×
Κοπή πίτας RetroComputers.gr 2020 ( 25/01/2020 ) (13 Ιαν 2020)

Σας προσκαλούμε για την κοπή της πίτας μας στις 25/01/2020, για λεπτομέρειες πατήστε στο παρακάτω link :
www.retrocomputers.gr/forum/meetings/190...s-gr-2020-25-01-2020

3.5" Floppy Disk Drive on Amstrad CPC

 • orfeas
 • Το Άβαταρ του/της orfeas Συντάκτης θέματος
 • Retro Gamer
 • Retro Gamer
Περισσότερα
03/12/2019 16:07 #45713 από orfeas
3.5" Floppy Disk Drive on Amstrad CPC δημιουργήθηκε από orfeas
Καλημέρα σε όλους,
Μετά την παράκληση πολλών χρηστών στην έκθεση, δράττομαι της ευκαιρίας να ανεβάσω αυτό το «Θέμα» για την μετατροπή και εγκατάσταση του 3.5” disk floppy στην θέση του 3” disk floppy που έχει ο Amstrad. Το καταπληκτικό σε αυτήν την εγκατάσταση/μετατροπή είναι ότι ΔΕΝ χρειάζεται να πειραχτεί καθόλου (ούτε να ανοιχτεί) ο Amstrad.ΥΛΙΚΑ

Θα χρειαστούμε:

- Καλωδιοταινία για Floppy Disk Drive που να έχει υποδοχές για 2 x 3.5” Floppy και έστω μία υποδοχή για 1 x 5 ¼ Floppy Drive.


- Pins & Jumpers (x3) ή καλωδιάκια ή συνδετήρες ή κάτι που θα κάνει γεφύρωση (ή διακόπτες).


- Καλώδιο τροφοδοσίας για 3.5” Floppy.


- Τροφοδοτικό 5 Volt (κατά προτίμηση 1A).


Η διαδικασία είναι απλή αλλά θέλει προσοχή.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΡΟΔΟΦΟΣΙΑΣ FLOPPY

Παίρνουμε το καλωδιάκι τροφοδοσίας του 3.5” Floppy και κόβουμε το κίτρινο (+12V) και το ένα από τα δύο μαύρα (Ground/Γείωση). Κρατάμε το κόκκινο (+5V) και το ένα μαύρο (Ground/Γείωση). Κολλάμε το καλώδιο στο τροφοδοτικό, στο +5V και την Γείωση στο μαύρο. Έτοιμοι λοιπόν από την τροφοδοσία που θα χρειαστούμε για το Floppy.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΛΩΔΙΟΤΑΙΝΙΑΣ
Παίρνουμε την καλωδιοταινία του Floppy και τοποθετούμε την υποδοχή του 5 ¼ πίσω από τον Amstrad στην θέση DDP (Disc Drive Port) με το κόκκινο καλωδιάκι της καλωδιοταινίας (Pin1) βλέποντας από πάνω τον Amstrad να είναι στα δεξιά ή βλέποντας τον Amstrad από πίσω στα αριστερά. Μερικές υποδοχές των 5 ¼ έχουν «οδηγό» οπότε δεν αφήνει να μπει το καλώδιο ανάποδα.Βάζουμε την πλευρά της καλωδιοταινίας του Floppy που κατέληγε στην μητρική πλακέτα πίσω από το 3.5” Floppy. ΠΡΟΣΟΧΗ πρέπει κόκκινο καλωδιάκι της καλωδιοταινίας (Pin1) να βλέπει ΠΑΝΤΑ αριστερά εάν βλέπουμε το 3.5” Floppy από πάνω ή δεξιά εάν βλέπουμε το 3.5” Floppy από πίσω. Και λέω ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί σε κάποια Floppy υπάρχει «οδηγός» στο πλαστικό ή στην πλακέτα του Floppy που το «οδηγεί» ανάποδα. Σε αυτήν την περίπτωση κόβουμε ή λιμάρουμε τον «οδηγό» της καλωδιοταινίας για να μην μας εμποδίζει.

Τέλος έχουμε αφήσει την υποδοχή που έμπαινε στο πρώτο Floppy για να κάνουμε τις γεφυρώσεις. Αρχικά θα πρέπει να γεφυρώσουμε τα Pin 33 & Pin 34 μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιούμε το Ready Signal (RDY) το οποίο ορίζει ότι υπάρχει δισκέτα στο Floppy.

Σαν επιλογή έχουμε ακόμα να γεφυρώσουμε το Pin 11 & Pin 12 μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο ορίζουμε το 3.5” Floppy να είναι το πρώτο Floppy του Amstrad και δεύτερο το εσωτερικό του. Ενώ εάν τα αποσυνδέσουμε ξανακάνουμε πρώτο το εσωτερικό 3” Floppy και δεύτερο το εξωτερικό 3.5” Floppy.

Στην συνέχεια πρέπει να κατανοήσουμε πως λειτουργεί το υπάρχον 3” Floppy που έχει ο Amstrad για να καταλάβουμε το γεφύρωμα για την κεφαλή…
Το εσωτερικό 3” Floppy του Amstrad έχει μία κεφαλή η οποία είναι στην κάτω πλευρά που βρίσκεται το μοτέρ περιστροφής της δισκέτας και «κοιτάει» προς τα πάνω. Αυτή η κεφαλή είναι η Floppy Head 1 και συνήθως λέγεται Lower Head Reader (LDR) ή Lower Head. Γι’ αυτό δισκέτα του Amstrad έχει δύο πλευρές και έπρεπε να την βγάλουμε από το Floppy και να την γυρίσουμε ανάποδα για να «διαβαστεί» η άλλη της πλευρά.Το ίδιο δεν γίνεται όμως με την 3.5” δισκέτα γιατί έχει μόνο μία πλευρά με την οποία μπαίνει στο Floppy. Επίσης η δισκέτα των 3.5” «διαβάζεται» και από τις δύο πλευρές από τις δύο κεφαλές διαβάσματος που έχει το 3.5” Floppy. Οι οποίες είναι η Lower Head – Head 0 για PC (Floppy Head 1 για Amstrad) και η Upper Head – Head 1 για PC (Floppy Head 2 για Amstrad). Όταν συνδέσουμε το 3.5” Floppy στον Amstrad θα θεωρήσει ότι η πρώτη κεφαλή είναι η Lower Head (Floppy Head 1) και θα διαβάζει και θα γράφει σε αυτήν.Μπορούμε λοιπόν με το γεφύρωμα των Pin 31 & Pin 32 μεταξύ τους να απενεργοποιήσουμε την Lower Head (floppy Head 1) και να ενεργοποιήσουμε την Upper Head (Floppy Head 2). Και αντίστροφα εάν ξεσυνδέσουμε τα Pin 21 & Pin 32 να απενεργοποιήσουμε την Upper Head (Floppy Head 2) και να ξαναενεργοποήσουμε την Lower Head (Floppy Head 1). Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε χρήση όλης της δισκέτας και μπορούμε να χωρέσουμε αρκετά αρχεία.

Οι πολλοί μερακλήδες που έχουν όρεξη για κατασκευές μπορούν αντί για την χρήση Jumpers ή καλωδίων ή ακόμα και συνδετήρων να βάλουν διακοπτάκια ώστε να γίνεται άμεσα η αλλαγή που επιθυμούν.

ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ !! Παρόλο που πολλοί λένε ότι μπορούμε να αλλάζουμε τις επιλογές με το μηχάνημα σε λειτουργία, εγώ θα πρότεινα να κλείνουμε το μηχάνημα πριν αλλάξουμε κάτι.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΣΚΕΤΩΝ

Για φτιάξουμε 3.5” δισκέτες θα πρέπει να βρούμε τα αρχεία (προγράμματα/παιχνίδια/εφαρμογές/demos) του Amstrad στο Internet. Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Google/Bing κτλ βάζοντας στην αναζήτηση “Amstrad cpc roms dsk”. Τα αρχεία του Amstrad έχουν κατάληξη .DSK τα οποία είναι πολύ μικρά σε μέγεθος. Πολλές φορές είναι συμπιεσμένα με κάποιο zip ή 7zip και θα χρειαστεί να τα αποσυμπιέσουμε ώστε να έχουν την μορφή ΟΝΟΜΑ.DSK.
Στην συνέχεια θα πρέπει να κατεβάσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται: CPCDiskXP και είναι αυτό το οποίο θα μετατρέψει το αρχείο DSK σε φυσική μορφή δισκέτας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το CPCDiskXP δουλεύει σωστά σε υπολογιστή με Windows XP και με ενσωματωμένο Floppy Disk Drive. ΔΕΝ λειτουργεί σωστά με USB Floppy.

Επίσης το CPCDiskXP λειτουργεί με δισκέτες 720ΚΒ. Όχι 1.44ΜΒ. Οι δισκέτες 720ΚΒ είναι οι δισκέτες με το ένα άνοιγμα στο πάνω μέρος, το άνοιγμα για το κλείδωμα/ξεκλείδωμα της δισκέτας. Οι δισκέτες 1.44ΜΒ είναι οι δισκέτες με τα δύο ανοίγματα, το ένα άνοιγμα για το κλείδωμα/ξεκλείδωμα της δισκέτας και το άλλο για την αναγνώριση της χωρητικότητας (HD). Αυτές οι δισκέτες φέρουν και την ένδειξη HD τυπωμένη στο μεταλλικό προστατευτικό της δισκέτας.

Επειδή είναι πολύ δύσκολο πια να βρούμε δισκέτες 720ΚΒ μπορούμε να μετατρέψουμε τις 1.44ΜΒ σε 730ΚΒ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να καλύψουμε την το άνοιγμα της χωρητικότητας με ένα κομμάτι αυτοκόλλητης ταινίας (σελοτέιπ) και να την φορμάρουμε στο command prompt για 720ΚΒ.

C:>format a: /f:720 και πατάμε ENTER

… όπου a: είναι γράμμα του Floppy που είναι στον υπολογιστή μας.

Όταν τελειώσει το FORMAT της δισκέτας θα έχουμε την αναφορά για πόσα Kbyte είναι σωστά και πόσα λάθος. Εάν έχουμε λάθη καλό θα ήταν να μην την χρησιμοποιήσουμε ή να δοκιμάσουμε να την φορμάρουμε ξανά. Εάν ξαναβγάλει λάθη τότε έχει σίγουρα πρόβλημα και να την πετάξουμε.Στην συνέχεια φορτώνουμε το CPCDiskXP και επιλέγουμε το DSK ~~> ΔΙΣΚΕΤΑ (αριστερή επιλογή). Πατάμε OPEN και πηγαίνουμε στην τοποθεσία που έχουμε τα αρχεία .DSK για τον Amstrad. Πατάμε Open. Επιλέγουμε το γράμμα του Floppy που έχουμε στον υπολογιστή μας (π.χ. A:) και επιλέγουμε σε ποια πλευρά της δισκέτας θα γράψουμε το αρχείο Lower Head (Floppy Head 1) ή Upper Head (Floppy Head 2). Πατάμε στο κάτω μέρος WRITE και περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα να τελειώσει η διαδικασία.Μόλις τελειώσει η διαδικασία βγάζουμε την δισκέτα από τον υπολογιστή και την βάζουμε στο 3.5” Floppy Drive που έχουμε στον Amstrad, επιλέγοντας πρώτα με την κεφαλή (Lower ή Upper) και το εάν θα είναι το 3.5” Floppy πρώτο, ΠΑΝΤΑ με κλειστό το ρεύμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επιλογή της κεφαλής Lower ή Upper (Floppy Head 1 ή Floppy Head 2) δεν έχει πρόβλημα να γίνει με το μηχάνημα σε κατάσταση λειτουργίας.

Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

:)
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, spyros.s, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
03/12/2019 18:17 #45714 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα 3.5" Floppy Disk Drive on Amstrad CPC
Ωραίος ο Ορφέας, αν και το μηχάνημα για το οποίο γίνεται η παρουσίαση είναι λίγο basse classe, αλλά δε βαριέσαι...
:devil:

Να συμπληρώσω μια παράλειψη του συντάκτη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορούμε να συνδέσουμε και Gotek (πρέπει προηγουμένως να το έχουμε φλασάρει), και μάλιστα σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ανάγκη για το head select (Upper/Lower Head) jumper.
Τόσο με το Gotek όσο και με floppy drive, αν έχουμε σκοπό να το "αφιερώσουμε" στο Amstrad και δεν θα το χρησιμοποιούμε και αλλού, μπορούμε το τζαμπέρωμα για το ready signal και για το drive A να το κάνουμε πάνω στο ίδιο το drive (κολλώντας μεταξύ τους τα αντίστοιχα ζευγάρια από τα pins του connector, στο κάτω μέρος από το πλακετάκι) και να αφήσουμε την καλωδιοταινία στην ησυχία της.
;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • orfeas
 • Το Άβαταρ του/της orfeas Συντάκτης θέματος
 • Retro Gamer
 • Retro Gamer
Περισσότερα
03/12/2019 22:36 #45717 από orfeas
Απαντήθηκε από orfeas στο θέμα 3.5" Floppy Disk Drive on Amstrad CPC
Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που μπορούν να βγάλουν το 3¨ Floppy Disk Drive και με λίγες μετατροπές με το ντρέμελ μπορεί να τοποθετηθεί εσωτερικά το 3.5¨ Floppy Disk Drive ή ακόμα και Gotek.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
05/12/2019 11:56 #45729 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα 3.5" Floppy Disk Drive on Amstrad CPC
Ωραίος ο οδηγός σου Ορφέα, ευχαριστούμε, θα φανεί χρήσιμο στα συγκεκριμένα άτομα που στο ζήτησαν και όχι μόνο :)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • spyros.s
 • Το Άβαταρ του/της spyros.s
 • Retro Expert
 • Retro Expert
Περισσότερα
05/12/2019 17:52 #45730 από spyros.s
Απαντήθηκε από spyros.s στο θέμα 3.5" Floppy Disk Drive on Amstrad CPC
Μια ερώτηση εδω...υπάρχει τρόπος σε συγχρονο pc με ενα ξεωτερικό usb drive να γράψουμε δισκέτες 3,5; Ρωτάω διότι πλέον τα pc με xp είναι πλέον 15 ετών και ως τουτου δυσευρετα!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • jimn
 • Το Άβαταρ του/της jimn
 • Retro Expert
 • Retro Expert
Περισσότερα
05/12/2019 21:00 #45734 από jimn
Απαντήθηκε από jimn στο θέμα 3.5" Floppy Disk Drive on Amstrad CPC

spyros.s έγραψε: Μια ερώτηση εδω...υπάρχει τρόπος σε συγχρονο pc με ενα ξεωτερικό usb drive να γράψουμε δισκέτες 3,5; Ρωτάω διότι πλέον τα pc με xp είναι πλέον 15 ετών και ως τουτου δυσευρετα!

Το εξωτερικό floppy δεν κάνει σωστά δουλειά
Σε win7 με εσωτερικό floppy έχω γράψει πάρα πολλές δισκέτες με αυτό το
πρόγραμμα με 100% επιτυχία
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": spyros.s

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 1.457 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos