M.A.M.E.

M.A.M.E. (1)

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2012 09:56

M.A.M.E.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(226 ψήφοι)

Το M.A.M.E. είναι ένας εξομοιωτής των arcade συστημάτων, τα γνωστά "ηλεκτρονικά" ή και "ουφάδικα" που λέγαμε όταν ήμασταν παιδιά και η ονομασία του αυτή είναι τα αρχικά από το "Multiple Arcade Machine Emulator". Ο σκοπός του είναι να εξομοιώσει και να μας δώσει τα arcades όπως ήταν ακριβώς στην καμπίνα, ακόμα και αν μερικά από αυτά τα παιχνίδια στη μορφή που είναι δεν θα παίζουν σωστά στον υπολογιστή μας.

 

mame 2
Έτσι καταλαβαίνουμε αμέσως πως ο σκοπός του Μ.Α.Μ.Ε. είναι να εξομοιώσει απόλυτα τα παιχνίδια αυτά με σκοπό τη διατήρηση των αναμνήσεων που έχουμε από αυτά όπως ήταν ακριβώς, και όχι να τα προσαρμόσει - αλλοιώσει για να τρέχουν διαφορετικά από το original arcade system , έστω και αν κάποια από αυτά λόγω του τρόπου της εξομοίωσης arcade - pc δεν δουλεύουν ομαλά στον υπολογιστή μας.

Είναι τόσο πιστή η εξομοίωση, που τα "συστήματα" και όλα τα κόλπα που κάναμε στα διάφορα παιχνίδια, δουλεύουν 100% και εδώ, αφού στην ουσία είναι σαν να έχουμε όλες τις καμπίνες με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζαμε στο pc μας!

Η πρώτη έκδοσή του M.A.M.E. βγήκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1997 από τον Nicola Salmoria μόνο σε MS-DOS έκδοση και υποστήριζε ελάχιστα παιχνίδια, αλλά από τότε έχει εξελιχθεί υπερβολικά σε σχέση με το παρελθόν, συνεχίζει με νέες εκδόσεις και βελτιώσεις ακόμα και σήμερα (και ελπίζουμε μην σταματήσει ποτέ!) με χιλιάδες τίτλους παιχνιδιών και σε πολλά διαφορετικά λειτουργικά συστήματα - ακόμα και σε smartphones και κονσόλες!

Στην έκδοση για windows με το γραφικό περιβάλλον (MAME32 ή MAME64 με το GUI) , υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός από artwork αρχεία στο περιβάλλον του Μ.Α.Μ.Ε. και βλέπουμε σε κάθε ηλεκτρονικό που πάμε να παίξουμε διάφορα screenshots, την καμπίνα του, flyers, την πλακέτα (pcb), αλλά και πληροφορίες με την ιστορία του συγκεκριμένου παιχνιδιού! Η δουλειά που έχει γίνει είναι εκπληκτική!

Το M.A.M.E. προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ, και μπορούμε να κατεβάσουμε ακόμα και τον πηγαίο κώδικά του ώστε να τον βελτιώσουμε και να τον μεταγλωττίσουμε εμείς προσφέροντας και βοήθεια στους δημιουργούς του που δουλεύουν για να αναβαθμίσουν τον εξομοιωτή στην επόμενη έκδοση διορθώνοντας bugs κτλ

 

mame 3


Προσωπική γνώμηΘα γράψω κάτι που είχα γράψει στο αγαπημένο μου forum www.mame.gr :

«Για εμένα (και όχι μόνο), το Μ.Α.Μ.Ε. είναι ο σημαντικότερος εξομοιωτής ΟΛΩΝ των άλλων μιας και μας έφερε στο σπίτι τα ογκώδη coin op - ακόμα και αν σταματούσε για πάντα αυτή τη στιγμή! Φανταστείτε ένα σενάριο: να μην υπήρχε τρόπος εξομοίωσης retro μηχανημάτων καθόλου. Αν ήθελα να θυμηθώ λοιπόν πως ήταν ένα παιχνίδι που μου άρεσε και ήθελα να το "ξαναζήσω" π.χ. στο Sega Mega Drive ή το NES, θα αγόραζα το αντίστοιχο μηχάνημα με 20-40 ευρώ και θα τα έβλεπα live. Δυστυχώς όμως το ίδιο δεν μπορεί να γίνει και για τα "ηλεκτρονικά", και εδώ ξεχωρίζω και δίνω τρελό Respect στο Μ.Α.Μ.Ε. , μιας και για να ξαναδούμε κάποιο ηλεκτρονικό θα έπρεπε να τo βρούμε ΑΝ αυτό ήταν δυνατόν και ΑΝ είχαμε και τα λεφτά και ΑΝ είχαμε και το χώρο και...ΑΝ..ΑΝ... και όλα αυτά για ένα μόνο παιχνίδι, πόσο μάλλον για τα πάρα πολλά που υπάρχουν !!!

Θα ήταν τόσο τραγική η κατάσταση που θα βλέπαμε ένα screenshot από ένα παλιό ηλεκτρονικό και θα μας έπιανε συγκίνηση μιας και δεν θα μπορούσαμε να το ξαναπαίξουμε - ξαναδούμε ποτέ, και το screenshot αυτό θα το κάναμε και backup μην το χάσουμε, και για να δούμε ένα ηλεκτρονικό θα προσπαθούσαμε να βλέπουμε παλιές ταινίες 80s που για λίγα δευτερόλεπτα να δείχνανε μια σκηνή με ένα ηλεκτρονικό και να λέγαμε εκείνη τη στιγμή σε κάποιους ότι τέτοια παίζαμε μικροί και να μας κοιτάνε σαν εξωγήινους - Δυσκολεύομαι να το φανταστώ αυτό το σενάριο που λέω μιας και τώρα ακούγεται γελοίο και μελοδραματικό, ακούγεται όμως γελοίο επειδή ακριβώς υπάρχει το MAME, αλλιώς αυτή θα ήταν η (σκληρή) πραγματικότητα!!!»

 

mame 1
Έτσι λοιπόν θεωρώ το ΜΑΜΕ και σημαντικότερο και πιο πρωτότυπο από κάθε άλλη εξομοίωση και ακόμα και να σταματήσει τώρα (που δεν θα γίνει καν αυτό) ήδη έχει γράψει τη μεγαλύτερη ιστορία στο θέμα εξομοίωσης ακόμα και για μελλοντικούς εξομοιωτές που θα έρθουν σε πολλά χρόνια από τώρα!


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ :

https://www.mame.gr

https://mamedev.org/

https://en.wikipedia.org/wiki/MAME

 

 

 

great retro computers and retro consoles companies logos