×
Κοπή πίτας RetroComputers.gr 2020 ( 25/01/2020 ) (13 Ιαν 2020)

Σας προσκαλούμε για την κοπή της πίτας μας στις 25/01/2020, για λεπτομέρειες πατήστε στο παρακάτω link :
www.retrocomputers.gr/forum/meetings/190...s-gr-2020-25-01-2020

Warrior από την Vectorbeam / Cinematronics, 1979

 • GeoAnas
 • Το Άβαταρ του/της GeoAnas Συντάκτης θέματος
 • Retro Master
 • Retro Master
Περισσότερα
25/07/2015 17:57 #31278 από GeoAnas
Warrior από την Vectorbeam / Cinematronics, 1979 δημιουργήθηκε από GeoAnas


Ο "Πολεμιστής" (Warrior), θεωρείται από τους περισσότερους ειδικούς του είδους ότι αποτέλεσε το πρώτο ιστορικά παιχνίδι της κατηγορίας arcade fighting ή beat'm up.
Προγραμματιστής του είναι ο Tim Skelly, που το ολοκλήρωσε το 1979, όσο ακόμη εργαζόταν στην Vectorbeam. Η τελευταία είναι μια από τις πρώτες εταιρείες κατασκευής arcade coin ops, με αρκετές κυκλοφορίες τίτλων διανυσματικής (vector) απεικόνισης. Τα διανυσματικά γραφικά χάρη στη ζωντάνια, ευκρίνεια και πιστότητα τους ήταν πολύ "της μόδας" την εποχή των arcade "δεινοσαύρων" :-) (τέλη '70-αρχές '80)
Ας αφήσουμε τον αρχικό δημιουργό να μας μιλήσει...
Μόλις λοιπόν το παιχνίδι ήταν έτοιμο για διανομή, εμφανίστηκε μια άλλη μεγάλη και δυναμική εταιρεία της εποχής, η Cinematronics που απορρόφησε την μικρότερη Vectorbeam και την έκλεισε.Το Warrior ήταν έτοιμο για τις αίθουσες, η Cinematronics είχε ήδη εξαγοράσει την Vectorbeam και αποφάσισε βιαστικά, οι καμπίνες να συναρμολογηθούν στις εγκαταστάσεις της τελευταίας.

...Because Warrior was ready to go and Vectorbeam needed product fast, Cinematronics decided to build it at Vectorbeam and sell it as a Vectorbeam product.

Όταν η Vectorbeam τελείωσε την συναρμολόγηση και την κατασκευή των καμπινών του παιχνιδιού, οι πόρτες της έκλεισαν οριστικά.

So, what did Cinematronics have to gain by buying Vectorbeam? Nothing. Admittedly, the company did gain Tailgunner, but it didn't need it. Cinematronics shut the doors on Vectorbeam as soon as they finished building the game I had developed at Cinematronics, Warrior.

Αρχικά ο Skelly είχε ως ιδέα την κατασκευή του παιχνιδιού με χρήση δυο μοχλών και για δυο παίχτες.
Ο πρώτος μοχλός για τον έλεγχο του σώματος και ο δεύτερος για τον έλεγχο του σπαθιού. Οι οικονομικές δυσκολίες όμως της "μαμάς" εταιρείας Vectorbeam και οι συνθήκες που επικρατούσαν υπό καινούργιο ιδιοκτησιακό καθεστώς, άλλαξαν τα σχέδια και το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις αίθουσες με έναν μοχλό για κάθε παίχτη και με ένα fire button πάνω στο μοχλό που λειτουργούσε ως διακόπτης εναλλαγής του ελέγχου παίκτη / όπλου.


The indestructible joysticks, later used in Warrior as well, were handmade at Cinematronics.

Δεν ήταν όμως η περικοπή στον αριθμό των χειριστηρίων, αλλά και η ποιότητα κατασκευής τους φαίνεται να μην ικανοποίησε τους παίχτες αφού τους έβρισκαν "σφιχτούς" και δυσλειτουργικούς.

The sticks were produced in house and installed in cabinets in a way that players found unresponsive and difficult to use

Παρόλα αυτά, κατασκευαστικά ήταν πολύ ανθεκτικοί και αντέχαν τις καταπονήσεις.

There were two joysticks on the control panel, and they were of a very sturdy design, and were probably the only thing on a Warrior machine that wasn't bound to fail in a few years.

Ο μόνος τρόπος προμήθειας του παιχνιδιού από τους ενδιαφερόμενους, ήταν ως σύνολο, μαζί με την καμπίνα. Δεν πωλούνταν με την μορφή kit για μετατροπή κάποιου άλλου παιχνιδιού σε αυτό. Οι καμπίνες ήταν ογκώδεις και αρκετά βαριές.

It was a very rare game. There was only one way to buy this game, and that was in a dedicated cabinet, and only upright versions were available (and this was one heavy game, weighing in at 280 lbs).

Οι οικονομικές δυσκολίες όμως δεν περιορίστηκαν στα πλήκτρα ελέγχου και οι συνολικές περικοπές οδήγησαν σε μια πολύ κακή ποιότητα κατασκευής της καμπίνας και των ηλεκτρονικών μερών της, με αποτέλεσμα ελάχιστες να έχουν διασωθεί στις μέρες μας και η συλλεκτική αξία του παιχνιδιού να έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

The cabinets and hardware were produced on a low budget and proved to be very unreliable when compared to contemporary machines. As a result, very few remain in working order, with only one known restored machine in the United Kingdom

Περισσότερα στοιχεία για την ιστορία της Cinematronics, όπως μας τα διηγείται ο ίδιος ο Tim Skelly, μπορούμε να βρούμε στους παρακάτω συνδέσμους :

:arrow: cinematronics.org/index_files/Page350.htm

:arrow: www.dadgum.com/giantlist/archive/cinematronics.html

Οι επεξεργαστές της εποχής εκείνης ήταν αδύνατο να σηκώσουν βαριά και εντυπωσιακά background γραφικά. Στο Warrior συναντούμε έναν CCPU @ 5 MHz. Οι προγραμματιστές / κατασκευαστές σκαρφιζόταν λοιπόν διάφορους τρόπους, προκειμένου να κάνουν τα παιχνίδια τους πιο εντυπωσιακά. Ένας από αυτούς ήταν η χρήση καθρεπτών, ζωγραφισμένων διαφανειών και συνδυασμών αυτών που ζωντάνευαν τα παιχνίδια και τραβούσαν την προσοχή του παίκτη. Για το εν λόγω παιχνίδι , ο Tim Skelly χρησιμοποίησε έναν ημιδιάφανο καθρέφτη υπό κλίση προκειμένου να αντανακλά την ζωγραφισμένη κάτοψη της αυλής ενός κάστρου μέσα στο πεδίο δράση του παιχνιδιού.

...For Warrior I had used a half-silvered mirror to superimpose playfield art on the screen....Το παιχνίδι αφορά δυο ιππότες που μονομαχούν και ο στόχος είναι να βγάλει ο ένας τον άλλον νοκ-άουτ με το σπαθί του, είτε να τον ρίξει στην άβυσσο, σπρώχνοντας τον, σε κάποιο από τα δυο πηγάδια / λάκκους. Τα διανυσματικά γραφικά είναι φυσικά ασπρόμαυρα, αλλά η καλλιτεχνική ψευδαίσθηση χρώματος φαίνεται να λειτουργεί άριστα. Το monitor ήταν 19", ασπρόμαυρο και διανυσματικής απεικόνισης.
Ακούστε ήχο....Επιστροφή στο...σήμερα !

Όσο λοιπόν γινόταν αυτά τα θαυμαστά, πίσω στο 1979, ο Tim Skelly δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι κάποιος άλλος ταλαντούχος και ιδιαίτερα δραστήριος προγραμματιστής ο George Pelonis (Fury) θα το μετέφερε αυτούσιο σε...τι άλλο ?....μα φυσικά σε Vectrex, έν έτει 2012 !
:arrow: www.furyunlimited.com/_sgg/m1m1_1.htm
Φυσικά ο George δεν περιορίστηκε στο να μεταφέρει απλά το αρχικό παιχνίδι, παρά το εμπλούτισε με ένα σωρό καινούργια στοιχεία (όπως μουσική υπόκρουση, την δυνατότητα να παίξεις εναντίον της CPU με σταδιακά αυξανόμενη AI, καινούργιοι αντίπαλοι κλπ,κλπ)

TWO PLAYER DEATHMATCH! - SINGLE PLAYER CAMPAIGN!
STUNNING GRAPHICS AND ANIMATION! - NEW WARRIORS!
SCREEN OVERLAY - GCE STYLE BOX PACKAGING - LIMITED EDITION

Η κυκλοφορία του προγραμματίστηκε να γίνει σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Αρχικά 100 cartridges που αργότερα αυξήθηκαν (νομίζω) στις 150.
Πρόλαβα και έκλεισα την δική μου με σειριακό αριθμό #39 ;-)
Διάφορα προβλήματα στην κατασκευή overlays, κουτιών συσκευασίας κλπ,κλπ...καθυστέρησαν την κυκλοφορία του παιχνιδιού μέχρι σήμερα.
Ο συμπατριώτης μας (και φίλος) George, λοιδορήθηκε και κατηγορήθηκε από πολλούς αλλά τελικά άντεξε και τα κατάφερε.
Ναι ! Σήμερα (7/2015), μετά από όλα αυτά τα χρόνια, κρατώ επιτέλους στα χέρια μου το πολύτιμο αντίτυπο που μου έστειλε πρόσφατα !

Unboxing....

Κύρια (πρόσθια) όψη

Πίσω. Δεν σας θυμίζει artwork από heavy metal album ; !

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσε (και αποτελεί) το ακριβότερο παιχνίδι που κυκλοφόρησε από τον Fury (65$). O λόγος ; Aπλός ! Η ποιοτική overlay και γενικά η συσκευασία του παιχνιδιού που του κόστισε αρκετά.
Τέλος καλό - όλα καλά ! Η αξία του...ανεκτίμητη ;-)

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που έχω την ευκαιρία να παίξω σε πραγματική διανυσματική οθόνη (Vectrex), τρία ποιοτικότατα ports του Fury, παιχνιδιών που κατασκευάστηκαν γι αυτόν ακριβώς τον τύπο οθόνης και αποτελούν ζωντανή ιστορία (Sundance - War of the Worlds - Warrior).

Enjoy ! :D

Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, chriskgnr, glaros, VincentGR, amiga500fan, DUser1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
25/07/2015 19:54 #31281 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Warrior από την Vectorbeam / Cinematronics, 1979
Τα συγχαρητήρια μου Γιώργο, κρατάς ένα ιστορικό κομμάτι που πέρασε 40 κύματα και τελικά έφτασε και στα χέρια σου!!!
:bow:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GeoAnas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • chriskgnr
 • Το Άβαταρ του/της chriskgnr
 • Retro Elite
 • Retro Elite
 • Well, i got one chance left in a nine live cat.
Περισσότερα
25/07/2015 20:11 #31282 από chriskgnr
Απαντήθηκε από chriskgnr στο θέμα Warrior από την Vectorbeam / Cinematronics, 1979
τέλος καλό, όλα καλά που λένε! :thumbup:

21st century breakdown...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GeoAnas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • glaros
 • Το Άβαταρ του/της glaros
 • Team RC
 • Team RC
 • Play it Loud
Περισσότερα
25/07/2015 22:54 #31283 από glaros
Απαντήθηκε από glaros στο θέμα Warrior από την Vectorbeam / Cinematronics, 1979
Καλά τώρα με έστειλες,πήγα ήρθα και ξανά-πήγα.

:bow:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GeoAnas, fanny

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • VincentGR
 • Το Άβαταρ του/της VincentGR
 • Retro Expert
 • Retro Expert
 • To blit, or not to blit?
Περισσότερα
26/07/2015 21:10 #31307 από VincentGR
Απαντήθηκε από VincentGR στο θέμα Warrior από την Vectorbeam / Cinematronics, 1979
Χρειάζεται 1000+ λέξεις να το περιγράψεις που απλά αντιστοιχούν σε μια:

ΜΑΓΙΚΟ!!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GeoAnas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • amiga500fan
 • Το Άβαταρ του/της amiga500fan
 • Retro Freak
 • Retro Freak
Περισσότερα
26/07/2015 22:00 - 26/07/2015 22:02 #31308 από amiga500fan
Απαντήθηκε από amiga500fan στο θέμα Warrior από την Vectorbeam / Cinematronics, 1979
Καλορίζικο Γιώργο!!!!! Και καλόπαιχτο!!!!!

Αν ακουγόταν και ο ήχος των σπαθιών θα ήταν πολύ καλύτερο....

Περήφανος κάτοχος:
Sega Game Gear, Sega Master System I,II,III(Tec toys),WII,Xbox,XBOX+(Coinopz),Sega mega drive I and II, Sega Saturn, Sega Dreamcast,Sega Mega CD,Playstation 2 slim (3 editions),PS 2 fat,Gameboy classic,Gameboy pocket,Game Boy color, CD,Αtari 2600 jr (3 editions),Atari 2600 WOODY,Αtari 2600"Darth Vader", PSone, PS1 (2 editions),PS2 FAT, Game Boy Advance.Advance SP,Nintendo DS,DS lite & Dsi,NES,Ν64, N64 Pikatchu,Snes,Gamecube,XBOX 360 fat,Amstrad 6128,Pong Consoles x 8 (ΤΕΛΟΣ ΟΧΙ ΑΛΛΑ),Amiga 500 1.3 REV 6 - 1 mb,
Commodore Amiga 1200+Blizzard 1230mkiv 32mb,Amiga Technologies 1200 magic pack NOS
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GeoAnas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • GeoAnas
 • Το Άβαταρ του/της GeoAnas Συντάκτης θέματος
 • Retro Master
 • Retro Master
Περισσότερα
27/07/2015 12:08 #31321 από GeoAnas
Απαντήθηκε από GeoAnas στο θέμα Warrior από την Vectorbeam / Cinematronics, 1979
Ευχαριστώ παιδιά ! Όπως καλά γνωρίζετε, τρέφω μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς αυτούς τους "παιχνιδοδεινόσαυρους" :)

@amiga500fan

Σωστή και εύστοχη η παρατήρηση σου Γιάννη, αλλά όπως γνωρίζεις έν έτει 1978-79, το να "φτιάξεις" τέτοια ηχητικά εφέ ήταν σαν να ανέβαινες στα Ιμαλάια ;)
Θαυμάζω πραγματικά τους μηχανικούς και τους προγραμματιστές εκείνης της περιόδου, που με πενιχρά μέσα έφταχναν τέτοια αριστουργήματα. Το ξέρω ότι έχεις την ίδια "μούρλα" με μένα, ως συλλέκτης όλων αυτών των μοναδικών κονσολών PONG, που είσαι ;)
Θυμάμαι όταν είδα την RAM unit του IBM mainframe που είχαμε στην έκθεση στο NOESIS. Μου θύμισε χρυσοποίκιλτο υφαντό και είχα μείνει άλαλος να το παρατηρώ....

Μια που το έφερε η κουβέντα ρίχνω ένα link (με links :P ) από κάποιον παλιό μου γνωστό, τον Andy, με ειδικότητα στην "bronzeage" εποχή των arcades ;)

www.andysarcade.net/personal/
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, glaros

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • lazarus678
 • Το Άβαταρ του/της lazarus678
 • Retro Fan
 • Retro Fan
Περισσότερα
27/07/2015 15:07 #31329 από lazarus678
Απαντήθηκε από lazarus678 στο θέμα Warrior από την Vectorbeam / Cinematronics, 1979
:thumb: μπραβο geoanas καλοπαιχτο :thumb:

THE TRUTH IS OUT THERE
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DUser1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • DUser1
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
28/07/2015 23:47 #31351 από DUser1
Απαντήθηκε από DUser1 στο θέμα Warrior από την Vectorbeam / Cinematronics, 1979
Τέλειο είναι! Καλόπαιχτο Γιώργο :thumb:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.167 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos