C64 - κασέτες τέλος!!!

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
17/11/2019 11:11 - 18/11/2019 07:12 #45591 από kokkiklhs
C64 - κασέτες τέλος!!! δημιουργήθηκε από kokkiklhs
Καλημέρα στην παρέα!
Βλέπω αναρτήσεις από φίλους συμφορουμίτες για το πώς θα γράψουμε WAVs σε κασέτες, ώστε να παίζουν με το datassette στον 64. Καλή φάση και γνήσια ρετρο-αίσθηση, όμως υπάρχει (εδώ και αρκετό καιρό) μια λύση ακόμη πιο πρακτική, η οποία δε χαλάει καθόλου τη ρετροαίσθηση φορτώματος με κασέτα, αλλά παρακάμπτει την ίδια την... κασέτα! :lol2:
:headbang:

Λοιπόν, το σκεπτικό είναι πολύ απλό:
Μια και ο tape connector των 64/128/16/Plus4/VIC20 είναι custom, ΔΕΝ μπορούσαμε να φορτώσουμε απ'ευθείας από WAV, φτιάχνοντας ένα απλό audio καλώδιο (όπως γίνεται στα Spectrum 16/48/128, Amstrad 664/6128, BBC/Electron, Dragon/CoCo κ.α.).
Ωστόσο με μια πολύ απλή επέμβαση (την οποία έχω δοκιμάσει και λειτουργεί 100%), μπορούμε να στείλουμε WAV ήχο όχι μόνο στον 64, αλλά και στα υπόλοιπα 8μπιτα κομοντοράκια που δέχονται εξωτερικό datassette, ΜΕΣΩ του datassette (C2N-1530/1531 και πιθανότατα aftermarket συμβατά, όπως Profex, Noris Data κλπ) και χωρίς τη χρήση κασέτας.

Από hardware χρειαζόμαστε:
-1 κομμάτι καλώδιο για mono audio, μήκους από 25-30 εκ., μέχρι όσο γουστάρουμε.
-1 αρσενικό 3.5mm audio jack μονοφωνικό, κατά προτίμηση (κάνει και το στέρεο, αλλά δε χρειάζεται).
-1 αντίσταση 100kΩ.

Ανοίγουμε το κασετοφωνάκι, βρίσκουμε το πλακετάκι του και πάνω σε αυτό εντοπίζουμε το IC2. Αυτό στα αυθεντικά Commodore C2N (υπάρχουν τουλάχιστον 3-4 τύποι διαφορετικής κατασκευής, όλα όμως original) πρέπει να είναι ένα μικρό ολοκληρωμένο με 14 ποδαράκια που περιλαμβάνει 4 λογικές πύλες για τη μετατροπή του σήματος εισόδου. Καλό είναι να δούμε ακριβώς ποιος είναι ο τύπος στο δικό μας κασετόφωνο και να συμβουλευτούμε το datasheet.
Το pin11 πρέπει να είναι η γείωση (τσεκάρουμε προληπτικά με πολύμετρο), και αναλόγως τον τύπο του IC, ένα input pin (έχω δοκιμάσει με επιτυχία σε 2 διαφορετικές περιπτώσεις το pin6 και το pin3) είναι αυτά στα οποία πρέπει να συνδέσουμε αντιστοίχως τη μία άκρη του καλωδίου μας (στο input pin μέσω της αντίστασης των 100k), ενώ στην άλλη θα συνδέσουμε το βύσμα των 3.5mm. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι αν δεν ξέρετε τι κάνετε, ΜΗΝ το δοκιμάσετε, έστω κι αν είναι τόσο απλό και κυρίως ΜΗΝ κατηγορήσετε εμένα αν κάνετε ψητό το κομοντοράκι σας, το κασετόφωνο ή και τα 2 μαζί! :P

Ψάχνοντας σε ξένα fora είδα πατέντες με θηλυκά βύσματα, ώστε να συνδέσουμε αρσενικό-σε-αρσενικό καλώδιο, τρυπήματα του κελύφους του κασετοφώνου και άλλες βλακείες, πιστεύω πως δε χρειάζεται τίποτα από αυτά. Προσωπικά χρησιμοποίησα κομμάτι καλωδίου γύρω στο μισό μέτρο, το οποίο το πέρασα πριν το κόλλημα ΜΕΣΑ από το μαύρο στρογγυλό λαστιχάκι που είναι περασμένο στο γκρι καλώδιο του κασετοφώνου, παράλληλα και δίπλα με το γκρι καλώδιο. Με λίγη προσπάθεια γίνεται, στέκεται σφιχτά, δεν κουνιέται από τη θέση του και δε χρειάζεται να πειράξουμε το κέλυφος του κασετοφώνου, το οποίο μετά κλείνει μια χαρά.

Ύστερα, εφ'όσον μετατρέψουμε παιχνίδια σε WAV (δεν είναι της παρούσης να εξηγήσουμε πώς γίνεται), μπορούμε να τα φορτώσουμε από ένα λαπτοπάκι, τάμπλετ, ή ακόμη και κινητό smartphone με έξοδο ακουστικού 3.5mm. Απλώς πρέπει να βρούμε την κατάλληλη ένταση εξόδου, συνήθως γύρω στο 80-90% είναι μια χαρά. Προσωπικά έκανα μετατροπές με το WAV-PRG και πήρα ως αποτέλεσμα παιχνίδια WAV (μπορούμε μετά να τα κάνουμε και MP3 για οικονομία χώρου, αλλά καλό είναι να το αποφύγουμε) σε turbo ταχύτητα, που φορτώνουν σε 1,5-2 λεπτά.
Συνδέουμε το κασετοφωνάκι (χωρίς κασέτα μέσα, εννοείται) κανονικά στον commodore, πατάμε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ play (για να "καταλάβει" ο υπολογιστής ότι πρόκειται να φορτώσει), δίνουμε LOAD και ξεκινάμε να παίξουμε το WAV από τη συσκευή στην οποία έχουμε συνδέσει το 3.5mm jack.

Μειονεκτήματα-τι πρέπει να προσέξουμε:
Πρώτον, επειδή το κασετόφωνο δέχεται και motor control από τον υπολογιστή, όταν φορτώνουμε από αληθινή κασέτα, ο commodore μας λέει FOUND xxxxx και σταματάει το μοτέρ για αρκετά δευτερόλεπτα ή μέχρι να πατήσουμε κάποιο πλήκτρο στο πληκτρολόγιο. Ύστερα ξαναδίνει ρεύμα στο κασετόφωνο και συνεχίζει το φόρτωμα. Όταν όμως φορτώνουμε από WAV, δε μπορεί να σταματήσει η ηχητική αναπαραγωγή μέσω του motor control, οπότε ο ήχος συνεχίζει να παίζει, όσο ο commodore περιμένει να προχωρήσει με το φόρτωμα. Επομένως πρέπει στην αρχή να είμαστε από πάνω, μέχρι να μας πει FOUND, ώστε να πατήσουμε ΑΜΕΣΩΣ κάποιο πλήκτρο (μέσα σε 1-2 το πολύ δευτερόλεπτα), αλλιώς το φόρτωμα, φυσικά, θα αποτύχει.
Δεύτερον, αν χρησιμοποιήσουμε κινητό ή συσκευή συνδεδεμένη στο ίντερνετ, καλό (και απαραίτητο) είναι να απενεργοποιήσουμε οποιαδήποτε εφαρμογή μας στέλνει στο άσχετο ηχητικά σήματα (π.χ. chat, SMS), διότι η κάθε ηχητική παρεμβολή την ώρα του φορτώματος θα αλλοιώσει τον ήχο που "ακούει" εκείνη την ώρα ο υπολογιστής, κι ακόμη κι αν δε διακοπεί το φόρτωμα, σίγουρα θα καταλήξουμε σε loading error...
Τρίτον, ενώ τα μια-κι-έξω παιχνίδια φορτώνουν περίφημα, τα multi-loading είναι δύσκολη (αν και θεωρητικά εφικτή) περίπτωση, διότι πρέπει π.χ. μετά από φόρτωμα κάθε πίστας να έχουμε το νου μας να σταματήσουμε αμέσως το WAV, ή αν το παιχνίδι ζητήσει π.χ. να γυρίσουμε την κασέτα από την άλλη πλευρά είναι σχεδόν αδύνατον να ξέρουμε σε ποιο ακριβώς σημείο του WAV πρέπει να μεταπηδήσουμε. Επομένως προτιμητέα είναι τα λεγόμενα monoblock/levelpacked/oneparted παιχνίδια, που δε φορτώνουν ξεχωριστά πίστες. Είναι κυριολεκτικά ΧΙΛΙΑΔΕΣ, οπότε νομίζω ότι μας καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό αυτή η λύση... Τώρα, αν θέλουμε να παίζουμε Turrican, Test Drive, Defender of the Crown ή TaiPan, καλό θα ήταν να καταφύγουμε στη λύση της δισκέτας...

Πλεονεκτήματα:
Χιλιάδες παιχνίδια, εφαρμογές, demos και ό,τι άλλο μπορεί να παίξει από κασέτα, με ένα "ξερό" κομοντοράκι και ένα σάπιο κασετόφωνο (ακόμη και χωρίς καπάκι, με χαλασμένη κεφαλή, χωρίς ιμάντα κλπ.), κόστος εφαρμογής πατέντας κάτω από 2 ευρώ, και φυσικά έχουμε ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ τον βέλτιστο σταθερό και καθαρό ήχο στο φόρτωμα, γλιτώνοντας τον θόρυβο/φύσημα, την κακή ποιότητα/φθορά ταινίας, τις κακορυθμισμένες/λερωμένες/ταλαιπωρημένες κεφαλές και τις αυξομειώσεις στροφών λόγω λασκαρισμένου/σφιχτού ιμάντα σε σχέση με τη χρήση κανονικής κασέτας! Επί πλέον, με αυτό το πείραγμα το κασετόφωνο δεν αχρηστεύεται, μπορούμε, δηλαδή, να παίξουμε και να γράψουμε κανονικά κασετούλες με τον παραδοσιακό τρόπο... Καθόλου άσχημα!!!

Kαλές δοκιμές, για όποια διευκρίνιση ευχαρίστως να απαντήσω σε ερωτήσεις...
:drinks:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, supacoopa

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • jimn
 • Το Άβαταρ του/της jimn
 • Retro Expert
 • Retro Expert
Περισσότερα
17/11/2019 14:12 #45592 από jimn
Απαντήθηκε από jimn στο θέμα C64 - κασέτες τέλος!!!
Υπέροχος και αναλυτικότατος :)
Βάλε και φωτό καλύτερα Δημήτρη,θα μας λύσεις τα χέρια
σε εμάς που δεν το πολύ έχουμε με το κολλητήρι
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
18/11/2019 06:50 #45595 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα C64 - κασέτες τέλος!!!
Mητσάρα τα 2 κασετόφωνα που έφτιαξα με αυτό το κόλπο τα έδωσα, όταν ξετρυπώσω και κανένα άλλο, θα βγάλω φωτό και θα τις ανεβάσω... ;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": jimn

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
19/11/2019 18:58 #45606 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα C64 - κασέτες τέλος!!!
Πολύ ωραίος οδηγός Δημήτρη, ευχαριστούμε :thanx:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Dark_Knight
 • Το Άβαταρ του/της Dark_Knight
 • Team RC
 • Team RC
Περισσότερα
20/11/2019 05:10 - 20/11/2019 05:11 #45609 από Dark_Knight
Απαντήθηκε από Dark_Knight στο θέμα C64 - κασέτες τέλος!!!
Ωραια δουλεια! Εγω παλι οταν θελω να φορτωσω κατι μεσω του datasette χωρις να εχω το "αγχος" φορτωματος απο κασετα κανω το εξης:

Παιρνω μια "εικονικη" κασετα, η οποια μπαινει κανονικα στο κασετοφωνο και βγαζει βυσμα auxiliary. Το jack το συνδεω ειτε στο κινητο ειτε σε μια συσκευη αναπαραγωγης που εχει αποθηκευμενα τα wav και φορτωνω απο κει. Αυτος ο ανταπτορας πρωτοβγηκε για αυτοκινητα με κασετοφωνο αλλα δουλευει τελεια και σε αυτη την περιπτωση!

Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": spyros.s, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • nkary
 • Το Άβαταρ του/της nkary
 • Retro Elite
 • Retro Elite
Περισσότερα
20/11/2019 17:51 #45616 από nkary
Απαντήθηκε από nkary στο θέμα C64 - κασέτες τέλος!!!
Ε κοίτα Κώστα ο Δημήτρης είναι και λίγο ρετρό δεινόσαυρος
Το κάνει με τον δύσκολο τρόπο :P
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
26/11/2019 15:47 - 26/11/2019 15:48 #45676 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα C64 - κασέτες τέλος!!!
Κώστα το είχα δοκιμάσει κι εγώ παλιότερα αυτό το κολπάκι, αλλά ποτέ δεν κατάφερα να το κάνω να παίξει σωστά, ίσως ήταν μάπα η ψευτοκασετούλα που χρησιμοποίησα...
Ως εκ τούτου, κατέφυγα σε πιο... ριζική λύση!!
Νίκο, σε διαβεβαιώ ότι αν είχε παίξει και σε μένα το κολπάκι του Κώστα, δε θα είχα ασχοληθεί περαιτέρω χαχαχαχα!
Το μόνο "κέρδος" με την πατέντα που παρουσιάζω εγώ είναι ίσως ακόμη καλύτερη ποιότητα ήχου στο input, αφού δεν παρεμβάλλεται απολύτως τίποτα και, το κυριότερο, είδα ότι κάποιοι το πάνε ένα βήμα παρακάτω, με ένα διακοπτάκι κανονίζουν το ίδιο καλώδιο να παίρνει σήμα και από το output, ώστε να μπορέσει κανείς να στείλει ήχο από τον Commodore σε κάποιο μέσο ψηφιακής ή άλλης εξωτερικής αποθήκευσης, όπως ακριβώς θα έκανε save σε κανονική κασέτα... ;)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
29/11/2019 16:00 - 29/11/2019 16:05 #45695 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα C64 - κασέτες τέλος!!!
Λοιπόν, επανερχόμεθα με μερικές περισσότερες λεπτομέρειες, δυστυχώς δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο αυτό τον καιρό για κάτι πιο "κυριλέ", αλλά ελπίζω ότι θα βοηθήσει αυτό το συμπλήρωμα...

Εδώ βλέπουμε τον 64 μαζί με το κασετοφωνάκι του, ήδη ανοιγμένο. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται ένα ταπεινό μηχάνημα αγνώστου προελεύσεως, που παριστάνει το κομπιούτερ, χαχαχαχαχαχα!!! :P
Έχω ετοιμάσει και από πριν ένα καλωδιάκι με 3.5mm mono jack...


Κι εδώ βλέπουμε από πιο κοντά το κασετοφωνάκι μας και το καλωδιάκι, με ήδη κολλημένη την αντίσταση...


Τουμπάροντας το πλακετάκι στο κασετοφωνάκι μας βρίσκουμε αυτό το 74LS14, το οποίο όμως εδώ ΔΕΝ μας ενδιαφέρει,


τη δουλειά που χρειαζόμαστε την κάνουν στο συγκεκριμένο μοντέλο τα δύο 8πινα 6562, που βλέπουμε εδώ:


Επειδή στα άλλα C2N που είχα φτιάξει με τον ίδιο τρόπο υπήρχαν διαφορετικά πλακετάκια με διαφορετικά ICs, κοιτάζουμε αυτή την πολύ χρήσιμη και διαφωτιστική σελιδούλα:
blog.worldofjani.com/?p=1477#prettyPhoto
όπου υπάρχουν καλές φωτογραφίες από πλακετάκια διαφόρων μοντέλων, καθώς και πληροφορίες για το τι τσιπάκι φοράνε σχετικά με τη συγκεκριμένη εργασία και το pinout του κάθε ενός. Δηλαδή όσα χρειαζόμαστε τα έχουμε μπροστά μας... ;)

Το συγκεκριμένο C2N για το οποίο μιλάω στην αρχή του ποστ, χωρίς φωτογραφίες (το έχω δώσει πια) είχε το ΑΝ6564, με 14 pins... Ένα που είχα φτιάξει παλιότερα είχε κάτι άλλο, δε θυμάμαι ποιο από αυτά ήταν... Πάντως το γενικό concept είναι αφού έχουμε φτιάξει το καλωδιάκι μας, να το στερεώσομε κάπου στη γείωση και να αρχίσουμε δοκιμές παίζοντας κάποιο WAV σε συσκευή αναπαραγωγής ήχου, στην οποία έχουμε συνδέσει το βύσμα της άλλης άκρης του καλωδίου μας και ακουμπώντας (αφού έχουμε κολλήσει και την αντίσταση 100kΩ) την ελεύθερη ακρούλα σε διάφορα input pins πάνω στο inverter IC στο πλακετάκι του κασετοφώνου, σύμφωνα με το αντίστοιχο pinout, μέχρι να δούμε τον Commodore να φορτώνει σωστά. Θέλει λίγη υπομονή και προσοχή μη βραχυκυκλώσουμε τίποτα, αλλά ουσιαστικά είναι πολύ απλό! ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει το PLAY του κασετοφώνου να είναι πατημένο και χωρίς κασέτα μέσα, το κασετόφωνο συνδεδεμένο κανονικά στον Commodore και το VOLUME της πηγής ήχου να είναι στο τέρμα. Σημειώνωότι σε κάποια από τα πολλά input pins θα πάρουμε δείγματα "ακρόασης" ήχου από τον υπολογιστή, αλλά αυτό δε θα γίνεται σωστά. Τελικά θα καταλήξουμε σε αυτό που φορτώνει χωρίς προβλήματα.
Στο συγκεκριμένο κασετοφωνάκι που βλέπουμε τώρα, σωστό input μου έδωσε το pin3 του ΔΕΥΤΕΡΟΥ 6562, οπότε και έκανα τις τελικές κολλήσεις.
Επίσης, για κάποιο λόγο, το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ μοντέλο φαίνεται να μην πολυγουστάρει το κινητό μου, προφανώς λόγω διαφορετικών ICs, κάτι πρέπει να έχει να κάνει με την τάση εξόδου ήχου του κινητού. Άλλοτε φόρτωνε σωστά, άλλοτε έβγαζε errors. Με το λαπτοπάκι όμως όλα ήρθαν στα ίσια τους... Ίσως να μη θέλει τόσο μεγάλη αντίσταση (100kΩ) για το συγκεκριμένο μοντέλο κασετοφώνου, αλλά βαριέμαι να δοκιμάσω με άλλες...
Στα άλλα δύο, διαφορετικά κασετόφωνα, φόρτωσα και από το κινητό με 100% επιτυχία...

Λοιπόν, συνεχίζουμε!! Εδώ βλέπετε το εν λόγω κασετόφωνο πλήρως ξεκοιλιασμένο:


...και μια πιο κοντινή στο πλακετάκι, οι κολλήσεις έχουν ήδη γίνει (προσέξτε ότι συνέδεσα γείωση όπου με βόλευε, θα μπορούσαμε όμως να πάρουμε κι από το Pin4 του 6562... επίσης το pin3 δεν το έχω κολλήσει απ'ευθείας, αλλά σε μια γραμμή με την οποία επικοινωνεί, για να έχει άνετο χώρο για την αντιστασούλα...)


Μη ξεχάσετε να περάσετε το καλωδιάκι ΠΡΙΝ τις κολλήσεις μέσα από το λαστιχένιο δακτύλιο του κυρίως -γκρι- καλωδίου, είναι λίγο τσίμα-τσίμα και θέλει προσπάθεια, αλλά έτσι έχουμε πολύ πιο μαζεμένο και νοικοκυρεμένο αποτέλεσμα, χωρίς να ανοίγουμε τρύπες στο πλαστικό κέλυφος. Εγώ για βοήθεια χρησιμοποίησα ένα καλαμάκι από σουβλάκι, με το οποίο "άνοιξα" προσωρινά το λαστιχένιο δακτύλιο και από εκεί οδήγησα και πέρασα σχετικά εύκολα την ελεύθερη άκρη από το μαύρο καλωδιάκι μου...


...κι εδώ το ταπεινό μακρόστενο αποτυχημένο μηχάνημα προσκυνάει το μεγαλείο του θεϊκού 64!!
:points:


Δοκιμή φορτώματος με το κινητό, η συγκεκριμένη πήγε καλά!! :)


Αφού λοιπόν έχουμε το αποτέλεσμα που μας αρέσει, ξανακλείνουμε το κασετοφωνάκι μας! Voila, καθόλου άσχημο, με το κόλπο που προτείνω!!Στη συνέχεια επιστράτευσα το λαπτοπάκι μου, που προφανώς έχει δυνατότερο ήχο στην έξοδο από το κινητό, για να αποφύγω ενδεχόμενα loading errors (errata λέγονται, αλλά τέλος πάντων...) :D


Γκραν σουξέ!! Τώρα και Defender of the Crown από κασέτα (δηλαδή ΟΧΙ από δισκέτα, χαχαχα)... ναι, υπάρχει, δεν είναι μούφα... απλώς είναι multiloading, κι αν θέλει κάποιος να παίξει θα πρέπει να στήνει καραούλι να κάνει παύση στο WAV για κάθε κομμάτι φορτώματος που τελειώνει...


Οι επιτυχίες συνεχίζονται. Το σκουρόχρωμο μακρόστενο μαραφέτι με τα γκρίζα κουμπάκια μπορεί να πάει να πέσει από το μπαλκόνι, χαχαχαχαχα!!!!Και εις άλλα με υγεία, ελπίζω το ποστ να φανεί χρήσιμο σε όποιον ξέρει να εκτιμήσει τον βασιλιά των 8bit, που δεν είναι άλλος από τον...
Commodore!!!!
:bow:

:drinks:
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, jimn

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • JIANOS
 • Το Άβαταρ του/της JIANOS
 • Retro Gamer
 • Retro Gamer
Περισσότερα
29/11/2019 21:30 #45699 από JIANOS
Απαντήθηκε από JIANOS στο θέμα C64 - κασέτες τέλος!!!
Ρε φίλε φτιάξε μια μόντα να συνδέουμε commodore 64 σε οθόνη amstrad όχι τίποτε άλλο για να αποκτήση νόημα η ύπαρξη της
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
29/11/2019 21:53 #45700 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα C64 - κασέτες τέλος!!!

JIANOS έγραψε: Ρε φίλε φτιάξε μια μόντα να συνδέουμε commodore 64 σε οθόνη amstrad όχι τίποτε άλλο για να αποκτήση νόημα η ύπαρξη της


Γιάννη αυτό δε γίνεται με ένα σκέτο καλώδιο, διότι τα κομοντόρια δίνουν Composite (CVBS) και Chroma/Luma (S-Video) στην έξοδο εικόνας, ενώ η έξοδος εικόνας και τα μόνιτορ του Amstrad είναι RGB. Τώρα γιατί και το πράσινο δέχεται RGB, αυτό μόνο ο Alan Sugar μπορεί να σου το απαντήσει, χαχαχα! :laugh4:
Προφανώς διότι τέτοιο και μόνο τέτοιο σήμα έβγαζε ο υπολογιστής.
Μπορείς ωστόσο με ένα απλό καλώδιο-ανταπτοράκι από θηλυκό 6pin DIN σε θηλυκό SCART να την κάνεις... τηλεόραση κοτσάροντας πάνω έναν αποκωδικοποιητή, επίσης μπορείς να συνδέσεις (το έχω κάνει κι είχε και ωραία ποιότητα εικόνας, CRT γαρ) ωραιότατα μια Amiga ή ο,τιδήποτε δίνει Analog RGB στην έξοδο εικόνας... Φυσικά δεν θα έχεις ήχο, αλλά αυτόν μπορείς να τον πάρεις από εξωτερικό ενισχυτή, αν σου δίνεται από το μηχάνημα η δυνατότητα!
;)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • JIANOS
 • Το Άβαταρ του/της JIANOS
 • Retro Gamer
 • Retro Gamer
Περισσότερα
30/11/2019 23:04 #45708 από JIANOS
Απαντήθηκε από JIANOS στο θέμα C64 - κασέτες τέλος!!!
Δεν έχω βρε γμτ αλλά θα είχε πλάκα να βγάλω mια φωτογραφία ενός monitor Amstrad να δείχνη το χεράκι της Amiga !!!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
07/12/2019 08:02 #45740 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα C64 - κασέτες τέλος!!!

JIANOS έγραψε: Δεν έχω βρε γμτ αλλά θα είχε πλάκα να βγάλω mια φωτογραφία ενός monitor Amstrad να δείχνη το χεράκι της Amiga !!!!

Το έχω κάνει, είναι πολύ αστείο! Βασικά το δοκίμασα με έγχρωμη, πρέπει να το δοκιμάσω και με πράσινη, για έξτρα γέλιο!!
:lol2:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • JIANOS
 • Το Άβαταρ του/της JIANOS
 • Retro Gamer
 • Retro Gamer
Περισσότερα
08/12/2019 22:26 #45748 από JIANOS
Απαντήθηκε από JIANOS στο θέμα C64 - κασέτες τέλος!!!
EEEEEEEEΤΣΙ !!!!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
09/12/2019 08:52 #45755 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα C64 - κασέτες τέλος!!!

kokkiklhs έγραψε:

JIANOS έγραψε: Δεν έχω βρε γμτ αλλά θα είχε πλάκα να βγάλω mια φωτογραφία ενός monitor Amstrad να δείχνη το χεράκι της Amiga !!!!

Το έχω κάνει, είναι πολύ αστείο! Βασικά το δοκίμασα με έγχρωμη, πρέπει να το δοκιμάσω και με πράσινη, για έξτρα γέλιο!!
:lol2:


Δημήτρη, θέλουμε φωτογραφικά ντοκουμέντα όταν το κάνεις!!! :cheer:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 1.072 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos