
Σημαντικά Γεγονότα (2)
Spacewar
Spacewar η αρχή των πάντων!!!
Ως gamers οι περισσότεροι έχουμε μια μεγάλη συλλογή από βίντεο παιχνίδια για κάθε κονσόλα και υπολογιστή που διαθέτουμε ως συλλέκτες από τα ποιο καινούργια ως τα ποιο παλαιά.
Σήμερα μας μαγνητίζουν τα εκατομμύρια χρώματα και τα αληθοφανή γραφικά που σε βάζουν μέσα στη δράση κάνοντας σε να πετάγεσαι από την πολυθρόνα σου λες και χτύπησαν εσένα κάθε φορά που το Game Over αναβοσβήνει θεαματικά πάνω στην οθόνη μας.
Πώς όμως ξεκίνησαν όλα αυτά; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιοι είχαν την ιδέα να φτιάξουν ένα παιχνίδι σε υπολογιστή; Πώς ήταν αυτό το παιχνίδι; Ήταν ενδιαφέρον ή απλά ήταν ένα βαρετό πείραμα;
Σε αυτά αλλά και άλλα πολλά ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το άρθρο. Θα γνωρίσουμε τον κόσμο των υπολογιστών μισό αιώνα πριν και θα μάθουμε ποιοι και πώς κατάφεραν να συλλάβουν την ιδέα και να κάνουν πραγματικότητα το πρώτο βίντεο παιχνίδι!!!
Την δεκαετία του 60 οι υπολογιστές ήδη είχαν μπει για τα καλά στις μηχανογραφήσεις μεγάλων εταιριών, επιστημονικών εργαστηρίων αλλά και πανεπιστημίων σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες χώρες της δύσης. Μεγάλα ονόματα που ακόμα και σήμερα ορισμένα είναι κολοσσοί στη βιομηχανία της πληροφορικής παρουσιάζουν όλο και καλύτερα υπολογιστικά συστήματα αφού το τρανζίστορ έχει κάνει την εμφάνιση του και επιτρέπει τον σχεδιασμό μεγαλύτερων και ταχύτερων συστημάτων.
Transistor
Transistor
Μία από τις εφευρέσεις που έκαναν την εξέλιξη των υπολογιστών να πάει πολλά βήματα μπροστά ήταν η κατασκευή του τρανζίστορ ή κρυσταλοδίοδου.
Η λέξη transistor είναι σύνθετη από τις transfer=μεταφέρω και resistor=αντίσταση.
Οι ιδιότητες αυτές των κρυσταλοδιόδων ήταν γνωστές από τα τέλη της δεκαετίας του 20 ενώ εργασία πάνω σε αυτές είχε γίνει και στη δεκαετία του 30 από τον γερμανό φυσικό Οσκαρ Χαιλ ο οποίος και κατοχύρωσε ευρεσιτεχνία για τρανζίστορ επίδρασης πεδίου.