Ένα απ' τα πιο κακοποιημένα PS1 που έχω δει

• cu2
  • Το Άβαταρ του/της cu2 Συντάκτης θέματος
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
06/04/2026 22:52 - 06/04/2026 23:04 #49646 από cu2
Απλά ήθελα να κάνω document εδώ τη φάση αυτού του συστήματος, γιατί omg, είναι λίγο φοβερό το πόσο ανθεκτικά και αξιόπιστα είναι αυτά τα συστήματα, και πως το μόνο που χρειάζονται τις περισσότερες φορές, σύμφωνα με την εμπειρία μου, είναι κυριολεκτικά ό,τι φαίνεται εδώ για να είναι χαρούμενα

Για αρχή, ιδού η φάση:
Το σύστημα: ένα SCPH-7502.
Ένα revision το οποίο μου αρέσει να προτείνω γιατί είναι το μόνο με παράλληλη/σειριακή θύρα και, μαζί, το τελευταίο κύκλωμα CD το οποίο είναι, επιτέλους, πλήρως αυτόματο και αξιόπιστο (τα προηγούμενα είναι οκ, αλλά απαιτούν λίγο παίδεμα πολλές φορές μέχρι να δουλέψουν. Δεν έχει σημασία αν πάτε για ODEs όπως το xStation)
Η κατάστασή του όταν άρχισα να δουλεύω ήταν λίγο τραγική
Μπογιά:

Βρώμα

Κιτρίνισμα μόνο απ' τη μια μεριά
Actually φαίνεται ΤΟΣΟ cool, look at it

Highlight: the modchip of all time

Είναι κολλημένο πάνω σε μια γείωση της μητρικής, όρθιο, μαζί με την πανάρχαια αλοιφή που κάποιος δε καθάρισε, έχοντας μαζέψει βρώμα 30ετίας, μμμμ

Δεν έβγαλα φωτογραφίες τον drive όσο ήταν μέσα στο σύστημα, κλειστός, αλλά βασικά είχε σπασμένο spindle και δε μπορούσες να βάλεις δίσκο μέσα
Ακόμα και με ένα πρόχειρο που έχω για δοκιμές σε τέτοια συστήματα, είχε απίστευτη δυσκολία να διαβάσει δίσκους
Τον ανοίγω λοιπόν και honestly δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα

Το γρανάζι είχε φαγωθεί (ΠΩΣ) και το pad που ακουμπάει στη ράγα είχε κοπεί στα δύο

Επισκευή
Αρχή έχει η συντήρηση του drive και την προτείνω ακριβώς με αυτό τον τρόπο για κάθε drive:
  • Άνοιγμα και αφαίρεση του pickup ώστε να γίνει
  • καθάρισμα των σημείων τριβής, που είναι οι δύο ράγες και τα γρανάζια
  • Λίπανση αυτών των σημείων με γράσο
  • Λίπανση των δύο κινητήρων με λάδι*
  • Καθάρισμα του φακού με μια μπατονέτα με σταγόνα οινόπνευμα πάνω της (ισοπροπανόλη)
Πραγματικά, ΚΑΘΕ drive που έχω δουλέψει πάνω του αντιδρά ΤΟΣΟ καλά με αυτά, που αλήθεια είναι εντυπωσιακό
Ο θόρυβός τους μειώνεται απίστευτα και η απόδοσή τους αυξάνεται πάρα πολύ. Θα δείτε seeking και skipping issues να χάνονται με αυτό.
Πραγματικά, ΔΕΝ έχω βρει drive που να μην αναστήθηκε μετά απ' αυτά και έχω κοντά 10 που έχω φτιάξει, όλοι αρχικά τραγικοί

Ο κύριος, λιπασμένος με νέο spindle, γρανάζι και pad

Πολύ ωραία όλα! Κανονικά τώρα είναι που θα έκανα δοκιμή, ΑΛΛΑ
υπάρχει ένα πολύ μεγάλο τέρας που τρώει αυτούς τους drives.

Το πειραγμένο ποτενσιόμετρο...
Αυτό που υποπτεύονται όλοι πως φταίει λόγω των online guides, αλλά δεν είναι ποτέ ο υπεύθυνος (οκ, είναι στο 10% των περιπτώσεων κατά την εμπηρεία μου).
Συγκεκριμένα αυτό με χαμηλωμένη αντίσταση για να πάρεις ισχυρότερο laser
Δε κάνω πλάκα, ΟΛΑ τα laser που χρειάστηκε να ρυθμίσω βελτιώθηκαν ΜΟΝΟ αφού μείωσα την ισχύ κατά πάρα πολύ (αύξησα την αντίσταση... confuses me as well).
Και αυτό είναι τραγικό, γιατί είναι ρυθμισμένο τουλάχιστον 1000Ω λιγότερο απ' ό,τι θα έπρεπε να είναι συνήθως.
Υπό αυτές τις συνθήκες, καίγεται ανεπανόρθωτα σε μερικούς μήνες.
Με αυτό θέλω πολύ να σας αποτρέψω από το να δοκιμάζεται το ποτενσιόμετρο εκτός και αν:
  • τα δοκιμάσατε όλα πριν
  • έχετε πολύμετρο
  • έχετε σημειώσει την αρχική τιμή και
  • ποοοοοολλή υπομονή και προσοχή σε όλους τους ήχους που κάνει αν πάτε χωρίς παλμογράφο (έχουν πάρα πολλή σημασία)
Επίσης, tl;dr όποτε δείτε αντίσταση γύρω στα 1200Ω και λιγότερο, υποπτευθείτε το πειραγμένο ποτενσιόμετρο και αναμένεται καλύτερη απόδοση με την αύξησή της, κανονικά

Για ένα πρόχειρο test, το έβαλα στα 1533Ω, ξέχασα να συνδέσω τον drive, μετά συνέδεσα τον drive, μετά πήρα αυτό

Yippee!
Ζωντανό, και λες και δεν είχε ποτέ πρόβλημα. No tracking or seeking issues ή οποιοδήποτε read error ^_^
Μετά απ' αυτό άλλαξα όλους τους ηλεκτρολυτικούς στη μητρική (και το προτείνω επίσης, όλοι τους είναι κοντά 30 χρονών και έχουν βγάλει πορτοκαλί από κάτω)
και αναδρομολόγησα το modchip
Έτσι φαινόταν αρχικά

Και έτσι μετά

Ξέχασα να βγάλω χωρίς το shield (και είναι κολλημένο), αλλά θέλοντας να μείνω στο theme της original εγκατάστασης, το έβαλα γείωση κατευθείαν απ' αυτό χαχα
πολύ πιο κοντά στα σημεία του.
Επίσης, κάτι που προτείνω. Αρχικά, τροφοδοτούτανε με 5V, αλλά αυτά προέρχονται από ένα μικρό ρυθμιστή στην πλακέτα που τα παράγει από 8V. Δε μου αρέσει να του βάζω κι άλλο φορτίο, και εξ' άλλου είναι chip που δουλεύει κανονικά με το λιγότερο: 2,8V.
Οπότε προτιμώ πολύ παραπάνω να το τροφοδοτώ με τα 3,5V από το τροφοδοτικό, που έχει πρακτικά άπειρη ισχύς. Υπάρχουν πολλές γραμμές 3,5V και 3,3V, btw. Πρέπει να βρείτε αυτή που είναι από το τροφοδοτικό

Καιιι σε αυτό το σημείο βρίσκομαι τώρα. Απομένουν μόνο δύο εργασίες για την ολοκλήρωση, που είναι η αλλαγή των πυκνοτών του τροφοδοτικού και η actual ρύθμιση του drive

*btw, σημείωση για το λάδωμα των κινητήρων από πάνω. Έχουν μικρές τρύπες πρόσβασης απ' όπου μπορεί να μπει το λάδι. Σχεδόν πάντα αρκεί μια σταγόνα.
Ξέρετε πως δούλεψε αν παρατηρήσετε σημαντική μείωση του θορύβου λειτουργίας. Αν όχι, ξαναπροσπαθήστε. Βοηθάει και το WD-40 στο να σπρώχνει το λάδι μέσα. Μη το χρησιμοποιείται ποτέ μόνο του για λίπανση
Στο spindle όμως θα χρειαστεί να αφαιρέσεται την κεραμική βάση του δίσκου για να μπορέσετε να βάλετε λάδι στον άξωνα, το οποίο είναι το χειρότερο, γιατί σχεδόν πάντα σπάει και είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση. Σχεδόν πάντα να είστε προετοιμασμένοι με ανταλλακτικά spindles
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, XLV

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

• Fotis_KFOR
  • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
  • Site Owner / Admin
  • Site Owner / Admin
  • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
07/04/2026 11:29 #49648 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Ένα απ' τα πιο κακοποιημένα PS1 που έχω δει
Ευχαριστούμε για την ωραία παρουσίαση και τις χρήσιμες πληροφορίες που ανέφερες, όντως ήταν λιωμένο, παρόλα αυτά το έκανες πάλι άψογο!

Γενικά η συγκεκριμένη κονσόλα από όσο έχω ακούσει και από αρκετούς κονσολάκηδες είναι "σκυλί" και πολύ ανθεκτική ακόμα και μετά από τόσα πολλά χρόνια χρήσης.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.261 δευτερόλεπτα