Οδηγός αντικατάστασης μπαταρίας Dreamcast με απλή CR2032
- GTSS
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 149
Δεν είναι κάτι σημαντικό, απλά κάποια στιγμή καταντάει εκνευριστικό.
H Dreamcast διαθέτει εσωτερικά μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία για να μπορεί να κρατάει ώρα και ημερομηνία στη μνήμη της. Δυστυχώς όμως είναι ένας περίεργος τύπος επαναφορτιζόμενης μπαταρίας που βρίσκεται δύσκολα και ακομα και αν βρεθεί θα είναι new old stock πράγμα που σημαίνει ότι σίγουρα δεν θα είναι σαν καινούργια.
Πρίν κάποια χρόνια είχα πάρει μερικές τετοιες, τότε λειτουργούσαν αλλα σήμερα (ακομα και αυτές που είχαν μείνει αχρησιμοποίητες) είναι εντελλώς νεκρές παρόλο που ήταν καινούργιες.
Υπάρχει όμως τρόπος να αντικαταστήσουμε την εσωτερική μπαταρία με πιο σύγχρονη μπαταρία που σήμερα μπορούμε να αγοράσουμε ακομα και από τα περίπτερα (CR2032).
H μπαταρία αυτή ΔΕΝ είναι επαναφορτιζόμενη όπως η original στη Dreamcast και γιαυτό δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έχει γιατί το μηχάνημα θα προσπαθεί να τη φορτίσει όσο είναι αναμένο και αυτό θα έχει δυσάρεστα αποτελέσματα. Υπάρχει όμως τρόπος να μπλοκάρουμε την προσπάθεια φόρτησής της από το DC με μια απλή δίοδο (εγώ χρησιμοποίησα μια ΒΑΤ46 Schottky δίοδο αλλά και άλλες κάνουν), αρκεί να τοποθετηθεί σωστά ώστε να επιτρέπει ρεύμα να φεύγει από τη μπαταρία αλλά όχι να πηγαίνει σε αυτήν.
Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται αυτό που έφτιαξα όσο πιο κομψά μπορούσα και λειτουργεί άψογα. Από αναφορές άλλων που το έχουν κάνει, μια καινούργια CR2032 θα διαρκέσει για 4 έως 5 χρόνια.
Κατά τη γνώμη μου η χρήση απλής CR2032 είναι καλύτερη επιλογή από τη χρήση της αντίστοιχης επαναφορτιζόμενης έκδοσής της. Oι επαναφορτιζόμενες έχουν πολύ μικρότερη χωρητικότητα (σε mA) με αποτέλεσμα να χάνουν τη φόρτησή τους γρήγορα. Αν πχ περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που χρησιμοποιήσαμε την κονσόλα τότε σίγουρα δεν θα έχει κρατήσει την ώρα… σύν του ότι πρεπει να παίξεις κανένα δύωρο για να φορτιστεί και πάλι.
Αυτό δεν ισχύει με μια απλή CR2032, θα κρατάει διαρκώς την ώρα χωρίς να χρειάζεται φόρτηση και όταν κάποια στιγμή μετά από χρόνια σταματήσει να το κάνει, απλά θα την αλλάξεις.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- vovolas
-
- Retro Elite
-
- tha vapsoume?
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1131
"Knowing is not enough we must apply
Willing is not enough we must do."
- chdlee
-
- Team RC
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1952
Εύγε!!!
80s resurrection
- djbeast
-
- Platinum Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 381
Πολύ εξυπηρετικό που δεν χρειάζετε επαναφορτιζόμενη μπαταρία που είναι σπάνιες σήμερα!
Atari 2600 - Playstation - Playstation 2 - Playstation 3 - Playstation 4 Pro - PlayStation 5 Pro - PSP - PS Vita - Nintendo Gameboy Advance - Game Gear - Nintendo NES - Nintendo SNES - Nintendo Gamecube - Nintendo Wii - Nintendo Wii U - Nintendo 3DS XL - Nintendo Switch - Nintendo Switch 2 - Sega Game Gear - Sega Mega Drive I - Sega Mega CD I - Sega Saturn - Sega Dreamcast - Xbox - Xbox 360 - Xbox One X - Xbox Series X - Panasonic 3DO - Neo Geo MVS - Nec Turbo Duo RX
- glaros
-
- Team RC
-
- Play it Loud
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3798
Αν είναι εύκολο δείξε μας τη σύνδεση της θήκης/διοδο με τα τρία pin και τα pin με την πλακέτα του DreamCast.
- GTSS
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 149
Χθές έβαλα ακομα ένα στο μαύρο Treamcast μου. Σημείωση ότι στο Treamcast δεν χωράει να μπεί όρθιο γιατί όταν πάς να κλείσεις το case βρίσκει σε μια πλακέτα στο επάνω μέρος. Μπαίνει όμως άνετα ξάπλα και προς τα μέσα (στο χώρο ανάμεσα στο drive και την πλακέτα που βάζουμε την μπαταρία). Έτσι το case κλείνει άνετα και το πλακετάκι δεν ενοχλεί και δεν βρίσκει πουθενά.
Ωραιες πληροφοριες φιλε μου.
I think I've shot 2 ducks in my entire gaming life! That was when playing "Kane" on my Amstrad CPC 464!
www.retroshowcase.com
www.dialtech.gr
- vovolas
-
- Retro Elite
-
- tha vapsoume?
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1131
Καλή επιτυχία φίλε νίκο περιμένουμε με την σειρά σου και τα δικά σου αποτελέσματα θετικά πάντα εννοείτε,απο την επέμβαση Good Luck!!!ndial έγραψε: Αυτη θα ειναι η επομενη μου προσπαθεια! Το DC μου πασχει απο μπαταρια.
Ωραιες πληροφοριες φιλε μου.
"Knowing is not enough we must apply
Willing is not enough we must do."
- Fotis_KFOR
-
- Site Owner / Admin
-
- PC / Sinclair ZX Spectrum+3
My Collection / Projects / Various :
Computers , Consoles-Pongs , Various , Not-working , Handhelds-Tabletops , Intel p4004 (First CPU) , Old Hardware Parts , Magazines ,
Retro Computer Project , M.A.M.E. Cabinets , My Retro Computers & Consoles Room
UP THE IRONS!!! - My Iron Maiden Collection
My Wish List : www.retrocomputers.gr/collection/my-wish-list ;)
KEEP RETRO