Glide emulation

 • konc
 • Το Άβαταρ του/της konc Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
12/03/2014 13:14 - 15/03/2014 20:58 #18751 από konc
Glide emulation δημιουργήθηκε από konc
Επειδή ίσως σε κάποιους ο όρος “glide” να μην λέει πολλά, με 2 λέξεις εννοώ τις κάρτες Voodoo και όλη την τρέλα που ακολούθησε την εμφάνιση, άνθιση και εξέλιξη με όλα τα επαναστατικά που έφεραν στον χώρο μέχρι την εξαφάνισή τους. Σαν άλλοι θρυλικοί rock stars άφησαν πίσω τους ορκισμένους και όχι πάντα αντικειμενικούς υποστηρικτές.

Προσωπικά πραγματοποιούσα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα σε συνοικιακό μαγαζί πληροφορικής τον καιρό της κυκλοφορίας τους και έτσι είχα την τύχη να τις ζήσω “από μέσα” από την πρώτη κιόλας στιγμή. Αναζήτησα λοιπόν πρόσφατα τρόπους για να ξαναδώ τα παιχνίδια και tech demos για Voodoo που με είχαν αφήσει με ανοιχτό το στόμα τότε, τόσο σε Dos όσο και σε Windows. Καθώς όμως δεν διαθέτω Pentium class retro-pc με πραγματικό hardware της εποχής, ασχολήθηκα μόνο με τις δυνατότητες εξομοίωσης.

Ο λόγος ύπαρξης αυτού του post είναι γιατί αρχικά έχασα τη μπάλα και αφού τελικά κατάφερα να βγάλω άκρη σκέφτηκα να διευκολύνω οποιονδήποτε άλλον ξεκινήσει παρόμοια αναζήτηση με τις ίδιες ανησυχίες αλλά και ίδια αρχική άγνοια. Πάμε λοιπόν να τρέξουμε στα σημερινά μας μηχανήματα software που υποστηρίζει Voodoo κάρτες και να δούμε ξανά και το αρχικό αλλά και το νεότερο 3dfx λογότυπο να στριφογυρίζει!DOS software: Χρειαζόμαστε κάποιο SVN build του dosbox που να εξομοιώνει glide. Ευτυχώς που κάποιοι το δημιούργησαν και το προσφέρουν, αλλιώς το εγχείρημα θα ήταν μάλλον αδύνατο. Δοκίμασα και προτείνω το Daum, διαθέσιμο από εδώ :

ykhwong.x-y.net/

Για να ενεργοποιηθεί η εξομοίωση όλο και όλο αυτό που χρειάζεται είναι στο dosbox.conf να θέσουμε glide=emu στο κατάλληλο section. Δεν ξέρω τι θέματα μπορεί να έχει λόγω των πολλών αλλαγών σε σχέση με το official release, προσωπικά για όλα τα υπόλοιπα χρησιμοποιώ το official. Σε ότι αφορά το glide πάντως τα πάει περίφημα αφού ότι και αν δοκίμασα έπαιξε, Tomb Raider 1, Descent 2, Scremer Rally, Fatal Racing, Virtual Pool, Carmageddon, EuroFighter 2000…
Κάποια από αυτά είναι λίγο αργά για κανονικό gameplay, άλλα είναι άψογα. Για τα περισσότερα θα χρειαστούν (official ή και unofficial) patches καθώς ελάχιστα είχαν ακόμα native υποστήριξη. Συνήθως το patch είναι απλά ένα 2ο .exe αρχείο για να ξεκινάει το παιχνίδι.

Ακολουθεί teaser από το Tomb Raider 1 προκειμένου να μπουν στην πρίζα και όσοι δεν τους τρέχουν ήδη τα σάλια :PWindows software: Τα πράγματα δυσκόλεψαν και προς στιγμήν απογοητεύτηκα. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη κάποιου ”glide wrapper”, ενδιάμεσου software που αναλαμβάνει να μετατρέπει τις glide κλήσεις σε direct3d. Διαβάζοντας διάφορα μη επίκαιρα πια θέματα σε σχετικά forums δοκίμασα ένα σωρό, αλλά τίποτε δεν λειτούργησε σωστά. Για την ακρίβεια τα αποτελέσματα ήταν πολύ άσχημα, ελάχιστα πράγματα λειτούργησαν και αυτά υποτυπωδώς και με προβλήματα.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Όταν η Nvidia εξαγόρασε την 3dfx, λόγω των έντονων φαινομένων φανατισμού που προαναφέρθηκαν και της μεγάλης οργής με την οποία ήρθε αντιμέτωπη προσπάθησε με ιδιαίτερο ζήλο να θάψει και να εξαφανίσει οτιδήποτε είχε σχέση με 3dfx και glide. Αυτός είναι και ο λόγος που από τα πιο βασικά πράγματα (όπως η απλή υποστήριξη με drivers για Windows ME, 2000 και XP) μέχρι και όλες οι λύσεις που συζητάμε τώρα προήλθαν από την community. Πιστέψτε με, δεν θα ήταν τίποτα για την Nvidia αυτό που κάνουν τα τρίτα προγράμματα glide wrappers να το είχε κάνει μόνη της σε επίπεδο drivers, προφανώς και με τον βέλτιστο τρόπο αφού δεν γνώριζε μόνο αλλά πλέον κατείχε το glide και το API.

Ευτυχώς τουλάχιστον που υπάρχει το nGlide.

Σύγχρονη λύση, δωρεάν και απροβλημάτιστη. Το εγκαθιστάτε σε Windows XP-7-8 και το ξεχνάτε, θα είναι εκεί για παρεμβληθεί στις κλήσεις και για τις 3 εκδόσεις του Glide API. Ο κατάλογος των παιχνιδιών που μπορούν έτσι να παίξουν κανονικά μέσα από τα σημερινά Windows γίνεται τεράστιος, τα περισσότερα απλά θέλουν το compatibily mode. Η λίστα και ειδικές οδηγίες για όλα τα υποστηριζόμενα παιχνίδια βρίσκεται εδώ:

www.zeus-software.com/downloads/nglide/compatibility

Bonus: Θέτοντας glide=true στο configuration file του dosbox το glide δεν εξομοιώνεται, μόνο προσφέρεται υποστήριξη για πραγματική κάρτα Voodoo. Εγκαταστήστε λοιπόν το nGlide να απαντάει στις κλήσεις του glide API και έχουμε λύση σαμπουάν και conditioner μαζί! Πρακτικά είναι και η προτεινόμενη μιας και έτσι λύνονται και τα προβλήματα ταχύτητας που υπάρχουν στη λειτουργία εξομοίωσης.

Φυσικά λειτουργούν και τα αγαπημένα μου 3dfx tech demos. Τα αφήναμε να παίζουν μόνιμα στο μαγαζί τα πρώτα Χριστούγεννα κυκλοφορίας τους στις πρώτες (απαράδεκτες!) consumer TFT οθόνες. Ακόμα υπήρχαν τα τελευταία computerομάγαζα και οι τελευταίοι που έβγαιναν για computer shopping τις γιορτές σε αυτά. Μαζί με τα σαγόνια των πιτσιρικάδων που μετρούσαν τις μέρες για τα κάλαντα θυμάμαι και τα δικά μου να έχουν ένα θέμα…

Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, chriskgnr, Stabill, Nemo, glaros, vovolas, alex76gr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
12/03/2014 18:14 #18758 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Glide emulation
Πάρα πολύ ωραίο θέμα Κώστα! :nicethread:

Μου θύμισες από κόντρες και συγκρίσεις παιδιών που είχαν κάποια κάρτα Voodoo και την έλεγαν σε άλλους για την ανωτερότητά τους στα παιχνίδια, κάποια Demos, αλλά και με το site που παραθέτεις μου θύμισες τι είχα τραβήξει για να τρέξω το Carmageddon 2 σε σύγχρονο pc!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Stabill
 • Το Άβαταρ του/της Stabill
 • Team RC
 • Team RC
 • kEEp rETRo!
Περισσότερα
12/03/2014 18:23 #18759 από Stabill
Απαντήθηκε από Stabill στο θέμα Glide emulation
Αν και δεν προλαβα να το διαβασω (ειμαι δουλεια), το "κρατησα" για μετα, μου φαινεται τρομερα ενδιαφερον.
Απιστευτες εποχες!!!!!!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • darkheart
 • Το Άβαταρ του/της darkheart
 • Retro User
 • Retro User
Περισσότερα
12/03/2014 20:51 #18762 από darkheart
Απαντήθηκε από darkheart στο θέμα Glide emulation
Ευτυχώς υπάρχουν emulators για όλα! Η 3dfx ήταν η μεγάλη μου αγάπη από τότε που είχα διαβάσει σε ένα περιοδικό τι μπορούσε να κάνει η πρώτη Voodoo. Μετά voodoo2 με final fantasy 7 και πολλά άλλα. Ωραίες εποχές!!!

darkheart.pusku.com
retrovgame.blogspot.gr/
Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • alex76gr
 • Το Άβαταρ του/της alex76gr
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
12/03/2014 21:40 #18764 από alex76gr
Απαντήθηκε από alex76gr στο θέμα Glide emulation
Πολύ ενδιαφέρον θέμα!
:thanx:

" Έχω σε 46άρα κασέτα όλα τα τραγούδια των Metallica! " :D

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kerkyra2007
 • Το Άβαταρ του/της kerkyra2007
 • Retro Gamer
 • Retro Gamer
 • Άπορος AmigaFun
Περισσότερα
12/03/2014 22:08 #18765 από kerkyra2007
Απαντήθηκε από kerkyra2007 στο θέμα Glide emulation
Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.
μόλις τελείωσα το retro pc μου με έναν pentium mmx 166.
Δεν είχα ποτέ εκείνη την εποχή ασχοληθείε με τα pc αλλά οι voodoo κάρτες γραφικών μου έχουν μείνει για τις θρυλικές τους επιδόσεις από τα διαβάσματα στα περιοδικά.
Τι ακριβώς κάρτα (PCI) είναι καλύτερη για να το προσπαθήσω σε real mode?

AMIGA 1200 3.1 /BLIZZARD 1230/50/32 MB IDE/CF/HD/CD/LS120/ZIP100 / INDIVISION AGA MK2CR / COMMODORE MONITOR 1084 S / AMIGA MULTISCAN MONITOR / ATARI 520 STE 4MB TOS 1.06 /ICD ASCI2SCSI HD 6GBX2 /COSMOSEX-MICROCOSMOS/ COMMODORE 128D JIFFYDOS /COMMODORE 64C / 1541 ULTIMATE / ZX SPECTRUM 48+ DIVIDE+KEMPSTON/ ATARI 800XL / SIO2SD/ ORIC ATMOS Soon with Floppy interface ;)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • vovolas
 • Το Άβαταρ του/της vovolas
 • Retro Elite
 • Retro Elite
 • tha vapsoume?
Περισσότερα
12/03/2014 22:09 #18766 από vovolas
Απαντήθηκε από vovolas στο θέμα Glide emulation
Πολύ εντυπωσιακό και ενδιαφέρον το θέμα σου φίλε konc :thanx::thumb::thumb::thumb:

"Knowing is not enough we must apply
Willing is not enough we must do."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • nuclear
 • Το Άβαταρ του/της nuclear
 • Retro Fan
 • Retro Fan
Περισσότερα
13/03/2014 09:27 - 14/03/2014 22:43 #18773 από nuclear
Απαντήθηκε από nuclear στο θέμα Glide emulation
Ενδιαφέρουσα σύμπτωση. Μόλις αυτό το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, έβαλα την παλιά μου voodoo2 στον P166mmx, γιατί ήθελα να δοκιμάσω να γράψω 3D κώδικα που να χρησιμοποιεί το GLIDE.
Προς το τέλος της εποχής που είχα ακόμα την voodoo2 ήταν που άρχιζα να κάνω την μετάβαση από software rendering σε accelerated, στα προγράμματα μου. Αλλα ενώ ξεκίνησα να μελετάω τα docs του glide, τελικά επέλεξα τότε να ασχοληθώ με το Direct3D αντί για το GLIDE, γιατί ήθελα να παίζουν παντού αυτά που φτιάχνω (το glide ήταν 3dfx-only). Οποτε μου έμεινε από τότε η απορία για το πως γραφεις τελικά GLIDE κώδικα.
14 χρονια μετά, ήρθε η ώρα να το δοκιμάσω επιτέλους, ορίστε το σχετικό βιντεάκι που ανέβασα από το test πρόγραμμα μου:

Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee, chriskgnr, darkheart

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • konc
 • Το Άβαταρ του/της konc Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
15/03/2014 21:23 - 15/03/2014 21:24 #18829 από konc
Απαντήθηκε από konc στο θέμα Glide emulation
Χαίρομαι που το βρήκατε ενδιαφέρον, ήταν και για μένα όσο το έψαχνα!

kerkyra2007 έγραψε: Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.
μόλις τελείωσα το retro pc μου με έναν pentium mmx 166.
Δεν είχα ποτέ εκείνη την εποχή ασχοληθείε με τα pc αλλά οι voodoo κάρτες γραφικών μου έχουν μείνει για τις θρυλικές τους επιδόσεις από τα διαβάσματα στα περιοδικά.
Τι ακριβώς κάρτα (PCI) είναι καλύτερη για να το προσπαθήσω σε real mode?

Έχεις όλες τις επιλογές διαθέσιμες μιας και σχεδόν όλα τα μοντέλα κυκλοφόρησαν και σε PCI έκδοση. Προσωπικά όμως θα πρότεινα να μην πας στις πιο "σύγχρονες" καθώς υλοποιούσαν διαφορετικές εκδόσεις του glide και είχαν πολλά θέματα, συμβατότητας και όχι μόνο. Μιας και η ενασχόληση είναι retro και με γνώμονα όχι την απόλυτη απόδοση αλλά την απροβλημάτιστη λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερων παιχνιδιών, μια Voodoo2 μοιάζει η καλύτερη επιλογή. Με μεγαλύτερη λεπτομέρεια θα απέφευγα και τις "περίεργες" εκδόσεις τύπου Banshee ή Rush και θα έψαχνα μια καθαρή Voodoo2 ή ακόμα και την πρώτη. Επίσης αυτές είναι και χρονολογικά σε αρμονία με το pc σου. Αν τυχόν βρεις περισσότερες από μία, μην ξεχάσεις να μου πεις να πάρω και εγώ! :lol:

nuclear έγραψε: Ενδιαφέρουσα σύμπτωση. Μόλις αυτό το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, έβαλα την παλιά μου voodoo2 στον P166mmx, γιατί ήθελα να δοκιμάσω να γράψω 3D κώδικα που να χρησιμοποιεί το GLIDE.
Προς το τέλος της εποχής που είχα ακόμα την voodoo2 ήταν που άρχιζα να κάνω την μετάβαση από software rendering σε accelerated, στα προγράμματα μου. Αλλα ενώ ξεκίνησα να μελετάω τα docs του glide, τελικά επέλεξα τότε να ασχοληθώ με το Direct3D αντί για το GLIDE, γιατί ήθελα να παίζουν παντού αυτά που φτιάχνω (το glide ήταν 3dfx-only). Οποτε μου έμεινε από τότε η απορία για το πως γραφεις τελικά GLIDE κώδικα.
14 χρονια μετά, ήρθε η ώρα να το δοκιμάσω επιτέλους, ορίστε το σχετικό βιντεάκι που ανέβασα από το test πρόγραμμα μου:

Αυτά είναι τα ωραία, retroprogramming! :thumbup:Αν και δεν ασχολήθηκα ποτέ με 3D έχω και εγώ μερικά πράγματα που δεν τα έκανα στην ώρα τους και έχουν μείνει απωθημένο να τα κάνω κάποια στιγμή. Δυστυχώς η καθημερινή πλέον ενασχόληση με το αντικείμενο δεν αφήνει κουράγια να ασχοληθώ και με retroκώδικα αλλά που θα μου πάει, ελπίζω μόνο να μην αρχίσω τα goto στην Java μετά :blink:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.333 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos