Vortex AT-Once Hardware PC Emulator, back to 1990!

• stabill
  • Το Άβαταρ του/της stabill Συντάκτης θέματος
  • Team RC
  • Team RC
  • kEEp rETRo!
Περισσότερα
24/03/2023 21:59 - 18/04/2023 00:36 #48705 από stabill
Vortex AT-Once Hardware PC Emulator, back to 1990! δημιουργήθηκε από stabill
Το 1990 η γερμανική εταιρεία Vortex παρουσίασε τον hardware PC-emulator At-Once για την Amiga 500 και την Amiga 2000.
Στην περίπτωση της Amiga 500 η τοποθέτηση της κάρτας γινόταν στην θέση του 68000 (είχε δικό της 68000 στο κάτω μέρος), ενώ στην Amiga 2000 σε Zorro II slot με την χρήση αντάπτορα.

Η “εμπειρία” η δική μου έχει να κάνει με την Amiga 500, μια και δεν μπορούσα να αποχωριστώ με τίποτα την Amigaρα μου για τα “άνοστα”, “άχρωμα” και “άοσμα” pcs της εποχής…..

Τον Μάιο του 1991 λοιπόν, κατηφόρησα στο Π. Φάληρο, όπου ο αγαπημένος μου θείος Μάκης μου πρότεινε το μαγαζί του κου Ι. Μαλατάντη στην Πραξιτέλους 5 (Amigoπαράδεισος… και τι δεν είχε!!!!)

Θυμάμαι ότι ταλαιπωρήθηκε λίγο με την όλη εγκατάσταση, τρέxα-γύρευε γιατί - μας πήρε το μεσημέρι, ωστόσο η δουλειά έγινε! Η Amiga 500 μου είχε γίνει πλέον και επίσημα ένας pc συμβατός υπολογιστής, χωρίς να “ξεχάσει” τις… μαγικές της δυνατότητες που τότε μας έκαναν να “χαζεύουμε”!

Η κάρτα λοιπόν είχε στο κάτω μέρος της τον 68000, όπου και έμπαινε στην θέση του “παλιού” (έπρεπε να βγει). Στο πάνω μέρος είχε τον 80286 στα 7.2MHz, καθώς και ένα Gate Array chip. Χρησιμοποιούσε την υπάρχουσα RAM.

Η Amiga bootαρε κανονικά, όπως γνωρίζουμε όλοι. Όταν θέλαμε να τρέξουμε κάποια pc εφαρμογή, τοποθετούσαμε την δισκέτα, γραν-γραν-γραν, γραν-γραν-γραν, reboot……… και…….. insert DOS disc….. Αμάααααααν, τι πάθαμε….!!!!!

Από εκεί και πέρα, είχαμε ένα pc υποτίθεται με 80286 επεξεργαστή… και λέω υποτίθεται διότι η ταχύτητα και δεν ηταν και τόσο lightning όπως ήθελαν να την παρουσιάσουν τότε….

Προσωπικά έτρεξα σε DOS περιβάλλον γλώσσες προγραμματισμού λόγω της σχολής, με τις ταχύτητες να ποικίλουν… Απ’όσο θυμάμαι, η Pascal και η C πήγαιναν “σφαίρα”, η Basic ψιλοσερνόταν.

Ούτε λόγος να γίνεται για τα Windows της εποχής… Εκτός του ότι δεν είχα σκληρό δίσκο (σιγά μην είχα…), δεν νομίζω να μπορούσαν να τρέξουν φυσιολογικά. Σε Hercules mode, κάποια παιχνίδια σίγουρα έτρεχαν ικανοποιητικά, αλλα δεν το δοκίμασα ποτέ (μην τρελλαθούμε κιόλας!).

Η κάρτα υποστήριζε CGA (non interlaced), Hercules (720*348 interlaced), T3100 (640*400 interlaced) & Olivetti (640*400 interlaced). Εννοείται disc-drives, σειριακές/παράλληλες θύρες και ποντίκι.

Όπως ήταν φυσικό, περνώντας τα χρόνια η απόκτηση ενός pc ήταν μονόδρομος μια και αυτή η λύση ήταν καλή μεν, “λίγη” δε… η τεχνολογία έκανε άλματα!!!

Θα χαιρόμουν αν κάποιος φίλος έχει κάποια ανάλογη εμπειρία από τέτοιου είδους emulation και θα ήθελε να την μοιραστεί μαζί μας!!!!

(στοιχεία αντλήθηκαν από: amiga.resource.cx/ )

Υ.Γ η καλωδιοταινία που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν έχει να κάνει με την AT-Once, αλλά με την εναλλαγή του Kickstart από 1.3 σε 2.04 – κανείς δεν ξέρει γιατί το έκανα αυτό τότε, δεν θυμάμαι να το χρειάστηκα ποτέ!!!

Επίσης, όταν αναγκάστηκα να αλλάξω m/b στην Amiga (το 2014) η κάρτα βγήκε μια και πλέον δεν είχε λόγο ύπαρξης… το ίδιο και τα 2 Kickstarts. Ένα μας έφτανε!

Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, XLV, kokkiklhs, JIANOS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

• george
  • Το Άβαταρ του/της george
  • Premium Member
  • Premium Member
Περισσότερα
25/03/2023 16:43 #48706 από george
Απαντήθηκε από george στο θέμα Vortex AT-Once Hardware PC Emulator, back to 1990!
Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Πολύ εντυπωσιακό. Και η απόδειξη που έχεις είναι λες και είναι πρόσφατη, ούτε καν να σκεφτείς ότι έχει κλείσει 30ετια... Μπράβο σου για την κατάσταση που τα έχεις.

Εν τω μεταξύ, στο τσιπακι γράφει πάνω amd και Intel???

• stabill
  • Team RC
  • Team RC
  • kEEp rETRo!
Περισσότερα
25/03/2023 22:14 #48707 από stabill
Απαντήθηκε από stabill στο θέμα Vortex AT-Once Hardware PC Emulator, back to 1990!

Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Πολύ εντυπωσιακό. Και η απόδειξη που έχεις είναι λες και είναι πρόσφατη, ούτε καν να σκεφτείς ότι έχει κλείσει 30ετια... Μπράβο σου για την κατάσταση που τα έχεις.

Σ'ευχαριστω!!!!! Όσο για το AMD & INTEL, το πιστεύεις οτι μόλις τώρα το πρόσεξα αυτο? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": george

• XLV
  • Junior Member
  • Junior Member
Περισσότερα
27/03/2023 00:50 #48709 από XLV
Απαντήθηκε από XLV στο θέμα Vortex AT-Once Hardware PC Emulator, back to 1990!

H AMD μέχρι τους 486 είχε συμφωνία με την Intel να είναι 2nd source , εναλλακτικός προμηθευτής. Γενικά, στις αρχές της όλης βιομιχανίας προσωπικών υπολογιστών, οι κατασκευαστές υπολογιστών εξανάγκαζαν τους κατασκευαστές υποσυστημάτων και ειδικά πολύπλοκων και proprietary όπως είναι οι CPU, να ορίζουν εναλλακτικούς κατασκευαστές. Αν δείς, και η Intel είχε, και για τους 8080 και για τους επόμενους μέχρι τον 486, η Motorola για τον 6800/6809 αλλά και για την οικογένεια των 68000 CPUs . Οπότε ένας επεξεργαστής με λογότυπο AMD και Intel δεν είναι κάτι παράξενο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stabill, george, kokkiklhs

• kokkiklhs
  • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
29/03/2023 17:54 #48712 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα Vortex AT-Once Hardware PC Emulator, back to 1990!
Ωραίο το AT-Once, πολύ καλή παρουσίαση!
Εγώ έχω το KCS Power PC board (ολλανδέζικη XT κάρτα που μπαίνει στο trapdoor της 500άρας και λειτουργεί και ως αυτόνομη επέκταση μνήμης), αλλά δεν έχω αξιωθεί ποτέ να το χρησιμοποιήσω για λειτουργία PC! :silly:

Υ.Γ. Πω ρε φίλε, σε έγδαρε ο Μαλατάντης!!! 70 χιλιάρικα...!!!
:crazy: :black-eye:

• stabill
  • Team RC
  • Team RC
  • kEEp rETRo!
Περισσότερα
29/03/2023 19:11 #48713 από stabill
Απαντήθηκε από stabill στο θέμα Vortex AT-Once Hardware PC Emulator, back to 1990!

Ωραίο το AT-Once, πολύ καλή παρουσίαση!
Εγώ έχω το KCS Power PC board (ολλανδέζικη XT κάρτα που μπαίνει στο trapdoor της 500άρας και λειτουργεί και ως αυτόνομη επέκταση μνήμης), αλλά δεν έχω αξιωθεί ποτέ να το χρησιμοποιήσω για λειτουργία PC! :silly:

Υ.Γ. Πω ρε φίλε, σε έγδαρε ο Μαλατάντης!!! 70 χιλιάρικα...!!!
:crazy: :black-eye:

To KCS με βαση παρουσιασεις κλπ. θεωρούνταν καλυτερο και γρηγορότερο, αλλα δεν ειχα την ευκαιρια να το δοκιμασω ποτε, απίθανο για την εποχη να μπορουμε να τα εχουμε ολα!

Οσο για τα 70.000, τι να πω δεν θυμαμαι αν ηταν πολλα ή λίγα τοτε.....
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.233 δευτερόλεπτα