Sakhr AX-170 (Αραβικό MSX)

 • Maddog
 • Το Άβαταρ του/της Maddog Συντάκτης θέματος
 • Retro Gamer
 • Retro Gamer
Περισσότερα
02/08/2017 00:04 - 06/04/2018 02:03 #39972 από Maddog
Sakhr AX-170 (Αραβικό MSX) δημιουργήθηκε από Maddog
Όπως μάλλον ξέρετε (ή και όχι, doesn't really matter), εδώ και μερικά χρόνια κατοικοεδρεύω στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μια χώρα που σίγουρα δεν την χαρακτηρίζει η προσκόλληση στο ρέτρο και μια πόλη όπου παλιό θεωρείται ότι χτίστηκε πριν το 2002. Κι όμως...
Δεν πάνε πολλές ημέρες που ανακάλυψα από το πουθενά το ένα και μοναδικό (online only) ρετρό μαγαζί των Εμιράτων! Αφού πέρασα μερικά λεπτά να χαζεύω άσκοπα τις όχι ιδιαίτερα καλές τιμές σε κάτι μάλλον αδιάφορα παιχνίδια NES και Megadrive, γούρλωσα τα μάτια!
Μπροστά μου, διαθέσιμα για πώληση σε αρκετά λογική τιμή ήταν κάτι αρκούντως σπάνια Αραβικά MSX! Επόμενο λογικό βήμα, μήνυμα σε ;ποιόν άλλο; μα φυσικά σε αυτόν που είχε στατιστικά την μεγαλύτερη πιθανότητα μεταξύ των φίλων μου να ενδιαφέρεται για το εξωτικό hardware.
"Φώτη, βρήκα αυτό και αυτό και κοστίζουν τόσο. Ψήνεσαι;"
Ο Φώτης δεν δίστασε και πολύ: "Ψήνομαι."
Λίγες ημέρες μετά, έφτασε με κούριερ (και μάλιστα μας κάνανε και δώρο τα ταχυδρομικά επειδή ήμασταν large πελάτες) αυτό εδώ το όμορφο κουτάκι.


Ένα μέρος του περιεχομένου του (γιατί υπάρχει και άλλο περιεχόμενο που όμως θα δείτε άλλη μέρα...) ήταν το παρακάτω χαριτωμένο μηχανάκι. Είναι MSX 1 και λέγεται Sakhr AX-170. Κυκλοφόρησε είτε το 1986 είτε το 1987, ανάλογα ποιόν πιστεύετε. Είναι ίσως το πιό κοινό μοντέλο μεταξύ όλων των Αραβικών MSX. Βασίζεται στο Ιαπωνικό Sanyo MPC-2. Εδώ το βλέπετε σε μια πανοραμική άποψη, άνω και κάτω πλευράς. Φυσικά το μάτι μας τραβάει περισσότερο το διπλό cartridge port (κάτι που επιτρέπει τα κόλπα με τα Konami cartridges, αν φυσικά τα έχετε) αλλά και το Αραβικό/Αγγλικό πληκτρολόγιο. Α, και αυτές οι παράξενες καμπυλωτές γραμμές είναι Αραβικά γράμματα που γράφουν φυσικά "Sakhr". Μην στενοχωριέστε, και εμένα μου το είπανε. Ιδέα δεν είχα!Επειδή φυσικά δεν περιμένω να το γνωρίζετε (ούτε εγώ ήξερα τίποτα πριν για αυτά τα MSX εκτός από το γεγονός ότι υπήρχαν!) και ας θεωρείται common για την κατηγορία, ας πούμε μερικά πράγματα για την ιστορία του. Η εταιρία που τα πουλούσε ήταν από το Κουβέιτ και λεγόταν Al Alamiah. Τα πουλούσε όμως σε όλες τις Αραβικές χώρες. Χαρακτηριστικό τους ήταν ότι είχαν custom Αραβικό firmware με κάποιες επιπλέον λειτουργίες από τα συνηθισμένα MSX (φυσικά μεταξύ αυτών και υποστήριξη Αραβικού αλφαβήτου!) και κάποια built-in προγράμματα, όπως είχε πχ από τα πιό γνωστά σε εμάς μηχανήματα ο Commodore Plus 4.

