- Forum
- Υπολογιστές
- Αντιμετώπιση προβλημάτων σε ρετρό υπολογιστές
- Hyundai Super-16V (8088) δεν δίνει εικόνα
Hyundai Super-16V (8088) δεν δίνει εικόνα
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 18
Σήμερα παρέλαβα την κεντρική μονάδα του υπολογιστή της παιδικής μου ηλικίας που την βρήκα επιτέλους μετά από πολλά χρόνια αναζήτησης και δοκίμασα να την ξεκινήσω με την παλιά μου οθόνη, την οποία πρόσφατα δοκίμασα σε έναν Euro PC και λειτουργούσε μια χαρά.
Με το που τον ανάβω, έχω λαμπάκια, έχω ανεμιστήρες και έχω επίσης μία οθόνη τόσο απόλυτα μαύρη που θα την ζήλευαν οι AMOLED. Δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να δείξει κάτι, αλλά ούτε ακούγεται κάτι από το midi του.
Επειδή δεν έχω ιδέα τι μπορεί να φταίει, δοκίμασα να του αποσυνδέσω τον σκληρό δίσκο, δοκίμασα να βγάλω και να βάλω την κάρτα γραφικών και στο δικό της και σε άλλο slot και τέλος δοκίμασα να πειράξω κάτι διακοπτάκια που έχει η κάρτα γραφικών και γράφουν 1,2,3 και δεν έχω ιδέα τι κάνουν, καθώς και έναν διακόπτη που έχουν προσθέσει χωριστά και έχουν συνδέσει περίεργα στην κάρτα γραφικών μέσω ενός μυστήριου mod που όποιος έχει ιδέα τι είναι παρακαλώ να μου πει γιατί με έχει φάει η περιέργεια. Τίποτα από αυτά δεν βοήθησε στο ελάχιστο.
Γενικά φαίνεται πεντακάθαρο μέσα και με μία απλή ματιά σε όσο κομμάτι είναι εμφανές από την μητρική και από τις κάρτες μου φάνηκαν μια χαρά όλα οπτικά.
Αν έχετε οποιαδήποτε πρόταση με κάτι απλό που να μπορώ να δοκιμάσω, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη!
Θέλω οπωσδήποτε να ζωντανέψω το μηχάνημα και μακάρι να μην έχει κάποια σοβαρή ζημιά και αναγκαστώ να το κάνω διακοσμητικό...
Συνημμένα:
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
1. να τσεκαρεις αν εχει μπαταρία και διαρροη
2. να τσεκαρεις οτι το speakeraki λειτουργει
3. βγάλε τα πάντα από το board και αναψε μόνο με τη κάρτα γραφικων και αν δεν κάνει τίποτα βγάλε και την καρτα να δουμε αν κάνει τα αναμενόμενα beeps
4. αν εχεις αλλο τροφοδοτικο δοκιμασε
5. βγαλε τελειως το board και δοκιμασε εκτός case να το αναψεις, ισως κάπου βραχυκυκλώνει
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Η πρόταση να τσεκαρω την μπαταρία κερδίζει όμως μάλλον.
Δεν ξέρω αν έχει χαλάσει κάτι στην μητρική, σίγουρα όμως η ίδια έχει τα χάλια της. Μπορεί να φταίει αποκλειστικά αυτό και με μια αλλαγή μπαταρίας να επανέλθουν όλα;
Συνημμένα:
- konc
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 431
Μετά τα εύκολα: Είτε δοκιμάζεις με άλλο τροφοδοτικό αν έχεις (μην σε τρομάξει το βύσμα που μοιάζει λίγο διαφορετικό, είναι το κοινό ΑΤ), είτε με ένα απλό πολύμετρο ελέγχεις αν βγάζει ότι πρέπει να βγάζει. Ύστερα εφόσον δεν έχεις ιδέα τι κάνουν τα jumpers στην κάρτα και σε τι mode είναι ρυθμισμένη + το ότι η eprom είναι ακάλυπτη τόσον καιρό προτείνω να τη δοκιμάσεις σε κάποιο αλλο m/b να δεις ότι δείχνει στο monitor (γιατί να σου πω να βρεις άλλη 8bit να δοκιμάσεις στον Hyundai πιο δύσκολο το κόβω).
Ελπίζω είτε να το κατέχεις το αντικείμενο είτε να έχεις κάποιον να ασχοληθεί γιατί το μέρος της μπαταρίας θα θέλει σίγουρα δουλίτσα.
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Επίσης νομίζω να μην μπορώ να κάνω ούτε τα βασικά, φαίνεται πως το σίδερο-βάση του τροφοδοτικού και της δισκέτας είναι κολλημένο με πριτσίνια, ενώ την μητρική ακόμα και αν δεν έχει καμία βίδα κάτω από αυτό το σίδερο και πάλι δεν μπορώ να την βγάλω γιατί έχει αυτές τις βασούλες για να βιδώνουν πλευρικά τα βύσματα που εκτός του ότι δεν ξέρω με τι να τα πιάσω για να δοκιμάσω να τα ξεβιδώσω, φαίνεται πως έχουν μία πράσινη κόλλα που δεν ξέρω κατά πόσο θα φέρει έξτρα αντίσταση.
Ξέρω ξέρω... Είμαι εξαιρετικός μάστορας
Πώς σας φαίνεται έστω οπτικά η κατάσταση με την μπαταρία; Ανησυχητική ή διαχειρίσιμη;
Θα ρωτήσω έναν φίλο που ίσως μπορεί να ρίξει μία ματιά ελπίζω να βγάλει άκρη και θα επανέλθω φυσικά για να μοιραστώ μαζί σας τα νεότερα!
Συνημμένα:
- konc
-
- Elite Member
-
Η κάρτα γραφικών είναι σωστά ρυθμισμένη για το mono monitor του europc που χρησιμοποιείς, 1=off, 2=on, 3=on
1 στο off βάζει την κάρτα σε hercules, στο on σε cga
2&3 στο on είναι για monitor type TTL mono, στο οff για RGB color/CGA έγχρωμο
Βέβαια σ' αυτή τη φάση και ειδικά εφόσον δεν ακούς ούτε beep από το speaker προέχει να γίνει δουλειά στην περιοχή της μπαταρίας, Κάθε άλλο παρά πεντακάθαρο είναι. Έχει σίγουρα αρκετή ζημιά η οποία μπορεί να είναι και σοβαρή.
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Θα βρω ένα κατσαβίδι ή κάτι άλλο για την παράλληλη και την σειριακή γιατί με τα εργαλεία που έχω δεν κατάφερα να κάνω δουλειά.
Το πεντακάθαρο πήγαινε στο ότι δεν βρήκα την σκόνη και την σκουριά που περίμενα να δω. Δεν είχα ανακαλύψει όταν το έγραφα αυτό το πράσινο πράγμα πίσω από τις βίδες των δύο θυρών και την διάβρωση της μπαταρίας που μάλλον μας έχει κάνει την ζημιά.
- konc
-
- Elite Member
-
- JIANOS
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 167
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Ελπίζω να τα καταφέρω να βγάλω την μητρική αύριο...
Αφού αφαιρέσω την μπαταρία δοκιμάζω με ξύδι σε μπατονέτα να αφαιρέσω όλα τα υπολείμματα που είναι ορατά στα σημεία που έχει χυθεί ή άλλα ντ'άλλων κατάλαβα;
- konc
-
- Elite Member
-
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Βρήκα αυτό το thread και θα ήθελα μια χάρη αν μπορεί κάποιος...
www.amibay.com/showthread.php?102263-Wor...f7fde9eae13a79e9d56f
Επειδή δεν με αφήνει να δημιουργήσω λογαριασμό, θα ήταν εύκολο κάποιος που έχει ήδη, να στείλει στον Γερμανό το email μου για να επικοινωνήσει μαζί μου και να του πάρω την μητρική σε περίπτωση που την έχει ακόμα; Είναι Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Συνημμένα:
- JIANOS
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 167
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Αν θέλετε περισσότερες φωτογραφίες ή να φωτογραφίσω κάτι συγκεκριμένο, πείτε μου να ανεβάσω κι άλλες.
Αυτό που πρέπει να έχει καταστραφεί στα σίγουρα εκτός από τα traces, είναι αυτό το ασημένιο κυλινδράκι που ήταν δίπλα στην μπαταρία, έχει κανένας ιδέα τι είναι;
Αν το δοκιμάσω όπως είναι τώρα χωρίς μπαταρία, θα μπορούσε να λειτουργήσει αν υποθέσουμε πως έγινε καλή δουλειά με το καθάρισμα ή χρειάζεται οπωσδήποτε και την μπαταρία του πάνω;
- Forum
- Υπολογιστές
- Αντιμετώπιση προβλημάτων σε ρετρό υπολογιστές
- Hyundai Super-16V (8088) δεν δίνει εικόνα