Επισκευή Datassette για C64 και Fastload Games.

• VincentGR
  • Το Άβαταρ του/της VincentGR Συντάκτης θέματος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • To blit, or not to blit?
Περισσότερα
15/04/2014 12:44 - 15/04/2014 12:54 #19545 από VincentGR
Επισκευή Datassette για C64 και Fastload Games. δημιουργήθηκε από VincentGR
Πρόσφατα αγόρασα ένα datassette για τον αγαπημένο C64. Σαν μπόμπιρας δεν είχα την τιμή να ήμουν κάτοχος ενός C64 και είχα βολευτεί στις ανέσεις του Amstrad με το γρήγορο drive του. Κάποια στιγμή στον CPC μου έφτιαξα ένα καλώδιο για κασετόφωνο και εκεί ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε αυτόν το τομέα. Ας περάσουμε όμως στο θέμα μας που είναι η συντήρηση, η εγκατάσταση και τα παιχνίδια από το PC στη κασέτα του C64.

Ένα τέτοιο εργαλείο θέλει φυσικά συντήρηση αφού είναι αρκετά παλιό. Αγόρασα λοιπόν δυο ιμάντες, ένα για το κεντρικό μοτέρ και άλλο ένα για το μετρητή (counter). Τα βρήκα σε μαγαζί επισκευών με τηλεοράσεις κλπ. Δεν ήταν ακριβώς τα ίδια αλλά λίγο κοντύτερα, εδώ πρέπει να προσέξουμε να μην είναι μεγαλύτερα για να μη πατινάρει η πολύ πιο μικρά διότι θα φρενάρει στροφές ή θα τις ανεβάζει. Λίγο πιο μικρά είναι καλά. Καθάρισα το μηχανισμό με ένα πινέλο και μετά οινόπνευμα στα γρανάζια, κεφαλή και στις ροδέλες που περνάνε οι ιμάντες. Ψιλό λαδάκι ραπτικής μηχανής αν κάπου φρακάρει κάτι είναι ότι πρέπει. Τέλος, καθαρισμός του βύσματος αλλά και της υποδοχής που βρίσκετε στη πλακέτα του C64.

Ευθυγράμμιση κεφαλής χρειάζεται φυσικά. Αυτό γίνεται απλά με ένα πρόγραμμα στον C64 και ένα λεπτό κατσαβίδι σταυρό. Περνάμε το πρόγραμμα σε ένα κινητό, CD ή MP3 player σε μορφή wav και τοποθετούμε μια ψευτοκασέτα (cassette adaptor – αυτές που βάζαμε στα ηχοσυστήματα στα αυτοκίνητα). Βάζουμε τον player μας, πατάμε το SHIFT πλήκτρο και RUN/STOP ή γράφουμε LOAD και ENTER. Ο C64 είναι σε κατάσταση αναμονής και περιμένει να πατήσουμε PLAY στο deck του. Αμέσως πατάμε και το PLAY στον player. Μόλις δούμε το FOUND στην οθόνη, αστραπιαία πατάμε το C= (commodore key). Γιατί γίνεται αυτό… Διότι μετά το FOUND ο C64 στέλνει ένα REMOTE STOP στο DECK πράγμα που ο player δε το αντιλαμβάνεται και εμείς του λέμε να συνεχίσει. Αν όλα πάνε καλά και έχουμε σωστή ρύθμιση έντασης, τότε το πρόγραμμα θα εμφανίσει σκουπίδια στην οθόνη. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αφαιρούμε τον Adaptor και βάζουμε μια κανονική κασέτα και κατά προτίμηση γνήσια. Πατάμε PLAY. Σε λίγο θα εμφανιστούν ακανόνιστα pixels ή δυο γραμμές που τρέχουν προς τα κάτω της οθόνης. Ίσως να αλλάζει λίγο το μοτίβο αλλά εμείς κοιτάμε να υπάρχουν και οι γραμμές. Δίπλα από αυτές εμφανίζονται και κάποιες τελείες ανά διαστήματα. Εάν δεν έχουμε αυτό το μοτίβο, τότε ρεγουλάρουμε με το κατσαβίδι τη βίδα ενώ η κασέτα παίζει το παιχνίδι.