Ας κάνουμε και μια ολόπλευρη επιθεώρηση,
Αριστερή πλευρά και διακόπτης On-Off. Nothing much to see here...


Δεξιά πλευρά με 2 joystick ports και θύρα κασετόφωνου. Αν και φαίνεται custom, το pinout είναι απλό και το μηχάνημα, αντίθετα με τον στρυφνό Commodore 64 που την βρίσκει μόνο με το δικό του, συνεργάζεται με κοινά κασετόφωνα που έχουν EAR και MIC εξόδους όπως πχ έκανε και ο αγαπημένος μας Spectrum. Πουλιούνται τέτοια καλώδια στο Ebay.


Πίσω δεξιά πλευρά με έξοδο RGB, την οποία δεν διέθεταν όλα τα μοντέλα. Αυτό που βρήκα έχει, κάτι που ανοίγει εξαιρετικές προοπτικές γιά εικόνα "γυαλί" με την κατασκευή του ανάλογου καλωδίου. Δίπλα της η θύρα του εκτυπωτή, τύπου Centronics.


Πίσω αριστερή πλευρά με καλώδιο τροφοδοσίας που έχει βύσμα Αγγλικού τύπου. Το τροφοδοτικό είναι ενσωματωμένο. Ευτυχώς παίρνει κανονικά 220V αν και υπάρχει και switch για 110V.
Δίπλα οι έξοδοι RF και Composite. Και πάλι ευτυχώς, δίνει ένα φυσιολογικότατο PAL σήμα και συνεργάστηκε αμέσως με την τουλάχιστον 25 χρόνια νεότερη του Full HD τηλεόραση, δείχνοντας μια αρκετά ως πολύ ικανοποιητική εικόνα.


Τα σχετικά ταλαιπωρημένα αυτοκόλλητα του. Η γενική του κατάσταση θα έλεγα όμως ότι είναι αρκετά καλή, χωρίς σπασίματα ή σοβαρές γρατζουνιές και με την λειτουργία του απόλυτα ομαλή. Το μόνο που δεν κατάφερα να κάνω να λειτουργήσει ήταν ο διακόπτης reset. Όλα τα κουμπιά του πληκτρολογίου αποκρίνονται άριστα και τα LED λειτουργούν κανονικά.


Υπομονή τώρα μέχρι επόμενο post όπου θα τον θέσουμε σε λειτουργία...αν είσαστε καλά παιδάκια! :pacman::pacman::pacman:

EDIT (Fotis_KFOR) :
Επειδή το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει προστεθεί πλέον στη συλλογή, μπορείτε να δείτε τις επιπλέον φωτογραφίες εδώ : MSX Sakhr AX-170
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, nkary, geo1977, GeoAnas, chdlee, Stabill, Nemo, glaros, fanny, supacoopa, anasta.idents

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • fanny
 • Το Άβαταρ του/της fanny
 • Retro Freak
 • Retro Freak
Περισσότερα
02/08/2017 00:16 #39973 από fanny
Απαντήθηκε από fanny στο θέμα Sakhr AX-170 (Αραβικό MSX)
Πολύ ενδιαφέρον, κάτι που δεν βλέπεις κάθε μέρα! :)
Περιμένουμε λοιπόν, με αγωνία, το επόμενο βήμα! :)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
02/08/2017 21:44 #39978 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Sakhr AX-170 (Αραβικό MSX)
Βασίλη, να σου πω και από εδώ χίλια ευχαριστώ για την καλή σου πρόθεση που με σκέφτηκες και που από μόνος σου μπήκες στη διαδικασία της επικοινωνίας μας και όλων των υπόλοιπων ενεργειών για να τα πάρεις τα μηχανήματα και μάλιστα να τα κουβαλάς και από το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων!!! :thanx:

Επίσης ένα επιπλέον ευχαριστώ για τον κόπο σου που ξεψάχνισες μέχρι τελευταία λεπτομέρεια το μηχάνημα (και τα 2 μηχανήματα ;)) για να κάνεις και το αναλυτικό review!

