Συγκριτικό Cambridge Z88 VS Amstrad NC100

  • Darth_Cotsos
  • Το Άβαταρ του/της Darth_Cotsos Συντάκτης θέματος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Περισσότερα
11/11/2012 15:40 #3667 από Darth_Cotsos
Συγκριτικό Cambridge Z88 VS Amstrad NC100 δημιουργήθηκε από Darth_Cotsos
Στα 80'ς και μέσα από τις σελίδες του Pixel είχαμε δει συγκριτικά άρθρα για Spectrum vs Oric αλλα και για Amiga vs Atari ST!!!Δεν είδαμε όμως ένα συγκριτικό σαν και αυτό που παρουσιάζω μέσα από το silogomania για δύο notepads που κυκλοφόρησαν από τον Sinclair και τον Sugar αντίστοιχα.Και είναι φυσικό αφού η κυκλοφορία των δύο αυτών φορητών υπολογιστών απέχει τέσσερα χρόνια δίνοντας ένα προβάδισμα στην Amstrad αφού έχει στη διάθεσή της νεότερη τεχνολογία!!!Ωστόσο τα δύο αυτά μηχανήματα μοιάζουν πάρα πολύ που πραγματικά σε κάνουν να απορείς για το τι πραγματικά σκεφτόταν η Amstrad όταν σχεδίαζε το NC100.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Και οι δύο υπολογιστές στηρίζονται στον Z80A της Zilog με την Amstrad να έχει βάλει μία νεότερη έκδοση του Ζ80 που τρέχει πλέον στα 6MHz. Η Cambridge έχει χρησιμοποιήσει μια έκδοση του Z80 με μειωμένη κατανάλωση και φυσικά στην ταχύτητα των 3,2ΜΗz.

H Ram στον NC100 είναι 64ΚΒ και επεκτείνετε μέσω καρτών SRAM μέχρι το 1ΜΒ ενώ στον Z88 ανάλογα με την έκδοση έχουμε 32, 64, 128 και 512KB Ram και μέσω καρτών Ram μπορεί να φτάσει τα 4ΜΒ ενώ έχει την δυνατότητα να πάρει και κάρτες Rom για μακροχρόνια αποθήκευση σημαντικών δεδομένων που δεν θέλουμε να χάσουμε!!!

Η Rom στον Ζ88 φτάνει τα 128ΚΒ αν και στον NC100 δεν βρήκα τα χαρακτηριστικά της Rom ωστόσο είναι εύκολο να την αλλάξεις αφού υπάρχει θυρίδα στο κάτω μέρος γιαυτό το λόγο!!!

Η οθόνη του NC100 μπορεί να απεικονίσει 80 χαρακτήρες επί 8 γραμμές ενώ η ανάλογή ανάλυση στον Z88 είναι 104 χαρακτήρες επί 8 γραμμές. Η γραφική τους ανάλυση είναι και αυτή ανάλογη και έτσι έχουμε 640 επί 64 στον Z88 και 480 επί 64 στον NC100. Αν και φαινομενικά ο NC100 έχει μεγαλύτερη οθόνη ωστόσο έχει πολύ μικρότερη ανάλυση από τον Z88. Φυσικά και οι δύο έχουν ρύθμιση για την αντίθεση της οθόνης που όμως εαν δεν υπάρχει επαρκείς φωτισμός δεν είναι αρκετό και οι δύο οθόνες γίνονται δυσανάγνωστες.Ένας οπίσθιος φωτισμός θα ήταν κάτι πολύ χρήσιμο.Και οι δύο υπολογιστές λειτουργούν με τροφοδοσία από την κοινή πρίζα αλλά και με 4 μπαταρίες ΑΑ. Το μέγιστο της λειτουργίας τους με μπαταρίες μπορεί να φτάσει και τις 20 ώρες!!! Στις θύρες επικοινωνίας ο NC100 υπερτερεί αφού διαθέτει και παράλληλη για σύνδεση με εκτυπωτή ενώ ο Z88 διαθέτει μόνο σειριακή.



Επίσης ο NC διαθέτει και μία μπαταρία λιθίου, σαν και αυτή που έχουν τα MB των PC, για την διατήρηση της ημερομηνίας και των δεδομένων.Τα πληκτρολόγια και των δύο υπολογιστών είναι εύχρηστα με τον NC να έχει μηχανικό πληκτρολόγιο και τον Z88 ένα από μαλακό πλαστικό.Εδώ την πρωτοπορία την έχει ο Z88 που σαν φορητός υπολογιστής έχει το κατάλληλο πληκτρολόγιο που θα σώσει τον υπολογιστή από το χύσιμο του καφέ στη βεράντα οι από τις πρώτες σταγόνες βροχής μέχρι να το μαζέψεις!!!

Και περνάμε στο software.
Και οι δύο υπολογιστές έρχονται με ενσωματωμένο λογισμικό που εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες ενός χρήστη. Εδώ αν και ο NC100 προσπαθεί να είναι user friendly ωστόσο του λείπει ένα spreadsheet και μία βάση δεδομένων. Αν και υπάρχει ένας διευθηνσιογράφος ωστόσο αυτό δεν είναι μία εφαρμογή δημιουργίας και διαχείρισης βάσης δεδομένων!!! Ετσι ο NC100 περιλαμβάνει ένα επεξεργαστή κειμένου, ένα διευθησιογράφο και μία εφαρμογή diary και alarm. Επίσης περιλαμβάνει file transfer μεταξύ του Nc και άλλων υπολογιστών μέσω της σειριακής θύρας. Εκτός από αυτά διαθέτει και ένα απλό calculator!!!Από την άλλη ο Z88 περιλαμβάνει την εφαρμογή PipeDream η οποία έχει τον ρόλο της πλήρης σουίτας γραφείου αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κειμενογράφος, λογιστικό φύλλο αλλά και βάση δεδομένων. Υπάρχει file manager, calculator όπου υπολογίζονται και μετατροπές μεγεθών όπως χιλιόμετρα σε μίλια, λίτρα σε γαλόνια κλπ.



Ο Ζ88 διαθέτει ακόμα application manager, terminal, file transfer, printer editor ώστε να ρυθμίσετε σωστά τις εκτυπώσεις σας,calendar,clock και alarm.Και οι δύο υπολογιστές διαθέτουν την BBC Basic στην έκδοση 3.00 για τον Z88 και 3.11 για την NC100.Βλέπουμε λοιπόν ότι έχουμε να κάνουμε με δύο σχεδόν ίδιους υπολογιστές που λίγα έχει να ζηλέψει ο ένας από τον άλλο. Ωστόσο η Amstrad προσπάθησε να κερδίσει αυτό το χώρο βγάζοντας τα επόμενα χρόνια άλλα 2 προϊόντα , το NC150 και το NC200. Το μεν πρώτο είχε 128Κ και κάποια παιχνίδια ενώ το δεύτερο είχε disk drive 3,5”, κάποια παιχνίδια και επιτέλους λογιστικό φύλλο. Η οθόνη μεγάλωσε και αυτή και απέκτησε backlight.



Λοιπόν??? Ζ88 ή NC100??? Μάλλον λόγο την χρονικής απόστασης των δύο υπολογιστών δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο δίλημμα. Όμως μετά την κυκλοφορία του Z88 και την όχι επιτυχημένη σταδιοδρομία του η Amstrad επανέλαβε το ίδιο ακριβώς εγχείρημα. Αυτό είναι που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται σε τι σκόπευε η Amstrad από το '92 ώς το '94 με ένα 8bit φορητό υπολογιστή?

Don't underestimate the power of the 8bit side!
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": zx_jim

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • zx_jim
  • Το Άβαταρ του/της zx_jim
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • R Tape loading error, 0:1
Περισσότερα
11/11/2012 18:47 #3671 από zx_jim
Απαντήθηκε από zx_jim στο θέμα Απ: Συγκριτικό Cambridge Z88 VS Amstrad NC100
Πάντα πρωτοπόρος ο Θείος... :cheer:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.309 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos