Ο πρωτος μου υπολογιστης!

• Dark_Knight
  • Το Άβαταρ του/της Dark_Knight Συντάκτης θέματος
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
05/02/2022 19:36 - 21/06/2023 15:21 #47959 από Dark_Knight
Ο πρωτος μου υπολογιστης! δημιουργήθηκε από Dark_Knight
Πριν μεταφερθουμε πισω στο "μακρινο" 2004, θα ηθελα να καλησπερησω απαντες ρετρολατρεις, καθως και ολους αυτους που αποτελουν την φιλοξενη κοινοτητα μας!

-Συσσωμο ολο το Retrocomputers: "Μπα Κωστακη, την βρηκαμε την πορτα? Μας θυμηθηκες?"

-Τεεεελος παντων, το ετος λοιπον 2004 και ενα παιδι της τεταρτης δημοτικου διαπιστωνει οτι πλεον ενας υπολογιστης αρχιζει να ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ. Η δασκαλα ζηταει εργασιες και πληροφοριες απο το ιντερνετ, οι φιλοι ανταλλαζουν mp3 μεταξυ κινητων και υπολογιστη, αντιγραφουν τραγουδια απο τα cd σε ψηφιακη μορφη και φυσικα καινε CD/DVD με ταινιες, μουσικη και ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!! Για να μην αναφερθω στον Πικασο που αναδειξαμε μεσω του ms paint, μεγαλεια!

Το budget περιορισμενο και οι γονεις οχι μεγαλοι υποστηρικτες των ηλεκτρονικων, επομενως το project θα το αναλαμβανε ο τοτε προϊστάμενος του πατερα μου, καθως αυτος ειχε pc απο τα 90ς και "ηταν ψαγμενος"! Ειμαι σιγουρος οτι ολοι εχουμε μαγικες αναμνησεις απο τον πρωτο μας υπολογιστη, τοσο για την προσμονη μεχρι να το αποκτησουμε, οσο και για οτι πρωτογνωρο περασαμε μαζι του. Επομενως φανταζεστε την αγωνια ενος 10χρονου τοτε παιδιου, που ρωτουσε καθε βδομαδα ανελλειπως, "ειναι ετοιμος ο υπολογιστης" ?

Μαλιστα για να ειμαι ετοιμοπολεμος, ειχα ηδη καταφερει να πεισω παππουδες και θειους ΠΟΣΟ απαραιτητος και σημαντικος ηταν ενας υπολογιστης, οποτε ειχα ηδη το επιπλο, μια ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗ crt 17 Ιντσων (που παιζει ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ), ενα σετ πληκτρολογιου / ποντικιου και ηχεια. Η πολυποθητη μερα φτανει και ο υπολογιστης ερχεται στο σπιτι!

Και απο χαρακτηριστικα, το λιγοτερο διαστημοπλοιο! Εχουμε λοιπον:
  • Pentium 4 στα 2.4Ghz
  • RAM 256mb
  • HDD της Maxtor στα 60GB 
  • GPU την ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ GeForce 2 MX 400 στα 64mb.
  • ενα DVD-ROM της Sony, αλλα και ενα CD-ROM της TEAC για εγγραφες CD on the fly

To συστημα παταει πανω σε μια Ελληνικη εγκατασταση των windows XP Professional, πληρως πειρατικη φυσικα. Τον τομεα της μουσικης ανελαβε το winamp, τον τομεα των αντιγραφων το Nero Burning ROM 6 (που ποτε δεν καταφερα να το δουλεψω σωστα), ενω για τις σχολικες εργασιες χρησιμοποιηθηκε το office του 2003. Τελος, το συνολο ολοκληρωσε το ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ πακετο του Microsoft Plus, που μεταξυ των αλλων περιειχε και τα εξης:
  • Kινουμενα screensaver, μεταξυ των οποιων και ενα ενυδρειο
  • Skins για τον Windows Media Player
  • Tα παιχνιδια Hyperbowl, Labyrinth και Russian Square

Μπορει να μην ηταν τερας επιδοσεων, αλλα δεν με ενοιαζε. Hταν ο υπολογιστης μου και πλεον οι δυνατοτητες ηταν απεριοριστες! Δεν θα ξεχασω ποτε την 20μετρη ΚΑΛΟΥΜΠΑ που ριχναμε κατα μηκος του σπιτιου καθε φορα που ηθελα να μπω στο ιντερνετ, την απελπισια της μανας μου οταν της καβατζωνα την τηλεφωνικη γραμμη (Dial Up βλεπεις) καθως και τα πρωτα μου δειγματα επιθετικοτητας, οταν το κακομοιρο κολλουσε και δεν μπορουσε να ανταπεξελθει απο τα ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ που το εβαζα να περναει.

Τα χρονια περνανε και πλεον το σπιτι αποκτα ADSL γραμμη της τοτε Tellas. Τα αρχεια γινονται μεγαλυτερα, τα παιχνιδια γινονται βαρυτερα και το συστημα αρχιζει να δειχνει εντονα την ηλικια και τους περιορισμους του, καθως ακομα και ενα απλο antivirus τον κανει να καθυστερει αισθητα. Πλεον εχουμε 2008 και οι Core2Duo εχουν μπει για τα καλα στην αγορα. Το συστημα αντικαθισταται με αυτο της φωτογραφιας και περαν του σκληρου δισκου, ο παλιος υπολογιστης χαριζεται ανεπισημα στην υπηρεσια του πατερα μου για διαφορες μικροδουλειες.

Τα χρονια περνανε και περαν απο καποιες φορες που επισκεφθηκα τον πατερα μου στον χωρο εργασιας του, ο υπολογιστης αυτος για μενα ηταν πια παρελθον. Εκανε οσο αντεχε τις καθημερινες του μικροδουλειες, μεχρι την ημερα που λογικα θα κατεληγε στην ανακυκλωση... Πλεον η χρονια ειναι 2022 και το καθημερινο μου συστημα δεν εχει καμια σχεση με εκεινο τον ταπεινο Pentium 4.

Εξαρτηματα με 15 φορες παραπανω ισχυ,RGB πληκτρολογια, RGB ποντικια, Gaming κουτια, Gaming οθονες, Gaming καρεκλες, gaming παντοφλες. Μονο ομορφες αναμνησεις εμειναν πλεον απο τον πρωτο μου υπολογιστη, που λογικα με καθε του εκκινηση πλησιαζε ολο και περισσοτερο στην καταδικη του...

Και ομως, τα πραγματα δεν ηταν καθολου ετσι! Γυρνωντας σπιτι ενα απογευμα, βλεπω ενα πολυ γνωριμο tower στο γραφειο μου

Ο πατερας μου, κανοντας το απογευματινο του τσιγαρο, μου λεει : "Καποιος τον σκαλισε και πλεον δεν διαβαζει τον Scanner ουτε σβηνει σωστα, για κοιταξε αν μπορεις να τον συνεφερεις". Το PC των παιδικων μου χρονων ειναι ξανα μπροστα στα ματια μου και ολα πανω του δειχνουν σαν να μην περασε μια μερα. Θεωρω πως η συναντηση αυτη ηταν γραφτη να γινει και πλεον δεν θα ξανακανα το ιδιο λαθος, αυτη τη φορα το μηχανημα ηρθε για να μεινει...

Ο σκληρος δισκος ξεθαβεται απο το συρταρι και υστερα απο αρκετα χρονια ξανασυναντα το παλιο του hardware , αλλα φυσικα κατι τετοιο απο μονο του δεν ειναι αρκετο. Εξισου σημαντικο ειναι και το σχετικο software. Για καλη μου τυχη, οχι μονο καταφερα να βρω CD με τα παλια μου backup αλλα ηταν ακομη λειτουργικα!  Μεσα σε μερικες ωρες η επαναφορα εγινε και η παιδικη μου ηλικια ξαναζωντανεψε μπροστα στα ματια μου.

Η υπηρεσια του πατερα μου απεκτησε ενα "αψυχο" Core2duo που συναρμολογηθηκε απο σκορπια parts και θα υπερ-καλυψει οποιαδηποτε αναγκη προκυψει, και το παλιο μου φιλαρακι στεκεται πλεον υπερηφανο ως μια χρονοκαψουλα με αναμνησεις μιας αλλης εποχης. Welcome back παλιοφιλε!
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, stabill, XLV, navarxos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

• george
  • Το Άβαταρ του/της george
  • Premium Member
  • Premium Member
Περισσότερα
05/02/2022 20:33 #47960 από george
Απαντήθηκε από george στο θέμα Ο πρωτος μου υπολογιστης!
Πολύ ωραία ιστορία , μετά από τόσα χρόνια να ξαναβρεθεις με το δικό σου μηχάνημα. Εισαι πολύ τυχερός Κώστα.

• stabill
  • Το Άβαταρ του/της stabill
  • Team RC
  • Team RC
  • kEEp rETRo!
Περισσότερα
05/02/2022 21:07 #47961 από stabill
Απαντήθηκε από stabill στο θέμα Ο πρωτος μου υπολογιστης!
Ας μην γελιόμαστε, ίσως δεν έχουμε πολλοί τον πρώτο μας υπολογιστή (και δεν αναφέρομαι σε περιπτωσεις που βρήκαμε το μοντέλο και το ξαναγορασαμε).

Αρα το αντικειμενο αυτης της ιστορίας αποκτά πραγματικη αξία, αν σκεφτει κανενας οτι επρόκειτο για pc, όπου με τις τοσες χιλιαδες "παραλλαγες", δεν υπηρχε ποτε περιπτωση να το ξαναβρεις, ισως να ειχες μονο καποιες πιθανοτητες να το ξαναστησεις...

• Fotis_KFOR
  • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
  • Site Owner / Admin
  • Site Owner / Admin
  • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
23/02/2022 12:46 #47987 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Ο πρωτος μου υπολογιστης!
Χαίρομαι πολύ Κώστα που ο πρώτος σου υπολογιστής είναι και πάλι στα χέρια σου και μάλιστα όπως τον είχες αφήσει τότε.

Ο πρώτος μας υπολογιστής είναι κάτι το μοναδικό και θεωρώ ότι πρέπει τουλάχιστον αυτό το κομμάτι να το κρατάνε όλοι, άσχετα αν είναι pc ή home micro κτλ.

• navarxos
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
18/03/2022 15:58 #48040 από navarxos
Απαντήθηκε από navarxos στο θέμα Ο πρωτος μου υπολογιστης!
Συμφωνώ και εγώ ότι το πρώτο μας μηχάνημα είναι ιδιαίτερο και πρέπει να το κρατάμε αν μπορούμε.
Μπράβο Κώστα που το κράτησες έστω μετά από όλη αυτή την περιπέτεια.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stabill

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.489 δευτερόλεπτα