:thanx::thanx::thanx:

:bow::bow::bow:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": fanny

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • nkary
 • Το Άβαταρ του/της nkary
 • Retro Elite
 • Retro Elite
Περισσότερα
03/08/2017 15:24 - 03/08/2017 15:25 #39983 από nkary
Απαντήθηκε από nkary στο θέμα Sakhr AX-170 (Αραβικό MSX)
Πολύ καλή η παρουσίαση του εξωτικού MSX :)
Πάντα μηχανάκια από χώρες όπως Σοβιετική Ένωση, Αραβικά κράτη, Άπω Ανατολή έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μας του "δυτικούς".
Αναμένουμε φωτογραφίες με τον μηχάνημα σε λειτουργία :)
Εύγε και για ενδιαφέρον σου για τον φίλο Φώτη, τώρα θα πρέπει να του στείλεις με ένα κούριερ για να παραλάβει πιο γρήγορα :whistle:
εννοείτε χρέωση παραλήπτη :evil:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Maddog
 • Το Άβαταρ του/της Maddog Συντάκτης θέματος
 • Retro Gamer
 • Retro Gamer
Περισσότερα
09/08/2017 19:15 #40017 από Maddog
Απαντήθηκε από Maddog στο θέμα Sakhr AX-170 (Αραβικό MSX)
Όπως είχα υποσχεθεί, σας ανεβάζω εικόνες με το μηχάνημα εν δράσει. Όπως είπαμε έχει custom Αραβικό firmware.
Αυτό που θα δείτε στην εκκίνηση είναι η παρακάτω εικόνα, που δείχνει ότι μπήκατε στο Αραβικό mode.
Αν δεν θέλετε κάτι τέτοιο, κρατώντας το Control πατημένο κατά την διάρκεια του boot, το μηχάνημα θα συμπεριφερθεί όπως κάθε συνηθισμένο MSX, μπαίνοντας στο international mode.


Στην συνέχεια θα δείτε αυτή την ευκολοκατανόητη εικόνα...

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΠΑΝΙΚΟ, τα πράγματα είναι απλά.
Πατώντας τα πλήκτρα 1-5 έχετε τις διαθέσιμες επιλογές. Στα 1-4 κρύβονται ορισμένες εφαρμογές: Αραβικός word processor, Αγγλικός word processor, Αραβικό ημερολόγιο και Eπεξεργασία Eικόνας.
Ακολουθούν φωτογραφίες από τις εφαρμογές αυτές.

Κουμπί 1: Αραβικό ημερολόγιο.
Useless trivia: στην Αραβία η μεγάλη αργία της εβδομάδας (δηλαδή αντίστοιχη Κυριακής) είναι η Παρασκευή.


Κουμπί 2: Photoshop! Εντάξει, στα περίπου... :P
Και φυσικά στην δεύτερη εικόνα θα δείτε το έργο μου που ανταγωνίζεται με άνεση τον Πικάσο.Κουμπί 3: Αραβικός κειμενογράφος
More useless trivia: στα Αραβικά η γραφή είναι από δεξιά προς τα αριστερά. Και φυσικά δεν έχω ιδέα τι έχω γράψει στην φωτογραφία, ελπίζω να μην είναι καμμιά βρισιά!


Κουμπί 4: Αγγλικός κειμενογράφος, όπως βλέπετε είναι σε επίπεδο που να ανταγωνίζεται το Word της "μαμάς" Microsoft.


Και τέλος, αν δεν μας αρέσει κάτι από αυτά ή αισθανόμαστε πιό δημιουργικοί, πατώντας το κουμπί 5 βγαίνουμε στην Αραβική BASIC!


Στην οποία αφού φτάσαμε, γράψαμε το κλασικό Endless loop πρόγραμμα:
10 PRINT "κάποια random σαχλαμάρα"
20 GOTO 10
RUN


Το κακό είναι ότι δεν είχα ιδέα πως κάνουν break τα MSX, οπότε μετά από μερικές μάταιες προσπάθειες με το Escape κλπ, απλά έφαγε ένα power down!!! :lol2::lol2::lol2:

Έχοντας ολοκληρώσει τις ψυχαγωγικές δυνατότητες του firmware, είπα να ασχοληθώ με τα δύο cartridges που αγόρασα σετ με τον υπολογιστή.
Το ένα είναι Αραβικό. Στο κατάστημα το πουλούσαν με το όνομα Ahla Kalam αλλά δεν κατάφερα να βρώ καμμία πληροφορία για αυτό online. Πρέπει να το δείξω σε κανέναν ντόπιο για να μου μεταφράσει, μπας και βγει κάποια άκρη!!!
Φαίνεται να είναι κάποιο είδος edutainment, στην αρχή βγάζει κείμενο και κάποια κομμάτια αλλάζουν (ίσως προσπαθείς να ταιριάξεις κάτι;;;; )


Μετά από κάμποση ώρα που πάταγα τυχαίες αλλαγές στο κείμενο σε αυτό το mode, γύρισε χωρίς προφανή λόγο σε ένα είδος παιχνιδιού όπου μανουβράρεις την ;;πεταλουδίτσα;; στο ;;λαβύρινθο;;, αποφεύγοντας το ;;τέρας;; και μαζεύοντας τα ;;λουλούδια;; Γενικά κακοφτιαγμένο και χωρίς καμμία ιδιαίτερη πρόκληση/δυσκολία όμως (εκτός από τα στρυφνά controls!), νομίζω πως δεν ικανοποιεί σαν παιχνίδι αν είσαι πάνω από 4-5 ετών.


Για το τέλος κράτησα το πιό "ενδιαφέρον" κομμάτι της υπόθεσης. To cartridge με το Track & Field 1. Δεν είναι ολόιδιο με το arcade, αλλά είναι αρκετά καλό port. Παρόμοια αίσθηση και βέβαια πολύ fun!!! Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να το δείτε εν δράσει σε κάποια από τις εκθέσεις του Retrocomputers!!! ;)


Φυσικά επειδή το μηχάνημα είναι του Φώτη λυπήθηκα να κοπανάω πολύ τα πλήκτρα και το αποτέλεσμα που εδώ βλέπετε είναι να τρώω την σκόνη του κομπιούτερ αντίπαλου ήδη από τα πρώτα δευτερόλεπτα της κούρσας. :black-eye:


Εδώ περάσαμε οριακά μεν, μετά Βαίων και κλάδων δε!


Αυτό εδώ το @$#@%^$#!@καταραμένο δεν κατάφερα να το περάσω με τίποτα. I am a rusty old man officially. :whistle::whistle::whistle:


Με αυτά λοιπόν κάπου εδώ τελειώνει η παρουσίαση του εξωτικού Sakhr. Ελπίζω να την απολαύσατε. Next step, να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Προς το παρόν ψάχνω για το ακριβότερο courrier ακολουθώντας την συμβουλή του φίλτατου nkary. :devil::devil::devil:
Μετά μπορεί να το δείτε και από κοντά στις εκθέσεις!!! :)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, nkary, GeoAnas, chdlee, glaros, fanny

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • GeoAnas
 • Το Άβαταρ του/της GeoAnas
 • Retro Master
 • Retro Master
Περισσότερα
11/08/2017 22:09 #40033 από GeoAnas
Απαντήθηκε από GeoAnas στο θέμα Sakhr AX-170 (Αραβικό MSX)
@Maddog

Μπράβο ρε man! ...Super παρουσίαση και πράξη

-άσχετο mode On-
Από Αραβικά κατέχεις τίποτις? Πολύ μυστήρια μου φαίνονται βρε παιδάκι μου! Χα!Χα!Χα!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • nkary
 • Το Άβαταρ του/της nkary
 • Retro Elite
 • Retro Elite
Περισσότερα
17/08/2017 19:00 #40054 από nkary
Απαντήθηκε από nkary στο θέμα Sakhr AX-170 (Αραβικό MSX)
Έλα ΠΑΣΟΚ στον τόπο σου :laugh4:
Μ άρεσε πολύ που ασχολήθηκες τόσο με το Ahla Kalam :bow:
Το Track & Field κορυφαίο, το έχω και εγώ και λυπάμαι να κοπανάω το μηχάνημα ή το joystick :huh:
Πάντως μου κάνει εντύπωση ότι κάτσανε οι άνθρωποι και μεταγλώττισαν το λογισμικό στην γλώσσα τους. Πόσα τεμάχια MSX να πουλήθηκαν σε αραβικά κράτη?
Εκτός και αν έπαιζε κάνα νόμος όπως στην Ισπανία που τους ανάγκαζαν να βάζουν πλήκτρο με το χαρακτήρας της περισπωμένης σε μηχανάκια με λιγότερη από 64Kb RAM.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Maddog
 • Το Άβαταρ του/της Maddog Συντάκτης θέματος
 • Retro Gamer
 • Retro Gamer
Περισσότερα
24/08/2017 11:40 #40078 από Maddog
Απαντήθηκε από Maddog στο θέμα Sakhr AX-170 (Αραβικό MSX)
Νόμος αποκλείεται να έπαιζε, γιατί μιλάμε για πολλές διαφορετικές χώρες.
Πιστεύω ότι ο βασικός λόγος είναι ότι την δεκαετία του 80 η Αραβία γενικά ήταν λιγότερο "ανοιχτή" στον έξω κόσμο και πιθανώς οι περισσότεροι δεν γνώριζαν Αγγλικά. Αντίθετα με σήμερα που τουλάχιστον εδώ στα Εμιράτα ξέρουν σχεδόν όλοι. Μάλλον η εταιρία θεώρησε ότι θα τα κάνει έτσι πιό ελκυστικά στον μέσο καταναλωτή.

Οι Sakhr φαίνεται να είχαν αρκετή επιτυχία, αλλά φυσικά αριθμοί πωλήσεων δεν είναι γνωστοί. Υπάρχουν όμως και αρκετά ως πολλά local cartridges, κάτι που δείχνει ότι υπήρχε αρκετά καλή υποστήριξη γενικά. Πρόσφατα μάλιστα ανέβασε κάποιος στο archive.org ένα σετ με 85 Αραβικές roms. Κρίμα που οι πληροφορίες για αυτά στο Internet είναι ελάχιστες!!!

Μακάρι να καταφέρω να βρω κάποιο από τα μεταγενέστερα μοντέλα. Υπάρχει ένα που είναι combo με Megadrive το οποίο σαν Sega fan πραγματικά θα σκότωνα για να αποκτήσω. :P
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, nkary, chdlee

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
24/08/2017 13:36 #40079 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Sakhr AX-170 (Αραβικό MSX)
Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου Βασίλη :)

Εγώ δεν τους είχα προσέξει γενικά με τόσα μηχανήματα που έχουν κυκλοφορήσει, όπως επίσης δεν είχα ακούσει ούτε για το μηχάνημα που είναι combo με Megadrive!!!

Πραγματικά ειδικά για εσένα το Segάκια θα ήταν ότι πρέπει, μακάρι να το βρεις! :)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
11/10/2017 16:01 #40314 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Sakhr AX-170 (Αραβικό MSX)
Για να ενημερώσω και αυτό το σχετικό ποστ, με το φίλο μου το Βασίλη (Maddog) βρεθήκαμε στη συνάντηση του site για καφεδάκι που κάναμε πριν 3 μέρες και μου έδωσε τους 2 παραπάνω υπολογιστές. Χίλια ευχαριστώ για τον κόπο σου αλλά και για την καλή σου πρόθεση Βασίλη :thanx::beers:

Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": fanny

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 1.350 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos