε σε άλλα συστήματα πέραν της Amiga...

  *Ο Atari ST καταφέρνει να έχει το δικό του GUI στη rom καθώς επίσης να βγάλει και έκδοση για τους IBM PC με την ονομασία GEM. Αυτό δινόταν μαζί με τα PC της Atari (PC1, PC2) αλλά και με τα συμβατά της Amstrad (PC1512, PC1640). *

  Δεν νομίζω.... δεν...έβγαλε η Atari το GEM για τους συμβατούς αφού δεν ήταν δικό της. Μήπως ήθελες να πεις κάτι άλλο;

 • Σύνδεσμος σχολίου Γιαβρίμης Κώστας Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012 02:58 δημοσιεύθηκε από Γιαβρίμης Κώστας

  Γι το CP/M γράφω καθαρά "πέρνωντας το CP/M" κάτι σου ξέφυγε...
  Αν δεν συμπαθείς εσύ το λειτουργικό της amiga αυτό δε σημαίνει ότι οι χιλιάδες χρήστες της ανά τον κόσμο το βρήκαν χάλια...
  Ούτε το Mac OS παίζει ή μάλλον έπαιζε σε άλλα συστήματα αλλά ήταν από τα ποιο φιλικά...

  Για το Gem όπως και στο CP/M έχει ξεκινήσει η DR αλλά αυτή η εταιρία πάντα κάπου χάνει την μπάλα και άλλοι ολοκληρώνουν το τελικό προϊόν και φυσικά το προσφέρουν στον καταναλωτή... Η Ιστορία που αναφέρεται εδώ είναι περίληψη... Αν αναφέρω κάθε λιθαράκι που έβαλε κάθε εταιρία σε κάθε λειτουργικό ακόμα θα έγραφα για τις λυχνίες κενού...

 • Σύνδεσμος σχολίου Atari_man Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012 08:57 δημοσιεύθηκε από Atari_man

  Καλημέρα,
  Περί CP/M όπως το διάβασα, μπορεί να ευνοηθεί ότι η IBM "αγόρασε" To CP/Μ ή ότι η IBM έφτιαξε το MS-DOS (πράγμα που είναι κατά το ήμισυ σωστό αφού έκαναν λίγες διορθώσεις στη δουλειά ενός τρίτου).

  Συμπαθώ το λειτουργικό της Amiga όπως όλα τα OS της ιστορίας των υπολογιστών. Το βρίσκω μάλιστα εξαιρετικό. Από εκεί και πέρα όμως, δεν κατάλαβα στην πρόταση σου όταν τονίζεις ότι το GUI της Amiga ήταν από τα πιο αγαπητά. Από ποιους δηλαδή;

  Για το Mac -OS να είσαι σίγουρος, ότι αν δε το κυνηγούσε "τρελά" η Apple θα έτρεχαν πολλά άλλα computers παραλλαγές του. Το GUI του Atari ST σου θυμίζει κάτι; Ξέρεις ότι η Apple πήγε στα δικαστήρια την DR? (μιας και το συζητάμε) Να πως φαίνεται το αγαπητό λειτουργικό! Όλοι θαύμαζαν τα Apple και πήγαιναν να τα αντιγράψουν στα GUI τους με κάθε τρόπο.

  Για το GEM ξέρω ότι η DR εξέδωσε την έκδοση για τους συμβατούς. Εσύ υποστηρίζεις ότι το εξέδωσε η Atari;
  Καλή συνέχεια.

 • Σύνδεσμος σχολίου Γιαβρίμης Κώστας Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012 11:27 δημοσιεύθηκε από Γιαβρίμης Κώστας

  Εγώ γράφω καθαρά Microsoft!!! Εσύ πώς κατάλαβες IBM????
  Από ποιους έγινε αγαπητό το λειτουργικό της Amiga??? Από τους χρήστες της!!! Απλά τα πράγματα. Αν δεν έχει κάτι να δώσεις στον πελάτη αυτός δεν θα αγοράσει!!!
  Φυσικά και είναι γνωστές οι ιστορίες με τα δικαστήρια... Ποιος ο λόγος να αναφερθούν σε μια σύντομη διαδρομή της ιστορίας??? Τι έκανε η DR για να μη φιγουράρει το λογότυπο της Atari στο δικό της GUI??? Τι έκανε για να μη καταλήξει το CP/M ως MS-DOS η DR??? Τι έκανε η Xerox για να μη γίνει το δικός της Gui Mac OS???
  Όλα αυτά χρειάζονται ένα ολόκληρο βιβλίο για να αναφερθούν και όχι σε μια σύντομη αναφορά...
  Και γιατί αν έχεις να διορθώσεις κάτι μιλάς με στυλάκι γρίφου???
  Το κείμενο το διάβασες όλο και κόλλησες στην DR και το Amiga OS??? Γιατί δεν αναφέρεις για το MCP που είναι της Burrough και υπάρχει μέχρι σήμερα στο OS2200 της Unisys??? Που το βρήκε η Unisys??? Μονο τα Bell και το MIT είναι μέσα στο Unix??? Υπάρχει και το Berkley και AT&T και δε συμμαζεύετε... Ακόμα κολλάς στο Gem και το Amiga OS???

 • Σύνδεσμος σχολίου Atari_man Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012 12:16 δημοσιεύθηκε από Atari_man

  Καλημέρα,

  εδώ έκανα εγώ λάθος και τα λάθη μου τα παραδέχομαι. Έγραψα "IBM" ενώ ήθελα να πω για τη "Microsoft" που εσύ έγραψες. Παρόλα αυτά, αυτό που σου είπα πριν ισχύει και πάλι! Αν είμαι ο μόνος που το είδα έτσι, τότε no problem, εγώ έχω πρόβλημα και δεν χάθηκε και τίποτα.

  Πολύ αγαπητό από τους Amiga χρήστες; Τώρα είμαι καλυμμένος! Δηλαδή όλα τα λειτουργικά συστήματα των υπολογιστών έγιναν "από τα πιο αγαπητά" αφού άρεσαν στους χρήστες τους; Απλά μου γεννήθηκε η απορία αφού διαχωρίζεις την περίπτωση του Atari ST με την Amiga (λες: * H Amiga και ο Atari ST γίνονται επιτυχία παγκοσμίως και το GUI της amiga από τα ποιο αγαπητά.*). (Ταπεινή μου βέβαια γνώμη αφού τα λέμε, είναι ότι η Amiga θα πουλούσε και χωρίς καν λειτουργικό (υπερβολή το ξέρω)).

  Νομίζω ότι σχετικά με το GEM για τους συμβατούς μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαινόμαστε! Γράφεις"*Ο Atari ST καταφέρνει να έχει το δικό του GUI στη rom καθώς επίσης να βγάλει και έκδοση για τους IBM PC με την ονομασία GEM. Αυτό δινόταν μαζί με τα PC της Atari (PC1, PC2) αλλά και με τα συμβατά της Amstrad (PC1512, PC1640). *"

  Αυτό που διάβασα και κατάλαβα εγώ "εκτός του, ότι ο Atari st έβγαλε το Gem για συμβατούς (εδώ φαντάζομαι ότι ευνοείς την Atari), είναι ότι οι εκδώσεις που έρχονταν με τα IBM, Amstrad και λοιπά συμβατά βγήκε (όπως εσύ λες) από την Atari. Εγώ σου λέω λοιπόν ότι η Atari δεν έχει σχέση με το GEM στα PC αφού το έφτιαξε εξολοκλήρου η DR. Αν κάτι τώρα μου έχει διαφύγει και η Atari πράγματι έδωσε το GEM στα IBM PC τότε ευχαρίστως να το ακούσω και να το μάθω.

  Σε περίπτωση που με καταλαβαίνεις, δεν σου καταλογίζω έλλειψη ιστορικών στοιχείων ή γνώσεων ούτε σου λέω ότι το κείμενο σου έχει ιστορικές ελλείψεις. Απλά εντόπισα 3 σημεία που κατά τη γνώμη μου δεν ευσταθούσαν. Δεν είναι γρίφος αυτός αλλά ευθέως σου είπα την παρατήρηση μου.
  Καλή συνέχεια.

 • Σύνδεσμος σχολίου Γιαβρίμης Κώστας Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012 13:38 δημοσιεύθηκε από Γιαβρίμης Κώστας

  Παράδειγμα εδώ λες:
  "Δεν νομίζω.... δεν...έβγαλε η Atari το GEM για τους συμβατούς αφού δεν ήταν δικό της. Μήπως ήθελες να πεις κάτι άλλο;"
  Άρα αντί να πεις αυτό που ξέρεις μιλάς με "γρίφους"
  Η DR μπορεί να το ανέπτυξε όμως σε πολλές εκδόσεις φιγουράρει το logo της ATARI!!! Δεν λέω ότι δεν είναι της DR αλλά όπως γίνετε συνήθως άλλος άρπαξε την ευκαιρία και γίνετε ότι έγινε και με το MS-DOS!!!
  Και φυσικά τα λειτουργικά γίνονται αγαπητά από τους χρήστες τους... Από ποιους θα έπρεπε να γίνουν? Αν κάτι δεν περπατάει γιατί είναι δύσχρηστο δεν πουλάει κιόλας... Βέβαια πίσω από την επιτυχία ενός μηχανήματος υπάρχουν πολλοί παράμετροι, αλλά μια και μιλάμε για λειτουργικά που είναι βασικό για ένα υπολογιστικό σύστημα είναι και αυτά ένα σημαντικός παράγοντας!!!

 • Σύνδεσμος σχολίου Atari_man Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012 14:10 δημοσιεύθηκε από Atari_man

  Κανένας γρίφος! Φαίνεται περίτρανα ότι διαφωνώ με αυτό που έγραψες και σου λέω ευθέως ότι δεν "έβγαλε" η Atari το GEM στους συμβατούς αλλά η DR. Σε ποιες εκδώσεις του GEM αλήθεια, λες ότι φιγουράρει το logo της Atari; Μήπως είναι κάποια ειδική version για Atari PC; Σε ρωτάω γιατί δεν είχα atari pc ποτέ μου.

  Δηλαδή επιμένεις ακόμα ότι το GEM στα PC's είναι κάτω από το license της Atari?

  Για το θέμα του λειτουργικού της Amiga, απλά σου επαναλαμβάνω ότι στην ίδια πρόταση που ανέφερες το gui του Atari ST και της Amiga, τόνισες ότι αυτό της δεύτερης έγινε από τα πιο αγαπητά (λες και του προηγούμενου ήταν λιγότερο). Από ότι κατάλαβα αυτή η λέξη ήταν τυχαία και μπορούσε να κολλήσει παντού.

  Για τη δυσκολία του λειτουργικού σχετικά με τη διάδοση ενός υπολογιστή δε θα συμφωνήσω αλλά αυτή είναι μεγάλη συζήτηση.
  καλή συνέχεια.

 • Σύνδεσμος σχολίου Γιαβρίμης Κώστας Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012 19:50 δημοσιεύθηκε από Γιαβρίμης Κώστας

  Ναι για Gem με ATARI logo υπάρχουν τι να κάνουμε τώρα να της πούμε να το βγάλει επειδή δεν το είδες εσύ???
  Από την άλλη σου είπα ότι εάν δεν σου αρέσει εσένα το Amiga OS αυτό δεν σημαίνει ότι δεν άρεσε και στον υπόλοιπο κόσμο... Δεν υπάρχει κόντρα Atari VS Commodore στο άρθρο, απλή ματιά στην ιστορία είναι...
  Μπορεί να διαφωνείς ότι το OS έχει και αυτό μερίδιο στη επιτυχία αλλά απλά δοκίμασε να κάνεις ένα copy αρχείου στο CP/M και στο MSDOS, για την εποχή η διαφορά χαοτική!!! Ακόμα και στους home, δοκίμασε φορματ δισκέτας σε C64, ZX Spectrum, CPC. Επιτυχημένοι και οι τρεις αλλά εάν ήθελες να φορμάρεις δισκέτα στον CPC έπρεπε να κάνεις ολόκληρη διαδικασία μέσα από CP/M, σπάσιμο νεύρων κανονικό!!!

 • Σύνδεσμος σχολίου Atari_man Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012 20:54 δημοσιεύθηκε από Atari_man

  Ομολογώ δεν την περίμενα αυτή την απάντηση...αφού άλλο ρώτησα.Έχεις κάποια πηγή ή βιβλιογραφία που θα μπορούσα να το τσεκάρω ακόμα και εγώ πριν... το βγάλει;

  Ναι μου είπες πάλι τα ίδια...δεν καταλαβαίνω γιατί...

  Αν είχε τόσο μεγάλο μερίδιο (όπως λες) στην διάδοση του υπολογιστή το OS, τότε απλά όλοι θα θα είχαν MAC. Ούτε MS-DOS ούτε τίποτα άλλο. Ο USER θέλει SOFTWARE και αυτό το περιβάλλον θα αντιμετωπίζει (έστω αν χρειαστεί να απομνημονεύσει 30 πλήκτρα) στην καθημερινότητα του, τελεία και παύλα.
  (Στο κάτω- κάτω την απάντηση τη δίνεις μόνος σου στο τέλος, τρεις υπολογιστές, ο ένας σπαστικός στο format, και οι τρεις όμως επιτυχημένοι...

 • Σύνδεσμος σχολίου Γιαβρίμης Κώστας Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012 23:26 δημοσιεύθηκε από Γιαβρίμης Κώστας

  Δε διαβάζεις ότι γράφω, απλά απομονώνεις λέξεις...
  Είπα ότι το OS έχει μερίδιο στην επιτυχία όχι ότι μόνο αυτό είναι συνιστώσα.
  Έφερα δύο παραδείγματα απλά για να δείξω κάποια πράγματα, αν το DOS δεν είχε κάποιες ευκολίες έναντι του CP/M γιατί να μη γυρίσει ο κόσμος στο CP/M... Παίζει ρόλο η φιλικότητα!!! Από την άλλη ανέφερα 3 home επιτυχημένους και να μεν ο CPC ήταν δύστροπος σε 1-2 σημεία αλλά ο ποιο δύστροπος έγινε και ο ποιο εμπορικός ο λόγος για τον C-64. Τα παραδείγματα τα είπα απλά για να πω καθαρά ότι το OS έχει μερίδιο στη επιτυχία.
  Η επιλογή υπολογιστή είναι θέμα και για το τι θέλεις να κάνεις... Έτσι δεν θα πάρουν όλοι Mac αφού υπάρχουν και χρήστες που θα ήθελαν τον H/Y για απλές εργασίες όποτε έγχρωμες οθόνες υψηλές αναλύσεις σούπερ ολοκληρωμένα ήχου και εικόνας θα τους ήταν άχρηστα. Το 85 θα μπορούσες να πάρεις Mac ή ST πληρώνοντας όλα τα super χαρακτηριστικά για να χρησιμοποιήσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ ένα απλό επεξεργαστή κειμένου??? Θα ήταν λιγότερο χαζό, θα μπορούσες να πάρεις ένα QL και να κάνεις την δουλειά σου!!! Είπα και πριν είναι πολλές η συνιστώσες και μία από αυτές είναι και η ευχρηστία του OS!!!
  Και το software τρέχει κάτω από το λειτουργικό, αν το λειτουργικό είναι δύστροπο και με περιορισμούς τότε δεν θα μπορείς να έχεις και ποιοτικό software...

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

great retro computers and retro consoles companies logos