Όταν τελειώσουμε με αυτό, τεστάρουμε στη BASIC.

10 PRINT “TESTING TAPE”
SAVE “TEST”

Και ακολουθούμε τις οδηγίες του C64.

Μετά reset, rewind και LOAD+ENTER – PLAY.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Αυτό μπορεί και να δουλεύει με αποσυντονισμένη κεφαλή αλλά θα παίξει μόνο σε αυτό το DECK και όχι στα υπόλοιπα που είναι σωστά.

Το πρόγραμμα ευθυγράμμισης :
Minimal Head Align
csdb.dk/release/?id=45413

Σωστό μοτίβο κεφαλής :

Για τη μεταφορά παιχνιδιών από αρχεία emulator χρησιμοποιώ τα εξής προγράμματα :
wavprg-4.0.1-win32
tap2wav
wav-prg.sourceforge.net/

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Μετατροπή T64, TZX και PRG σε TAP format και μετά σε WAV. Κατά τη μετατροπή, υπάρχει η επιλογή Fast η οποία κάνει ότι λέει. Ένα παιχνίδι από 15 λεπτά το συμπιέζει σε 2 λεπτά, εντυπωσιακό!!! Ενώ σε μια γεμάτη πλέον 90άρα κασέτα είχα 5 παιχνίδια, κατάφερα να βάλω 18 σε 24 λεπτά!!! Για αυτό το λόγο κάποια που είναι ήδη TAP τα κάνω T64 και ξανά TAP για να τα μικρύνω. Με τα D64 δεν υπάρχει τύχη από ότι ξέρω. Τα παιχνίδια μας πλέον κατά 99% θα τρέξουν από player στον adaptor της κασέτας και ίσως και στη πραγματική για τους ρομαντικούς. Αυτό όμως βέβαια εξαρτάτε από τη ποιότητα του εξωτερικού deck που θα χρησιμοποιήσουμε για την αντιγραφή πριν μπει στο deck του C64. Άλλοι παράγοντες είναι η ένταση και φυσικά η μάρκα και η κατάσταση της κασέτας μας όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Άνεμος τον οποίο ευχαριστώ που μου έκανε virtual παρέα ενώ παιδευόμουν να το φτιάξω. Ιδανικές κασέτες για αυτή τη δουλειά είναι οι BASF και μετά οι SONY. Οι υπόλοιπες ίσως δώσουν errors σε fast load games.

Κλείνοντας, θα σας παρότρυνα να μη το δοκιμάσετε από κανονική κασέτα γιατί είναι επίπονο μέχρι να γίνει (και αν!!!) αφού υπάρχει και η λύση της SD κάρτας. Αν πάλι αυτή τη στιγμή δεν διαθέτεται χρήματα για την αγορά αυτής, κάντε αν θέλετε τα παραπάνω αλλά με player.

Γιατί το έκανα εγώ; Γιατί μου αρέσει να βλέπω τα καρούλια να γυρίζουν ;-)

Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, zx_jim, GeoAnas, chdlee, chriskgnr, Nemo, vovolas, Pluto63, Hellraiser

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

• Fotis_KFOR
  • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
  • Site Owner / Admin
  • Site Owner / Admin
  • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
15/04/2014 13:06 #19546 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Επισκευή Datassette για C64 και Fastload Games.
Πολύ ωραία η παρουσίαση VincentGR, thanks! :cheer:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": VincentGR

• chriskgnr
  • Το Άβαταρ του/της chriskgnr
  • Retro Elite
  • Retro Elite
  • Well, i got one chance left in a nine live cat.
Περισσότερα
15/04/2014 15:07 #19551 από chriskgnr
Απαντήθηκε από chriskgnr στο θέμα Επισκευή Datassette για C64 και Fastload Games.
πολύ καλή παρουσίαση για ένα συχνό προβλημα όπως το head alignment του κασετοφωνου του C64! :thumb: :thumb:

21st century breakdown...

• Hellraiser
  • Το Άβαταρ του/της Hellraiser
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
15/04/2014 16:36 #19553 από Hellraiser
Απαντήθηκε από Hellraiser στο θέμα Επισκευή Datassette για C64 και Fastload Games.
Ωραια και πολυ χρησιμη παρουσιαση!

• glaros
  • Το Άβαταρ του/της glaros
  • Team RC
  • Team RC
  • Play it Loud
Περισσότερα
15/04/2014 18:08 #19554 από glaros
Απαντήθηκε από glaros στο θέμα Επισκευή Datassette για C64 και Fastload Games.
Έχασα τους υπολογισμούς με τα SHIFT,LOAD,T64,TZX,PRG,TAP,WAV...θα χειροκροτήσω το : "μου αρέσει να βλέπω τα καρούλια να γυρίζουν"
:thumb:

• chriskgnr
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
15/04/2014 19:57 #19563 από chriskgnr
Απαντήθηκε από chriskgnr στο θέμα Επισκευή Datassette για C64 και Fastload Games.

glaros έγραψε: Έχασα τους υπολογισμούς με τα SHIFT,LOAD,T64,TZX,PRG,TAP,WAV...θα χειροκροτήσω το : "μου αρέσει να βλέπω τα καρούλια να γυρίζουν"

+1000000 και από εμένα! :thumbup: :thumbup:

• VincentGR
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Περισσότερα
15/04/2014 20:26 #19566 από VincentGR
Απαντήθηκε από VincentGR στο θέμα Επισκευή Datassette για C64 και Fastload Games.

glaros έγραψε: Έχασα τους υπολογισμούς με τα SHIFT,LOAD,T64,TZX,PRG,TAP,WAV...θα χειροκροτήσω το : "μου αρέσει να βλέπω τα καρούλια να γυρίζουν"

Μα γιατί σε μπέρδεψα? Αφού γράφω όπως μιλάω. Δηλαδή καθαρά σαν τον πρόεδρο του Εδεσσαικού :laugh4:
Έχεις δίκιο, τα έγραψα γρήγορα και δε φημίζομαι για τη σύνταξή μου.
Αν θες να το κάνεις πες να φτιάξω video. :beers:

• jimn
  • Το Άβαταρ του/της jimn
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Περισσότερα
16/04/2014 08:33 #19577 από jimn
Απαντήθηκε από jimn στο θέμα Επισκευή Datassette για C64 και Fastload Games.

VincentGR έγραψε:

Μα γιατί σε μπέρδεψα? Αφού γράφω όπως μιλάω. Δηλαδή καθαρά σαν τον πρόεδρο του Εδεσσαικού :laugh4:

Ένα βίντεο θα βοήθαγε πολύ φιλαράκι

• chriskgnr
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
16/04/2014 13:20 #19580 από chriskgnr

VincentGR έγραψε:

για τους κονσολάδες θα τα γράψεις δυό φορές και τη δεύτερη θα τα κανεις λιανά, δηλαδή ψιλοκομμένα όπως το τουμπεκί ή τον πατσά τελοσπάντων...

ΠΡΟΣΟΧΗ Spoiler!

• VincentGR
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Περισσότερα
16/04/2014 13:30 #19581 από VincentGR
Απαντήθηκε από VincentGR στο θέμα Επισκευή Datassette για C64 και Fastload Games.

jimn έγραψε:

VincentGR έγραψε:

Ένα βίντεο θα βοήθαγε πολύ φιλαράκι

θα το φτιάξω αλλά όχι σύντομα διότι ο C64 αυτή τη στιγμή είναι χιλιόμετρα μακριά :shake:

• chdlee
  • Το Άβαταρ του/της chdlee
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
17/04/2014 02:03 #19598 από chdlee
Απαντήθηκε από chdlee στο θέμα Επισκευή Datassette για C64 και Fastload Games.
Έχω κάνει τα περισσότερα από τα βήματα και τις διαδικασίες! Είμαι τυχερός που έχω τον tape adaptor που έχει κατασκευάσει για μένα ο Δημήτρης zx_jim και που μπορώ και φορτώνω τα προγράμματα από cd και από pc!!! Έχω προσπαθήσει να φτιάψω μια κασέτα με εγγραφή από cd, αλλά η εγγραφή δεν έγινε σωστά γιατί ήθελε κασετόφωνο που να ρυθμίζει την στάθμη της έντασης της εγγραφής. Όταν καταφέρω να επισκευάσω το κασετόφωνο του stereo που έχω, πιστεύω ότι θα πετύχω να φτιάξω κασέτες που θα λειτουργούν με το C2N 1530!

:)

80s resurrection

• spyros.s
  • Το Άβαταρ του/της spyros.s
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Περισσότερα
17/04/2014 14:28 #19607 από spyros.s
Απαντήθηκε από spyros.s στο θέμα Επισκευή Datassette για C64 και Fastload Games.
εμένα με εντυπωσίασε το fastloader! Δηλαδή φορτώνει το παιχνίδι στο δίλεπτο; Αν είναι έτσι με το μαραφέτι του τζιμ και ένα player μπορούμε να παρακάμψουμε το αργό drive

• VincentGR
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Περισσότερα
17/04/2014 14:50 #19608 από VincentGR

chdlee έγραψε: Έχω κάνει τα περισσότερα από τα βήματα και τις διαδικασίες! Είμαι τυχερός που έχω τον tape adaptor που έχει κατασκευάσει για μένα ο Δημήτρης zx_jim και που μπορώ και φορτώνω τα προγράμματα από cd και από pc!!! Έχω προσπαθήσει να φτιάψω μια κασέτα με εγγραφή από cd, αλλά η εγγραφή δεν έγινε σωστά γιατί ήθελε κασετόφωνο που να ρυθμίζει την στάθμη της έντασης της εγγραφής. Όταν καταφέρω να επισκευάσω το κασετόφωνο του stereo που έχω, πιστεύω ότι θα πετύχω να φτιάξω κασέτες που θα λειτουργούν με το C2N 1530!

:)

Έχω ένα καλό deck με CD/TAPE και παίζει τέλεια. Εκεί τα μεταφέρω από CD σε tape.
Πάρε ένα καινούριο από το παζάρι αν βρεις έστω και σκέτο κασετόφωνο.
Και τα φτηνά πλέον είναι αξιόπιστα αρκεί να είναι τα μεγάλα μοντέλα.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee

• VincentGR
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Περισσότερα
17/04/2014 14:55 #19609 από VincentGR

spyros.s έγραψε: εμένα με εντυπωσίασε το fastloader! Δηλαδή φορτώνει το παιχνίδι στο δίλεπτο; Αν είναι έτσι με το μαραφέτι του τζιμ και ένα player μπορούμε να παρακάμψουμε το αργό drive

Φυσικά!!! Έχω δοκιμάσει στον adaptora το κινητό με fastload mp3 και παίζει φοβερά. Από 12 λεπτά το έκανα 2.
Όσο για τον αντάπτορα του Μήτσου τον δοκίμασα στη προηγούμενη έκθεση και δε κατάφερα κάτι. Δεν είχαμε χρόνο να σετάρουμε σωστά τις εντάσεις αλλά θα παίξει 100% αφού είναι πολύ ανώτερο του datassette.
Πρέπει να πάρω και εγώ έναν γμτ.

• vovolas
  • Το Άβαταρ του/της vovolas
  • Retro Elite
  • Retro Elite
  • tha vapsoume?
Περισσότερα
10/05/2014 21:25 #20070 από vovolas
Απαντήθηκε από vovolas στο θέμα Επισκευή Datassette για C64 και Fastload Games.
Έγραψες πάλι φίλε VincentGR δέν προλαβαίνω να διαβάζω τα posts σου όλα είναι Full ενδιαφέρον,αυτό με το να φτιάξεις και βιντεάκια δέν το ξανασκέφτεσαι? :P :P :P

"Knowing is not enough we must apply
Willing is not enough we must do."

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.448 δευτερόλεπτα