Amstrad CPC 6128

• ant-mi
  • Το Άβαταρ του/της ant-mi Συντάκτης θέματος
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
26/04/2020 11:29 #46204 από ant-mi
Amstrad CPC 6128 δημιουργήθηκε από ant-mi
Καλημέρα σας,

μία ερωτησούλα σχετικά με τον CPC 6128 μου ο οποίος μου βγήκε λίγο ντροπαλός και δεν θέλει να ξεκινήσει...

Συγκεκριμένα με το που ανοίγει, ανάβει κανονικά το λαμπάκι του ρεύματος και της δισκέτας αλλά η οθόνη δείχνει μόνο ένα πράσινο ορθογώνιο και το υπόλοιπο της είναι πολύ σκούρο πράσινο. Τον δοκίμασα και με scart απ'ευθείας σε τηλεόραση και η διαφορά εκεί είναι πως είναι λευκό το ορθογώνιο και μαύρο το υπόλοιπο της οθόνης.

Γνωρίζει κάποιος που μπορεί να οφείλεται το συγκεκριμένο πρόβλημα και πώς επισκευάζεται;

Επίσης, μπορώ κάπως να λαμβάνω e-mail κάθε φορά που απαντάει κάποιος στο thread γιατί δεν μου έρχεται καμία ειδοποίση και τα βλέπω όλα με μεγάλη καθυστέρηση;

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

• Fotis_KFOR
  • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
  • Site Owner / Admin
  • Site Owner / Admin
  • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
26/04/2020 11:57 #46209 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Amstrad CPC 6128

ant-mi έγραψε: Επίσης, μπορώ κάπως να λαμβάνω e-mail κάθε φορά που απαντάει κάποιος στο thread γιατί δεν μου έρχεται καμία ειδοποίση και τα βλέπω όλα με μεγάλη καθυστέρηση;

Καλημέρα,
η ενημέρωση μέσω email είναι απενεργοποιημένη εδώ και πολύ καιρό λόγω του ότι παρουσίαζε ανά περιόδους προβλήματα χωρίς λόγο, π.χ. μπορεί να δούλευε για λίγο σωστά και μετά από κάποιο update στο φόρουμ ήταν 50-50 να δουλεύει σωστά ή να μην δουλεύει καθόλου ή ακόμα και να κάνει ότι θέλει π.χ. να στέλνει ειδοποιήσεις για όλα τα μηνύματα ακόμα και σε αυτά που δεν έχεις κάνει subscribe.

Οπότε από το να το έχω ενεργοποιημένο και οι χρήστες να ξέρουν ότι αν απαντηθεί κάτι θα τους σταλεί ειδοποίηση ενώ στην ουσία υπάρχει η περίπτωση μετά από ένα update να παρουσιάσει πάλι κάποιο θέμα και να μην στείλει τις ανάλογες ειδοποιήσεις, θεωρώ ότι είναι και σωστότερο για τους χρήστες να το έχω απενεργοποιημένο ώστε να το γνωρίζει ο κάθε χρήστης ότι δεν στέλνονται καθόλου ειδοποιήσεις και ο οποίος θέλει να παρακολουθήσει ένα thread μπορεί να μπει μισό λεπτάκι στο φόρουμ και να δει αν έχει απαντηθεί κάτι ή αν έχει κάποιο PM.

• orfeas
  • Το Άβαταρ του/της orfeas
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
26/04/2020 15:32 #46212 από orfeas
Απαντήθηκε από orfeas στο θέμα Amstrad CPC 6128
Καλησπέρα, σαν γρήγορη δοκιμή μπορείς να βγάλεις τα τσιπάκια που είναι σε βάσεις, να καθαρίσεις τα ποδαράκια τους και να τα ξανακουμπώσεις. Δοκίμασε το και πες μας.

• ant-mi
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
26/04/2020 17:22 #46214 από ant-mi
Απαντήθηκε από ant-mi στο θέμα Amstrad CPC 6128
Χαιρετώ και τους δύο και σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Φώτη απόλυτα κατανοητό, ρώτησα επειδή είχα στήσει κάποια στιγμή ένα kunena και θυμόμουν πως υπήρχε η επιλογή ειδοποίησης για τον χρήστη, οπότε νόμιζα πως ήταν κάπου μπροστά μου και δεν την έβλεπα.

Ορφέα πολύ ωραία πρόταση, είχα σκοπό να τον ανοίξω για να τον καθαρίσω όπου και όπως μπορώ με το που βρω λίγο ελεύθερο χρόνο (ελπίζω πολύ πολύ σύντομα), οπότε θα κάνω και αυτό που μου είπες και θα επανέλθω, δεν ήξερα πως υπάρχουν και κουμπωτά τσιπάκια εκεί μέσα και με το κολλητήρι είναι πιο πιθανό να βάλω φωτιά στο σπίτι παρά να επισκευάσω μια πλακέτα, οπότε ήλπιζα σε μία τέτοια ιδέα μπας και σταθώ τυχερός και δεν είναι κάτι σοβαρό... Μακάρι λοιπόν!

• ant-mi
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
27/04/2020 17:18 - 27/04/2020 17:21 #46218 από ant-mi
Τζίφος τελικά... Τον άνοιξα και εκτός από ένα πτώμα από κάτι σαν σκαθάρι που εντόπισα μέσα, τα υπόλοιπα φάνηκαν να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι περίμενα! Τα τσιπάκια που είναι σε βάσεις είχαν μουλαρώσει και δεν έβγαιναν καθόλου εύκολα. Επειδή έδειχναν γυαλιστερά και όμορφα, κιότεψα για μην κάνω καμία χειρότερη ζημιά και δεν το πάλεψα πολύ για να τα βγάλω. Οι ενέργειες που έκανα λοιπόν αφού τον άνοιξα, ήταν οι εξής:

1. Έθαψα το σκαθάρι με τον σεβασμό και τις τιμές που του άξιζε
2. Καθάρισα τις όποιες σκόνες με σπρέι αέρα
3. Καθάρισα ό,τι άλλο μπορούσα προσεκτικά με μπατονέτα
4. Τον έκλεισα και τον συνέδεσα για να δοκιμάσω ξανά
5. Μαζί με την αναμενόμενη απογοήτευση αφού στην ουσία δεν έκανα και τίποτα σπουδαίο, έβγαλα μια αναμνηστική φωτογραφία για να θυμόμαστε τον μακαρίτη imgur.com/oa3mRBv

Αυτά λοιπόν... Η κομπογιαννίτικη εγχείρηση απέτυχε και ο ασθενής παρέμεινε νεκρός :shake:

• ScorpioGr
  • Το Άβαταρ του/της ScorpioGr
  • Premium Member
  • Premium Member
Περισσότερα
28/04/2020 17:01 #46221 από ScorpioGr
Απαντήθηκε από ScorpioGr στο θέμα Amstrad CPC 6128
Λοιπόν φίλε μου, από την στιγμή που βγάζει περιθώριο ο επεξεργαστής Z80 δουλεύει... αυτό που σου κάνει είναι 100% μνήμες....
κάποιο ή κάποια από τα τσιπάκια 4164 είναι καμένο... μπορείς σε πρώτη φάση να το ανοίξεις και να το βάλεις σε λειτουργία όπως δείχνεις στην φωτογραφία σου.. από εκεί και πέρα με την παλιά μέθοδο με το δάχτυλο πιάσε τα τσιπάκια που γράφουν 4164... κάποιο ή κάποια θα είναι ποιο ζεστά (η καυτά) από τα υπόλοιπα... αυτά θέλουν άλλαγμα... υπάρχουν στο retrocomputers αξιόλογα άτομα όπως ο Ορφέας που μπορούν να σε βοηθήσουν να τα βγάλεις να βάλεις βάσεις και να βάλεις καινούργια 4164... θα χαρώ να το δω να δουλεύει...!!!

Συνημμένο αρχείο:

Ένας κομπιούτερ με νίκησε κάποτε στο σκάκι, αλλά δεν μπόρεσε να τα βγάλει πέρα μαζί μου στο kick boxing....

• nkary
  • Το Άβαταρ του/της nkary
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
28/04/2020 18:07 - 28/04/2020 18:15 #46224 από nkary
Απαντήθηκε από nkary στο θέμα Amstrad CPC 6128
Σύμφωνα με αυτό
www.cpcwiki.eu/forum/amstrad-cpc-hardware/repairs-to-a-cpc6128/
είναι θέμα μνήμης, οι μνήμες θα μοιάζουν κάπως έτσι

Αν είσαι τυχερός και βρίσκονται πάνω σε βάσεις αγοράζεις και αντικαθιστάς, φθηνές είναι, 10-15€ τα 10 κομμάτια
Αν είναι όπως της φώτο πιο πάνω κολλημένες στο board τότε αν δεν το κατέχεις το κολλητήρι πρέπει να βρεις κάποιον να σου τις αφαιρέσει, να βάλει βάσεις και νέες μνήμες
Πάντως σίγουρα φτιάχνεται εκτός και αν είναι κάτι δύσκολο όπως πχ να έχει καεί το ULA 40010 τσιπ, πράγμα που δύσκολα βρίσκεις σήμερα. Μετά το πουλάς ως ανταλλακτικά στο ebay

Τα τσιπάκια που είναι σε βάσεις είχαν μουλαρώσει και δεν έβγαιναν καθόλου εύκολα

Υπάρχει ειδικός εξολκέας ic για αυτήν την δουλειά;)
Συνημμένα:

• ant-mi
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
28/04/2020 18:19 #46225 από ant-mi
Υπέροχα νέα!
Δυστυχώς δεν είναι σε βάσεις, είναι ακριβώς όπως στην φωτογραφία του nkary.
Αφού όμως εστιάζουμε σε κάτι τόσο συγκεκριμένο, πιστεύω πως θα βρεθεί κάποιος να βάλει ένα χεράκι.

Θα δοκιμάσω να καταλάβω με το δάχτυλο λοιπόν σε πόσες έχω πρόβλημα για αρχή.

Να πάρω αυτές ή έχετε να μου προτείνετε κάτι πιο άμεσο και ελληνικό;
www.ebay.co.uk/itm/RAM-4x-KM41464AP-12-A...8:g:hJ8AAOSwvuhdKHgZ

Είναι αρκετά πιο ακριβές από 10-15€ τα 10 κομμάτια αλλά δεν βρήκα κάπου αλλού...

Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια, είμαι πολύ αισιόδοξος πλέον πως θα λειτουργήσει και πάλι το παλληκάρι μου!

• Dark_Knight
  • Το Άβαταρ του/της Dark_Knight
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
28/04/2020 18:49 #46226 από Dark_Knight
Απαντήθηκε από Dark_Knight στο θέμα Amstrad CPC 6128
Κι εγω ειχα το ιδιο θεμα στον 6128 οταν πρωτοξεκινησα τη συλλογη μου και οντως το θεμα ηταν 2 τσιπακια μνημων και 1 κομμενο trace. Εχω σταθμο αποκολλησης αλλα μεχρι να ανοιξουν λιγο τα πραγματα δυσκολες οι μετακινησεις. Επισης δεν εχω ιδεα που μπορουμε να βρουμε μνημες. Σε ποια περιοχη βρισκεσαι?

• nkary
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
28/04/2020 18:53 - 28/04/2020 18:55 #46227 από nkary
@ant-mi
Αυτές είναι διαφορετικές που βλέπεις, σίγουρα τέτοιες φοράει το δικό σου?
Εγώ δεν είμαι Αθήνα, ας προτείνουν τα παιδιά μερικά καταστήματα, τώρα που ανοίγουν κιόλας, αλλιώς αν περιμένεις από Κίνα κτλ κλαψτα

• nkary
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
28/04/2020 18:56 #46228 από nkary

• nkary
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
28/04/2020 18:57 #46229 από nkary

• Dark_Knight
  • Το Άβαταρ του/της Dark_Knight
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
28/04/2020 20:02 #46231 από Dark_Knight
Απαντήθηκε από Dark_Knight στο θέμα Amstrad CPC 6128
Ενδεικτικα αυτο ειναι το τοπικ με το δικο μου προβλημα, πισω στο 2016

www.retrocomputers.gr/forum/antimetopisi...-se-amstrad-cpc-6128

Παρ ολο που το στιγμιοτυπο ειναι διαφορετικο, το προβλημα και η αιτια του ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ τα ιδια

• ant-mi
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
29/04/2020 21:27 - 29/04/2020 22:38 #46236 από ant-mi
Για μία ακόμα φορά σας υπερευχαριστώ για τη βοήθεια!

Νομίζω την εντόπισα την αλήτισσα τη μνήμη, όλες κυρίες, εκτός από την κατσαβιδοδεικτούμενη που τσουρουφλάει απίστευτα!

Επίσης πολύ ζεστό ήταν και το άλλο που είναι πάνω στη βάση και το δείχνω στην δεύτερη φωτογραφία. Τι είναι αυτό αλήθεια; Είναι φυσιολογικό να είναι τόσο ζεστό; Αν ναι βρίσκω ανταλλακτικό ebay και γι'αυτό; Πώς το ψάχνω;

nkary ευχαριστώ για τα links! Φαρμακείο ο γερμανός μπροστά στον κινέζο αλλά έτσι όπως πάει το ebay αυτήν την περίοδο, από Γερμανία θα φτάσει του χρόνου και από Κίνα το 2023. Το βλέπω να πηγαίνουμε με Γερμανία λοιπόν :-)

Dark_Knight Καλλιθέα μένω και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την προθυμία αλλά όπως έλεγα και στον επίσης απίστευτα εξυπηρετικό Ορφέα, δεν θέλω να σας ταλαιπωρήσω τόσο πολύ. Αν είμαστε τόσο στοχευμένοι και ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε, θα δω μήπως βρω κανέναν γνωστό να "χώσω" που να πιάνουν τα χέρια του. Αν δεν βρω θα επιστρέψω κλαίγοντας σε σένα αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα σε βάλω να κάνεις και δρομολόγια στην Αθήνα, θα στον παραδώσω όπου διατάξεις!

Σας είμαι υπόχρεος!
Συνημμένα:

• nkary
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
30/04/2020 09:20 #46237 από nkary
Δυστυχώς το PAL16L8ACN δεν είναι κάτι που το αντικαθιστάς και τελείωσες, απαιτεί προγραμματισμό και κατάλληλη συσκευή για να γίνει αυτό.
Δες στο παρακάτω λινκ και θα καταλάβεις
www.cpcwiki.eu/forum/amstrad-cpc-hardwar...128-halpal16l8-chip/

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.617 δευτερόλεπτα