Ιστορία της Sinclair

  • chdlee
  • Το Άβαταρ του/της chdlee Συντάκτης θέματος
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
11/11/2013 20:53 - 12/11/2013 11:43 #14906 από chdlee
Ιστορία της Sinclair δημιουργήθηκε από chdlee
Ένα μήνα μετά από το άρθρο για την Commodore, ολοκλήρωσα και το άρθρο και για την Sinclair. Εκτός από εδώ, θα αναρτηθεί και στην Ιστορία - Hardware με περισσότερες φωτογραφίες! Ελπίζω να σας αρέσει!
:)

Η εταιρία Sinclair Research Ltd. εδρεύει στο Cambridge της Αγγλίας και είναι μια από τις σημαντικότερες εταιρίες κατασκευής προσωπικών και οικιακών ηλεκτρονικών υπολογιστών στη δεκαετία του ’80.
Ο μικροϋπολογιστής ZXSpectrum μπήκε σε εκατομμύρια σπίτια και έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς νέους και νέες να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό!



Το 1973 o επιχειρηματίας και εφευρέτης Clive Sinclair ιδρύει την εταιρία ηλεκτρονικών Ablesdeal Ltd, η οποία μετονομάζεται σε Westminster Mail Order Ltd και το 1975 παίρνει το όνομα Sinclair Instrument Ltd. Από την ίδρυσή της το 1973, μέχρι και το 1976, η εταιρία είναι αδρανής.

Το 1976 η εταιρία ενεργοποιείται και αναλαμβάνει να συνεχίσει τις δραστηριότητες της εταιρίας Sinclair Radionics, μιας εταιρίας που έχει ήδη ιδρύσει από το 1961 ο Sinclair και κατασκευάζει φορητά ραδιόφωνα, Hi Fi συστήματα, ηλεκτρονικές αριθμομηχανές και επιστημονικά όργανα. Η εταιρία αυτή αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και ο Sinclair δεν έχει πια τον έλεγχό της. Εκείνη την εποχή πείθει τον ηλεκτρονικό και εφευρέτη Chris Curry, που δουλεύει στην Radionics από το 1966, να έρθει μαζί του στην Instrument και να τη θέσουν μαζί σε λειτουργία.

Το 1977 η Sinclair Instrument Ltd κυκλοφορεί τη mini φορητή τηλεόραση Microvision και με μεγάλη επιτυχία το Wristle Calculator, μια ηλεκτρονική αριθμομηχανή που φοριέται στον καρπό, όπως το ρολόι χειρός. Η επιτυχία αυτή δίνει στην εταιρία τα απαραίτητα κεφάλαια, ώστε ο Chris Curry μαζί με τον Ian Williamson να αναπτύξουν σε μορφή kit τον μικροϋπολογιστή MK14 (Microcomputer Kit 14). Την ίδια εποχή, η Sinclair Instrument Ltd μετονομάζεται σε Science of Cambridge Ltd.

Το 1978 η Science of Cambridge Ltd κυκλοφορεί τον ΜΚ 14 που βασίζεται στον μικροεπεξεργαστή SC/MP (Simple Cost-effective Micro Processor) της National Semiconductor, με 256 Bytes RAM και είναι κάτι το πρωτοποριακό για την εποχή του. Ο MK 14 πούλησε πάνω από 50.000 μονάδες.



To 1979 o Jim Westwood, επικεφαλής ηλεκτρονικός του Sinclair στην Science of Cambridge Ltd, σχεδιάζει ένα νέο μικροϋπολογιστή που βασίζεται στον 8-bit μικροεπεξεργαστή Z80 της Zilog. Την ίδια χρονιά η εταιρία Science of Cambridge Ltd. μετονομάζεται σε Sinclair Computers Ltd.

Το 1980 η Sinclair Computers Ltd κυκλοφορεί τον ΖΧ80, τον μικροϋπολογιστή που σχεδίασε ο Westwood. Είναι ο πρώτος οικιακός υπολογιστής στο Ηνωμένο Βασίλειο που κοστίζει κάτω από 100 λίρες. Μάλιστα, κυκλοφορεί και σε μορφή kit για συναρμολόγηση με τιμή 79,95 λίρες! Ο επεξεργαστής τρέχει στα 3,5ΜΗΖ, έχει 1ΚΒ RAM, που μπορεί να επεκταθεί στα 16KB και 8KB ROM. Η ROM περιέχει το λειτουργικό σύστημα και την γλώσσα προγραμματισμού Sinclair Basic. Ο μικροϋπολογιστής χρησιμοποιεί ως αποθηκευτικό μέσο οποιοδήποτε κοινό κασετόφωνο και έχει καλώδιο RF για να συνδέεται με την τηλεόραση, με δυνατότητα μόνο ασπρόμαυρης απεικόνισης και χωρίς ήχο. Ο ZX80 έχει τόση επιτυχία, που υπάρχουν για την αγορά του λίστες αναμονής!



Το 1981 η εταιρία Sinclair Computers Ltd μετονομάζεται σε Sinclair Research Ltd
και κυκλοφορεί τον μικροϋπολογιστή Sinclair ZX81. Η κυκλοφορία αυτή είναι ακόμη μια επιτυχία για τον Sinclair και την εταιρία του. Ο υπολογιστής αυτός έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να είναι απλός, μικρός και φθηνός. Μάλιστα, σχεδιαστής του Rick Dickinson κερδίζει το βραβείο Design Council Αward. Ο Sinclair ZX81 βασίζεται όπως και ο προκάτοχός του στον επεξεργαστή Ζ80 της Zilog, έχει 1KB RAM που μπορεί να επεκταθεί στα 64KB (16ΚΒ επίσημα) και 8KB ROM.. Η ROM περιέχει το λειτουργικό σύστημα, ένα διορθωτή κειμένου και την Sinclair Basic. Ακόμη, μπορεί να αποθηκεύσει τα προγράμματα σε κοινό κασετόφωνο και συνδέεται στην τηλεόραση με δυνατότητα ασπρόμαυρης απεικόνισης. Χαρακτηριστικά του είναι το πληκτρολόγιο μεμβράνης και ότι δεν έχει κουμπί On-Off.
Επειδή ο Sinclair θέλει να κρατήσει χαμηλό το κόστος παραγωγής (η τιμή του ΖΧ81 στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1981 είναι 69,95 λίρες, και σε μορφή kit 49,95 λίρες), ο υπολογιστής είναι “φτωχός” σε θύρες και σε εξοπλισμό. Το κενό αυτό θα καλύψουν κυρίως τρίτοι κατασκευαστές, εφοδιάζοντας τον ΖΧ81 με πολλά περιφεριακά, όπως είναι ο εκτυπωτής ZX Printer, πληκτρολόγιο τύπου γραφομηχανής και γεννήτρια ήχου.



Το 1982 η Sinclair Research Ltd δίνει στην εταιρία Timex Corporation την άδεια για την κατασκευή του ZX81 στις Η.Π.Α. και ο υπολογιστής κυκλοφορεί στην αμερικάνικη αγορά με το όνομα Timex Sinclair 1000 και με επεξεργαστή τον Z80A της Nippon Electric. Ακόμη, πολλές εταιρίες σε όλον τον κόσμο θα κατασκευάσουν κλώνους του ΖΧ81, όπως ο ΤΚ85 από την Microdigital Eletronica στη Βραζιλία. Μέχρι το τέλος της κυκλοφορίας του το 1984, ο ΖΧ81 θα πουλήσει παγκοσμίως πάνω από 1,5 εκατομμύριο μονάδες.

Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ο ZXSpectrum, που είναι η εξέλιξη του ΖΧ81 και πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη εμπορική και τεχνολογική επιτυχία του Sinclair και της εταιρίας του. Ο ZXSpectrum βασίζεται κι αυτός στον μικροεπεξεργαστή Z80 της Zilog και κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις. Η πρώτη έκδοση έχει 16ΚΒ RAM και 16KB ROM. Η δεύτερη έκδοση έχει 48KB RAM και 16ΚΒ ROM. Τα σημαντικότερα νέα χαρακτηριστικά σε σχέση με τους προκατόχους του εκτός από την αύξηση της εσωτερικής μνήμης είναι ότι ο ZXSpectrum μπορεί να παράγει 15 χρώματα στη οθόνη της τηλεόρασης (7 χρώματα σε δύο αποχρώσεις + μαύρο), αλλά και ήχο (ένα κανάλι) μέσω ενός εσωτερικού ηχείου. Επιπλέον, έχει μία γλώσσα προγραμματισμού basic με περισσότερες εντολές και μπορεί να αποθηκεύει προγράμματα και δεδομένα μέσω μιας συσκευής που ονομάζεται ZXΜicrodrive και συνδέεται με το μηχάνημα μέσω διεπαφής (interface). Ένα χαρακτηριστικό του ακόμη είναι στην εξωτερική του εμφάνιση και συγκεκριμένα στο πληκτρολόγιό του, όπου τα πλήκτρα μοιάζουν με γομολάστιχες και από αυτό παίρνει και το γνωστό του παρατσούκλι “γομολάστιχας”. Η επιτυχία του ΖΧ Spectrum προκαλεί την υποστήριξη του μηχανήματος από εταιρίες παραγωγής hardware και software, οι οποίες με τα χιλιάδες προϊόντα τους το απογειώνουν. Μάλιστα στην Ευρώπη, ο ZXSpectrum συναγωνίζεται ευθέως σε επιτυχία τον Commodore 64.



Η Sinclair Research Ltd έχει κέρδη εκατομμυρίων λιρών και ο Sinclair μεταφέρει την έδρα της επιχείρησής του στο παλιό εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού Barker & Wadsworth, στο Cambridge.

Το 1983 παρουσιάζεται ο ΖΧSpectrum στην έκθεση C.E.S. στο Las Vegas. Κυκλοφορεί στις Η.Π.Α. και στην Πορτογαλία το Timex Sinclair 1500, που σχεδιάστηκε από την Τimex Portugal και που είναι ουσιαστικά μια αναβάθμιση του ZX81 με εμφάνιση ZXSpectrum σε ασημί χρώμα. Έχει 16KB RAM, δεν απεικονίζει άλλα χρώματα εκτός από άσπρο και μαύρο και δεν έχει ήχο. Επόμενο είναι να μην έχει εμπορική επιτυχία, αφού οι υπολογιστές των ανταγωνιστών του Commodore, Atari και Apple υπερτερούν σε χαρακτηριστικά. Η Timex Corporation ακυρώνει την κυκλοφορία του Timex Sinclair 2048 και κυκλοφορεί το Timex Sinclair 2068 που ήταν η αμερικάνικη έκδοση του ZXSpectrum, αλλά με αρκετές αναβαθμίσεις όπως το 3-κάναλο chip ήχου AY-3-8910 με το οποίο ο ήχος βγαίνει κατευθείαν στα ηχεία της τηλεόρασης, catridge port και δύο θύρες για joystics.
H προσπάθεια της Timex Corporation να εισχωρήσει στην αγορά οικιακών υπολογιστών των Η.ΠΑ είναι αποτυχημένη και σταματάει τη διάθεση των υπολογιστών Timex Sinclair.

Η Sinclair Research Ltd αγοράζει το Milton Hall στο Cambridgeshire στην τιμή των 2 εκατομμυρίων λιρών και εγκαθιστά εκεί το εργαστήριο έρευνας της εταιρίας.
Κυκλοφορεί από την Sinclair Research Ltd στην αγορά το ZXMicrodrive που είναι το επαναστατικό μέσο αποθήκευσης δεδομένων για τον ZXSpectrum.. To ZXMicrodrive χρησιμοποιεί cartridge που περιέχει μαγνητοταινία πλάτους 1,9 χιλιοστών και που έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει δεδομένα με ελάχιστη χωρητικότητα 85KB. Η σύνδεσή του με τον ZXSpectrum γίνεται μέσω του ΖΧInterface1, στο οποίο μπορούν να συνδεθούν μέχρι 8 ZXMicrodrives. Το αρνητικό είναι ότι η κατασκευή των cartridge έχει προβλήματα αξιοπιστίας, αφού συχνά κατά τη χρήση τους η μαγνητοταινία διπλώνεται, με αποτέλεσμα τα δεδομένα να μην μπορούν πια να είναι προσπελάσιμα από το ZX Microdrive.

Η φορητή τηλεόραση Sinclair TV80 ή αλλιώς Flat Screen Pocket TV (FTV1) κυκλοφορεί στην αγορά. Έχει μέγεθος pocket και οθόνη CRT. Η συσκευή αυτή θα πουλήσει μόνο 15.000 μονάδες.
Ο Sir Clive θέλει να κατασκευάσει ένα οικονομικό μεταφορικό όχημα και ιδρύει την εταιρία Sinclair Vehicles Ltd.

Το 1984 η Sinclair Research Ltd κυκλοφορεί τoν 16-bit υπολογιστή QL (Quantum Leap). Ο κεντρικός επεξεργαστής του QL είναι ο 68008 της Motorola, έχει 128KB RAM που επεκτείνεται μέχρι τα 896ΚΒ (640ΚΒ επίσημα), δύο ενσωματωμένα Microdrives και μπορεί να συνδεθεί σε monitor ή σε τηλεόραση. Το λειτουργικό σύστημα είναι το QDOS και η γλώσσα που περιέχει η ROM είναι η Super Basic. Το πακέτο προγραμμάτων που δινόταν μαζί με τον QL ήταν της εταιρίας PSION και περιλάμβανε εφαρμογές γραφείου, όπως επεξεργαστή κειμένου.
Η ανακοίνωση της κυκλοφορίας του QL γίνεται λίγες μέρες πριν από την κυκλοφορία του Macintosh από την Apple. Με αυτόν τον τρόπο ο Sinclair προσπαθεί να αιφνιδιάσει την αγορά των προσωπικών υπολογιστών, όπου κυριαρχούν η ΙΒΜ και η Apple. Δυστυχώς, η κίνησή του αυτή είναι λανθασμένη γιατί τα μηχανήματα με τα οποία θέλει να γεμίσει την αγορά δεν είναι έτοιμα και έχουν πολλά ελαττώματα, αφού τα πρωτότυπα δεν έχουν δοκιμαστεί όσο πρέπει. Το αποτέλεσμα είναι να πληγεί σε μεγάλο βαθμό το κύρος και η αξιοπιστία της εταιρίας αλλά και του ίδιου του Sinclair. Οι πωλήσεις του QL είναι πολύ κάτω από τις προβλέψεις και οι ζημιές της Sinclair Research Ltd είναι τεράστιες.



Κυκλοφορεί ο ΖΧSpectrum+, που είναι ένας ανανεωμένος στην εμφάνιση ΖΧSpectrum, ώστε να μοιάζει εξωτερικά με τον QL, τουλάχιστον στο πληκτρολόγιο. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι ακριβώς ίδια με τον προκάτοχό του, αλλά ο ZX Spectrum+ διαθέτει (επιτέλους) κουμπί RESET.



Η Timex Portugal κυκλοφορεί στην Πορτογαλία, την Πολωνία και στην Χιλή τα μοντέλα Timex Computer 2048 και 2068. Το μοντέλο 2048 είναι ένας ΖΧ Spectrum αλλά όχι 100% συμβατός, λόγω κάποιων διαφορών στη ROM. Ακόμη, κυκλοφορεί στις ίδιες χώρες και το Timex Computer 2068, που είναι ακριβώς ίδιο με το Timex Sinclair 2068 που κυκλοφορεί στις Η.Π.Α.

To 1985 η Sinclair Research Ltd κυκλοφορεί στην Ισπανία σε συνεργασία με την εταιρία Investrónica τον ZXSpectrum 128, ο οποίος είχε το κωδικό όνομα Derby. Η κατασκευή ενός υπολογιστή ZXSpectrum+ για την ισπανική αγορά γίνεται έτσι, ώστε να επιβαρύνεται η τιμή του με μικρότερο φόρο και να πληροί τις προδιαγραφές που έχει επιβάλει με νόμο η ισπανική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει επιβάλει επιπλέον φόρους για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με μνήμη RAM μέχρι 64 KB και έχει επιβάλει το πληκτρολόγιο των μηχανημάτων να έχει και την ισπανική γραμματοσειρά. Για παράδειγμα, το πλήκτρο “CAPS SHIFT” είναι σε αυτή την έκδοση το “MAYUSCULAS”.
Τα νέα χαρακτηριστικά του ZXSpectrum 128 είναι τα 128KB RAM και 32KB ROM μνήμης, το chip ήχου AY-3-8912 που υπάρχει και στο Timex Sinclair 2068, οι θύρες RGB, RS-232 και MIDI OUT και το εξωτερικό αριθμητικό πληκτρολόγιο. ΄Έχει λίγο μεγαλύτερο μήκος από τον ZX Spectrum+ λόγω της μεγαλύτερης ψύκτρας του ρυθμιστή τάσης, που είναι πια εξωτερική. Η Basic είναι βελτιωμένη και υποστηρίζει τις νέες λειτουργίες του μηχανήματος. Ο ZX Spectrum 128 έχει την επιλογή λειτουργίας και ως ZXSpectrum και ο “ισπανικός” ZXSpectrum 128 έχει το λογότυπο 128Κ σε άσπρο χρώμα.

Η Sinclair Research Ltd ανακοινώνει στην έκθεση C.E.S. στο Las Vegas την κυκλοφορία του FM Wristwatch Radio, ενός ψηφιακού ρολογιού χειρός με ενσωματωμένο ραδιόφωνο. Λόγω προβλημάτων που υπάρχουν κατά τη χρήση του, τo ρολόι τελικά δε θα μπει σε κανονική παραγωγή και λίγες μονάδες κατασκευάστηκαν.

H Sinclair Vehicles Ltd κυκλοφορεί συνεργασία με την εταιρία Hoover το ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο όχημα C5, το οποίο πουλάει μόνο 17.000 μονάδες και είναι μια ακόμη εμπορική αποτυχία που ζημιώνει την εταιρία 7 εκατομμύρια λίρες.



Οι αποτυχημένες εμπορικά κινήσεις του Sir Clive (FTV1, QL, ZX Spectrum +, Wristwatch Radio και C5) δημιουργούν μεγάλα οικονομικά προβλήματα στην Sinclair Research Ltd. Οι εγκαταστάσεις που στεγάζουν την έδρα της επιχείρησης στο Cambridge πωλούνται στο Δήμο του Cambridgeshire. Η εταιρία Sinclair Vehicles Ltd ρευστοποιείται και ο Sir Clive ψάχνει απεγνωσμένα για ένα δάνειο 15 εκατομμυρίων λιρών. Η σωτήρια λύση φαίνεται να είναι η συμφωνία του Sir Clive με την εταιρία Hollis Brothers, θυγατρική της εταιρίας Pergamon Press και ιδιοκτησίας του μεγαλοεκδότη Robert Maxwell. Η συμφωνία τελικά ναυαγεί και το μέλλον της Sinclair Research Ltd είναι αβέβαιο.

Το 1986 και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο η Sinclair Research Ltd κυκλοφορεί και στη βρετανική αγορά τον ZXSpectrum 128, του οποίου το λογότυπο 128K να είναι σε κόκκινο χρώμα. Το εξωτερικό πληκτρολόγιο διατίθεται ξεχωριστά. Η καθυστέρηση της κυκλοφορίας του οφείλεται στο ότι από τον Οκτώβριο του ’84 υπάρχουν χιλιάδες ZXSpectrum+ αδιάθετοι στις αποθήκες των βρετανικών καταστημάτων και η κυκλοφορία του νέου ΖΧSpectrum 128 δε θα βοηθούσε στην πώλησή τους κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων του ’85.



Τα οικονομικά προβλήματα της Sinclair Research Ltd αναγκάζουν τον Sir Clive να πουλήσει για 5 εκατομμύρια λίρες τη σειρά προϊόντων της εταιρίας, μαζί με τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος Sinclair, στην ανταγωνιστική εταιρία Amstrad του Alan Sugar. Η εταιρία Sinclair Research Ltd παραμένει στην ιδιοκτησία του Sir Clive, αλλά συρρικνώνεται και η ανάπτυξη των σχεδίων του “θείου” περνάει σε μικρότερες εταιρίες, όπως οι Anamartic Ltd, Shaye Communications Ltd και Cambridge Computer Ltd.



Η εταιρία Amstrad κυκλοφορεί λίγο χρόνο μετά την αγορά του ονόματος Sinclair το πρώτο μοντέλο μετά την Sir Clive εποχή, τον ZXSpectrum+2. Έχει ενσωματωμένο κασετόφωνο, όπως ακριβώς ο Amstrad CPC 464, κανονικό πληκτρολόγιο, δύο θύρες για joystics και γκρι χρώμα. Υπάρχουν ελάχιστες αλλαγές στο μηχάνημα της Amstrad σε σχέση με τον ZX Spectrum 128 και είναι σχεδόν συμβατό 100% με αυτό.



Επίσης, η Amstrad κυκλοφορεί στις Η.Π.Α. τον IBM pc συμβατό Sinclair PC 500, που είναι η έκδοση του μοντέλου της PC 1512 για την Αμερική.
Σταματάει από την Amstrad η παραγωγή του ZXSpectrum 128, που παρέμεινε στην αγορά μόνο για έξι μήνες.

Το 1987 η Amstrad κυκλοφορεί τον ZXSpectrum+3 που έχει ενσωματωμένο ένα disk drive για δισκέτες 3 ιντσών, όπως έχουν ακριβώς οι Amstrad CPC 664 και 6128 και είναι το μοναδικό μοντέλο ZXSpectrum που μπορεί να “τρέχει” προγράμματα σε λειτουργικό σύστημα CP/M. Το χρώμα του είναι μαύρο και είναι όμοιος εξωτερικά με τον ZXSpectrum+ 2. Εσωτερικά υπάρχουν αλλαγές, όπως είναι η είσοδος για εξωτερικό disk drive, η προσθήκη 32KB ROM μνήμης που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του CP/M και που περιέχουν το λειτουργικό σύστημα +3DOS που είναι μια ειδική έκδοση του PCWDOS της εταιρίας Locomotive Software Ltd,. Οι αλλαγές αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα προβλήματα συμβατότητας με τα προηγούμενα μοντέλα ZXSpectrum. O ZXSpectrum+3 είναι το τελευταίο μοντέλο ZXSpectrum που βγαίνει στην αγορά και θεωρείται το καλύτερο και ομορφότερο από όλα τα προηγούμενα μοντέλα.



Κυκλοφορεί σε μαύρο χρώμα η νέα έκδοση ZXSpectrum+2A που περιέχει τη μητρική πλακέτα του ZXSpectrum+3 και επομένως έχει τα ίδια προβλήματα συμβατότητας με αυτόν. Στο τέλος της χρονιάς κυκλοφορούν και οι εκδόσεις ZXSpectrum+2B και ZXSpectrum+3B που παράγονται πια στην Taiwan, ενώ οι προηγούμενες εκδόσεις κατασκευάζονταν στο Hong Kong.

Το 1988 η Amstrad κυκλοφορεί τον προσωπικό υπολογιστή Sinclair PC 200 με επεξεργαστή τον 8086 της Intel, 512KB RAM, με οδηγό δισκέτας 3,5 ιντσών και με κάρτα video CGA. Παρέχεται μαζί με το λειτουργικό σύστημα DOS 3.3 της Microsoft και με το σύστημα desktop GEM της Digital Research. Στον υπολογιστή μπορεί να προστεθεί και ο μαθηματικός επεξεργαστής 8087 της Intel. Είναι ένας λιτός IBM pc συμβατός, δεν έχει σκληρό δίσκο και η επεκτασιμότητά του είναι πρακτικά δύσκολη, αφού θα πρέπει να μείνει το πάνω κάλυμμα του μηχανήματος ανοιχτό. Ο υπολογιστής Sinclair PC200 είναι μια παρόμοια έκδοση του μοντέλου PC20 της Amstrad που κυκλοφορεί στις Η.Π.Α., αλλά δε θα καταφέρει να εισχωρήσει με επιτυχία στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Cambridge Computer Ltd του “θείου” κυκλοφορεί τον φορητό υπολογιστή Z88 με επεξεργαστή τον CMOS Ζ80A και με οθόνη CRT 8 ιντσών. Βασίζεται στο σχέδιο Pandora της Sinclair Research Ltd που τερματίστηκε το 1986 μετά την αγορά των προϊόντων της Sinclair από την Amstrad.

Το 1990 σταματάει από την Amstrad η παραγωγή του ZXSpectrum+3 καθώς οι 16-bit υπολογιστές είναι πια κυρίαρχοι στην αγορά.

Το 1992 είναι η τελευταία χρονιά κυκλοφορίας του ZXSpectrum+2.

Η Sinclair Research Ltd κυκλοφορεί το ηλεκτρικό ποδήλατο Zike. Είναι η δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια του ”θείου” να παραγάγει ένα ηλεκτρικό μεταφορικό μέσο αφού μετά από έξι μήνες θα έχει πουλήσει μόνο 2.000 ποδήλατα.

Το 1997 η Sinclair Research Ltd κυκλοφορεί το mini ραδιόφωνο X1 Button FM Radio, το οποίο φοριέται στο αυτί. Η εταιρία αποτελείται πια μόνο από τον Sir Clive.

Το 1999 η Sinclair Research Ltd κυκλοφορεί το μικρότερο ραδιόφωνο στον κόσμο, το Z1 Micro AM Radio.

Το 2003 η Sinclair Research Ltd παρουσιάζει τον μηχανισμό κίνησης αναπηρικής καρέκλας ZA20 Wheelchair Drive Unit.

Το 2006 η Sinclair Research Ltd κυκλοφορεί το αναδιπλούμενο ποδήλατο A-bike. Μηχανικός σχεδίασης του ποδηλάτου είναι ο Alex Kalogroulis.



Το 2010 η Sinclair Research Ltd ανακοινώνει το ηλεκτροκίνητο όχημα X-1. Μέχρι σήμερα, το X-1 δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά.

80s resurrection
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, zx_jim, GeoAnas, chriskgnr, spyros.s, nikosnf, vovolas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • zx_jim
  • Το Άβαταρ του/της zx_jim
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • R Tape loading error, 0:1
Περισσότερα
11/11/2013 22:29 #14909 από zx_jim
Απαντήθηκε από zx_jim στο θέμα Απ: Ιστορία της Sinclair
Είμαι συγκινημένος.... :hurrah:

Εβαλες και τους τσολιάδες μου από το HRG DEMO! Ας το δούμε και καλύτερα:

Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GeoAnas, chdlee

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • chdlee
  • Το Άβαταρ του/της chdlee Συντάκτης θέματος
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
11/11/2013 22:39 - 11/11/2013 22:41 #14910 από chdlee
Απαντήθηκε από chdlee στο θέμα Απ: Ιστορία της Sinclair

zx_jim έγραψε: Είμαι συγκινημένος.... :hurrah:

Εβαλες και τους τσολιάδες μου από το HRG DEMO!


Θα τους δούμε σύντομα και απ' ευθείας, ελπίζω...!

80s resurrection
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Pluto63
  • Το Άβαταρ του/της Pluto63
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Heil Clive
Περισσότερα
11/11/2013 23:46 #14912 από Pluto63
Απαντήθηκε από Pluto63 στο θέμα Απ: Ιστορία της Sinclair
Οταν διάβασα τον τίτλο και είδα το oric στην πρώτη φωτο κάτι έχασα, διαβάζοντας όμως σιγά σιγά το υπόλοιπο άρθρο... τι να πω, θα αντιγράψω τον Δημήτρη, συγκινήθηκα. Ευχαριστω φίλε μου.

Ότι δεν σκοτώνει παχαινει.
Το blog μου pluto63.weebly.com/
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • zx_jim
  • Το Άβαταρ του/της zx_jim
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • R Tape loading error, 0:1
Περισσότερα
12/11/2013 01:59 #14915 από zx_jim
Απαντήθηκε από zx_jim στο θέμα Απ: Ιστορία της Sinclair

chdlee έγραψε: Θα τους δούμε σύντομα και απ' ευθείας, ελπίζω...!

Τους έχεις δει! Φέτος θα δεις Spectrum να μιλάει! ;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Fotis_KFOR
  • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
  • Site Owner / Admin
  • Site Owner / Admin
  • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
12/11/2013 08:28 - 12/11/2013 08:29 #14916 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Απ: Ιστορία της Sinclair
Πάρα πολύ καλό άρθρο Χρήστο :cheer: :thanx:

Θα μπει και στο μενού του site στην Ιστορία των εταιρειών Hardware :thumbup:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • chdlee
  • Το Άβαταρ του/της chdlee Συντάκτης θέματος
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
12/11/2013 11:25 - 12/11/2013 11:37 #14924 από chdlee
Απαντήθηκε από chdlee στο θέμα Απ: Ιστορία της Sinclair
Δημήτρη, Pluto63 και Φώτη, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια !

zx_jim έγραψε:

chdlee έγραψε: Θα τους δούμε σύντομα και απ' ευθείας, ελπίζω...!

Τους έχεις δει! Φέτος θα δεις Spectrum να μιλάει! ;)


Βγάλαμε είδηση για την επερχόμενη έκθεση!

80s resurrection
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • GeoAnas
  • Το Άβαταρ του/της GeoAnas
  • Retro Master
  • Retro Master
Περισσότερα
12/11/2013 13:20 #14929 από GeoAnas
Απαντήθηκε από GeoAnas στο θέμα Απ: Ιστορία της Sinclair
Τα λόγια είναι περιττά ! Α-Ρ-Θ-Ρ-Α-Ρ-Α !

:bow:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • chriskgnr
  • Το Άβαταρ του/της chriskgnr
  • Retro Elite
  • Retro Elite
  • Well, i got one chance left in a nine live cat.
Περισσότερα
12/11/2013 15:15 #14934 από chriskgnr
Απαντήθηκε από chriskgnr στο θέμα Απ: Ιστορία της Sinclair
Μπράβο Χρήστο! :thumb:

21st century breakdown...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • spyros.s
  • Το Άβαταρ του/της spyros.s
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Περισσότερα
12/11/2013 17:52 #14946 από spyros.s
Απαντήθηκε από spyros.s στο θέμα Απ: Ιστορία της Sinclair
Πραγματικά άρτιο το άρθρο σου...well done!
@zx jim: δεν είσαι συγκινημένος...προκατειλημμένος είσαι με οτιδήποτε γράφει sinclair επάνω! :P
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Maddog
  • Το Άβαταρ του/της Maddog
  • Premium Member
  • Premium Member
Περισσότερα
12/11/2013 19:22 #14951 από Maddog
Απαντήθηκε από Maddog στο θέμα Απ: Ιστορία της Sinclair

Οι αποτυχημένες εμπορικά κινήσεις του Sir Clive (FTV1, QL, ZX Spectrum +, Wristwatch Radio και C5) δημιουργούν μεγάλα οικονομικά προβλήματα στην Sinclair Research Ltd.


ΜΠΡΕ! Καλά τα υπόλοιπα, αλλά αποτυχημένος εμπορικά ο Spectrum+;!;! :pinch:
Το πρόβλημα ήταν ότι ήρθε αργά για να σώσει μια εταιρία που συσσώρευσε πολλά εκατομμύρια λίρες ζημιές από τα άλλα της εξαιρετικά ζημιογόνα projects. Και από hardware άποψη ήταν too little, too late.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • spyros.s
  • Το Άβαταρ του/της spyros.s
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Περισσότερα
12/11/2013 19:48 #14953 από spyros.s
Απαντήθηκε από spyros.s στο θέμα Απ: Ιστορία της Sinclair
...σε καμία περίπτωση δεν ήταν αποτυχία ο σπεκτρουμ +. Δεν το πρόσεξα αυτό! Έχει δίκιο ο Maddog!
Από την άλλη πράγματι δεν προσέφερε κάτι παραπάνω σε επίπεδο hardware πέραν του ανώτερου πληκτρολογίου και του reset button όμως παρουσιάστηκε το 1984 όπου δεν υπήρχε ακόμα 128άρης ανταγωνισμός! Υπό αυτό το πρίσμα δεν ήταν too late και too little.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • vovolas
  • Το Άβαταρ του/της vovolas
  • Retro Elite
  • Retro Elite
  • tha vapsoume?
Περισσότερα
13/11/2013 19:52 #14990 από vovolas
Απαντήθηκε από vovolas στο θέμα Απ: Ιστορία της Sinclair
Χρήστο άπαιχτη η παρουσιασή σου φίλε, η αναμονή για το αποτέλεσμα που όπως έλεγες οτι κάτι θα ετοίμαζες, άξιζε και με το Full παραπάνω!!!!!!! :bow: :bow: :bow: :nicethread: :thumb: :thanx: :award: :clap1: :clap2:

"Knowing is not enough we must apply
Willing is not enough we must do."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • chdlee
  • Το Άβαταρ του/της chdlee Συντάκτης θέματος
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
14/11/2013 00:36 - 14/11/2013 00:37 #15017 από chdlee
Απαντήθηκε από chdlee στο θέμα Απ: Ιστορία της Sinclair

spyros.s έγραψε: ...σε καμία περίπτωση δεν ήταν αποτυχία ο σπεκτρουμ +. Δεν το πρόσεξα αυτό! Έχει δίκιο ο Maddog!
Από την άλλη πράγματι δεν προσέφερε κάτι παραπάνω σε επίπεδο hardware πέραν του ανώτερου πληκτρολογίου και του reset button όμως παρουσιάστηκε το 1984 όπου δεν υπήρχε ακόμα 128άρης ανταγωνισμός! Υπό αυτό το πρίσμα δεν ήταν too late και too little.

Maddog έγραψε:

Οι αποτυχημένες εμπορικά κινήσεις του Sir Clive (FTV1, QL, ZX Spectrum +, Wristwatch Radio και C5) δημιουργούν μεγάλα οικονομικά προβλήματα στην Sinclair Research Ltd.


ΜΠΡΕ! Καλά τα υπόλοιπα, αλλά αποτυχημένος εμπορικά ο Spectrum+;!;! :pinch:
Το πρόβλημα ήταν ότι ήρθε αργά για να σώσει μια εταιρία που συσσώρευσε πολλά εκατομμύρια λίρες ζημιές από τα άλλα της εξαιρετικά ζημιογόνα projects. Και από hardware άποψη ήταν too little, too late.


Βασίλη και Σπύρο, ευχαριστώ για τα σχόλιά σας!!!

Όμως, δεν έγραψα ότι ο ZXSpectrum+ είναι αποτυχημένο μηχάνημα, αλλά ότι η κυκλοφορία του δεν ήταν εμπορικά επιτυχημένη για την Sinclair και βέβαια δεν το έβγαλα αυτό από το μυαλό μου.

Έγραψα, λοιπόν:

Για το τέλος του '85

"Οι αποτυχημένες εμπορικά κινήσεις του Sir Clive (FTV1, QL, ZX Spectrum +, Wristwatch Radio και C5) δημιουργούν μεγάλα οικονομικά προβλήματα στην Sinclair Research Ltd."

Για την αρχή του '86

"Το 1986 και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο η Sinclair Research Ltd κυκλοφορεί και στη βρετανική αγορά τον ZXSpectrum 128. Η καθυστέρηση της κυκλοφορίας του οφείλεται στο ότι από τον Οκτώβριο του ’84 υπάρχουν χιλιάδες ZXSpectrum+ αδιάθετοι στις αποθήκες των βρετανικών καταστημάτων και η κυκλοφορία του νέου ΖΧSpectrum 128 δε θα βοηθούσε στην πώλησή τους κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων του ’85."

Οι πηγές μου ήταν:

The machine was simultaneously presented for the first time and launched in September 1985 at the SIMO '85 trade show in Spain, with a price of 44,250 pesetas. Because of the large number of unsold Spectrum+ models, Sinclair decided not to start selling in the UK until January 1986 at a price of £179.95.[31]

en.wikipedia.org/wiki/Sinclair_Research_Ltd

The ZX Spectrum+, a repackaged ZX Spectrum with a QL-like keyboard, was launched in October 1984 and appeared on W H Smith's shelves the day after release. Retailers stocked the machine in large numbers in expectation of good Christmas sales. However the machine did not sell in the numbers expected and, because retailers still had unsold stock, Sinclair's income from orders dipped alarmingly in January. The Spectrum+ had the same technical specifications as the original Spectrum. However, an enhanced model, the ZX Spectrum 128, was launched in Spain in September 1985, with development funded by the Spanish distributor Investronica.[8] However, the UK launch was delayed until January 1986, due to large unsold stocks of previous models held by retailers.[9]

en.wikipedia.org/wiki/ZX_Spectrum

Δηλαδή, στη Βρετανική αγορά, τη μεγαλύτερη αγορά για τα μοντέλα της Sinclair στην Ευρώπη, χιλιάδες μηχανήματα ΖΧSpectrum+ μένουν απούλητα στις αποθήκες των καταστημάτων για έναν ολόκληρο χρόνο (Οκτώβριος '84 - Χριστούγεννα '85).
Και όχι μόνο αυτό, αλλά καθυστερείται το φθινόπωρο του '85 στη Βρετανία η κυκλοφορία του νέου ZXSpectrum 128, μήπως και πουλήσει o ZXSpectrum+ τα Χριστούγεννα.

Αυτό εμένα δεν μου φαίνεται γενικώς για επιτυχημένη εμπορικά κίνηση...



80s resurrection
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chriskgnr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • chdlee
  • Το Άβαταρ του/της chdlee Συντάκτης θέματος
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
14/11/2013 00:48 #15018 από chdlee
Απαντήθηκε από chdlee στο θέμα Απ: Ιστορία της Sinclair
Γιώργο, Χρήστο και Παναγιώτη, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
Μου μένουν ακόμη λίγες εταιρίες hardware για να ολοκληρώσω αυτό που έχω αναλάβει...
(IBM, ATARI, AMSTRAD, ACORN και TEXAS)


80s resurrection
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chriskgnr, vovolas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.830 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos