Επισκευή - Restoration Sony HB-75B
- nkary
-
Συντάκτης θέματος
- Retro Elite
-
Λίγα λόγια για το μηχάνημα
Πρόκειται για ένα κλασικό MSX μηχάνημα. Η συγκεκριμένη έκδοση 75B πωλήθηκε στην Αγγλία. Εκτός από αυτήν συνολικά υπάρχουν οι παρακάτω:
HB-75, Γιαπωνέζικη έκδοση
HB-75F, Γαλλική με AZERTY πληκτρολόγιο
HB-75D, Γερμανική έκδοση
HB-75P, PAL έκδοση, από την οποία προήρθε και η B.
Η Sony κυκλοφόρησε το HB(HIT BIT)-75 στην ιαπωνική αγορά τον Απρίλιο του 1984, στην τιμή των 69,800 yen. Αντικατέστησε το HB-55.
Βασίζεται στον επεξεργαστή Zilog Z80A στα 3,58 MHz. Έχει 64 Kbytes RAM + 16 Kbytes video RAM και 48 Kbytes ROM (Microsoft Extended Basic V1.0 + Personal Databank sofware built-in)
Ως τσιπ γραφικών χρησιμοποιεί το TMS9918A (Text: 40 x 24, 32 x 24 Graphic: 256 x 192 με 16 colors, 64 x 48 με 16 colors) και ήχου το AY-3-8910 (3 voices, 8 octaves). Το πληκτρολόγιο είναι τύπου QWERTY με 73 πλήκτρα.
Διαθέτει τις παρακάτω θύρες εισόδου / εξόδου: 2 joystick, 2 cardridge, Tape-recorder, RGB, Centronics, RF, Scart
Το ενσωματωμένο λογισμικό (Personal Databank) εκκινείται αυτόματα όταν ανάβεται το μηχάνημα.
Έχει 5 επιλογές: Address, Schedule, Memo, Transfer, BASIC. Μπορείτε να αποθηκεύσετε την εργασία σε ένα ειδικό RAM cartridge.
Πριν λίγο καιρό ο φίλος Βασίλης (bilardi) μου ζήτησε βοήθεια για το δικό του HB-75B, το οποίο μόλις το άναβε του εμφάνιζε την παρακάτω εικόνα
Στείλτο Βασίλη
Το μηχανάκι έφτασε, έγινε βίδες και μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είχε θέμα στα τσιπάκια της RAM.
Για να είμαστε σίγουροι, αποφάσισα με να τα αλλάξουμε όλα αν και τελικά έφταιγε μόνο το ένα.
Φυσικά τοποθετήθηκαν σε βάσεις.
Το μηχάνημα διορθώθηκε.
Με την ευκαιρία του έκανα recap και ένα καθάρισμα μιας και το ήθελε.
Τοποθετήθηκαν και μερικές ψύκτρες......
Καλόπαιχτο Βασίλη και σε ευχαριστώ για το πακετάκι που μου έστειλες, ειδικά η γυναίκα το απόλαυσε
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- billardi
-
- Retro Starter
-
- The Future was 8bit
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3
Ευτυχώς ο καλός φίλος Νίκος προσφέρθηκε να βοηθήσει και τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι μάλλον λίγο αλλά ευελπιστώ κάποια στιγμή να ανταποδώσω...
- Fotis_KFOR
-
- Site Owner / Admin
-
- PC / Sinclair ZX Spectrum+3
@billardi : Καλώς όρισες φίλε στην παρέα μας
My Collection / Projects / Various :
Computers , Consoles-Pongs , Various , Not-working , Handhelds-Tabletops , Intel p4004 (First CPU) , Old Hardware Parts , Magazines ,
Retro Computer Project , M.A.M.E. Cabinets , My Retro Computers & Consoles Room
UP THE IRONS!!! - My Iron Maiden Collection
My Wish List : www.retrocomputers.gr/collection/my-wish-list ;)
KEEP RETRO
- nkary
-
Συντάκτης θέματος
- Retro Elite
-
Τι να ανταποδώσεις ρε φίλε, χαρά μου που άναψα το αραχνιασμένο κολλητήρι μου και πάλιbillardi έγραψε: Ένα μηχάνημα σε πραγματικά κακή κατάσταση στα χέρια του Νίκου "ξανάνιωσε". Όταν το αγόρασα δεν έκανα καν τον κόπο να το δοκιμάσω... και μετά από 1 χρόνο όταν το άνοιξα διαπίστωσα τα χάλια που είχε...
Ευτυχώς ο καλός φίλος Νίκος προσφέρθηκε να βοηθήσει και τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι μάλλον λίγο αλλά ευελπιστώ κάποια στιγμή να ανταποδώσω...
- subzero
- Retro Starter
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 8
- nkary
-
Συντάκτης θέματος
- Retro Elite
-
Να σαι καλά subzerosubzero έγραψε: ωραιος υπολογιστης αψογη επισκευη,περιμενω κι εγω εναν hb-501f με μαυρη οθονη θα ανεβασω worklog
Αναμένουμε το δικό σου.