Psion office suite για τον QL

 • Darth_Cotsos
 • Το Άβαταρ του/της Darth_Cotsos Συντάκτης θέματος
 • Retro Expert
 • Retro Expert
Περισσότερα
11/08/2012 14:49 - 11/08/2012 14:52 #1712 από Darth_Cotsos
Psion office suite για τον QL δημιουργήθηκε από Darth_Cotsos
Μια και ο Chriskngr δημοσίευσε τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξη της σουίτας γραφείου για τον QL είπα να αναδημοσιεύσω ένα άρθρο πού είχα γράψε και παλαιότερα για την συγκεκριμένη σουίτα!!!

Στις αρχές του 1985 είχε γίνει ήδη η είσοδος στη αγορά του νέου θαύματος του θείου.
Το όνομα αυτού QL από το Quantum Leap και η Sinclair διαφήμιζε πως προσφέρει στον καταναλωτή ένα καθαρά επαγγελματικό μηχάνημα στη ποιο προσιτή τιμή της αγοράς. Και έτσι ήταν!!! Μια μικρή επιχείρηση μπορούσε με λιγότερο από 400 λίρες να έχει ένα επαγγελματικό μηχάνημα με έναν 32bit επεξεργαστή, 128Κ Ram που έφθανε με την προσθήκη επέκτασης τα 640Κ, δηλαδή όσο οι IBM PC της εποχής και ενσωματωμένα δύο microdrives για την αποθήκευση δεδομένων!!! Σε αντίθεση με άλλα επαγγελματικά μηχανήματα της εποχής ο QL ήταν εφοδιασμένος με το απαραίτητο software ώστε να είναι έτοιμος για χρήση από τον οποιοδήποτε χρήστη από τη στιγμή που θα μπει στη πρίζα!!!! Το πακέτο του QL εκτός του λειτουργικού που ήταν στη rom και ενσωμάτωνε την Super Basic, μία αναβαθμισμένη έκδοση της πολύ καλής Sinclair Basic που είχαμε συναντήσει στη σειρά ZX, ερχόταν μαζί με ένα office suite από την PSION.Αυτό το πακέτο προγραμμάτων γραφείου ήταν ότι χρειαζόταν ένα μικρό γραφείο ή εμπορική επιχείρηση για να αρχίσει την μηχανογράφηση της.Περιείχε 4 προγράμματα που αφορούσαν διαχείριση βάσης δεδομένων, επεξεργασία κειμένου, λογιστικό φύλλο και δημιουργία γραφικών παραστάσεων.
Οι εφαρμογές αυτές ήταν οι:
Archive: Βάση δεδομένων
Quill: Επεξεργασία κειμένου
Abacus: Λογιστικό φύλλο
Easel: Γραφικές παραστάσεις


Ο QL στο κουτί του μαζί με το συνοδευτικό software και manual!!!

Έτσι πχ από την πρώτη στιγμή ένα δικηγορικό γραφείο θα μπορούσε να αρχίσει την πληκτρολόγηση και ταξινόμηση εγγράφων, ενώ μία εμπορική επιχείρηση την οργάνωση την αποθήκης και του πελατολογίου της!!!
Αλλά ας δούμε μία μια τις εφαρμογές ξεχωριστά.

Archive

Όπως είπαμε πρόκειται για μία εφαρμογή βάσεων δεδομένων στη όποια μπορούμε να φτιάξουμε τις βάσεις μας ορίζοντας τα πεδία και εισάγονταςτα δεδομένα μας.
Έτσι όπως το έγραψα μοιάζει απλό, αλλά δεν είναι!!! Το Archive είναι για τον QL ότι η DBASE για τους IBM PC και συμβατούς.
Μπορούμε φυσικά μέσα από το περιβάλλον του Archive να δημιουργήσουμε μία βάση, να εισάγουμε δεδομένα και να τα προσπελάσουμε αλλά η πραγματική δύναμη του φαίνεται όταν θα χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα προγραμματισμού που περιέχει και θα μπορέσουμε μέσο των δικό μας εφαρμογών να φέρουμε το Archive στα μέτρα μας ώστε να μας εξυπηρετεί όπως εμείς επιθυμούμε. Η γλώσσα που περιέχει είναι σχετικά εύκολη στη εκμάθηση και οι οδηγίες χρήσεως που έρχονται μαζί με τον QL είναι πλήρης. Επίσης πέρα από τις εντολές διαχείρισης μια βάσης δεδομένων όπως Create, Find, Delete, open, κλπ περιέχει και μαθηματικές συναρτήσεις όπως και η Basic καθώς και συναρτήσεις που αφορούν string και την διαχείριση ώρας και ημερομηνίας.
Βέβαια μέσα από το περιβάλλον του Archine μας δίνονται και άλλες σημαντικές δυνατότητες όπως ο σχεδιασμός της οθόνης εξόδου και το άνοιγμα δύο και περισσοτέρων βάσεων.
Είναι ένα πραγματικά αξιόλογο εργαλείο δίνοντας στον QL user τις δυνατότητες που έχει ένας PC user με την DBASE σε πολύ μικρότερο κόστος.


Το περιβάλλον της εφαρμογής Archive

Quill

Εδώ έχουμε ένα πλήρη κειμενογράφο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλους κειμενογράφους της εποχής του.
Με το που θα φορτωθεί είναι έτοιμος για χρήση με τις ειδικές εντολές που αφορούν την επεξεργασία του κειμένου καθώς και την διαχείριση του αρχείου να φαίνονται στο πάνω μέρος της οθόνης. Οι εντολές αυτές είναι εύκολα προσπελάσιμες μέσο των function keys και μας επιτρέπουν να μορφοποιήσουμε το κείμενο μας κατά το δοκούν!!!
Έτσι μπορούμε να αλλάξουμε τις στήλες σε 80,64 ή 40 να ορίσουμε διαστήματα και παραγράφους,να διαλέξουμε για το αν θα εμφανίζονται Bold, underline ή τονισμένοι, καθώς και δείκτες ή εκθέτες!!!
Μας δίνονται επίσης οι δυνατότητες copy, replace, erase, search για μέρος ή ολόκληρο το κείμενο!!!
Επίσης πολλές δυνατότητες μας δίνουν και οι εντολές διαχείρισης των αρχείων κειμένου. Έτσι εκτός από τα κλασσικά Save και Load έχουμε: backup για να κάνουμε ένα αντίγραφο του κειμένου που δουλεύουμε, delete για διαγραφή ενός αρχείου που δεν χρειαζόμαστε, Import για εισαγωγή ενός αρχείου που έχει παραχθεί από μία από τις υπόλοιπες εφαρμογές δηλαδή τις Abacus,Archive και Easel. Μας δίνετε επίσης και η δυνατότητα να κάνουμε φορματ σε ένα microdrive ή δισκέτα. Φυσικά μπορούμε να κάνουμε merge στο κείμενο μας ένα αρχείο Quill που έχουμε ήδη στο microdrive μας.
Όπως είπα και στη αρχή το Quill είναι ένα πλήρες εργαλείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους υπόλοιπους κειμενογράφους της εποχής.Η εφαρμογή Quill

Abacus

To Abacus είναι το λογιστικό φύλλο της σουίτας της Psion. Και εδώ έχουμε ένα πανίσχυρο spreadsheet με το οποίο μπορούμε να διεκπεραιώσουμε
οποιαδήποτε εργασία αφού μας επιτρέπει τη εύκολη σύνταξη συναρτήσεων αλλά και σχεδιασμού της οθόνης. Οι συναρτήσεις που περιέχει δεν
επιτρέπουν μόνο μαθηματικούς υπολογισμούς αλλά και λογιστικούς και φυσικά πλαισιώνονται από συναρτήσεις που αφορούν string και Date- Time.
Η διαχείριση των αρχείων του επιτρέπει την εξαγωγή αρχείων που μπορούν να επεξεργαστούν από τις υπόλοιπες εφαρμογές της σουίτας της Psion καθώς και την εισαγωγή αρχείων που έχουν γίνει export από τις άλλες εφαρμογές. φυσικά ανάλογες ευκολίες που συναντήσαμε στις προηγούμενες
εφαρμογές ισχύουν και εδώ!!!


Το περιβάλλον του Abacus

Easel

Εδώ έχουμε μία εφαρμογή σχεδίασης γραφικών παραστάσεων. Είναι μια απλή εφαρμογή πολύ εύκολη στη χρήση που επιτρέπει το σχεδιασμό παραστάσεων με λίγες και απλές κινήσεις. Φυσικά μπορεί να κάνει και import αρχείων που έχουν γίνει export με τα Abacus και Archive αλλά και να κάνει export αρχείων προς αυτές τις εφαρμογές. Οι δυνατότητες των διαγραμμάτων που μπορούμε να παράγουμε φαίνονται πραγματικά ατελείωτες ενώ οι τύποι διαγραμμάτων που δίνονται είναι αρκετοί για τον μέσο χρήστη αλλά και πάλι εάν δεν είναι αρκετοί μας δίνετε η δυνατότητα να φτιάξουμε νέους δικούς μας τύπους. Επίσης περιέχει αρκετές μαθηματικές συναρτήσεις που θα μας βοηθήσουν στην σχεδίαση των γραφημάτων μας!!!


To Easel επί το έργον!!!

Όπως βλέπουμε ο QL ήταν ένας υπολογιστής 100% έτοιμος για χρήση με το πρώτο power on χωρίς να απαιτεί από τον χρήστη το άδειασμα της τσέπης του για να μπορέσει να τον αξιοποιήσει. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την δυνατότητα της άμεσης δικτύωσης με τους όμοιους του τότε φανταστείτε τις δυνατότητες σε ένα περιβάλλον γραφείου με 3-4 QL σε δίκτυο!!!!!


Η κασετίνα με τις αυθεντικές κασέτες microdrive που δίνονταν μαζί με τον QL.

Don't underestimate the power of the 8bit side!
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, zx_jim, chriskgnr

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • chriskgnr
 • Το Άβαταρ του/της chriskgnr
 • Retro Elite
 • Retro Elite
 • Well, i got one chance left in a nine live cat.
Περισσότερα
11/08/2012 15:33 #1714 από chriskgnr
Απαντήθηκε από chriskgnr στο θέμα Psion office suite για τον QL
δύναμη το Archive, με την ενσωματωμένη γλώσσα προγραμματισμού! :)

21st century breakdown...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
11/08/2012 17:02 #1715 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Psion office suite για τον QL
Θεός για άλλη μια φορά ο Κώστας!!!!!!!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • spyros.s
 • Το Άβαταρ του/της spyros.s
 • Retro Expert
 • Retro Expert
Περισσότερα
11/08/2012 19:27 #1720 από spyros.s
Απαντήθηκε από spyros.s στο θέμα Psion office suite για τον QL
Πόσα λίγα πράγματα ξέρουμε τελικά για αυτό το μηχάνημα...αν το είχαν πλασάρει καλά και δεν είχαν προβλήματα ποιότητας κατασκευής τότε ίσως τα pc's να έβρισκαν τον δάσκαλο τους από Ευρώπη μεριά!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.208 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos