Ζητειται μαστορης...

• Ethaniel
  • Το Άβαταρ του/της Ethaniel Συντάκτης θέματος
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
03/12/2012 03:38 #4613 από Ethaniel
Ζητειται μαστορης... δημιουργήθηκε από Ethaniel
Λυπαμαι για το ακαταλληλο της ωρας αλλα μιας και ειμαι αεργος, εχω "λιγο" περισσοτερο ελευθερο χρονο...
Εδω και μερες λοιπον, προσπαθω να ενσωματωσω paddle σε 9pin joystick. Συγκεκριμενα θελω να φτιαξω ενα all in one joystick για το πολυαγαπημενο μου 2600 (αν το ποστ εινια σε λαθος θρεντ, feel free να το τακτοποιησετε)...
Ο λογος ειναι οτι επειδη συνηθως παιζω με το multicart harmony, οταν πας να επιλεξεις paddle παιχνιδι, πρεπει να αλλαζω το controller, και αναποδα... Δεν ειναι βεβαια τραγικο αλλα οσο να'ναι...
Τελος παντων, μεχρι στιγμης εχω χασει τον μπουσουλα με τα pinout των paddle & joystick.
Απ'οτι καταφερα να καταλαβω ειναι πως το paddle fire button χρησημοποιει το left direction του joystick στο pinout.
Αρχικα κατασκευασα ενα φριχτο Υ connector για να συνδεω και τα 2 ταυτοχρονα. Σχεδον δουλεψε! απλα δεν μου δουλευει το fire στο paddle.
Επειτα επιχειρησα να φτιαξω ενα τεστ board για να αντιστρεψω το σημα των 2 πιν με διακοπτη αλλα εκει εινια που σπαω το κεφαλι μου!!! :blink: Πως γινεται σε joystick mode να μου δουλευει και το fire και το left και σε paddle mode να γυρναει το left σε paddle fire με το ηδη υπαρχων κομβιο;;;;; θα πηδηχτω απο το παραθυρο! Δεν ειμαι καλος με τα ηλεκτρονικα αλλα αν δω καποιο σχεδιο δεν εχω προβλημα. Εχω και κολλητηρια και απ'ολα να'ουμε!
Παρακατω σας δειχνω τα pinout και το κατασκευασμα που ειπα πιο πανω...
Paddle
Joystick
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

• chriskgnr
  • Το Άβαταρ του/της chriskgnr
  • Retro Elite
  • Retro Elite
  • Well, i got one chance left in a nine live cat.
Περισσότερα
03/12/2012 09:35 - 03/12/2012 09:41 #4615 από chriskgnr
Απαντήθηκε από chriskgnr στο θέμα Απ: Ζητειται μαστορης...
Απο τα σχεδιαγραμματα των pinouts του paddle και του joystick, φαίνεται οτι τα μονα κοινα pins ειναι τα 3(fire 1 paddle - left joystick) και 4(fire 2 paddle - right joystick) και το 8 η γειωση(gnd) και ολα τ'αλλα ειναι NC(no connection) του ενος προς το αλλο. Οποτε, επειδη θελεις να τα εχεις βυσματωμενα και τα δυο στον Υ αντάπτορα, καλο ειναι να μην ειναι παραλληλα τα δυο κοινα pins 3 και 4, που αφορουν διαφορετικα σηματα για καθε χειριστηριο, γιατι πολύ πιθανα η ωμικη αντισταση που παραλληλιζεται απο τα δυα αυτα pins, να δημιουργει προβλημα στη λειτουργια τους(το 8 ειναι γειωση και για τα δυο, οποτε δεν υπαρχει προβλημα). Αρα, αναλογα με το ποιο χειριστηριο θα χρησιμοποιησεις, θα "γυρνας" με διακοπτη τα pins 3,4 της θυρας της κονσολας, στα αντιστοιχα pins του χειριστηρίου. Δηλαδη, οταν θελεις joystick, τα 3,4 pins Θα πηγαινoυν στο left-right και οταν θελεις paddle, θα πηγαινουν στα fire1 και fire 2. Αυτο μπορει να γινει με διακοπτη δυο θεσεων - εξι επαφων.

O πιο πανω διακοπτης με common pins τα c και d, στη μια θεση βραχυχκλυνωνει τα c-a και d-b(paddle) και στην αλλη θεση βραχυκυκλωνει τα c-e και d-f(joystick).
Βαλε το κολλητηρι να καιει και καλη τυχη! :)

21st century breakdown...
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Ethaniel

• chriskgnr
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
03/12/2012 13:54 - 03/12/2012 13:56 #4616 από chriskgnr
μόλις ειδα οτι τα P1B-Paddle 1 Button, P2Β-Paddle 2 Button και P1O-Paddle 1 Pot Output, P2O-Paddle 2 Pot Output, αφορούν δυο διαφορετικά paddles!(δηλαδη το 2600 σηκωνει μεχρι 4 paddles-δυο ανα εισοδο?). Εν πασει περιπτωσει, το κυκλωμα παραμενει το ιδιο χωρις ν'αλλαζει η φιλοσοφια του, απλως θα εκανες μια-δυο κολλησεις παραπανω, για να κλεινει κυκλωμα και το pin 4 στο διακοπτη. :)

• Ethaniel
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
03/12/2012 17:26 - 03/12/2012 17:29 #4618 από Ethaniel
Απαντήθηκε από Ethaniel στο θέμα Απ: Ζητειται μαστορης...

chriskgnr έγραψε: μόλις ειδα οτι τα P1B-Paddle 1 Button, P2Β-Paddle 2 Button και P1O-Paddle 1 Pot Output, P2O-Paddle 2 Pot Output, αφορούν δυο διαφορετικά paddles!(δηλαδη το 2600 σηκωνει μεχρι 4 paddles-δυο ανα εισοδο?). Εν πασει περιπτωσει, το κυκλωμα παραμενει το ιδιο χωρις ν'αλλαζει η φιλοσοφια του, απλως θα εκανες μια-δυο κολλησεις παραπανω, για να κλεινει κυκλωμα και το pin 4 στο διακοπτη. :)

ΝΑΙ! Το 2600 δεχοταν 4 paddles. 2 ανα εισοδο για να μπορουν να παιζουν εως 4 ατομα (Warlords, Video Olympics κ.α.).
Εγω πηρα μονο του αριστερου paddle τα καλωδια, δλδ του player 1 (μιας και στους φιλους μου δεν αρεσει το 2600 :( ).
Κατεληξα σε 2 λυσεις και θελω την γνωμη σου μιας και καταλαβα απο αλλα θρεντ οτι εισαι ηλεκτρονικος στο επαγγελμα (;).
1) αν χρησημοποιω το Υ connector που ειδες, να βαλω ενα διακοπτη στο 3ο πιν του joystick και απλα να κοβει το σημα για να μπορει να δουλεψει το P1B στο paddle. Δεν το δοκιμασα ακομα αλλα δε νομιζω να εχω προβλημα.
2) θελοντας να ενσωματωσω το paddle σε ενα παλιο δυκουμπο pacman joystick, θελω να χρησημοποιησω τον ιδιο διακοπτη και για τις 2 περιπτωσεις και για αυτο το λογο ανεπτυξα αυτο το κυκλωμα με τη βοηθεια του πατερα μου. Το δοκιμασα αλλα το μονο που δουλευει ειναι η δεξια κατευθυνση και το paddle. Μπορεις να ριξεις και εσυ μια ματια μηπως;
Και επισης εδω εχει τα schematics της Atari
Συνημμένα:

• chriskgnr
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
03/12/2012 18:22 - 03/12/2012 18:29 #4619 από chriskgnr
σχετικα με το 1), θα σου προτεινα να βαλεις διακοπτη 2 θεσεων(οπως ειπα πιο πανω), ωστε να εχεις ηλεκτρικη απομονωση αναμεσα στο pin 3 του Joystick και το pin 3 του paddle, αναλογα με το ποιο χρησιμοποιεις, παρόλο που απο τα σχεδια βλεπω οτι ολα τα σηματα left, right, up, down, firejoy και firepaddle ειναι 0V(γειωνονται μεσω των διακοπτων στο pin 8 ), οποτε δεν επιστρεφει ταση απο το paddle στο joystick μεσω του pin 3 και θα μπορουσες να βαλεις απλο διακοπτη on-off.
Για το 2), θα το κοιταξω κι θα σου απαντησω.
Tο pin 3(left joystick) ειναι το fire P1B του δεξιου paddle συμφωνα μετα σχεδια της Αταρι. :huh:
Οταν λες "θελοντας να ενσωματωσω το paddle σε ενα παλιο δυκουμπο pacman joystick"? :dry:

• Ethaniel
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
03/12/2012 19:28 #4622 από Ethaniel

chriskgnr έγραψε: Οταν λες "θελοντας να ενσωματωσω το paddle σε ενα παλιο δυκουμπο pacman joystick"? :dry:

Ενα τετοιο εχω αλλα ειναι 15pin οποτε μου ειναι σχετικα αχρηστο :(
Σκεφτομουν να αντικαταστησω το ενα κουμπι με ενα knob ιδιου μεγεθους.
Συνημμένα:

• chriskgnr
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
03/12/2012 22:08 #4627 από chriskgnr

Ethaniel έγραψε:

δηλαδη στη θεση του ενος fire button στο joystick, να βαλεις το ποτενσιομετρο του paddle?

• Ethaniel
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
03/12/2012 22:22 #4630 από Ethaniel

chriskgnr έγραψε:

Ethaniel έγραψε:

δηλαδη στη θεση του ενος fire button στο joystick, να βαλεις το ποτενσιομετρο του paddle?

that's the plan! οσο για το πιν εχεις δικιο. το 4ο πιν επρεπε να διακοψω και οχι το 3ο... δοκιμαζω αμεσως!
ειμαι αρρωστος αυτες τις μερες και η παρατηρητικοτητα μου εχει πεσει κατακορυφα...

• chriskgnr
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
03/12/2012 22:35 #4631 από chriskgnr

Ethaniel έγραψε:

chriskgnr έγραψε: δηλαδη στη θεση του ενος fire button στο joystick, να βαλεις το ποτενσιομετρο του paddle?

...that's the plan!...

και θελεις να καταληγει σε ενα 9πινο βύσμα?

• Ethaniel
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
03/12/2012 22:42 - 03/12/2012 23:04 #4632 από Ethaniel
ε ναι... :P
2 περιπτωσεις υπαρχουν. ή χανω το χρονο μου τσαμπα ή φτιαχνω κατι για το οποιο δεν μπορω να βρω σχεδια.
Αν και εχω δει σε αλλες σελιδες ενα μοχλο τετοιο, αλλα δεν εχω βρει το σχεδιο του.

EDIT: Ελεος... το σχεδιο μου ΚΑΙ φυσικα οι κολλησεις μου ειναι ολες λαθος

• chriskgnr
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
03/12/2012 23:11 #4633 από chriskgnr
βλεποντας τα pinouts των δυο χειριστηριων, το μοναδικο κοινό pin ειναι το 8, που ειναι η γειωση. Ολα τ'αλλα pins, οταν γυρνας απο joy σε paddle και τουμπαλιν, πρεπει να γυρισουν ολα και ειναι συνολο 8 Pins στο καθε χειριστηριο. Αφου το joystick-paddle θα καταληγει σε ενα 9πινο, τοτε τα 8 αυτα Pins πρεπει να γυρνανε ταυτοχρονα στις σωστες θεσεις. Και μαλλον χρειαζεται ενας πολλαπλος διακοπτης 2 θεσεων(θεση joy - θεση pad).

Συνημμένα:

• chriskgnr
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
03/12/2012 23:25 #4638 από chriskgnr
ενας 24pin-2position slide switch ή στην αναγκη αν δε βρεθει, δυο 12pin-2position θα κανουν τη δουλεια. :)

Συνημμένα:

• Ethaniel
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
04/12/2012 00:27 - 04/12/2012 00:35 #4640 από Ethaniel
νομιζω το βρηκα... long shot αλλα μαλλον αυτο ειναι. Ψαχνω εδω και ωρα για κατι παρομοιο και ειδα πως η Coleco ειχε βγαλει ενα 2600 κλωνο του οποιου τα χειριστηρια ειχαν και μοχλο και knob!
Σε ενα video ειδα πως ειναι η πλακετα και παρατηρησα πως το trace του fire πεφτει πανω στο trace της κατευθυνσης!
Δυστυχως μονο αυτο βρηκα μιας και ΟΥΤΕ για αυτο βρηκα pinout... Αν ειναι δυνατον
Επισης ενας αλλος λογος που δεν δουλευει το κατασκευασμα μου ειναι πως (πριν λιγο το διαβασα...) το Harmony multicart, τετοιου ειδους χειριστηρια, τα αντιλαμβανεται ως paddles. Για να λειτουργησει "κανονικα" ως μοχλος στην αρχη πρεπει να κρατας το fire πατημενο την ωρα που αναβεις την κονσολα (λογω περιορισμου στο firmware).

Οποτε φιλε Χρηστο ειναι πιο απλο απ'οσο φανταζομασταν...
Θα δοκιμασω ξανα και θα ενημερωσω.

Update 1 : Τελικα το trace που ειδα ειναι η γειωση μαλλον... Ειναι δυσκολο να βγαλεις σχεδιο απο βιντεο :(

• chriskgnr
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
04/12/2012 07:04 #4644 από chriskgnr
οκ, προχωρα ακάθεκτος και ενημερωσε σχετικά! :cheer: :cheer:

• Ethaniel
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
06/12/2012 14:49 #4775 από Ethaniel
Τα παραταω! Κουραστηκα. Δεν δουλευει. ισως ειναι περιορισμος του μηχανηματος. Πολλα αρθρα που διαβασα, λενε πως καλο ειναι να μην βαζουμε μοχλο με knob στο ιδιο 9πινο...
Τεσπα, αν βρω κατι αλλο θα ενημερωσω. Προς το παρον μαζευω το χαμο.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.446 δευτερόλεπτα