Λάθη στο λογισμικό που έμειναν στην ιστορία...

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR Συντάκτης θέματος
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
24/10/2014 03:25 #23880 από Fotis_KFOR
Οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών συσκευών έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κάποιο σφάλμα του λογισμικού που μπορεί να οδήγησε στην απώλεια σημαντικών δεδομένων ή να έτυχε κάποια δυσλειτουργία. Επίσης είναι γνωστό ότι οι υπολογιστές δεν κάνουν λάθη αλλά απλά κάνουν αυτά που προγραμματίζονται να κάνουν από τους ανθρώπους, οπότε αν κάτι δεν πάει σωστά φταίει ο ανθρώπινος παράγοντας που κάτι δεν εφάρμοσε σωστά στο λογισμικό (παρόλο που θεωρητικά μπορεί να το έπραξε σωστά).

Υπάρχουν όμως και κάποιες πολύ σοβαρές περιπτώσεις που τα υπολογιστικά συστήματα δε λειτούργησαν όπως θα έπρεπε και οδήγησαν ακόμη και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών!!!

Ας δούμε κάποιες περιπτώσεις που ένα σφάλμα στο λογισμικό οδήγησε ή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολέθριες συνέπειες…


Η αποτυχία του Πάτριοτ
Το 1991 στη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου» στο Ιράκ, ο στρατός των ΗΠΑ είχε αναπτύξει ένα σύστημα Πάτριοτ, σαν άμυνα απέναντι σε αντίπαλα αεροσκάφη και πυραύλους.

Το σύστημα ανίχνευσης του αντιαεροπορικού συστήματος βασίζεται στην ταχύτητα του στόχου και το χρόνου προκειμένου να προβλέψει πού θα βρίσκεται ο στόχος κάθε στιγμή.

Δυστυχώς, το σύστημα ανίχνευσης παρουσίαζε ένα σφάλμα, που είχε σαν αποτέλεσμα το εσωτερικό ρολόι να εμφανίζει σταδιακή απόκλιση. Όσο το σύστημα βρίσκονταν σε λειτουργία, τόσο το ρολόι απορρυθμίζονταν και απέκλινε από τον πραγματικό χρόνο. Το σφάλμα μάλιστα ήταν ήδη γνωστό και απλά διορθώνονταν με την επανεκκίνηση του συστήματος.

Όμως αυτοί που ήλεγχαν το σύστημα στις 25 Φεβρουαρίου, δεν φαίνεται πως γνώριζαν το σφάλμα, καθώς είχαν αφήσει το σύστημα να "τρέχει" για 100 περίπου ώρες.

Όταν ένας ιρακινός πύραυλος εκτοξεύτηκε με στόχο το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Dhahran της Σαουδικής Αραβίας, ανιχνεύτηκε από το σύστημα Πάτριοτ. Ωστόσο, το εσωτερικό ρολόι είχε ήδη μια απόκλιση 0,34 του λεπτού. Όταν υπολογίστηκε η επόμενη θέση του πυραύλου, το σύστημα ανίχνευσης "κοιτούσε" σε μια περιοχή του ουρανού περίπου μισό χιλιόμετρο μακρύτερα από το σημείο που βρίσκονταν ο πύραυλος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να υποθέσει ότι δεν υπήρχε απειλή και έτσι η αναχαίτιση ακυρώθηκε. Ο πύραυλος χτύπησε το στόχο του, σκοτώνοντας 28 στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους 98!!!


Therac-25
Το Therac-25 ήταν ένα ιατρικό μηχάνημα για θεραπείες με ακτίνες, που συχνά χρησιμοποιούνταν σε καρκινοπαθείς και λειτουργούσε με δύο τρόπους: είτε στέλνοντας μια δέσμη ηλεκτρονίων σε μικρές δόσεις στον ασθενή για ελάχιστο χρόνο, είτε η δέσμη ηλεκτρονίων περνούσε πρώτα από ένα μεταλλικό στόχο που μετέτρεπε τη δέσμη σε ακτίνες Χ οι οποίες με τη σειρά τους έφταναν στον ασθενή.

Σε προηγούμενα μοντέλα Therac, για τη δεύτερη λειτουργία υπήρχαν χειροκίνητες δικλείδες ασφαλείας που έλεγχαν εάν ο μεταλλικός στόχος βρίσκονταν πράγματι εκεί που έπρεπε, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, δέσμες μεγάλης ενέργειας θα έπεφταν κατευθείαν επάνω στον ασθενή!!!

Στο Therac-25 το ρόλο αυτών των δικλείδων αναλάμβανε ένα λογισμικό.

Ωστόσο, ένα σφάλμα συνέβαινε μερικές φορές κατά τη διάρκεια των αυτόματων ελέγχων που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρέει το σύστημα και ο μεταλλικός στόχος να μην μετακινείται στη θέση του και ο ασθενής να βομβαρδιστεί με δέσμες ισχύος 100 φορές μεγαλύτερης απ’ ό,τι θα έπρεπε κανονικά να δεχτεί.

Αυτό δυστυχώς συνέβη σε 6 περιπτώσεις από το 1985 έως το 1987, με 4 ανθρώπους να βρίσκουν το θάνατο!!!


Η αποφυγή του πυρηνικού ολέθρου στο παραπέντε!!!
Ένα απλό σφάλμα στο λογισμικό του δορυφορικού συστήματος προειδοποίησης στη Σοβιετική Ένωση, θα μπορούσε ίσως να οδηγήσει στον πυρηνικό όλεθρο!

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1983, ο στρατιωτικός Stanislav Petrov ήταν υπεύθυνος για την εποπτεία του δορυφορικού συστήματος προειδοποίησης επιθέσεων και βρίσκονταν σε ένα μυστικό καταφύγιο κοντά στη Μόσχα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το σύστημα εμφάνισε προειδοποίηση για την εκτόξευση 5 αμερικανικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων!!!
Η προβλεπόμενη αντίδραση, θα ήταν η αντεπίθεση εκ μέρους της Σοβιετικής Ένωσης με επίσης εκτόξευση πυραύλων!!!

Ο Stanislav Petrov έπρεπε πολύ γρήγορα να λάβει μια απόφαση. Ωστόσο, κάτι του φαινόταν να μην πηγαίνει καλά... Ήταν περίεργο η Αμερική να επιτίθεται με μόλις 5 πυραύλους… Επιπλέον, τα επίγεια ραντάρ δεν ανίχνευσαν τίποτα (κάτι που όμως θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι δεν βλέπουν τίποτα πέρα από τον ορίζοντα, λόγω της καμπυλότητας της Γης), ενώ το δορυφορικό σύστημα είχε εμφανίσει σφάλματα όταν τέθηκε αρχικά σε λειτουργία.

Ο Stanislav Petrov ζυγίζοντας τα δεδομένα, αποφάσισε να απορρίψει το συναγερμό σαν λανθασμένο, κάτι που απεδείχθη φυσικά αληθές, καθώς αργότερα έγινε γνωστό ότι το σύστημα είδε τις αντανακλάσεις του ήλιου πάνω από τα σύννεφα και τις ερμήνευσε σαν εκτόξευση πυραύλων. Αληθές όμως είναι και το γεγονός ότι παρόλο που ο Petrov δεν είχε τη δυνατότητα εκτόξευσης πυρηνικών, εάν είχε επιλέξει να ειδοποιήσει τους ανωτέρους του και αυτοί αντιλαμβάνονταν την απειλή σαν πραγματική, θα είχαμε οδηγηθεί σε πυρηνικό όλεθρο!


Η διαίρεση με το μηδέν που παρέλυσε ολόκληρο πλοίο του αμερικανικού στόλου
Ένα από τα πιο γνωστά σφάλματα του προγραμματισμού είναι η διαίρεση οποιουδήποτε αριθμού με το μηδέν, που είναι αδύνατη με τα απλά μαθηματικά και τα περισσότερα λογισμικά έχουν σχεδιαστεί να λαμβάνουν ένα τέτοιο σενάριο υπόψη τους.

Αυτό το πασίγνωστο σφάλμα όμως, φαίνεται πως δεν είχαν λάβει υπόψη τους οι σχεδιαστές του λογισμικού στο σκάφος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού USS Yorktown.

Έτσι, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1997 το Yorktown έμεινε ακυβέρνητο για σχεδόν 3 ώρες, όταν ένα μέλος του πληρώματος πληκτρολόγησε ένα μηδενικό στο σύστημα ελέγχου της βάσης δεδομένων, το οποίο έπειτα χρησιμοποιήθηκε σε μια διαίρεση με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το σύστημα πρόωσης του πλοίου!!!

Το λογισμικό είχε εγκατασταθεί στο πλαίσιο προγράμματος για τον περιορισμό του ανθρώπινου παράγοντα στον έλεγχο των πλοίων. Ευτυχώς, όταν το απρόοπτο συνέβη, το USS Yorktown πραγματοποιούσε ελιγμούς και δεν βρίσκονταν σε μάχη αφού ένα τέτοιο συμβάν θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.


Το μπλακ-άουτ που βύθισε στο σκοτάδι περίπου 55 εκατομμύρια ανθρώπους
Ένα από τα μεγαλύτερα μπλακ-άουτ στην ιστορία, ήταν στις 14 Αυγούστου 2003 στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και το Οντάριο του Καναδά και άφησε στο σκοτάδι περίπου 55 εκατομμύρια ανθρώπους!

Όλα ξεκίνησαν όταν μια μονάδα παραγωγής ενέργειας στις νότιες ακτές της λίμνης Erie, στο Οχάιο, τέθηκε εκτός, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης. Αυτό έθεσε σε δοκιμασία το υπόλοιπο δίκτυο ηλεκτρισμού, αλλά τα καλώδια μεταφοράς ενέργειας όταν μεταφέρουν μεγαλύτερο φορτίο, θερμαίνονται και τα υλικά κατασκευής τους διαστέλλονται. Έτσι αρκετές γραμμές ακούμπησαν πάνω σε δέντρα και προκλήθηκαν βλάβες, ζορίζοντας ακόμη περισσότερο το σύστημα ενέργειας. Το αποτέλεσμα ήταν εν τέλει το δίκτυο να μοιράζει μόλις το 20% της συνηθισμένης ισχύος.

Βασική αιτία πρόκλησης του μπλακ-άουτ ήταν ένα πρόβλημα του λογισμικού, στο σύστημα ειδοποίησης στο δωμάτιο ελέγχου της First Energy Corporation στο Οχάιο. Δύο τμήματα του συστήματος βρέθηκαν να ανταγωνίζονται για τους ίδιους πόρους και αδυνατούσαν να λύσουν τη διαφορά, κάτι που οδήγησε το σύστημα συναγερμού να παγώσει και να σταματήσει να δίνει ειδοποιήσεις.

Ωστόσο, το σύστημα κατέρρευσε δίχως να γίνει αντιληπτό, μιας και δεν υπήρχε ηχητική ή οπτική ειδοποίηση στο δωμάτιο ελέγχου. Αποτέλεσμα ήταν να μην πληροφορηθεί κανείς την ανάγκη να γίνει αναδιανομή στο σύστημα μεταφοράς.

Έτσι, αυτό που θα μπορούσε να ήταν μια ελέγξιμη διακοπή σε τοπικό επίπεδο, επηρέασε ολόκληρο το δίκτυο με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να μείνουν χωρίς ρεύμα για αρκετές μέρες και να προκληθούν σοβαρά προβλήματα σε βιομηχανίες, υπηρεσίες κοινής ωφελείας, τηλεπικοινωνίες και μεταφορές.

Μάλιστα, λόγω του συγκεκριμένου μπλακ-άουτ ενδέχεται πάνω από 10 άνθρωποι να έχασαν τη ζωή τους!!!
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GeoAnas, chriskgnr, salaminios, arislab, glaros, vovolas, alex76gr, aidivn

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • chriskgnr
 • Το Άβαταρ του/της chriskgnr
 • Retro Elite
 • Retro Elite
 • Well, i got one chance left in a nine live cat.
Περισσότερα
24/10/2014 03:47 #23884 από chriskgnr
Απαντήθηκε από chriskgnr στο θέμα Λάθη στο λογισμικό που έμειναν στην ιστορία...
αυτη η διαίρεση με το μηδεν απο παλιά δημιουργούσε προβλήματα! :angry2:
για ενα ανώδυνο οπως αποδείχτηκε "πρόβλημα", αυτο της αλλαγης χιλιετίας(2000), η βιομηχανία software δεν εχασε την ευκαιρια και εβγαλε τρελλά λεφτά. Να κινδύνεψαν αραγε ζωές? :dry:

21st century breakdown...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • alex76gr
 • Το Άβαταρ του/της alex76gr
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
24/10/2014 13:48 #23889 από alex76gr
Πολύ ωραίο θέμα.
Μπράβο Φώτη! :nicethread:

" Έχω σε 46άρα κασέτα όλα τα τραγούδια των Metallica! " :D

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • GeoAnas
 • Το Άβαταρ του/της GeoAnas
 • Retro Master
 • Retro Master
Περισσότερα
24/10/2014 16:45 #23892 από GeoAnas
Πράγματι....Very :nicethread: :thanx:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • glaros
 • Το Άβαταρ του/της glaros
 • Team RC
 • Team RC
 • Play it Loud
Περισσότερα
24/10/2014 18:27 #23904 από glaros
Διάβολο-μηχανήματα...ποτέ μην αφήνεις computer να κάνει δουλειά ανθρώπου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR Συντάκτης θέματος
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
24/10/2014 22:17 - 24/10/2014 22:19 #23907 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Λάθη στο λογισμικό που έμειναν στην ιστορία...
Ο Ιός της Χιλιετίας (Y2K) πήρε φοβερή έκταση από τα ΜΜΕ αφού αυτά διέσπειραν ιστορίες τρόμου με δραματικά σενάρια που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα.

Το συγκεκριμένο σφάλμα θα είχε να κάνει με το γεγονός ότι επειδή σε πολλά υπολογιστικά συστήματα, χρησιμοποιούνταν δύο ψηφία για την ημερομηνία και έτσι για παράδειγμα το έτος 1999 το έγραφαν ως 99. Αυτό θα σήμαινε ότι το 2000 θα φαίνονταν σαν «00», κάτι που πιθανότατα να μπέρδευε τους υπολογιστές, κάνοντας τους να νομίζουν ότι πρόκειται για το 1900. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή σε όσους υπολογισμούς θα περιελάμβαναν εύρος ετών που ξεπερνούσαν το 2000. Κάτι τέτοιο στις τράπεζες μόνο θα ήταν απλά καταστροφικό!!!

Έτσι όπως λέει και ο Χρήστος, οι εταιρείες λογισμικού προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, έσπευσαν να αναβαθμίσουν τα προϊόντα τους, που ήδη έλεγχαν από συστήματα τραπεζικής, μέχρι υπολογιστές νοσοκομείων. Μάλιστα το Φεβρουάριο του 1999, συστάθηκε το Διεθνές Κέντρο Συνεργασίας Y2K ώστε να βοηθήσει στο συντονισμό των εργασιών κυβερνήσεων και οργανώσεων, πριν το έτος 2000.

Τελικά, το 2000 έφτασε χωρίς να συμβεί τίποτα το αξιοσημείωτο.
Αλλά κάποιες εταιρείς λογισμικού και κάποιοι "ειδικοί" σίγουρα αύξησαν τα εισοδήματά τους.

glaros έγραψε: Διάβολο-μηχανήματα...ποτέ μην αφήνεις computer να κάνει δουλειά ανθρώπου.


χαχααχα, τι άλλο θα έλεγες κονσολά??? :P ;) :cheer:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • glaros
 • Το Άβαταρ του/της glaros
 • Team RC
 • Team RC
 • Play it Loud
Περισσότερα
25/10/2014 12:22 #23912 από glaros
Κάτι παρόμοιο θα αντιμετωπίσουν τα linux το 23xx,περίπτωση Y2K.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • noctrex
 • Το Άβαταρ του/της noctrex
 • Retro Starter
 • Retro Starter
 • Amiga fanatic!
Περισσότερα
15/11/2014 18:32 #24514 από noctrex
Ας μην ξεχνάμε και τα σφάλματα που στοίχισαν εκατομύρια:

Το 1999, ο Mars Climate Orbiter της NASA έχασε τον στόχο του για να μπει σε επιτυχημένη τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη και κάηκε στην ατμόσφαιρα του.
Τελικά αποδείχτηκε σε παράβλεψη των προγραμματιστών, γιατί ένα κομμάτι του σκάφους χρησιμοποιούσε μετρήσεις με το μετρικό σύστημα (kilometers) και ένα άλλο χρησιμοποιούσε το "αυτοκρατορικό" σύστημα (miles).
Πάνω από 200 εκατομύρια πήγαν χαμένα και χρόνια δουλειάς.
Άουτς...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, zx_jim, chriskgnr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • vovolas
 • Το Άβαταρ του/της vovolas
 • Retro Elite
 • Retro Elite
 • tha vapsoume?
Περισσότερα
21/11/2014 22:56 #24637 από vovolas
Όντως πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου φώτη τελικά καμιά φορά τι γίνεται έ?
Και ο φταίχτης θα είναι αυτός που πάτησε το κουμπί. :metalslug:

"Knowing is not enough we must apply
Willing is not enough we must do."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.419 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos