OSSC add-on

  • djbeast
  • Το Άβαταρ του/της djbeast Συντάκτης θέματος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Περισσότερα
25/05/2022 15:09 - 25/05/2022 15:09 #48230 από djbeast
OSSC add-on δημιουργήθηκε από djbeast
Μια ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα λύση για αυτούς που έχουν στην κατοχή τους το OSSC έρχεται να δώσει η εταιρία bitfunx, κυκλοφορώντας ένα add-on το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο για το πολυαγαπημένο από τη ρετρό κοινότητα προαναφερθέν μηχάνημα. Τέτοιες βέβαια λύσεις υπάρχουν ήδη, όπως το Koryuu transcoder που παρουσιάστηκε σε προηγούμενο άρθρο. Σαν συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνη της σαν transcoder αλλά αυτό το add-on όμως έχει μια ιδιαιτερότητα (διαβάστε παρακάτω).Ας ρίξουμε μια ματιά στις συνδέσεις που προσφέρει. Αναλυτικά, προσθέτει είσοδο composite σήματος και s-video που κάνουν αισθητή την απουσία τους από το OSSC. Επιπλέον διαθέτει εξόδους για σήμα component, εξόδους δικάναλου στερεοφωνικού ήχου και έχει φυσικά έξοδο σήματος scart (rgb).
Στη συσκευή υπάρχει θύρα micro USB για σύνδεση με pc, για τις απαραίτητες αναβαθμίσεις του hardware που κυκλοφορεί η εταιρία κατά καιρούς, αλλά μπορεί να παρέχει και τροφοδοσία στην συσκευή. Το software μπορούμε να το προμηθευτουμε δωρεάν από την επίσημη ιστοσελίδα της bitfunx.
Υπάρχει ένας διακόπτης on/off, η είσοδος της τροφοδοσίας, τα 2 κουμπιά για τις βασικές λειτουργίες και τέλος μια πολύ φωτεινή και μικρή οθόνη 2 γραμμών που απεικονίζει τις βασικές λειτουργίες.

 
 

Η εξωτερική εμφάνιση της συσκευής είναι πανομοιότυπη με αυτή του OSSC. Δύο κομμάτια πλαστικό βρίσκονται πάνω και κάτω από την πλακέτα και συνδέονται μεταξύ τους με βίδες και πλαστικά στηρίγματα. Τα πλαστικά έχουν ημιδιάφανο λευκό χρώμα, έναντι του μαύρου που συναντάμε στο OSSC. Μπορούμε να τοποθετήσουμε το OSSC πάνω από το add-on και να τα δουλεύουμε έτσι. Όμως υπάρχει μια πολύ έξυπνη λύση, να τοποθετήσουμε την πλακέτα του add-on μαζί με του OSSC στο ίδιο κέλυφος. Με αυτόν τον έξυπνο τρόπο, εξασφαλίζουμε χώρο και η συσκευή είναι πιο δεμένη και πρακτική. Ότι θα χρειαστούμε για να κάνουμε κάτι τέτοιο, παρέχεται από τον κατασκευαστή στη συσκευασία. Και μιας και μιλάμε για την συσκευασία, ας δούμε το περιεχόμενό της. Μέσα θα βρούμε την συσκευή (um duh!), ένα καλώδιο ήχου με στερεοφωνικό Jack 3.5 χιλιοστών που καταλήγει σε δύο RCA (κόκκινο και λευκό), ένα scart με κοντό καλώδιο που καταλήγει πάλι σε scart και τέλος έναν splitter (διαχωριστή) ρεύματος που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο OSSC όσο και στο add-on. Τροφοδοτικό δεν υπάρχει, καθώς η παροχή τροφοδοσίας μπορεί να γίνει από το τροφοδοτικό του OSSC (ή από την θύρα micro USB) εξού και ο splitter. Επιπλέον βρίσκουμε 4 πλαστικά στηρίγματα για να ενώσουμε τις δύο συσκευές καθώς και το manual με τις οδηγίες χρήσεως.

 

Ας περάσουμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης, την ποιότητα εικόνας που παρέχει αυτό το add-on. Εν συντομία, κάνει ότι ακριβώς υπόσχεται χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα της εικόνας. Το σήμα εικόνας είτε από composite είτε από s-video, περνάει από το add-on στο OSSC μέσω του scart καλωδίου ή των εξόδων component. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε component καλώδια, είναι αναγκαία η χρήση του καλωδίου ήχου που παρέχεται στην συσκευασία, διαφορετικά δεν θα έχουμε ήχο.
Την εξειδικευμένη επεξεργασία του σήματος της εικόνας την αναλαμβάνει το OSSC με τα πολύ ποιοτικά αποτελέσματα που ξέρουμε ήδη. Παρόλα αυτά, η συσκευή είναι εφοδιασμένη με έναν διπλασιαστή ανάλυσης εικόνας που ενεργοποιείται με την λειτουργία 2X. Στην λειτουργία 1X, το σήμα απλά περνάει αυτούσιο από την πηγή χωρίς επεξεργασία. Υπάρχει ακόμη μια λειτουργία την οποία η bitfunx την ονομάζει smoothing mode το οποίο στην ουσία είναι ένα φίλτρο που υπόσχεται να ελαχιστοποιήσει το aliasing της εικονας. Αυτό το φίλτρο έχει αποτέλεσμα όταν η κονσόλα που έχουμε συνδέσει μπορεί να αναπαράγει 3D γραφικά (όπως πχ το Playstation 2, το Dreamcast κτλ). Σε κονσόλες με 2D γραφικά, δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα.
Το σημαντικό στην διαχείριση του σήματος είναι ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση, το γνωστό σε πολλούς lag. Στις δοκιμές που έκανα με τροφοδοσία σήματος composite (NES, SNES) καθώς και από σήμα με s-video (3D0), η εικόνα ήταν υποδειγματική και δεν υπήρχε καθόλου lag.
Η συσκευή δέχεται σήμα 240p/480i/288p/576i, κάτι που θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε κατόχους παλιότερων κονσολών που το σήμα τους είναι 240p. Η έξοδος σήματος φτάνει μέχρι και 480p/576p (Ntsc/Pal αντίστοιχα) στην περίπτωση που η συσκευή χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδιασμό με το OSSC.
Εν κατακλείδι, τι κάνει ξεχωριστή αυτή τη συσκευή; Η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από μόνη της σαν transcoder, η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί μαζί με το OSSC όπου και διαπρέπει, η δυνατότητα να ενσωματωθεί στο ίδιο κέλυφος με το OSSC, η προσθήκη δύο πολύ βασικών εισόδων σήματος εικόνας που απουσιάζουν από το OSSC, η πολύ καλή ποιότητα εικόνας που προσφέρει και η λογική τιμή της (γύρω στα 70 ευρώ από το aliexpress). Αν διαθέτετε το OSSC και ψάχνετε μια τέτοια συσκευή, τότε αυτό το add-on μπορεί να είναι για εσάς.

 
 
 
   

Atari 2600 - PS One - Playstation - Playstation 2 - Playstation 3 - Playstation 4 Pro - PlayStation 5 - PSP - PS Vita - Nintendo Gameboy Advance - Game Gear - Nintendo SNES - Nintendo Gamecube - Nintendo Wii - Nintendo Wii U - Nintendo 3DS XL - Nintendo Switch - Sega Game Gear - Sega Mega Drive I - Sega Mega CD I - Sega Saturn - Sega Dreamcast - Xbox - Xbox 360 - Xbox One X- Xbox Series X - Panasonic 3DO - Neo Geo X Gold - Nec Turbo Duo RX
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, stabill, XLV, JIANOS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Fotis_KFOR
  • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
  • Site Owner / Admin
  • Site Owner / Admin
  • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
26/05/2022 20:46 #48247 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα OSSC add-on
Ωραία παρουσίαση, ευχαριστούμε Γιώργο!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": djbeast

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.862 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos