Εναλλακτικη μεθοδος λευκανσης κιτρινων πλαστικων
- Dark_Knight
-
Συντάκτης θέματος
- Team RC
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 524
Παρ ολα αυτα, ενας χρηστης στο youtube χρησιμοποιει μοναχα hydrogen peroxide (οξυζενε) 30 βαθμων (9%) για να λευκανει ενα super famicom, με πολυ καλα αποτελεσματα. Προσωπικα πιστευω οτι εχει καποια βαση, μιας και το οξυζενε ειναι το ενεργο συστατικο του retrobright.
Κατα τη γνωμη μου, η μεθοδος φαινεται πιο απλη καθως δεν χρειαζεται πολλα υλικα και παρασκευη μειγματος, αλλα εξισου αποτελεσματικη. Θα ηθελα και την δικη σας αποψη. Δεν φερω καποια ευθυνη σε περιπτωση που το δοκιμασετε και συμβει κατι στην αγαπημενη ρετροκονσολα σας
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Fotis_KFOR
-
- Site Owner / Admin
-
- PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Το θέμα είναι πόσο θα κρατήσει η λεύκανση αφού με τον καιρό συνήθως η κιτρινίλα ενδέχεται να ξαναεμφανιστεί.
Αν τελικά διαπιστωθεί ότι έχει και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο στο θέμα της λεύκανσης σε σχέση με το κλασικό retrobright τότε θα έχουμε να κάνουμε με μια καλύτερη μέθοδο λεύκανσης...
My Collection / Projects / Various :
Computers , Consoles-Pongs , Various , Not-working , Handhelds-Tabletops , Intel p4004 (First CPU) , Old Hardware Parts , Magazines ,
Retro Computer Project , M.A.M.E. Cabinets , My Retro Computers & Consoles Room
UP THE IRONS!!! - My Iron Maiden Collection
My Wish List : www.retrocomputers.gr/collection/my-wish-list ;)
KEEP RETRO
- Dark_Knight
-
Συντάκτης θέματος
- Team RC
-
Οσον αφορα το κιτρινισμα, ο uploader αναφερει στα σχολια οτι την πρωτη φορα η κιτρινιλα επεστρεψε εντος ενος χρονου, ενω απο την δευτερη φορα και μετα δεν εχει κιτρινιλες μεχρι τωρα. Το μονο που μενει ειναι να δοκιμαστει για να δουμε τα αποτελεσματα σε βαθος χρονου. Αν ολα πανε καλα, θα μπορεσω να το δοκιμασω εγω μεσα στον μηνα
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 399
Dark_Knight έγραψε: Εαν κατανοησα σωστα το περιεχομενο του βιντεο, η uv ακτινοβολια (αρα και ο ηλιος) ειναι αναγκαια και σε αυτη τη μεθοδο. Η μονη διαφορα ειναι οτι δεν χρειαζομαστε μειγμα.
Οσον αφορα το κιτρινισμα, ο uploader αναφερει στα σχολια οτι την πρωτη φορα η κιτρινιλα επεστρεψε εντος ενος χρονου, ενω απο την δευτερη φορα και μετα δεν εχει κιτρινιλες μεχρι τωρα. Το μονο που μενει ειναι να δοκιμαστει για να δουμε τα αποτελεσματα σε βαθος χρονου. Αν ολα πανε καλα, θα μπορεσω να το δοκιμασω εγω μεσα στον μηνα
Καλά κατάλαβες, το οξυζενέ ΔΕΝ λειτουργεί χωρίς υπεριώδη ακτινοβολία, σε καμιά περίπτωση. Επομένως πρέπει να μείνει στον ήλιο για αρκετή ώρα.
Το μίγμα του retrobrite είναι κυρίως για τους αγγλοσάξονες, οι οποίοι κατά κανόνα ΔΕΝ έχουν ήλιο, οπότε τα βάζουν κάτω από λάμπες UV και διάφορες άλλες τέτοιες πατέντες. Είναι όμως πολύ δυνατό και "επιθετικό" για τα πλαστικά και η απρόσεκτη χρήση μπορεί εύκολα να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά.
Στην Ελλάδα, τη χώρα του ήλιου, το σκέτο οξυζενέ μαζί με ένα ευήλιο μπαλκόνι/ταρατσάκι και 1-1 1/2 ώρες καλοκαιρινού μεσημεριού φτάνουν και περισσεύουν και υπάρχει πολύ μικρότερος κίνδυνος να γίνει ζημιά.
Το υγρό οξυζενέ που δείχνει εδώ ο μάστορας θεωρητικά έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μια και το υγρό "αγκαλιάζει" το πλαστικό απολύτως ομοιόμορφα και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση αλλού να πάει περισσότερο κι αλλού λιγότερο και το αποτέλεσμα να είναι ανομοιόμορφο ξεκιτρίνισμα ή "ριγέ" πλαστικό.
Τι γίνεται όμως αν θέλουμε να ξεκιτρινίσουμε π.χ. έναν Apple IIe, έναν PET ή ένα 1084;
Εκεί απλούστατα η μέθοδος αυτή ΔΕΝ μπορεί να έχει εφαρμογή, εκτός αν βάλουμε στο μπαλκόνι μας μια δεξαμενή και ρίξουμε 500 λίτρα οξυζενέ!
Επομένως, η μέθοδος που βλέπουμε στο βιντεάκι είναι τέλεια για μικρά αντικείμενα: κάνα τροφοδοτικό, κάνα ποντίκι, κάνα cartridge, κουμπιά πληκτρολογίου, άντε και κάνα ΖΧ80 ή Jupiter Ace και μέχρι εκεί...
Για μεγαλύτερα αντικείμενα εγώ χρησιμοποιώ αυτό:
που είναι παχύρρευστο (είναι αυτό με το οποίο κάνουν "ντεκαπάζ" οι γυναίκες στα κομμωτήρια, για να γίνουν... φυσικές ξανθιές) και βρίσκεται στο Hondos ή σε μεγάλα super market, η συσκευασία του μισού λίτρου (φτάνει π.χ. για ξάσπρισμα στα κελύφη από 3 Α500) έχει περίπου 2.5 ευρώ και δε χρειάζεται τίποτα άλλο!
Προσωπικά χρησιμοποιώ το 40VOL, υπάρχει και σε 30 και σε 20, αν κάποιος θέλει να κάνει πρώτη δοκιμή με κάτι πιο ήπιο...
Προσεκτικό πασάλειμμα με ένα πινελάκι, ώστε να επιστρωθεί όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα στην επιφάνεια του πλαστικού, τύλιγμα με διάφανη μεμβράνη τροφίμων (για να μην ξεραθεί) και έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον 1 ώρα. Κάθε τόσο περιστρέφουμε 90 ή 180 μοίρες το πλαστικό, ώστε αν πέφτουν κάπου σκιές να το δει κι από άλλη γωνία ο ήλιος, αλλιώς θα μείνουν κίτρινες γραμμές. Θα αρχίσει να αφρίζει και τότε ξέρουμε ότι κάνει δουλειά...
1 χέρι συνήθως αρκεί, σπάνια χρειάζεται και δεύτερο, ενώ τρίτο είναι πιθανόν να κάνει ζημιά (δεν το έχω δοκιμάσει).
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ:
α) ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ γάντια, διότι προκαλεί έγκαυμα και δεν το παίρνεις χαμπάρι. Την πρώτη φορά είπα "σιγα τις π@π@ριές που λένε" και δεν έβαλα, με αποτέλεσμα ο δείκτης κι ο αντίχειράς μου να έχουν γίνει κάτασπροι και να τσούζουν μετά για 2-3 μέρες.
β) Σε επιφάνειες με σκέτο πλαστικό, μεταξοτυπίες και πλαστικά αυτοκόλλητα είναι απολύτως ασφαλές και δεν προκαλεί φθορά.
Όπου όμως υπάρχουν βαμμένες μεταλλικές (αλουμινένιες) ταμπελίτσες (π.χ. C64/128, Atari XL/XE/ST, Αμίγκες με την πλατιά ταμπελίτσα, κασετόφωνα Commodore κλπ), εκεί το οξυζενέ θα τις "φάει" και μετά πάνε για πέταμα. Επομένως ή τις βγάζουμε προσεκτικά και τις ξαναβάζουμε μετά, ή τις καλύπτουμε πολύ καλά με σελοτέιπ και προσέχουμε να μην ακουμπήσει κοντά το αξυζενέ και να μην περάσει κάτω από το σελοτέιπ.
γ) ΠΟΛΥ καλό ξέπλυμα με άφθονο νερό στη μπανιέρα ή στο νεροχύτη όταν θα έχουμε τελειώσει, καλό σαπούνισμα (προσοχή στις γρίλιες και στις ακμές των πλαστικών, όπου είναι πιθανόν να παραμείνει η κρέμα) και μετά πάλι καλό ξέπλυμα. Καλό είναι το ξέπλυμα να γίνει κι αυτό με πινέλο, διότι όπου μείνει ίχνος κρέμας και δεν το πάρουμε χαμπάρι, όταν πια στεγνώσει θα δούμε κάτασπρες γραμμούλες (ψώριασμα), το οποίο μετά δε φεύγει με τίποτα...
δ) Αν έχετε γατούλες-σκυλάκια στο σπίτι, κρατήστε τα μακριά όσο διαρκεί η διαδικασία, διότι το πιο light που μπορεί να γίνει είναι να τα πατήσουν/σκαλίσουν και να πάει στράφι η δουλειά, ενώ υπάρχει και περίπτωση να πασαλείψουν πόδια ή μουσούδια με οξυζενέ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!
- Dark_Knight
-
Συντάκτης θέματος
- Team RC
-
απο δω και περα, η δικη μου εμπειρια αρχισε να διαφερει. Εφοσον ηταν πρακτικα πολυ δυσκολο να προμηθευτω υγρο οξυζενε σε μεγαλη ποσοτητα, αποφασισα να χρησιμοποιησω γαλακτωμα, οπως προτεινε ο φιλος kokkiklhs. Απλωσα το μειγμα οσο το δυνατον πιο ομοιομορφα χρησιμοποιοντας ενα πινελο, το τυλιξα με μεμβρανη και το αφησα στον ηλιο, ελεγχοντας και γυρνοντας καθε μιση ωρα.
Και απο κει με πηρε ο κατηφορος...Μετα απο 2 ωρες, οταν ξετυλιξα το κελυφος και το ξεπλυνα με αφθονο νερο, διαπιστωσα οτι στα σημεια που ακουμπαγε η μεμβρανη η κονσολα παρεμεινε κιτρινη, ενω σε αλλα σημεια ειχε στεγνωσει η κρεμα και αφησε ασπρα σημαδια, τα οποια εμειναν μονιμα στο πλαστικο.
Γι αυτον τον λογο, αποφασισα να κανω το δευτερο χερι χωρις να χρησιμοποιησω μεμβρανη, παρακολουθωντας και ανανεωνοντας το μειγμα οπου ηταν στενγο καθε 20 λεπτα. Εδω ειναι το δευτερο βημα σε εξελιξη, ηδη μπορειτε να δειτε τα πλαστικα λιγοτερο κιτρινα
Με αυτη τη μεθοδο,το κατω μερος καθως και η προσοψη για τα κοντρολ βγηκαν τελεια, στην αρχικη τους αποχρωση και χωρις ιχνος κιτρινιλας. Δυτυχως δεν μπορω να πω το ιδιο και για το πανω μερος, το οποιο οχι μονο δεν εγινε ομοιομορφο, αλλα εκανε ακομα πιο εντονα σημαδια, δινοντας στο snes μια νοτα..καλλιτεχνικη!(απο κοντα ειναι ακομα χειροτερο)
Μπορω να πω οτι ειμαι κατα ενα 80% ικανοποιημενος, καθως η διαφορα ειναι εμφανης.
Δυστυχως, σπανια συμβιβαζομαι οσον αφορα την εμφανιση των μηχανηματων μου, οποτε ισως τελικα να καταφυγω στο βαψιμο...Σε γενικες γραμμες, η διαδικασια λειτουργει αποτελεσματικα, αρκει να εχουμε ομοιομορφη επικαλυψη (οπου και υπερτερει το υγρο οξυζενε) και να σιγουρευτουμε οτι το μειγμα δεν θα στεγνωσει. Οσον αφορα το τυλιγμα με μεβρανη, πλεον τεινω να διατηρω μια μικρη επιφυλαξη
- Fotis_KFOR
-
- Site Owner / Admin
-
- PC / Sinclair ZX Spectrum+3
My Collection / Projects / Various :
Computers , Consoles-Pongs , Various , Not-working , Handhelds-Tabletops , Intel p4004 (First CPU) , Old Hardware Parts , Magazines ,
Retro Computer Project , M.A.M.E. Cabinets , My Retro Computers & Consoles Room
UP THE IRONS!!! - My Iron Maiden Collection
My Wish List : www.retrocomputers.gr/collection/my-wish-list ;)
KEEP RETRO
- glaros
-
- Team RC
-
- Play it Loud
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3798
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 399
Dark_Knight έγραψε: ...............................
απο δω και περα, η δικη μου εμπειρια αρχισε να διαφερει. Εφοσον ηταν πρακτικα πολυ δυσκολο να προμηθευτω υγρο οξυζενε σε μεγαλη ποσοτητα, αποφασισα να χρησιμοποιησω γαλακτωμα, οπως προτεινε ο φιλος kokkiklhs. Απλωσα το μειγμα οσο το δυνατον πιο ομοιομορφα χρησιμοποιοντας ενα πινελο, το τυλιξα με μεμβρανη και το αφησα στον ηλιο, ελεγχοντας και γυρνοντας καθε μιση ωρα.
Και απο κει με πηρε ο κατηφορος...Μετα απο 2 ωρες, οταν ξετυλιξα το κελυφος και το ξεπλυνα με αφθονο νερο, διαπιστωσα οτι στα σημεια που ακουμπαγε η μεμβρανη η κονσολα παρεμεινε κιτρινη, ενω σε αλλα σημεια ειχε στεγνωσει η κρεμα και αφησε ασπρα σημαδια, τα οποια εμειναν μονιμα στο πλαστικο.
................................
Σε γενικες γραμμες, η διαδικασια λειτουργει αποτελεσματικα, αρκει να εχουμε ομοιομορφη επικαλυψη (οπου και υπερτερει το υγρο οξυζενε) και να σιγουρευτουμε οτι το μειγμα δεν θα στεγνωσει. Οσον αφορα το τυλιγμα με μεβρανη, πλεον τεινω να διατηρω μια μικρη επιφυλαξη
Για πρώτη δοκιμή δεν τα πήγες καθόλου άσχημα και μάλιστα είσαι και τυχερός!!
Εξηγούμαι:
Το τυχερός αναφέρεται στο ότι 2 ώρες είναι too much για την κρέμα, ειδικά με τον ήλιο που έχει αυτή την εποχή! Εγώ τα αφήνω το πολύ μιάμιση ώρα και παρακολουθώ ανά τέταρτο, να δω τι γίνεται. Επίσης, αν το πρώτο χέρι δεν πάει καλά, συνήθως με το δεύτερο γίνεται χειρότερο!
Τώρα, σχετικά με τη μεμβράνη, την έχω πατήσει κι εγώ (κι όχι μόνο μια φορά) στο παρελθόν... πρέπει το τύλιγμα να μην είναι σφιχτό, διότι εκεί που η μεμβράνη πιέζει το πλαστικό στα σημεία που εφάπτεται, στην ουσία η κρέμα μετακινείται/αφαιρείται.
Τη μεμβράνη τη βάζουμε αποκλειστικά και μόνο για να διατηρεί την υγρασία της κρέμας και να μη την αφήνει να ξεραθεί και πρέπει πάντα να φροντίζουμε να έχει "αέρα" σε σχέση με το πλαστικό. Δεν πειράζει να κάνει τσαλακώματα, αρκεί η κρέμα από κάτω να παραμένει όπως τη βάλαμε. Αντιστοίχως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφανη πλαστική σακούλα (π.χ. polybag ή και μεγαλύτερη) φροντίζοντας όμως η ανοιχτή της άκρη να μένει όσο το δυνατόν καλύτερα κλειστή, για να παγιδεύει την υγρασία...
Δική μου παράλειψη και ζητώ συγγνώμη που δεν το ανέφερα, απλώς το θεώρησα δεδομένο μια και το έχω εμπεδώσει στην πράξη μετά από τόσες φορές που το έχω κάνει...
- Dark_Knight
-
Συντάκτης θέματος
- Team RC
-
Δεν χρειαζεται να ζητησεις συγγνωμη για κατι, η συνεισφορα σου στο τοπικ ηταν πολυ σημαντικη και με οδηγησε στην σωστη επιλογη των υλικων και στο μεγαλυτερο μερος της υλοποιησης! Ακομα και αν το αποτελεσμα δεν επιασε το 100% των προσδοκιων μου, ειναι ηδη πολυ καλυτερα απο πριν και με βοηθησε να αποκτησω εμπερια για μελλοντικες εφαρμογες, κατι που μονο κακο δεν ειναι! Επιπλεον, καποιο αλλο μελος μπορει να παρακολουθησει την κουβεντα μας και να αποφυγει τυχον παγιδες στην δικη του εφαρμογη
Τελος, τοσο το snes οσο και τα χειριστηρια βρισκονται σε διαδικασια μονωσης και βαψιματος με την εργοστασιακη αποχρωση, οποτε παλι θα εχουμε το επιθυμητο αποτελεσμα! Θα ενημερωσω το τοπικ με νεοτερο υλικο οταν ολοκληρωσω την διαδικασια
EDIT:
Μετα απο 2 μερες προετοιμασιας και βαψιματος, το αποτελεσμα πιστευω οτι δικαιωνει (μαζεψαμε και τον παγκο για να μην λενε κατι θαλασσοπουλια που καραδοκουν