Ρετρο-προβληματισμοί...

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
11/03/2017 07:09 #38728 από kokkiklhs
Ρετρο-προβληματισμοί... δημιουργήθηκε από kokkiklhs
Μια και δε βρήκα πιο ταιριαστό section στο φόρουμ για να γράψω κάτι τέτοιο, το βάζω εδώ, αναπτύσσοντας τον προβληματισμό μου...

Εδώ και τουλάχιστον δύο 10ετίες, αφότου πλέον η οριστική επικράτηση στην αγορά των Windows PCs (άντε και των Mac) ήταν καθολικό και γενικώς αποδεκτό γεγονός, τα παλιά λεγόμενα home-micros των 8 και 16 bit πέρασαν οριστικά στην ιστορία, η επίσημη παραγωγή τους διακόπηκε και κατέληξαν να είναι ένα ξεχασμένο είδος που απευθυνόταν μόνο σε χομπίστες (κυρίως άτομα 40+ σήμερα, που γνώριζαν αυτή την κατηγορία υπολογιστών από την εποχή τους) και σε συλλέκτες πάσης φύσεως και ηλικίας.

Η συλλογή σιγά-σιγά έγινε μόδα και αρχίσαμε να βλέπουμε ανθρώπους που δεν είχαν καμιά σχέση με το “σπορ” να κυνηγούν μανιωδώς μηχανήματα που δεν ήξεραν καν τι είναι, μόνο και μόνο επειδή διάβασαν κάπου (βοήθησε πολύ και η έκρηξη του internet με τον καταιγισμό τόσο ορθών και χρήσιμων όσο και βλακωδεστάτων σχετικών πληροφοριών) ή τους είπε κάποιος ότι θα έπρεπε να τα έχουν.

Ως εδώ καλά, δεν έχω καμιά αντίρρηση αν κάποιος θέλει να κάνει συλλογή απλώς για τη συλλογή, αυτό είναι δικαίωμα του καθενός.

Το πρόβλημα που με απασχολεί είναι ότι στα πλαίσια αυτής της μόδας, έτσι όπως εξελίχθηκε, βαθμηδόν η σχετική αγορά γέμισε από ΣΑΒΟΥΡΑ ( η γνώμη μου, έτσι; :D) πάσης φύσεως με την ταμπέλα των δήθεν retro-gadgets ή “επισήμων” και βελτιωμένων επανακυκλοφοριών παλιών συστημάτων όπως η Amiga, o Commodore, o Spectrum και διάφορα άλλα…

Είδαμε π.χ. κάτι ηλίθιες motherboards που καμιά σχέση δεν είχαν με Amiga (Pegasos, AmigaONE, SAM κλπ) να μοσχοπουλιούνται σε (πάντα κατά τη γνώμη μου) αφελή θύματα που συνωστίζονταν για να κάνουν pre-orders με το πρόσχημα ότι πρόκειται για την νέα γενιά Amiga, ενώ δεν υπήρχε καν συμβατότητα σε software (καλά, δε μιλάμε για hardware)… Όσοι πήραν αυτά τα μηχανάκια κατέληξαν είτε να τα πουλήσουν άρον-άρον όταν πήραν χαμπάρι τι γίνεται, είτε να τα φυλάξουν και να παίζουν κάθε τόσο κάνα Test Drive, κάνα Turrican και κάνα Bards Tale μέσω emulation και ταυτόχρονα να καμαρώνουν ότι μπορούν να κάνουν και 5-6 ακόμη πραγματάκια με τις βελτιωμένες δυνατότητες του hardware και σε περιβάλλον Amiga (αλήθεια, πόσο Amiga είναι το MorphOS, ή ακόμη και το OS4???), τα οποία γίνονταν εξ ίσου καλά ή και καλύτερα με ένα φτηνιάρικο σύγχρονο PC!

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως όταν πρωτοβγήκαν αυτού του είδους τα υποκατάστατα παλιών υπολογιστών, μπορούσες (ακόμη, τότε) κάλλιστα να πάρεις π.χ. μια super A4000 με 68060, κάρτα γραφικών κλπ. με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα και να έχεις πράγματι στην κατοχή σου ένα αληθινό state of the art μηχάνημα ρετρό.

Συνεχίζω αναφέροντας τα εκτρωματικά CommodoreONE, Scorpion (Spectrum Compatible) ή τα C64DTV, Spectrum Vega και λοιπές αντίστοιχες βλακείες που μόνο σκοπό έχουν να “αρμέξουν” την τσέπη του απερίσκεπτου αγοραστή, σε τιμές με τις οποίες θα αγόραζε ωραιότατα γνήσιο σχετικό hardware και περιφερειακά και θα του έμεναν και ρέστα. Είναι και άλλα πολλά σε αυτή την κατηγορία, παραπάνω αναφέρω όσα μου ήρθαν με μια πρώτη σκέψη αμέσως στο μυαλό, αρκετά από αυτά τα έχω δει σε λειτουργία και το μόνο που θυμάμαι είναι πως ήταν τόσο για γέλια, όσο και για κλάματα…

Όλα αυτά τα χαρακτήρισα “ψευδο-ρετρό” πιο πάνω, διότι τελικά μόνο ρετρό δεν είναι, αλλά και ως μοντέρνα είναι πρακτικώς άχρηστα, ως επί το πλείστον…

Και ερχόμαστε στο “ύπουλο” κεφάλαιο των μύριων “γκατζετακίων”, τα οποία με φανφάρες και τυμπανοκρουσίες υπόσχονται να δώσουν στα παλιά μας μηχανήματα “μαγικές” δυνατότητες και να τα “εισαγάγουν στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα”. Ωραίο ακούγεται, αλλά γιατί να δώσω π.χ. 70+ ευρώ να πάρω το SD2IEC για τον 64, τη στιγμή που υπάρχουν σοβαρά θέματα ασυμβατότητας/κακής συνεργασίας με το αυθεντικό hardware και να μην πάρω ΑΛΗΘΙΝΑ περιφερειακά του μηχανήματος με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα; Εδώ πέφτει η καραμέλα της “ευκολίας”, αλλά θεωρώ ότι όποιος θέλει ευκολία βάζει έναν ωραιότατο emulator και είναι αρχηγός, και με μηδέν έξοδα! Τι χάρη έχει να παίξεις π.χ. Wizball στον αληθινό 64 και να μη το έχεις φορτώσει από κασετούλα ή δισκετούλα;

Ή, πόσο Amiga είναι οι περίφημες Vampire με τις οποίες μας έχουν πρήξει εδώ και καιρό (και δε βγαίνουν καν σε συστηματική παραγωγή), οι οποίες είναι στην ουσία μια FPGA πλακετούλα που ΕΞΟΜΟΙΩΝΕΙ τις απαραίτητες λειτουργίες; Τι να τα κάνω τα 8000000000 MIPS που μου υπόσχεται, μήπως θα τρέξω “σοβαρό” και “βαρύ” software στην 600άρα; Δε μου φτάνει ένας ωραιότατος 030 με τα ίδια λεφτά (ή και ο σκέτος 68000, τσάμπα, άντε και μια επεκτασούλα μνήμης για το WHDload) για να παίξω Speedball και Bubble Bobble? Κακά τα ψέμματα, τι άλλο θα ήθελε να κάνει κάποιος μια Α600 για να θεωρεί (και να είναι πεπεισμένος από τη σχετική πλύση εγκεφάλου) ότι ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ την Vampire?

Τα γκατζετάκια αυτού του είδους τα θεωρώ κυριολεκτικά και χωρίς υπερβολή ύπουλα, διότι με τις σχετικά χαμηλές τιμές τους προσελκύουν μεγάλη μερίδα αγοραστών και η κάθε νέα έκδοση υπόσχεται να λύσει τα προβλήματα των προκατόχων της, τα οποία φυσικά δεν μας είχε πει κανείς, μέχρι που βγήκε κάτι πιο καινούργιο στην αγορά, ως “μεσσίας”…. και ξαφνικά, όλα τα παλιότερα ανταγωνιστικά ή και οι προηγούμενες εκδόσεις του ίδιου κατασκευαστή χαρακτηρίζονται προβληματικά και φυσικά καλούμαστε να πάρουμε κάτι καινούργιο, βάζοντας ξανά και ξανά το χέρι στην τσέπη. Φυσικά δε μας υποχρεώνει κανείς να το κάνουμε αυτό, αλλά μέσω της υποβολής και της άμεσης/έμμεσης διαφήμισης, πολλοί αγοραστές το θεωρούν φυσιολογικό… Και μην ξεχνάμε και την έμφυτη τάση επίδειξης-χωρίς-λόγο που υπάρχει σε πολλά από τα μέλη της ρετροκοινότητας, η οποία όμως συχνά πληρώνεται πανάκριβα!! :lol2:
Παραθέτω φανταστικό σχετικό διάλογο 2 ρετρο-θυμάτων, τον οποίο όμως συχνά αρκετοί από μας έχουμε ακούσει να γίνεται στ'αλήθεια δίπλα μας, ή και κάποιες φορές έχουμε συμμετάσχει οι ίδιοι:

-Ρε συ, πήρα το ΧΥΖ για την Amiga μου, ΠΕΤΑΕΙ λέμε το μηχανάκι! Τα έσκασα χοντρά, αλλά αξίζει μέχρι την τελευταία δεκάρα!! Κάτσε να σου βάλω να δεις!
-Πω ρε φίλε, αυτό είναι!! (σ.σ. βλέπει ένα demo και ψαρώνει.) Αρχίζω να μαζεύω χρήματα, το θέλω κι εγώ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!

(snip και πάμε λίγους μήνες αργότερα, που το έχει αγοράσει κι ο δεύτερος, επηρεασμένος από τον πρώτο και το έχουν πει κι οι 2 και σε άλλους 5-6)

-Φίλε εντάξει, ωραίο σε πρώτη φάση το ΧΥΖ, αλλά δε μπορεί να κάνει το ABC που χρειαζόμουν, επίσης θα ήταν καλό να είχε κι ένα DEF... να σου πω την αλήθεια, ξενέρωσα... σε άριστη κατάσταση, σχεδόν αχρησιμοποίητο είναι, οπότε θα το δώσω στα μισά απ'όσα το πήρα, για να αγοράσω το καινούργιο ΖΥΧ που βγαίνει σε λίγο! Αυτό είναι γ@μ@το και θα με καλύψει πλήρως!! (σ.σ. σιγά μη σε καλύψει, καημένε!!!) :points:
-Ναι ρε φίλε, δε μπορούσαν να τα είχαν βάλει όλα αυτά από την αρχή; Κι εγώ περιμένω (σ.σ. περίμενε, η υπομονή είναι υψίστη αρετή) να βγει το νέο firmware, ΜΠΑΣ και λυθούν μερικά από τα προβλήματα! Θα ήθελα κι εγώ το νέο ΖΥΧ αλλά δε μου βγαίνει το παραδάκι, γι'αυτό παρήγγειλα ήδη το ΥΧΖ add-on μόνο με ΧΧ ευρώ για το ΧΥΖ μου, με το οποίο θα κάνω δουλειά, ΟΤΑΝ βγει και το καινούργιο firmware (σ.σ. κοιμήσου και παρήγγειλα...)


Ασφαλώς μέσα στον κυκεώνα άχρηστων και “μισών” πρόσθετων δήθεν μοντέρνων περιφερειακών υπάρχουν και πολλά που πραγματικά αξίζουν την προσοχή μας και τα όποια (λίγα συνήθως) χρήματα που απαιτούνται. Επιγραμματικά αναφέρω τα gotek και τα HxC, που αν και προσωπικά προτιμώ αληθινές δισκετούλες, οφείλω να ομολογήσω ότι είναι 100% συμβατά και πρακτικότατα, χωρίς να αλλοιώνουν δραματικά τον ρετρό χαρακτήρα των μηχανημάτων στα οποία χρησιμοποιούνται, τα CF adapters που αντικατέστησαν τους ζημιάρικους σκληρούς, κάποια multi-flash cartridges π.χ. για τα Atari, Sega κλπ. και ασφαλώς και άλλα που μου διαφεύγουν…

Δεν ξέρω αν γίνομαι υπερβολικός, αλλά φοβάμαι πως όσο περνάει ο καιρός η έννοια του retro-computing χάνει την ουσία της και αναλώνεται σε βλακείες με περιττά έξοδα και ενασχόληση με λάθος πράγματα, και φυσικά παραμελείται και μπαίνει στο περιθώριο το “πραγματικό hardware της ρετρό εποχής” (ακόμη και το aftermarket, που ήταν άφθονο και συχνά άχρηστο, ήδη από τότε)…

Ίσως η έννοια της ρετρό αίσθησης όταν ασχολούμαστε με τέτοια μηχανήματα, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ να μη συμφωνεί με το πώς την αντιλαμβάνονται άλλοι, κι αυτό είναι κατανοητό.

Πάντως φοβάμαι ότι διανύουμε τέλος εποχής… τα συμπεράσματα δικά σας, γνώμες και σχόλια όσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά!!
:beers:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, glaros

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • lliont
 • Το Άβαταρ του/της lliont
 • Retro Fan
 • Retro Fan
Περισσότερα
11/03/2017 11:42 - 11/03/2017 13:07 #38729 από lliont
Απαντήθηκε από lliont στο θέμα Ρετρο-προβληματισμοί...
Συμφωνώ πολύ, δεν μου αρέσει και η νοοτροπία αλλάζω όλο το hardware ενός home computer και το μόνο τελικά που μένει από το αρχικό μηχάνημα είναι το κουτί ίσως τροποιημένο κι αυτό, είναι αμαρτία, είναι άλλο μηχάνημα που έχει χάσει σημαντικά την αίσθηση ρετρό όπως κι εγώ την έχω. Δεν έχει νόημα και λογική, αν θέλει κανείς γρήγορο μηχάνημα με δυνατότητες ας πάρει ένα μοντέρνο PC και ας βάλει και ένα emulator, θα "φυσάει". Επεκτάσεις μνήμης η νέα αποθηκευτικά μέσα και καινούργια περιφερειακά συνήθως είναι αποδεκτά.

Εγώ λατρεύω τα παλιά μηχανήματα και ακόμη και αυτά που δεν πρόλαβα να ζήσω και όχι μόνο σε υπολογιστές. Παλιές συσκευές με λυχνίες ή κάποια φοβερά ηλεκτρομηχανικά calculators με υπέροχο σχεδιασμό ( π.χ. Olivetti). Μου αρέσει να θαυμάζω το σχεδιασμό τους και δεν εννοώ μόνο εξωτερικά αλλά τα κυκλώματά τους, τις τεχνικές κατασκευής, να κατανοώ την τεχνολογία της εποχής τους.
Πιστεύω ότι και στο μέλλον θα υπάρχουν αν και ίσως λιγότεροι κάποιοι που θα τους κινεί την περιέργεια η τεχνολογία και θα τους αρέσει η αισθητική μιας παλιότερης εποχής και μάλιστα του 20 αιώνα στον οποίο άρχισε αυτή η επανάσταση της τεχνολογίας ηλεκτρονικών και πληροφορικής. Πιστεύω ότι θα προτιμούν να αποκτήσουν ένα αυθεντικό μηχάνημα, όχι ένα αγνώριστα πειραγμένο ή μια hi-tech επανέκδοση.

TI-99/4a, ZX81, ZX Spectrum+, Sinclair QL, Commodore C64c, Atari 800, Lion Computer
users.sch.gr/tliontakis/index.php/my-projects
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
12/03/2017 01:48 #38733 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Ρετρο-προβληματισμοί...
Και εγώ είμαι της άποψης ότι τα "σύγχρονα" ρετρό μηχανήματα που κυκλοφορούν τις περισσότερες φορές είναι ένας ωραία περιτυλιγμένος emulator που τον πουλάνε αρκετά ακριβά αφού στοχεύουν στη νοσταλγία του ατόμου που είχε το αντίστοιχο μηχάνημα (ή που ήθελε να το έχει κάποτε). Φυσικά ο καθένας κάνει κουμάντο στην τσέπη του και δεν θα κακολογήσω ποτέ κάποιον αν πάρει κάτι παρόμοιο, άσχετα αν εγώ έχω εντελώς αντίθετη άποψη και δεν αγοράζω τέτοιου είδους σύγχρονα μηχανήματα που πλασάρονται ως "ρετρό" και είναι κατασκευής του τρέχοντος έτους που διανύουμε...

Το ρετρό γενικά έχει γίνει μόδα ειδικά τα τελευταία 3-4 χρόνια και όσο περνάει ο καιρός θα βλέπουμε και άλλες τέτοιες περιπτώσεις νέων μηχανημάτων που θα παρουσιάζουν εμφανισιακά ένα παλαιότερο μηχάνημα και θα ζητάνε αρκετά χρήματα για την απόκτησή του.

Εγώ γενικά θέλω να έχω στη συλλογή μου τα μηχανήματα μου όσο το δυνατόν γίνεται στην αυθεντική τους μορφή, και αυτό ισχύει επίσης και για τα περιφερειακά τους, δηλαδή δεν θέλω να μπερδεύω παλιές με νέες τεχνολογίες, δεν μου αρέσει ένα παλιό μηχάνημα με σύγχρονα περιφερειακά π.χ. η προσθήκη sd κάρτας, αφού έστω και σαν ιδέα δεν μου αρέσει να έχω ένα home computer του 1985 με ένα περιφερειακό του 2015. Απλά δεν κολλάει με το σκοπό που μαζεύω τη συλλογή μου ούτε μου αρέσει γενικά αυτό το "πάντρεμα", χωρίς βέβαια να κατακρίνω αυτούς που το κάνουν αφού αφορά προσωπική μου άποψη.

Βέβαια στο θέμα παλιών μηχανημάτων με σύγχρονα περιφερειακά, σίγουρα υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα αφού προσφέρουν κάποιες ευκολίες π.χ. να έχουμε όλα τα παιχνίδια σε μια καρτούλα και αστραπιαία να τα φορτώνουμε χωρίς να ψάχνουμε δισκέτες κτλ, μάλιστα και σε αρκετές εκθέσεις μας υπάρχουν σε λίγα μηχανήματα κάποιων εκθετών κάποια παρόμοια περιφερειακά που μας εξοικονομούν πολύ χρόνο στο φόρτωμα των παιχνιδιών για τον κόσμο που περιμένει να παίξει. Επίσης μπορεί και κάποιος λόγω χόμπι να του αρέσει το μαστόρεμα και όλη η διαδικασία που θα κάνει για να εγκαταστήσει τη "μόντα", οπότε καταλαβαίνω και όπως είπα και πριν δεν κατακρίνω αν κάποιος βάζει τέτοιου είδους σύγχρονα περιφερειακά σε παλιά μηχανήματα (από την τσέπη του τα πληρώνει) αν τον ευχαριστεί. Απλά εγώ προτιμώ να δώσω χρήματα για να αγοράσω ένα ρετρό μηχάνημα που δεν έχω παρά να τα έδινα για να πάρω κάτι που θα κάνει ένα ρετρό μηχάνημα που έχω να φορτώνει το παιχνίδι από το ένα λεπτό που έκανε σε μισό, δεν έχει κανένα νόημα για μένα αυτό σε σύγκριση ότι με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα θα μπορώ να αποκτήσω ένα νέο μηχάνημα για τη συλλογή.

Θα υπάρξουν και οι σπάνιες εξαιρέσεις να έχω σε τραγικά χαμηλό ποσοστό κάτι που να συνδυάζει παλιό και νέο αλλά δεν θα είναι ο κανόνας και πάντα προσπαθώ να το αποφύγω. Προτιμώ να έχω τα μηχανήματα στην αυθεντική τους μορφή με τα περιφερειακά της εποχής τους και ας τα χρησιμοποιώ ελάχιστα, εξάλλου δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να παίξω σε emulator στο pc κάτι αν λόγω έλλειψης χρόνου δεν προλαβαίνω να στήσω τα αντίστοιχα μηχανήματα + ψάξε δισκέτες ή ακόμα χειρότερα κασέτες + περίμενε να φορτώσει κτλ. Ίσως να ακούγεται παράξενο σε κάποιους αλλά δεν είναι καθόλου, κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί, δεν υπάρχουν πρέπει ή υπαγορεύσεις στο πώς θα πρέπει να το κάνεις, ούτε σωστό ή λάθος.... ;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • spyros.s
 • Το Άβαταρ του/της spyros.s
 • Retro Expert
 • Retro Expert
Περισσότερα
12/03/2017 13:18 #38737 από spyros.s
Απαντήθηκε από spyros.s στο θέμα Ρετρο-προβληματισμοί...
Εγώ θα συμφωνήσω στο ότι είναι υπερβολή hardware τύπου vampire για χομπίστες σαν εμάς όμως θα διαφωνήσω για τους όποιους εξομοιωτές έχουν βγει για να αντικαταστήσουν τα παλια disk drive ειδικά στον c64 αλλά και στην αμίγκα και τον αμστραντ! Εκεί ειναι απαραίτητα για λόγους ευκολίας φορτώματος και συμμαζεμένης συλλογής! Που να τρέχεις τώρα με τις δισκέτες 5 1/4 του κομμοντορ ή τις καρασπάνιες πλέον δισκέτες 3 ιντσών των σπέκτρουμ αμστραντ! Καλή φάση το φόρτωμα ενίοτε απο κασετα και δισκέτα όμως εγώ στον ίδιο χρόνο θα εχω βάλει 2-3 παλιά παιχνίδια να γουστάρω και να παίρνω την ...ρετρο δόση μου! :)
Από την άλλη θέλουμε να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την ρετρό εμπειρία...συμφωνώ σε αυτό! Όμως μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μηχανήματα 30-35 ετών που πιθανό να παραδώσουν το πνεύμα ακόμα και αν έχουν καλοσυντηρηθεί! Δηλαδή τι θα με ενοχλεί εμένα αν τα ....εντόσθια του 6128 μου αντικατασταθούν στο μέλλον από μια μικρή πλακέτα που θα μου βγάζει το ίδιο γραφικό περιβάλλον με τότε; Το hardware emulation δεν ειναι κακό αν μας αναπαράγει την ίδια ρετρό αίσθηση με το πραγματικό! Γιατί - για παραδειγμα- να μην αντικατασταθούν τα τεράστια τροφοδοτικά του τότε με νεώτερα μικρά και ανθεκτικότερα; Γιατί να μην χρησιμοποιείται η ξεκούραστη σύγχρονη οθόνη μας σε σχέση με τις κουραστικές για τα ματια μας crt των 80'ς; Αν καταφέρουν να εξαλείψουν μέσω περιφερειακού hardware πιξελιασματα και αναπαράξουν scanlines κλπ σε επίπεδα crt γιατί να μην τις προτιμήσουμε;
Το χόμπι μας είναι όμορφο όμως ο χρόνος που διαθέτουμε για αυτό είναι διαρκώς συρρικνούμενος...Αυτά από μένα!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • glaros
 • Το Άβαταρ του/της glaros
 • Team RC
 • Team RC
 • Play it Loud
Περισσότερα
12/03/2017 16:36 #38740 από glaros
Απαντήθηκε από glaros στο θέμα Ρετρο-προβληματισμοί...
:nicethread:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • haris_216
 • Το Άβαταρ του/της haris_216
 • Retro User
 • Retro User
Περισσότερα
13/03/2017 15:39 #38744 από haris_216
Απαντήθηκε από haris_216 στο θέμα Ρετρο-προβληματισμοί...
Ο καθένας μας έχει διαφορετικά θέλω και απόψεις για το θέμα.

Κάποιος επικεντρώνεται στο φαίνεσθαι των πραγμάτων και του αρκεί ένα spectrum look alike άσχετα αν μέσα τρέχει 8πύρηνος

Άλλος θέλει να παίξει το παιχνίδι των παιδικών του χρόνων, στο μηχάνημα το τότε αλλά κατά το δυνατόν χωρίς τις "παιδικές ασθένειες" των 80ς (καθυστέρηση στο φόρτωμα, όχι φοβερή εικόνα από τα τότε μόνιτορ, κλπ).

Και τέλος κάποιος θέλει την πλήρη αναβίωση της εποχής με όλα τα υπέρ και κατά της.

Σεβαστή κάθε άποψη και προσέγγιση (περί ορέξεως....)
Προσωπικά μου αρέσει το μηχάνημα να είναι όπως τότε. Θα δεχτώ και το να έχουν γίνει παρεμβάσεις, αλλά της τότε εποχής (πχ περιφερειακά ή add-ons του τότε) και όχι κάτι από τον 21ο αιώνα.
Για να καταλάβετε αυτό που λέω, είχα πάρει κάποια στιγμή μια κάρτα που επέτρεπε την σύνδεση σύγχρονου πληκτρολογίου στον Spectrum μου με το σκεπτικό "να μην φθείρω την ευαίσθητή του μεμβράνη και να έχω πιο εύκολη πληκτρολόγηση".
Ο Spectrum όμως δεν ήταν ο ίδιος, για τα δικά μου δεδομένα. Ναι, πιο καλό το σύγχρονο πληκτρολόγιο. Και πιο εύκολο.
Για ποιό λόγο όμως; Είχα να πληκτρολογήσω τα ατέλειωτα listings; Ή θα του κάνω τόση χρήση που φοβάμαι τη φθορά;
Και τελικά, ποιά ήταν αυτή η αναβίωση του feeling που επιζητούσα αν μέσα σε αυτή δεν υπήρχε η spongy αίσθηση του παρελθόντος; Ή η υπομονή για το φόρτωμα του προγράμματος;
Αν ήθελα να παίξω Chuckie Egg με καλύτερο πληκτρολόγιο, καλύτερη εικόνα και γρηγορότερο φόρτωμα, μπορώ να πάω σ' ένα emulator.
Το ρετρό που θέλω, που έζησα, που θυμάμαι, έχει μέσα και καλά και κακά (τα οποία κακά βέβαια, με τα χρόνια, έχουν εξωραϊσθεί στο μυαλό μου) και τα θέλω σαν πακέτο.
Ναι μπορώ να τροφοδοτήσω το home computer μου με σύγχρονο pack. Ναι μπορώ να μην το πολυδουλεύω από φόβο μήπως καταρρεύσει; Ή να φορτώνω το πρόγραμμα από κάρτα έτσι ώστε να κερδίσω πέντε λεπτά.
Γιατί όμως; Γιατί τελικά έχω τα λίγα μηχανήματα που έχω; Για να τα έχω;
Σεβαστό αν το θέλει κάποιος αυτό, αλλά όχι εγώ.
Άλλωστε ένας από τους λόγους που μείωσα τελευταία αυτά που κρατάω ήταν ακριβώς αυτός. Να έχω αριθμό τέτοιο που να μπορώ (κυρίως σε επίπεδο χρόνου) να ασχοληθώ μαζί τους "κανονικά" (το κανονικά μέσα σε εισαγωγικά γιατί αναφέρομαι στην δική μου άποψη περί κανονικότητας).


υγ Όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο υπολογιστές και κονσόλες αλλά και άλλους τομείς, όπως πχ το αυτοκίνητο.
Εκεί έχουμε "ρετρό" Mini, 500αράκια, Σκαραβαίους (φαντάζομαι ότι σύντομα θα δούμε και...2CV) που ουδεμία, πέραν αμυδράς αισθητικής, σχέση έχουν με τους προκατόχους τους. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις απαραίτητες αναβαθμίσεις ασφαλείας (φρένα, κλπ) αλλά και στη γενικότερη φιλοσοφία κατασκευής όπου σίγουρα δεν μπορείς να δεις τον σημερινό Σκαραβαίο σαν "αυτοκίνητο του λαού".
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, glaros, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • nkary
 • Το Άβαταρ του/της nkary
 • Retro Elite
 • Retro Elite
Περισσότερα
15/03/2017 14:06 - 15/03/2017 14:07 #38755 από nkary
Απαντήθηκε από nkary στο θέμα Ρετρο-προβληματισμοί...
Νομίζω ότι αν κάποιος χρησιμοποιεί κάποιo μηχάνημα σε καθημερινή βάση, αξίζει να αγοράσει νέο hardware για να διευκολυνθεί. Όχι φυσικά σε σημείο να αλλάξει τα πάντα εκτός από τα πλαστικά. Αλλιώς πεταμένα χρήματα. Προσωπικά χρησιμοποιώ μόνο κάρτες CF αν και ακόμα έχω λειτουργικούς δίσκους πχ 20MB MFM
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • chdlee
 • Το Άβαταρ του/της chdlee
 • Team RC
 • Team RC
Περισσότερα
19/03/2017 01:36 #38777 από chdlee
Απαντήθηκε από chdlee στο θέμα Ρετρο-προβληματισμοί...
Τώρα που αλλάξαμε ιμάντα στο κασετόφωνο του C64, θα φορτώνουμε προγράμματα από κασέτες για άλλα 30 χρόνια (αν ζούμε μέχρι τότε)! :woohoo:
Στις εκθέσεις όμως, θα χρησιμοποιήσουμε και το tape interface του αγαπημένου μας και αξέχαστου Δημήτρη (zx_jim)!!!
:)

80s resurrection
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.548 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos