Topic-icon Και τα... joysticks έχουν ψυχή!!

Περισσότερα
06/09/2017 23:31 - 06/09/2017 23:51 #40130 από kokkiklhs
Χρόνια τώρα επισκευάζω παλιά υπολογιστάκια και κάθε φορά που καταφέρνω να "αναστήσω" ένα ψόφιο ή προβληματικό μηχάνημα, αισθάνομαι τόση χαρά, σα να ήταν η πρώτη φορά που το κατάφερα!
Ωστόσο, μια κι ασχολούμαι σχεδόν πάντα με υπολογιστές, σήμερα ήρθε η ώρα για κάτι πιο... ταπεινό! Ή μήπως όχι;;; :thumb:

Δυο λόγια για το φίλο μου τον Ανδρόνικο:
Μη βιάζεστε να πείτε "τι άσχετες βλακείες γράφει ο τύπος;", έχει σημασία να διαβάσετε αυτό το κομμάτι για να καταλάβετε τι ακριβώς παίζει...
Ο Ανδρόνικος λοιπόν, είναι παλιός φίλος από τα χρόνια της σχολής, κάνουμε παρέα ακριβώς ένα τέταρτο του αιώνα. Έχει πολλά χαρίσματα (το βασικότερο ότι είναι φίλος μου, χαχαχαχα), αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι οι μοναδικά εκπληκτικές του ικανότητες στο gaming!!! :joystick:
Παλιός αμιγκάς, ακόμη δουλεύει την 500 του (πρόσφατα του έφτιαξα και setup με gotek), έχει φάει τα games κυριολεκικά με το κουτάλι. Ενδεικτικά αναφέρω:
Μηδένισμα του score στο Wizball σε ένα (!!!) παιχνίδι, έπαιζε από το απόγευμα μέχρι που ξημέρωσε η επόμενη μέρα (το παιχνίδι ξανάρχισε από την αρχή 2 φορές, δεν έχασε, απλώς το έκλεισε διότι βαρέθηκε και το score δεν προχωρούσε άλλο!!!), τερμάτισμα για πλάκα στο Moonstone και το Superfrog όταν εγώ προσπαθούσα μάταια να περάσω τις πρώτες πίστες, τερμάτισμα στα Turrican I και II λες και πήγαινε βόλτα, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα όοοοολες τις κρυμμένες πίστες και τα bonus, τελικό score στο Pirates 350 (ναι, σωστά διαβάσατε) και rank "Prince" (επισήμως το παιχνίδι λέει ότι φτάνει μέχρι King's Advisor, το Prince νομίζω δεν αναφέρεται πουθενά), επιδόσεις πρωταθλητή σε ό,τι RPG πέρασε από την Amiga ως τις αρχές του '90 και άλλα πάρα πολλά, που δεν έχει νόημα να συνεχίσω να γράφω...
Και το κυριότερο, όλα αυτά τα έχει καταφέρει χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσει κανένα cheat... όσο αντέγραφε με κάθε ευκαιρία στα μαθήματα της σχολής (μέγας τσάτσος σ'αυτό το ζήτημα), τόσο στα παιχνίδια δεν κλέβει ποτέ κι αυτό είναι εξακριβωμένο!! :award:

Το εν λόγω λοιπόν joystick
που θα δούμε σήμερα ανήκει στον παραπάνω κύριο, εξ ου και ο ασυνήθιστος πρόλογος... Δεν είχα σκοπό να το κάνω παρουσίαση, αλλά καθώς το έφτιαχνα μου ήρθε η ιδέα, γι'αυτό θα με συγχωρήσετε για το σχετικά φτωχό φωτογραφικό μου υλικό. Η πρώτη φωτό τραβήχτηκε για τον ιδιοκτήτη (και πριν ξεκινήσω τις εργασίες), για να του την έστελνα μαζί με μια τελική, σε στυλ ΠΡΙΝ/ΜΕΤΑ...

Το joystikάκι αυτό όπως καταλαβαίνουμε είναι απολύτως μάχιμο κι έχει δει στιγμές άπειρης αμιγκο-εκστατικής δόξας τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, ασφαλώς αν είχε στόμα να μιλήσει θα δήλωνε "ευτυχισμένο" και ότι "εκπλήρωσε το σκοπό ύπαρξής του σ'αυτό το μάταιο κόσμο"...
Είναι όμως και ταλαίπωρο: Πριν καμιά 15ετία, ο κατά τα άλλα γενικά πολύ ήρεμος ιδιοκτήτης του, σε μια στιγμή γκαντεμιάς και εκνευρισμού επειδή δεν πήγαινε καλά σε κάποιο από τα αγαπημένα του παιχνίδια, του έδωσε μία και το έσκασε στο πάτωμα, με αποτέλεσμα να γίνει ένα καλό σπάσιμο στο πλάι. Και δε φτάνει αυτό, μια και το κομμάτι που έσπασε δεν αποκολλήθηκε τελείως, ο μικρός το τράβηξε για να το βγάλει, προκαλώντας χειρότερη ζημιά και "κατσαρώνοντας" το πλαστικό σε κείνο το σημείο... :bash:

Πριν λίγο καιρό κι ενώ βρισκόμουν στις καλοκαιρινές μου διακοπές στην εξωτική Αθήνα, ο Ανδρόνικος με παρακάλεσε να δω λίγο τι γίνεται με το joystick, μια και το fire δεν καλοδούλευε κι επίσης το autofire τα είχε παίξει τελείως.
Να σημειώσω ότι πρόκειται για αγνώστου ταυτότητος joystick, o ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι CMS, όπως κι ένα άλλο μαύρο που έχει σε κατάσταση καινούργιου και το φυλάει για... ρεζέρβα για τα επόμενα χρόνια (!!!), εγώ όμως αμφιβάλλω. Μάλλον πρόκειται για No-Name αντίγραφο εποχής των CMS, μια και το κέλυφος είναι σχεδόν ολόιδιο, αλλά από κάτω δε γράφει τίποτα, ούτε φαίνεται πουθενά "CMS"... πάνω είχε ένα αυτοκόλλητο με 3 πολύ ξεθωριασμένα χρυσά γράμματα, αλλά όσο μπόρεσα να δω, δεν πρέπει να έγραφε CMS... Εσωτερικά επίσης είναι σχεδόν ολόιδιο, και γενικά όλο το στήσιμο και η αίσθηση παραπέμπουν ντουγρού σε CMS, δεν ξέρω όμως κι αν αυτή η εταιρεία έβγαλε ποτέ μοντέλα με μπεζ πλαστικό κέλυφος! Εν πάση περιπτώσει...
Ειρήσθω εν παρόδω, αν κάποιος αναγνωρίζει το ακριβές μοντέλο ας το γράψει εδώ, να μου φύγει κι η περιέργεια!

Το πήρα λοιπόν στο σπίτι μου κι επειδή δεν προλάβαινα να το κοιτάξω, ούτε κι είχα όλα τα απαραίτητα στο πατρικό μου, το φόρτωσα στην αποσκευή μου και νά'το τώρα μαζί μου στη Μυτιλήνη! Σήμερα ήρθε η ώρα για την πρώτη φάση της επισκευής! Νομίζω του αξίζει μια ανανέωση μετά από τόσα χρόνια, εν είδει επιβραβεύσεως για τις τόσο πολύτιμες υπηρεσίες που πρoσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει! :salut:

Πέρα από το ατυχές γεγονός της ίδιας της τρύπας, τα τελευταία χρόνια η τρύπα είχε καλυφθεί με μαύρη μονωτική ταινία όλο τριγύρω στις πλαϊνές επιφάνειες, η οποία αφαιρέθηκε σήμερα και είχε αφήσει τα γνωστά αποκρουστικά και τζαναμπέτικα υπολείμματα ξεραμένης κόλλας.:puke:

Λύσιμο λοιπόν, ώστε να πάρουμε το πάνω μέρος του κελύφους (που έχει και το πρόβλημα) στο χέρι.Αφού λοιπόν το πλαστικό έμεινε μόνο του, πρώτα απ'όλα ζέσταμα προσεκτικά με αναπτήρα και πίεση με το χέρι προς τα μέσα στις κατσαρωμένες άκρες του σπασμένου σημείου, ώστε να έρθουν σχετικά στα ίσια τους, κατά το δυνατόν.
Στη συνέχεια καλό πλύσιμο με πράσινο σφουγγαράκι και υγρό πιάτων για να φύγει η βρωμιά των αιώνων, ύστερα πάστωμα με οινόπνευμα για να βγει όση περισσότερη κόλλα γίνεται. Δεν έγιναν και πολλά με το οινόπνευμα, οπότε γυαλόχαρτο 120, 240 στη συνέχεια και τέλος 400άρι ντουκόχαρτο νερού.

Στέγνωμα και τώρα που η επιφάνεια είναι καθαρή και λεία, αρχίζει η διαδικασία της αποκατάστασης:
Πήρα διάφανη ταινία συσκευασίας, έκοψα ένα καλό κομμάτι και στο μέσον του κόλλησα ένα μικρότερο κομματάκι από την ανάποδη (ώστε να μην υπάρχει αυτοκόλλητη επιφάνεια), λίγο μεγαλύτερο από τις διαστάσεις της τρύπας. Το κόλλησα περιμετρικά και σφικτά, ώστε να βρίσκεται τεντωμένο και ευθυγραμμισμένο με το υπόλοιπο γερό πλαϊνό τμήμα στη μεριά της τρύπας και η εσωτερική του επιφάνεια στο σημείο εκείνο να μην κολλάει. Με τον τρόπο αυτό έγινε ένα "καλούπωμα" κι έτσι το κέλυφος προετοιμάστηκε για το μπάλωμα.
Χρησιμοποίησα εποξειδικό στόκο 2 συστατικών, είναι ό,τι καλύτερο για τέτοιες δουλειές διότι όταν στεγνώσει γίνεται ακριβώς σαν σκληρό πλαστικό. Το κέλυφος τοποθετήθηκε έτσι ώστε η τρύπα με την ταινία να κοιτάνε προς τα κάτω και να πατάνε στην επιφάνεια του τραπεζιού κι ο στόκος απλώθηκε προσεκτικά.Τώρα αναμονή να στεγνώσει, θέλει αρκετές ώρες...
Αφού ο στόκος στέγνωσε, αφαιρέθηκε η ταινία με μεγάλη ευκολία... B)

Ήδη δείχνει καλύτερο από πριν, αν κι η διχρωμία το χαλάει...
Γυαλοχαρτάρισμα με 120, ύστερα 240 ξανά και ξανά. Στο τέλος ντουκόχαρτο 400άρι νερού για smooth αποτελέσματα. Περνώντας το χέρι από πάνω, δε φαίνεται πια με την αφή διαφορά στις επιφάνειες, δίνει την αίσθηση του ενιαίου!

Κι επειδή όποιος βιάζεται σκοντάφτει, δε μου έκοψε ότι το κάτω μέρος του κελύφους πατάει ΜΕΣΑ στο επάνω κομμάτι, που κάνει πατούρα στα πλαϊνά και τις βάσεις για τις βίδες, Έτσι, στο συμπληρωμένο σημείο ο στόκος εσωτερικά είχε αρκετά μεγαλύτερο πάχος από το υπόλοιπο πλαστικό, με αποτέλεσμα να μη μπαίνει το κάτω καπάκι στη θέση του... :banghead:
Ανά χείρας σουγιαδάκι και αρχίζουμε το "σκάψιμο" προσεκτικά, ώστε να φύγουν τα περισσεύματα από μέσα και το πάχος να φτάσει εκεί που πρέπει... πολλή δουλειά και χρειάζεται υπομονή και προσοχή ώστε να μη γίνει ζημιά στον στεγνωμένο στόκο. Ταυτόχρονα φρόντισα η πατούρα εξωτερικά να φαίνεται στο ίδιο πάχος και να είναι ευθυγραμμισμένη με το υπόλοιπο πλαστικό. :dance2:

Λίγο ακόμη και τελευταίο γυαλοχαρτάρισμα... δεν έγινε κι άσχημο...
Κανονικά θα έπρεπε να βάλω από πάνω και ακρυλικό στόκο, ώστε να σβηστούν 100% οι όποιες ατέλειες, αλλά δεν είχα και βαρέθηκα να κατέβω στην πόλη ειδικά γι'αυτό! Εξ άλλου οι ατέλειες είναι ελάχιστες κι ακόμη κι αν τις ξέρεις, δυσκολεύεσαι να τις δεις! Και το κάτω καπάκι κλείνει πλέον τελεια!!

Κρέμασμα στο τσιγκέλι στο σκοινί της μπουγάδας και μαύρο σπρέι, 2 χέρια. Ούτε αστάρι πλαστικού είχα (που κανονικά χρειάζεται), αλλά δε βαριέσαι...
Voila!! Δεν είναι κακό... Στις 2 κοντινές φαίνεται ακριβώς το σημείο με το μπάλωμα μετά το πρώτο χέρι... ίσα που φαίνεται αν το κοιτάξεις από κοντά και υπό συγκεκριμένη γωνία! Και σίγουρα καλύτερο από πριν!! :DΜετά το δεύτερο χέρι και καλό στέγνωμα, ώρα για το τελικό δέσιμο του ένδοξου joystick. Να πω ότι εν όσω γινόντουσαν όλα τα προηγούμενα, καθάρισα κουμπί fire και μοχλό καθώς και τα ενδιάμεσα άσπρα πλαστικά και τα λίπανα. Τέντωσα το ελατήριο του fire που είχε μαλακώσει από τα χρόνια και την κατάχρηση, ώστε να γίνει πιο σκληρό και το πέρασα με σπρέι λαδιού. Με contact spray καθάρισα το διακόπτη του autofire και τα 5 microswitches και πέρασα ξανά από πάνω όλες τις κολλήσεις. Έβαλα επίσης στη θέση της μια αντίσταση που είχε ξεκολλήσει και δημιουργούσε τα προβλήματα λειτουργίας. Επίσης μασκάρισα με χαρτοταινία (δεν τις έβγαλα, διότι φοβήθηκα μη σκιστούν λόγω πολυκαιρίας) τις βεντούζες (που είχα σαπουνίσει πολύ καλά προηγουμένως, να φύγει η μπίχλα από τα λάστιχα) και έβαψα το κάτω μέρος, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα να δω πως βγαίνει το χρώμα του σπρέι. Τέλειο!! :veryhappy:


Η πρώτη φωτό είναι τραβηγμένη από τη μεριά του μπαλώματος, όποιος καταφέρει να το ξεχωρίσει κερδίζει ένα πρωτάθλημα Kick Off με τον Ανδρόνικο!! :P
Τέλος, αίσιον!!

Με γεια, λοιπόν, το καινούργιο joystick κύριε Ανδρόνικε κι εύχομαι καλά high scores για τα επόμενα 30+ χρόνια μαζί του!! :clap1:
Και βεβαίως, ελπίζω όσοι διαβάσατε ως εδώ να βρήκατε χρήσιμες κι ενδιαφέρουσες πληροφορίες!!
:drinks:
Last edit: 06/09/2017 23:51 by kokkiklhs.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, nkary, chdlee, Nemo, glaros, anasta.idents

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Fotis_KFOR
  • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
  • Εκτός
  • Site Owner / Admin
  • Site Owner / Admin
  • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
07/09/2017 08:54 #40131 από Fotis_KFOR
Replied by Fotis_KFOR on topic Και τα... joysticks έχουν ψυχή!!
Πολύ καλή δουλειά όπως πάντα kokkiklhs, άψογος! Και το φωτογραφικό υλικό καλύπτει όλα τα στάδια με λεπτομέρειες :thumbup:

Σίγουρα ο φίλος σου θα το χαρεί για πάρα πολύ καιρό!!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/09/2017 18:02 #40132 από jimn
Και φαναρτζοδουλειες ο Δημήτρης, άψογο αποτέλεσμα εννοείται ;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/09/2017 18:06 #40133 από george
Επαγγελματικη φαρνατζοδουλεια.. Πολλα μπραβο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/09/2017 21:51 #40135 από kokkiklhs
Replied by kokkiklhs on topic Και τα... joysticks έχουν ψυχή!!
Κύριοι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!
Κι όσο για φαναρτζοδουλειές, έχω μια σχετική προϋπηρεσία με διάφορα, όπως ΑΥΤΟ , χεχεχε!!!
:D

Ελπίζω να έδωσα ιδέες σχετικά με την αποκατάσταση πλαστικών, μια και κυκλοφορούν πολλά παλιά μηχανήματα με ρωγμές/σπασίματα/τσακίσματα/καψίματα κλπ. που περιμένουν τις δικές σας μικρές ή μεγάλες επεμβάσεις! ;)

Να πω εδώ ότι για σωστότερη δουλειά πριν το βάψιμο χρειάζεται πέρασμα με ακρυλικό στόκο, που εξομαλύνει ακόμη περισσότερο (ως και 100%, ανάλογα την υπομονή και την επιδεξιότητά μας) τις επιφάνειες και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αστάρι πλαστικού, αλλιώς υπάρχει φόβος να "μαδήσει" με τον καιρό το χρώμα, ειδικά σε σημεία που υπάρχουν τριβές με χέρια κλπ.

Τέλος, αν κι εγώ χρησιμοποίησα κοινό σπρέι των 3 ευρώ που έτυχε να έχω, για σωστότερη δουλειά και πολύ πιο μόνιμα αποτελέσματα χρειάζεται χρώμα αυτοκινήτων, με σκληρυντικό βερνίκι, είτε "μονής" επίστρωσης, που περιέχει ήδη το βερνίκι (πιο εύκολη δουλειά) είτε "διπλής", με ξεχωριστό βερνίκι (πιο δύσκολη δουλειά, μεγαλύτερη φασαρία διότι χρειάζεται πιστόλι και κομπρεσέρ, αλλά το τελειότερο δυνατό αποτέλεσμα)...
:thanx:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/09/2017 00:49 #40136 από Pluto63
Μπράβο ρε Δημήτρη σε αυτό το ποστ έδωσες πιο πολλές πληροφορίες και τεχνικές από μέρες ψάξιμο στο Ίντερνετ. Άμα έχεις χρόνο βάλε κανένα λινκ σε αυτά τα προϊόντα, στόκους βαφές ασταρι κλπ. Ευχαριστώ.

Ότι δεν σκοτώνει παχαινει.
Το blog μου pluto63.weebly.com/
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/09/2017 02:21 #40137 από ScorpioGr
Replied by ScorpioGr on topic Και τα... joysticks έχουν ψυχή!!
Πραγματικά Πολλά Συγχαρητήρια φίλε!!!
Άψογη Δουλειά!!!!
Περιμένουμε και άλλα τέτοια project γιατί παίρνουμε ιδέες
όπως είπε και ο Άκης..... τα υλικά!!!!!

Aplle ED 512k - Amstrad CPC 464 & 6128 (GT 64 & 65 Monitor) - Commodore 64 - Amiga 1200 - ZX Specrum+ - PC Compatible 386DX/40Mhz & 486DX2/66Mhz / Atari 2600 (Woody & Jr.) Soundic Pong (1977) - Nintendo GAME BOY - Nintendo DS Lite & Nintendo SP - PS1 & PS 2 Slim & Fat - Xbox One - και φυσικά... Looking for more... Δέχομαι Δωρεές!!!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/09/2017 02:29 - 08/09/2017 08:10 #40138 από kokkiklhs
Replied by kokkiklhs on topic Και τα... joysticks έχουν ψυχή!!
Άκη και Δημήτρη ευχαριστώ και σας για τους επαίνους! ;)
Είπα να σας τα στείλω με ΠΜ μια και ρωτάτε, αλλά καλύτερα να τα γράψω εδώ, ώστε να τα δουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται...
Λοιπόν, ο στόκος είναι Duro-Stick (ελληνικός), "εποξειδική κόλλα 2 συστατικών σε μορφή στόκου" και υπάρχει σε όλα τα χρωματοπωλεία, κάνει κάνα 10άρικο και κρατάει για πολέεεεεες χρήσεις.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι δεν κάνω διαφήμιση, απλώς τον συγκεκριμένο τον έχω δοκιμάσει σε πολλές περιπτώσεις κι έχω μείνει απολύτως ικανοποιημένος από την ποιότητά του. Υπάρχουν και πιο ακριβοί, εισαγωγής κλπ., είχα πάρει παλιότερα, αλλά νομίζω ότι τελικά ετούτος εδώ είναι απλώς ο καλύτερος...
ΠΑΝΩ από τον εποξειδικό στόκο, για τέλεια αποτελέσματα μπορούμε να βάλουμε και ακρυλικό στόκο (σπάτουλας) γενικής χρήσης, που κάνει 3-4 ευρώ το δοχείο, για το καλύτερο δυνατό φινίρισμα στην προετοιμασία της επιφάνειας. Στόκους και γυαλόχαρτα βρίσκουμε σε κάθε χρωματοπωλείο της γειτονιάς.

Για χρώματα δεν έχω να προτείνω κάτι συγκεκριμένο, εγώ π.χ. εδώ έβαλα μαύρο ματ σπρέι γενικής χρήσης χωρίς βερνίκι, που δεν το συνιστώ, διότι δεν έχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Απλώς έτυχε και το είχα στο ντουλάπι και καθόταν...
Αν είναι κάποια δουλειά που θέλουμε να "κρατήσει", πάμε σε εξειδικευμένο μαγαζί με χρώματα για αυτοκίνητα/μηχανές, βλέπουμε χρωματολόγιο και διαλέγουμε. Επίσης αυτοί έχουν φασματογράφο συνήθως, οπότε αν πάμε με ένα δείγμα καθαρού πλαστικού που θέλουμε να βάψουμε στο ίδιο χρώμα, θα μας βγάλουν την κοντινότερη δυνατή απόχρωση. Από εδώ θα πάρουμε και το αστάρι.

Για κάποιον που δεν έχει εμπειρία με βαψίματα, προτείνω χωρίς δεύτερη κουβέντα 2-3 (όχι παραπάνω) χέρια με χρώματα ΜΟΝΗΣ επίστρωσης (έτσι τα ζητάμε) που είναι ήδη αναμεμειγμένα με βερνίκι, σε σπρέι, και προσοχή το βερνίκι να είναι ματ ή το πολύ σατινέ (ΟΧΙ γυαλιστερό).
Διευκρινίζω εδώ ότι όταν ακούμε "βερνίκι" το μυαλό μας πάει σε κάτι γυαλιστερό, κι έτσι είναι συνήθως... όμως σε αυτή την περίπτωση το βερνίκι πάει σε συνδυασμό με το χρώμα και λειτουργεί ως σκληρυντικό για περισσότερη αντοχή στο χρόνο. Μπορεί λοιπόν να είναι και ματ και να μη φαίνεται καθόλου, η παρουσία του όμως είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, αλλιώς η δουλειά μας γρήγορα θα αρχίσει να χαλάει από γρατζουνιές κλπ.
Η μέθοδος αυτή βαψίματος είναι η γνωστή "βαφή φούρνου", ονομάζεται έτσι διότι οι φαναρτζήδες έχουν ειδικούς χώρους που θερμαίνονται για γρηγορότερο στέγνωμα στα βερνίκια. Και φυσικά εμείς δε θα βάλουμε την αμίγκα μας στο φούρνο με πατάτες, απλώς θα την αφήσουμε σε χώρο καλά αεριζόμενο και κατά το δυνατόν μακριά από σκόνες και λοιπά αιωρούμενα σωματίδια για αρκετές ώρες, να στεγνώσει καλά.
Αν τυχόν βάψουμε σε ανοιχτό χώρο (που είναι και το ευκολότερο, αλλά και το καλύτερο για τις βλαβερές μυρωδιές των χρωμάτων) κοιτάζουμε να διαλέξουμε μεσημεράκι (βλέπουμε καλύτερα, δεν πετάνε κουνούπια κλπ. και το στέγνωμα στον ήλιο θα γίνει γρηγορότερα) και μέρα που να μη φυσάει, αλλιώς πάνω στο φρέσκο χρώμα θα κολλήσουν διάφορες βλακείες και επίσης τα πλαστικά μας θα κουνιούνται πέρα-δώθε κι ο αέρας θα σκορπίζει το σπρέι σε άσχετες κατευθύνσεις, δυσκολεύοντας το έργο μας.
Αν χρησιμοποιήσουμε αυλή ή ταράτσα, καλό είναι να καταβρέξουμε πρώτα κάτω και γύρω-γύρω, διότι έτσι κάθεται η σκόνη.
Και μεταξύ διαφορετικών χεριών περάσματος πρέπει να έχει προηγηθεί καλό στέγνωμα, δεν ξαναβάφουμε ποτέ πάνω από νωπό χρώμα.

Το ψέκασμα με το δοχείο του σπρέι να γίνεται από 20-25 εκατοστά απόστασης από την επιφάνεια (όχι πιο κοντά) και πηγαίνοντας το χέρι πέρα-δώθε, χωρίς να κολλάμε και να επιμένουμε σε ένα σημείο, διότι θα τρέξει. Το πρώτο χέρι σίγουρα θα έχει ατέλειες και κενά με αυτό τον τρόπο, γι'αυτό ακριβώς περνάμε και δεύτερο, ή ακόμη και τρίτο.
Με την πρώτη δε γίνεται να έχουμε σωστό τελικό αποτέλεσμα...

Ξεχάστε τα χρώματα διπλής επίστρωσης (χρώμα-βερνίκι ξεχωριστά) και τα πιστόλια και τα κομπρεσέρ, για βάψιμο πλαστικών ενός υπολογιστή δεν έχουν νόημα, πιστεύω... εκτός αν κάποιος έχει ήδη τέτοιο εξοπλισμό, αλλά τότε σίγουρα θα ξέρει τι να κάνει, δεν θα περίμενε δικές μου οδηγίες! :D

Ένα δοχείο σπρέι μονής θα κοστίσει 10-15 ευρώ (ένα δοχείο θα φτάσει χαλαρά για 2 χέρια π.χ. σε ένα κέλυφος υπολογιστή σαν την Α500) ανάλογα την ποιότητα και το μαγαζί, κι ένα καλό αστάρι πλαστικού σπρέι κάνει 8-10 ευρώ.

Το αστάρι περνιέται πριν το χρώμα κι έχει μεγάλη σημασία (εγώ εδώ δεν έβαλα), διότι "κολλάει" πάνω στο πλαστικό χωρίς να τρίβεται/ξεφλουδίζει κλπ και πάνω σ'αυτό το υπόστρωμα έρχεται και πιάνει το τέλικο χρώμα. Ταυτόχρονα καλύπτει μικροατέλειες όπως ψιλο-ρωγμές από κολλήματα, χαρακιές, κλπ., κάτι ιδιαίτερα καλό αν δε χρησιμοποιήσουμε ακρυλικό στόκο. Το αστάρι, πριν απλώσουμε το χρώμα, καλό είναι να το περάσουμε πολύ ελαφρά με ένα ντουκόχαρτο νερού 600 ή 800, ώστε να γίνει απολύτως λεία η επιφάνειά του. Το τρίψιμο (σε κάθε περίπτωση) με γυαλόχαρτα και ντουκόχαρτα πρέπει να γίνεται με κυκλικές κινήσεις και χωρίς πολλή πίεση, ειδικά στο τέλος, ώστε να μην αφήνει γραμμές. Σε πολλές περιπτώσεις όμως τρίψιμο στο αστάρι δε χρειάζεται καν... Βλέπουμε πάντα και κρίνουμε κατά περίπτωση.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία σε αυτές τις δουλειές έχει η ΥΠΟΜΟΝΗ και η ΕΠΙΜΟΝΗ.
Αν περιμένουμε να φτιάξουμε κάτι σε 1-2 ώρες, σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι από μέτριο έως μάπα.
Το joystick που είδατε παραπάνω μου πήρε μια σχεδόν μέρα (από μεσημεράκι ως το βράδυ), μαζί με τις αναμονές για στεγνώματα, αλλά άξιζε τον κόπο για τον κολλητό!!
ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσουν καλά τα υλικά πριν προχωρήσουμε στο κάθε επόμενο στάδιο και όταν δουλεύουμε γυαλόχαρτο/ντουκόχαρτο νερού έχει σημασία να περνάμε πολλά και προσεκτικά χέρια διαδοχικά, περνώντας από το μικρότερο νούμερο (εγώ αρχίζω με 120) που είναι πιο χοντρό κι αφήνει χαρακιές, στα μεγαλύτερα νούμερα που είναι πιο ψιλά (εγώ εδώ χρησιμοποίησα "στεγνά" 240, 400 και τέλος 600 νερού, που σβήνουν σταδιακά τις χαρακιές και καταλήγουν σε ένα "θάμπωμα" της επιφάνειας, που είναι κι η προετοιμασία για τέλειο βάψιμο).

Τέλος, αν μετά το βάψιμο δούμε ατέλειες, μπορούμε αφού περιμένουμε να στεγνώσει να γυαλοχαρτάρουμε και να ξαναπεράσουμε τοπικά και αν το γενικό αποτέλεσμα δε μας ικανοποιεί (π.χ. στάξιμο από υπερβολικό ψέκασμα, ή "μπιμπίκι" από βρώμικο μπεκ του σπρέι), την εξομάλυνση της επιφάνειας αναλαμβάνουν ντουκόχαρτα νερού από 800 εώς 1200 ή και 2000, αν έχει την υπομονή κάποιος. Την τελευταία πινελιά, αν χρειαστεί η διαδικασία εξομάλυνσης, θα τη δώσει μια "ψιλή" αλοιφή γυαλίσματος αυτοκινήτων.
Εννοείται ότι αν το χρώμα με το βερνίκι που θα βάψουμε είναι ματ, δε θα γίνει γυαλιστερό με την αλοιφή, θα παραμείνει ματ αλλά θα σβηστούν όλες οι ατέλειες...

Ελπίζω να μη σας μπέρδεψα, καλές δοκιμές!! Άν κάποιος θέλει να ρωτήσει κάτι περισσότερο, ας στείλει και ΠΜ.
:)
Συνημμένα:
Last edit: 08/09/2017 08:10 by kokkiklhs. Αιτία: Προσθήκη φωτογραφίας
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee, Nemo

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/09/2017 11:08 #40139 από ScorpioGr
Replied by ScorpioGr on topic Και τα... joysticks έχουν ψυχή!!
Εξαιρετικός!!!! :clap1:
Δεν είναι διαφήμιση... εξάλλου εμείς το ζητήσαμε, είναι είναι σωστή πληροφόρηση για όλους σε κάτι που θα μείνει εδώ για να το έχουμε σε περίπτωση που κάποιος παλιός η νέος χρήστης του forum το χρειαστεί!!!! :thumb:
Οι συμβουλές σου ΥΠΕΡ χρήσιμες!!!
Περιμένουμε και άλλα πολύ αξιόλογα και χρήσιμα θέματα σαν αυτό!!!! :nicethread:
Σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας!!!!
:thanx:

Aplle ED 512k - Amstrad CPC 464 & 6128 (GT 64 & 65 Monitor) - Commodore 64 - Amiga 1200 - ZX Specrum+ - PC Compatible 386DX/40Mhz & 486DX2/66Mhz / Atari 2600 (Woody & Jr.) Soundic Pong (1977) - Nintendo GAME BOY - Nintendo DS Lite & Nintendo SP - PS1 & PS 2 Slim & Fat - Xbox One - και φυσικά... Looking for more... Δέχομαι Δωρεές!!!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/09/2017 18:32 - 08/09/2017 18:35 #40140 από Nemo
Μεθοδικός ,εξονυχιστικά λεπτομερής και επεξηγηματικός χωρίς στο ελάχιστο να γίνεται κουραστικός ή φλύαρος μια και δεν παύει στιγμή να είναι ουσιαστικός . :thumbup:
Last edit: 08/09/2017 18:35 by Nemo.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/09/2017 20:24 #40145 από nkary
Δημήτρη πολύ καλή δουλειά, να σε έχουμε στα υπόψιν δηλαδή?
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/09/2017 22:17 #40148 από kokkiklhs
Replied by kokkiklhs on topic Και τα... joysticks έχουν ψυχή!!

ScorpioGr έγραψε: Εξαιρετικός!!!! :clap1:
Δεν είναι διαφήμιση... εξάλλου εμείς το ζητήσαμε, είναι είναι σωστή πληροφόρηση για όλους σε κάτι που θα μείνει εδώ για να το έχουμε σε περίπτωση που κάποιος παλιός η νέος χρήστης του forum το χρειαστεί!!!! :thumb:
Οι συμβουλές σου ΥΠΕΡ χρήσιμες!!!
Περιμένουμε και άλλα πολύ αξιόλογα και χρήσιμα θέματα σαν αυτό!!!! :nicethread:
Σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας!!!!
:thanx:

Nemo έγραψε: Μεθοδικός ,εξονυχιστικά λεπτομερής και επεξηγηματικός χωρίς στο ελάχιστο να γίνεται κουραστικός ή φλύαρος μια και δεν παύει στιγμή να είναι ουσιαστικός . :thumbup:


Κύριοι, τα θετικά σας σχόλια με σκλαβώνουν... και να φανταστείτε ότι για πλάκα το ανέβασα, δεν είχα τέτοιο σκοπό και μου ήρθε η ιδέα τελευταία στιγμή, που κοίταζα τη φωτογραφία όπως ήταν πριν... :woohoo:

nkary έγραψε: Δημήτρη πολύ καλή δουλειά, να σε έχουμε στα υπόψιν δηλαδή?


Θα ανοίξω κατάστημα ΦΑΝΟΠΟΙΕΙΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ "Ο ΜΗΤΣΟΣ", χαχαχαχα!!!!
:laugh4:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/09/2017 07:18 - 09/09/2017 07:21 #40149 από Dark_Knight
Replied by Dark_Knight on topic Και τα... joysticks έχουν ψυχή!!

kokkiklhs έγραψε: Αν είναι κάποια δουλειά που θέλουμε να "κρατήσει", πάμε σε εξειδικευμένο μαγαζί με χρώματα για αυτοκίνητα/μηχανές, βλέπουμε χρωματολόγιο και διαλέγουμε. Επίσης αυτοί έχουν φασματογράφο συνήθως, οπότε αν πάμε με ένα δείγμα καθαρού πλαστικού που θέλουμε να βάψουμε στο ίδιο χρώμα, θα μας βγάλουν την κοντινότερη δυνατή απόχρωση. Από εδώ θα πάρουμε και το αστάρι.

Για κάποιον που δεν έχει εμπειρία με βαψίματα, προτείνω χωρίς δεύτερη κουβέντα 2-3 (όχι παραπάνω) χέρια με χρώματα ΜΟΝΗΣ επίστρωσης (έτσι τα ζητάμε) που είναι ήδη αναμεμειγμένα με βερνίκι, σε σπρέι, και προσοχή το βερνίκι να είναι ματ ή το πολύ σατινέ (ΟΧΙ γυαλιστερό).
Διευκρινίζω εδώ ότι όταν ακούμε "βερνίκι" το μυαλό μας πάει σε κάτι γυαλιστερό, κι έτσι είναι συνήθως... όμως σε αυτή την περίπτωση το βερνίκι πάει σε συνδυασμό με το χρώμα και λειτουργεί ως σκληρυντικό για περισσότερη αντοχή στο χρόνο. Μπορεί λοιπόν να είναι και ματ και να μη φαίνεται καθόλου, η παρουσία του όμως είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, αλλιώς η δουλειά μας γρήγορα θα αρχίσει να χαλάει από γρατζουνιές κλπ.
Η μέθοδος αυτή βαψίματος είναι η γνωστή "βαφή φούρνου", ονομάζεται έτσι διότι οι φαναρτζήδες έχουν ειδικούς χώρους που θερμαίνονται για γρηγορότερο στέγνωμα στα βερνίκια. Και φυσικά εμείς δε θα βάλουμε την αμίγκα μας στο φούρνο με πατάτες, απλώς θα την αφήσουμε σε χώρο καλά αεριζόμενο και κατά το δυνατόν μακριά από σκόνες και λοιπά αιωρούμενα σωματίδια για αρκετές ώρες, να στεγνώσει καλά.
Αν τυχόν βάψουμε σε ανοιχτό χώρο (που είναι και το ευκολότερο, αλλά και το καλύτερο για τις βλαβερές μυρωδιές των χρωμάτων) κοιτάζουμε να διαλέξουμε μεσημεράκι (βλέπουμε καλύτερα, δεν πετάνε κουνούπια κλπ. και το στέγνωμα στον ήλιο θα γίνει γρηγορότερα) και μέρα που να μη φυσάει, αλλιώς πάνω στο φρέσκο χρώμα θα κολλήσουν διάφορες βλακείες και επίσης τα πλαστικά μας θα κουνιούνται πέρα-δώθε κι ο αέρας θα σκορπίζει το σπρέι σε άσχετες κατευθύνσεις, δυσκολεύοντας το έργο μας.
Αν χρησιμοποιήσουμε αυλή ή ταράτσα, καλό είναι να καταβρέξουμε πρώτα κάτω και γύρω-γύρω, διότι έτσι κάθεται η σκόνη.
Και μεταξύ διαφορετικών χεριών περάσματος πρέπει να έχει προηγηθεί καλό στέγνωμα, δεν ξαναβάφουμε ποτέ πάνω από νωπό χρώμα.

Το ψέκασμα με το δοχείο του σπρέι να γίνεται από 20-25 εκατοστά απόστασης από την επιφάνεια (όχι πιο κοντά) και πηγαίνοντας το χέρι πέρα-δώθε, χωρίς να κολλάμε και να επιμένουμε σε ένα σημείο, διότι θα τρέξει. Το πρώτο χέρι σίγουρα θα έχει ατέλειες και κενά με αυτό τον τρόπο, γι'αυτό ακριβώς περνάμε και δεύτερο, ή ακόμη και τρίτο.
Με την πρώτη δε γίνεται να έχουμε σωστό τελικό αποτέλεσμα...

Ξεχάστε τα χρώματα διπλής επίστρωσης (χρώμα-βερνίκι ξεχωριστά) και τα πιστόλια και τα κομπρεσέρ, για βάψιμο πλαστικών ενός υπολογιστή δεν έχουν νόημα, πιστεύω... εκτός αν κάποιος έχει ήδη τέτοιο εξοπλισμό, αλλά τότε σίγουρα θα ξέρει τι να κάνει, δεν θα περίμενε δικές μου οδηγίες! :D

Ένα δοχείο σπρέι μονής θα κοστίσει 10-15 ευρώ (ένα δοχείο θα φτάσει χαλαρά για 2 χέρια π.χ. σε ένα κέλυφος υπολογιστή σαν την Α500) ανάλογα την ποιότητα και το μαγαζί, κι ένα καλό αστάρι πλαστικού σπρέι κάνει 8-10 ευρώ.

Το αστάρι περνιέται πριν το χρώμα κι έχει μεγάλη σημασία (εγώ εδώ δεν έβαλα), διότι "κολλάει" πάνω στο πλαστικό χωρίς να τρίβεται/ξεφλουδίζει κλπ και πάνω σ'αυτό το υπόστρωμα έρχεται και πιάνει το τέλικο χρώμα. Ταυτόχρονα καλύπτει μικροατέλειες όπως ψιλο-ρωγμές από κολλήματα, χαρακιές, κλπ., κάτι ιδιαίτερα καλό αν δε χρησιμοποιήσουμε ακρυλικό στόκο. Το αστάρι, πριν απλώσουμε το χρώμα, καλό είναι να το περάσουμε πολύ ελαφρά με ένα ντουκόχαρτο νερού 600 ή 800, ώστε να γίνει απολύτως λεία η επιφάνειά του. Το τρίψιμο (σε κάθε περίπτωση) με γυαλόχαρτα και ντουκόχαρτα πρέπει να γίνεται με κυκλικές κινήσεις και χωρίς πολλή πίεση, ειδικά στο τέλος, ώστε να μην αφήνει γραμμές. Σε πολλές περιπτώσεις όμως τρίψιμο στο αστάρι δε χρειάζεται καν... Βλέπουμε πάντα και κρίνουμε κατά περίπτωση.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία σε αυτές τις δουλειές έχει η ΥΠΟΜΟΝΗ και η ΕΠΙΜΟΝΗ.
Αν περιμένουμε να φτιάξουμε κάτι σε 1-2 ώρες, σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι από μέτριο έως μάπα.
Το joystick που είδατε παραπάνω μου πήρε μια σχεδόν μέρα (από μεσημεράκι ως το βράδυ), μαζί με τις αναμονές για στεγνώματα, αλλά άξιζε τον κόπο για τον κολλητό!!
ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσουν καλά τα υλικά πριν προχωρήσουμε στο κάθε επόμενο στάδιο και όταν δουλεύουμε γυαλόχαρτο/ντουκόχαρτο νερού έχει σημασία να περνάμε πολλά και προσεκτικά χέρια διαδοχικά, περνώντας από το μικρότερο νούμερο (εγώ αρχίζω με 120) που είναι πιο χοντρό κι αφήνει χαρακιές, στα μεγαλύτερα νούμερα που είναι πιο ψιλά (εγώ εδώ χρησιμοποίησα "στεγνά" 240, 400 και τέλος 600 νερού, που σβήνουν σταδιακά τις χαρακιές και καταλήγουν σε ένα "θάμπωμα" της επιφάνειας, που είναι κι η προετοιμασία για τέλειο βάψιμο).

Τέλος, αν μετά το βάψιμο δούμε ατέλειες, μπορούμε αφού περιμένουμε να στεγνώσει να γυαλοχαρτάρουμε και να ξαναπεράσουμε τοπικά και αν το γενικό αποτέλεσμα δε μας ικανοποιεί (π.χ. στάξιμο από υπερβολικό ψέκασμα, ή "μπιμπίκι" από βρώμικο μπεκ του σπρέι), την εξομάλυνση της επιφάνειας αναλαμβάνουν ντουκόχαρτα νερού από 800 εώς 1200 ή και 2000, αν έχει την υπομονή κάποιος. Την τελευταία πινελιά, αν χρειαστεί η διαδικασία εξομάλυνσης, θα τη δώσει μια "ψιλή" αλοιφή γυαλίσματος αυτοκινήτων.
Εννοείται ότι αν το χρώμα με το βερνίκι που θα βάψουμε είναι ματ, δε θα γίνει γυαλιστερό με την αλοιφή, θα παραμείνει ματ αλλά θα σβηστούν όλες οι ατέλειες...

Ελπίζω να μη σας μπέρδεψα, καλές δοκιμές!! Άν κάποιος θέλει να ρωτήσει κάτι περισσότερο, ας στείλει και ΠΜ.
:)


Με ακριβως την ιδια διαδικασια που αναφερεις εβαψα και γω το snes μου , επειτα απο αποτυχημενο retrobright, και το αποτελεσμα ηταν πολυ καλο! (το εχω ανεβασει και στο τοπικ του snes)

Σε περιπτωση που το χρωμα δεν πιασει καλα καπου, ειναι αποκλειστικα ευθυνη του ασταριου?
Last edit: 09/09/2017 07:21 by Dark_Knight.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/09/2017 07:54 #40150 από kokkiklhs
Replied by kokkiklhs on topic Και τα... joysticks έχουν ψυχή!!

Dark_Knight έγραψε: Με ακριβως την ιδια διαδικασια που αναφερεις εβαψα και γω το snes μου , επειτα απο αποτυχημενο retrobright, και το αποτελεσμα ηταν πολυ καλο! (το εχω ανεβασει και στο τοπικ του snes)

Σε περιπτωση που το χρωμα δεν πιασει καλα καπου, ειναι αποκλειστικα ευθυνη του ασταριου?


Το αστάρι έχει ακριβώς αυτό το ρόλο, να βοηθάει το χρώμα να πιάσει καλά και να μη τρίβεται ή μαδάει από τη βαμμένη επιφάνεια. Αν και δεν είμαι *ειδικός*, αυτό που μαντεύω είναι ότι μάλλον δεν είχε στεγνώσει πολύ καλά το αστάρι όταν πέρασες το χρώμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις έχω δει να γίνονται παρόμοιες "στραβές"...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/09/2017 12:39 #40154 από glaros
Ωραία δουλειά και σίγουρα πέρασες ευχάριστα μέχρι την ολοκλήρωση της.
Θέλω κάποια στιγμή να δοκιμάσω Plasti-DIP για παρόμοιες καταστάσεις.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 1.675 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos