Στήσιμο Pentium 4 PC του 2001 (Willamette)
- nikoscham
-
Συντάκτης θέματος
- Retro Starter
-
Σκέφτομαι να στήσω ένα PC εποχής Y2K. Θα είναι βασισμένο στην πρώτη σειρά Pentium 4 (αρχιτεκτονικής Willamette, 180nm). Συγκεκριμένα έχω τον Pentium 4 1.9 GHz. Τον Αύγουστο του 2001 ο επεξεργαστής αυτός στοίχιζε 375$ (www.anandtech.com/show/818/3) - Εντυπωσιακό ποσό, ακόμα και με σημερινά δεδομένα. Η εποχή των πρώτων Pentium 4 είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. AMD και Intel μάχονταν για το ποια θα πετύχει μεγαλύτερη συχνότητα επεξεργαστή, με την Intel να σπάει πρώτη το φράγμα των 2 GHz, με τους Pentium 4. Στο συγκεκριμένο σύστημα θα χρησιμοποιήσω τη motherboard DFI NB32 (socket 478) (theretroweb.com/motherboards/s/dfi-nb32-sl), μια MicroATX χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, απλώς ήταν διαθέσιμη. Δείτε παρακάτω τη motherboard μαζί με τον Pentium 4:
Για κουτί βρήκα κάτι που να θυμίζει παλιό (www.skroutz.gr/s/57588393/RJA-253-Midi-T...pologisti-Leyko.html):
Ακόμα, θα χρησιμοποιήσω τα εξής:
-Τροφοδοτικό, ένα παλιό CHIEFTEC GPS-350EB 350W (www.e-shop.gr/chieftec-gps-350eb-350w-p-PER.700632)
-Μνήμη 512MB PC133 SDRAM (2x256)
-Δίσκος WD Caviar Blue 160GB ATA IDE (μεγάλος βέβαια για την εποχή, ας πούμε ότι έρχεται από το μέλλον!)
-Λειτουργικό Windows 2000
Αυτό που ψάχνω ακόμα είναι μία period-correct GPU: Δηλαδή είτε μια ΑΤΙ Radeon 8500 είτε NVIDIA Geforce3 Ti 200 (ιδανικά θα ήθελα μια Τi 500 αλλά είναι αρκετά ακριβές στο ebay).
Φτιάχνω λοιπόν αυτό το thread ως ημερολόγιο προόδου! Ελπίζω να ενημερώνω τακτικά - δυστυχώς ο χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά η αγάπη για την εποχή Y2K μεγάλη!
Συνημμένα:
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Fotis_KFOR
-
- Site Owner / Admin
-
- PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Καταλαβαίνω το συναίσθημα και είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει όταν θα το έχεις φτιάξει και θα τρέχεις τα παιχνίδια και τα προγράμματα που θέλεις όπως ακριβώς τότε χωρίς κανένα πρόβλημα συμβατότητας.
My Collection / Projects / Various :
Computers , Consoles-Pongs , Various , Not-working , Handhelds-Tabletops , Intel p4004 (First CPU) , Old Hardware Parts , Magazines ,
Retro Computer Project , M.A.M.E. Cabinets , My Retro Computers & Consoles Room
UP THE IRONS!!! - My Iron Maiden Collection
My Wish List : www.retrocomputers.gr/collection/my-wish-list ;)
KEEP RETRO
- nikoscham
-
Συντάκτης θέματος
- Retro Starter
-
Συνημμένα:
- XLV
-
- Junior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 57
- nikoscham
-
Συντάκτης θέματος
- Retro Starter
-
Μπράβο που δεν ακολουθείς την πεπατημένη των NVidia ή ATI, άντε Intel με το 740i
Χαίρομαι που σου αρέσει η επιλογή της κάρτας γραφικών!
Να πούμε και 2 λόγια αν δεν γνωρίζει κάποιος.
Το chip γραφικών Kyro II κυκλοφόρησε το 2001 και κατασκευάστηκε από την STM (STMicroelectronics) σε συνεργασία με την PowerVR, η οποία είχε ήδη φτιάξει τη θρυλική GPU του Dreamcast (PowerVR2). Tο Kyro II "σχεδίαζε" μόνο τα ορατά pixels - εξοικονομώντας έτσι υπολογιστική δύναμη και memory bandwidth. Αυτό το χαρακτηριστικό του επέτρεπε να ανταγωνίζεται ανώτερες θεωρητικά κάρτες (όπως GeForce 2/3) με πολύ μικρότερο κόστος κατασκευής. Η 3D Prophet 4500 ήταν η υλοποίηση της Hercules με το Kyro II chip με 64MB SDRAM (αντίστοιχα οι GeForce χρησιμοποιούσαν την αρκετά ακριβότερη DDR). Η 3D Prophet 4500 ήταν σε πολλά παιχνίδια ισοδύναμη ή και ταχύτερη από την κατά πολύ ακριβότερη GeForce2 GTS (η ναυαρχίδα της NVIDIA το 2000) - Δείτε εδώ τη σχετική σύγκριση με διάφορα benchmarks:
Επίσης μπορείτε να δείτε και ένα σχετικό αφιέρωμα του PC Master της εποχής για τη 3D Prophet 4500 (scanned by GreekRCM):
Εδώ έχω και μερικές φωτογραφίες από τη διαδικασία καθαρισμού και repaste της δικιάς μου 3D Prophet (ήταν αρκετά βρώμικη
Πριν τον καθαρισμό:
Μετά τον καθαρισμό (πριν το repaste):
Ωραία θα ήταν πάντως αν υπήρχε και ένας τέτοιος παίχτης στην αγορά σήμερα! Ίσως να "προσγείωνε" λίγο την NVIDIA...
Συνημμένα:
- nikoscham
-
Συντάκτης θέματος
- Retro Starter
-
Στo setup έχουν προστεθεί πλέον τα εξής:
-512 GB RAM (Συνολικά 1GB)
-Xfx Revo64 Pci Sata Raid Card
-Crucial BX500 SSD 240GB 2.5'' SATA III
-TP-LINK TF-3200 10/100M PCI NETWORK ADAPTER
Κατάφερα να εγκαταστήσω Windows 98 στον WD HDD! Αυτό ήταν το εύκολο. Πάμε τώρα στα δύσκολα!
Προσπαθώ να ενεργοποιήσω τον SSD με την κάρτα Xfx Revo64.
Αυτή η κάρτα έχει δικό της BIOS και κανονικά είναι OS-Agnostic (δουλεύει θεωρητικά για όλα τα λειτουργικά καθώς λειτουργεί σε επίπεδο BIOS).
Στο BIOS της Xfx λοιπόν βλέπω τον SSD, προσπαθώ να κάνω Auto-Configuration, όπως λέει στο manual, αλλά δυστυχώς μου πετάει σφάλμα.
Μήπως έχει κάποιος εμπειρία με τη συγκεκριμένη κάρτα ή κάποια άλλη παρόμοια; Εναλλακτικά κάποια άλλη πρόταση για να βάλω τον SSD (υπόψη η μητρική δεν υποστηρίζει SATA, για αυτό και όλη αυτή η φασαρία!);
- Black Flag
-
- Junior Member
-
- PC Power! DOS για πάντα!
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 34
Για το σφάλμα που αναφέρεις με την κάρτα, πιθανότατα να έχεις κάποια IRQ conflicts, είναι σύνηθες φαινόμενο με τα chipsets της τότε περιόδου.
Αλλά, η ΧFX SATA κάρτα κυκλοφόρησε το 2005 και ίσως να υπάρχουν και κάποιες ασυμβατότητες hardware.
Δοκίμασε ένα bios update της μητρικής, theretroweb.com/motherboards/s/dfi-nb32-sl#bios .
Επίσης σε σκληρούς πάνω από 128 GB, υπήρχε ένα θέμα κάποιες μητρικές ακόμα και του 2002 δεν υποστήριζαν LBA mode στα 48-bit και δεν μπορούσαν να δούνε σκληρό πάνω από 128 GB. Ο SSD είναι μεγαλύτερος.
Για εμένα δοκίμασε και με ένα πρόγραμμα σαν το Ontrack Drive Manager να προετοιμάσεις τον δίσκο, ήταν κοινή πρακτική στα 1990s για την χρήση σκληρών μεγάλης χωρητικότητας που δεν έβλεπε σωστά το BIOS. www.philscomputerlab.com/ontrack-disk-manager.html
Προσωπικά η καλύτερη επιλογή είναι μια κάρτα compact flash έως και 128GB, καλής ποιότητας, καθώς οι συγκεκριμένες κάρτες από τότε που εμφανίστηκαν το πρότυπο IDE χρησιμοποιούσαν και δεν χρειάζεσαι SSD.
Στο ebay μπορείς να βρεις καινούριο στοκ με WD σκληρούς στα 160GB IDE. Είχα πάρει αρκετούς για να έχω! Η WD τους παρήγαγε μέχρι το 2019.
Η κάρτα γραφικών είναι καλή επιλογή, αλλά εξαρτάται τι θέλεις να παίξεις. Αν θέλεις Windows 9.x είναι καλή επιλογή, για παιχνίδια μέχρι το 2001. Ίσως και για τα XP.
Η ενσωματωμένη κάρτα ήχου δεν είναι κατάλληλη για DOS όμως, αν θα ήθελες κάτι να παίξεις.
Το 2001 τον Δεκέμβριο, ήμουν στο πρώτο έτος στην σχολή και η γιαγιά μου αγόρασε νέο PC. Να τονίσω ότι μέχρι τον Ιούλιο του 1998 είχα 386!!! (Μετά πήγα σε MMx 233 MHz με Voodoo 2 και το 1999 το καλοκαίρι σε Κ6-2 με Voodoo 3).
Παρήγγειλα τότε, AMD Athlon XP 1900+, GA-7DXR+, 256 MB RAM DDR, Geforce 3 Ti500, SB Audigy Gamer και 40GB HDD WD.
Πλέον για PC gaming από DOS μέχρι Windows 9x, έχω κατασταλάξει σε Mobile Athlon XP cpu, με 256 MB RAM, ATi 9800xt (μπορώ να τρέχω nGlide ή dgVoodoo για 3DFx), SB Live! σε μητρική Socket A με VIA KT133A chipset.
Δεν μπορώ να ξεχάσω τα προπαιδικά, παιδικά, εφηβικά, νεανικά χρόνια και τις αμέτρητες ώρες που πέρασα και περνάω με τα εκάστοτε PC μου...
- nikoscham
-
Συντάκτης θέματος
- Retro Starter
-
Θα δοκιμάσω bios update όπως λες. Θα κοιτάξω και το Ontrack Drive Manager.
Εν τω μεταξύ, καθώς είχα απογοητευθεί που δεν έβρισκα λύση με τον SSD, αγόρασα από aliexpress έναν αντάπτορα mSATA to IDE ο οποίος λένε είναι plug & play. Πήρα και έναν 128GB mSATA. Τα περιμένω να έρθουν, θα δούμε πως θα πάει!
Σχετικά με τον Athlon, έχω φοβερές αναμνήσεις από τον δικό μου Athlon 1800+. Δυστυχώς ο υπολογιστής αυτός δόθηκε, ούτε που θυμάμαι που.. Που να ξέραμε τότε;!
Σε ευχαριστώ και πάλι
- nikoscham
-
Συντάκτης θέματος
- Retro Starter
-
Παρήγγειλα τότε, AMD Athlon XP 1900+, GA-7DXR+, 256 MB RAM DDR, Geforce 3 Ti500, SB Audigy Gamer και 40GB HDD WD.
Δυνατό setup πάντως αυτό που είχες πάρει τότε, ειδικά η Ti500!
- Black Flag
-
- Junior Member
-
- PC Power! DOS για πάντα!
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 34
Απλά αφού ψάχτηκα στο hardware βρήκα ποιό είναι το κατάλληλο για vintage καταστάσεις. Αν και μη απαιτητικές εφαρμογές, από το 2002 και μετά, το PCem αρκεί.
Όταν πέρασα στην σχολή το 2001, η γιαγιά μου ήταν χαρούμενη, το πρώτο εγγόνι με το όνομα του παππού που δεν γνώρισα, που θα σπούδαζε και μου είπε να της ζητήσω ότι θέλω. Της λέω ΙΧ ή καινούριο υπολογιστή! Αυτοκίνητο με τίποτα και ορθώς και έτσι έδωσε 490.000 δραχμές για το συγκεκριμένο μηχάνημα!
Η οθόνη η Diamond Pro 740SB της Mitsubishi θυμάμαι ότι ήταν ακριβότερη και από την Ti500. 35.000 δραχμές διαφορά.
Το θέμα είναι μετά τον Νοέμβριο του 2002 και μια ερωτική απογοήτευση σε μία νύχτα παράτησα το PC γενικά μέχρι και το φθινόπωρο του 2004. Το έριξα στις γυναίκες.
Από το 2004 μέχρι και σήμερα δεν έχω σταματήσει ξανά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απλά υπάρχουν περίοδοι που δεν ασχολούμαι καθόλου.
Να πω την αλήθεια δεν με συγκινούν τα καινούρια παιχνίδια. Τελευταίο παιχνίδι που έπαιξα από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του ήταν το Watch Dogs.
Γι' αυτό παίζω παλιά παιχνίδια, κυρίως adventures για DOS στο DOSbox. Την περασμένη εβδομάδα τελείωσα το Command & Conquer Remastered με όλα τα achievements. Το 2020 είχα τερματίσει το TD με το Covert Operations και τις αποστολές από τις κονσόλες και τώρα το Red Alert με Aftermarh, Counterstrike και τις αποστολές με τα μυρμήγκια. Το
είχα ξανακάνει το 2006 και το 2011. Μετά το 1998. Τώρα θέλω να παίξω τις remaster εκδόσεις των Warcraft.
Δεν μπορώ να ξεχάσω τα προπαιδικά, παιδικά, εφηβικά, νεανικά χρόνια και τις αμέτρητες ώρες που πέρασα και περνάω με τα εκάστοτε PC μου...
- nikoscham
-
Συντάκτης θέματος
- Retro Starter
-
Γρήγορο update μετά από καιρό.
Τελικά mSATA -> IDE αντάπτορας δουλεύει μια χαρά. Έπρεπε να συνδυαστεί βέβαια με έναν converter καθώς έδινε IDE για laptop (δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε κάτι τέτοιο).
Ξεκίνησε η εγκατάσταση Win98 σε έναν SAMSUNG mSATA 128GB !
Συνημμένα:
- Fotis_KFOR
-
- Site Owner / Admin
-
- PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Αθάνατα και πάντα όμορφα τα Windows 98!!!
Πάντα σε πιάνει μια όμορφη νοσταλγία όταν βλέπεις στιγμιότυπα από την εγκατάστασή τους είτε γενικά το συγκεκριμένο λειτουργικό που το ξεψαχνίζαμε να μάθουμε πράγματα αλλά και λιώσαμε στο gaming μέσω αυτού.
My Collection / Projects / Various :
Computers , Consoles-Pongs , Various , Not-working , Handhelds-Tabletops , Intel p4004 (First CPU) , Old Hardware Parts , Magazines ,
Retro Computer Project , M.A.M.E. Cabinets , My Retro Computers & Consoles Room
UP THE IRONS!!! - My Iron Maiden Collection
My Wish List : www.retrocomputers.gr/collection/my-wish-list ;)
KEEP RETRO