RWAP Software: "Σωτήρας" ή... δήμιος του QL;
- kokkiklhs
-
Συντάκτης θέματος
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 399
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ QL-ΑΔΕΣ;;;;
Τι έγινε ρε παιδιά, γιατί τόση αδράνεια; Για ξυπνήστε λίγο!!!
Λοιπόν, ανοίγω συζήτηση για ένα θέμα που με απασχολεί και με στεναχωρεί πολύ! Όλοι μας όσοι ασχολούμαστε με αυτό το μαύρο μακρόστενο μαραφέτι, γνωρίζουμε καλά τον εγγλέζο κύριο που βρίσκεται πίσω από τη φίρμα του τίτλου. Πραγματικά παρέχει καλή υποστήριξη σε θέματα hardware αναγκών της κοινότητας (μεμβράνες κυρίως, αλλά και λοιπά χρήσιμα μπιχλιμπίδια), όμως προσωπικά στο θέμα software πιστεύω ότι απλούστατα τα έχει σκ@τώσει!
Μιλάω για το υποτιθέμενο software preservation project που έχει ανοίξει, αλλά και για το καβάντζωμα για πάρτη του δεκάδων (μην πω εκατοντάδων) τίτλων για τον QL, των οποίων ισχυρίζεται ότι έχει γίνει επίσημος και νόμιμος copyright holder κατόπιν αδείας από τους δημιουργούς τους. Στα πλαίσια αυτά έχει στήσει το μαγαζάκι του και πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, παιχνιδάκια 35+ ετών σε ψηφιακή (κυρίως) μορφή που παίζουν μόνο σε emulators και κάτι άλλες γελοιότητες.
Ασφαλώς θα έχετε διαβάσει κάποια από τις περίφημες συζητήσεις σχετικά με το αν έχει δικαίωμα ή όχι να το κάνει κι επίσης μπορεί να έχει πέσει στην αντίληψή σας το επικό κυνηγητό που έχει βάλει μπροστά εδώ και χρόνια εναντίον όσων "αναιδών" έδιναν ελεύθερα κάποια "commercial" προγραμματάκια για χομπίσιτκους λόγους σε sites σχετικά με τον QL... μηνύσεις, απειλές και λοιπά χαριτωμένα (όπως να γράφεται και να πετάγεται απρόσκλητος σε οποιαδήποτε συζήτηση σε οποιοδήποτε forum γίνεται αναφορά του ονόματός του, προσπαθώντας να πείσει ότι αυτό που κάνει είναι σωστό και τονίζοντας πόσο σπουδαία προσωπικότητα είναι και πόσο έχει συνεισφέρει τόσα χρόνια στη επιβίωση και διάδοση του QL!!!). Mην παραξενευτείτε, λοιπόν, αν τον δείτε να σκάει μύτη και εδώ!!
Αποτέλεσμα: Οι όποιοι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι γι'αυτό το καθ'όλα αξιόλογο (αλλά και πολύ άτυχο, καθότι από την αρχή της ζωής του έπεφτε όλο σε κακοτοπιές) μηχάνημα, κόβουν πέρα πολύ γρήγορα ελλείψει ελεύθερης πρόσβασης στο όποιο του software... Δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ και ΠΟΥΘΕΝΑ από όσα θα μπορούσε να ζητήσει κάποιος, παρά μόνο στο εν λόγω μαγαζάκι του κυρίου. Μονοπώλιο κανονικό!
Άραγε αυτό βοηθάει στ'αλήθεια, ή έχει θάψει και εξακολουθεί να θάβει το ήδη θαμμένο αυτό μηχανάκι, μειώνοντας δραματικά και με γεωμετρική πρόοδο την κοινότητα των users του;
Από την άλλη, ας είναι καλά κι ο Dilwyn από την Ουαλία και κάνα-δυό άλλοι, που έχουν μαζέψει ΠΟΛΥ υλικό και ο,τιδήποτε freeware και shareware υπάρχει και το διαθέτουν προς όλους στις σελίδες τους! ΑΥΤΟΙ κατά τη γνώμη μου είναι σωστοί χομπίστες, που πραγματικά αγαπάνε το QLάκι!!
Περιμένω τις απόψεις σας! ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι αν κάποιος διαφωνήσει, η γνώμη του δεκτή, αρκεί να παρατεθεί εδώ!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
Τα cartridges που είχα έχουν διαλυθεί και επειδή δεν είχα floppy drives τότε έχασα αρκετό software.
Στο πολύ καλό site του Dilwyn βρίσκει κανείς μαζεμένο χρήσιμο software και πληροφορίες αλλά όχι τα "καλά" εμπορικά παιχνίδια του QL.
TI-99/4a, ZX81, ZX Spectrum+, Sinclair QL, Commodore C64c, Atari 800, Lion Computer
users.sch.gr/tliontakis/index.php/my-projects
- Fotis_KFOR
-
- Site Owner / Admin
-
- PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Όταν μιλάμε για τόσο παλιά προγράμματα και για τόσο παλιά μηχανήματα που δεν παράγονται / πωλούνται σήμερα και που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν οι εταιρείες που τα έφτιαξαν, θα έπρεπε το software τους να ανέβαινε στο διαδίκτυο δωρεάν για όλους - με την προϋπόθεση να μην επιτρέπεται όμως οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση για ευνόητους λόγους αφού ορισμένοι για να έχουν κάποιες οικονομικές απολαβές τροποποιούν ακόμα και τα.... credits των δημιουργών και τα....πουλάνε ως δικές τους "τροποποιημένες / βελτιωμένες" δημιουργίες!!!!!
(λέτε να γίνεται και στην Ελλάδα αυτό???)
Με τον τρόπο που περιγράφω παραπάνω θα έχουν όλοι την ευκαιρία να δουν δωρεάν τα προγράμματα αυτά, αλλά παράλληλα θα μπορεί και ο καθένας ελεύθερα ακόμα και να τα τροποποιήσει για προσωπική του χρήση ή για να προσφέρει δωρεάν στην κοινότητα μια βελτιωμένη έκδοσή τους και πολλά άλλα όμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα..
Παράλληλα θα έχουμε και τη διαφύλαξη του παλιού software, αφού τα προγράμματα αυτά θα "επιζήσουν" επειδή θα τα έχουν στην κατοχή τους πάρα πολλοί χρήστες και όχι ελάχιστοι "εκλεκτοί" που απλά θα τα εκμεταλλεύονται όπως αυτοί κρίνουν.
Έτσι που πάει το πράγμα και έτσι όπως το βλέπουν κάποιοι, σε λίγο θα εμφανιστεί και κάποιος που θα πουλάει τις roms του ΜΑΜΕ μία προς μία και θα επικαλείται ότι είναι δικά του επειδή μίλησε με τους δημιουργούς (εντάξει, άλλη φάση εντελώς το ΜΑΜΕ αλλά το αναφέρω σαν πολύ τραβηγμένο παράδειγμα)......
My Collection / Projects / Various :
Computers , Consoles-Pongs , Various , Not-working , Handhelds-Tabletops , Intel p4004 (First CPU) , Old Hardware Parts , Magazines ,
Retro Computer Project , M.A.M.E. Cabinets , My Retro Computers & Consoles Room
UP THE IRONS!!! - My Iron Maiden Collection
My Wish List : www.retrocomputers.gr/collection/my-wish-list ;)
KEEP RETRO
- Antonis77
- Junior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 47
- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 767
Ότι δεν σκοτώνει παχαινει.
Το blog μου pluto63.weebly.com/
- kokkiklhs
-
Συντάκτης θέματος
- Elite Member
-
Pluto63 έγραψε: aλλά off the record ότι και αν του ζήτησα με pm μου το έστειλε
Άκη, δεν του ζητάς αν υπάρχει και κάνα Pawn για δισκέτα;
- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
- kokkiklhs
-
Συντάκτης θέματος
- Elite Member
-
Pluto63 έγραψε: Κάπου πρέπει να το έχω, θα το ψάξω.
Άκη, μπας και ξετρύπωσες το Pawn;
Υπάρχει τελικά για δισκέτα, ή όχι; Δεν έχω καταλάβει...
- Dark_Knight
-
- Team RC
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 524
- kokkiklhs
-
Συντάκτης θέματος
- Elite Member
-
Dark_Knight έγραψε: Εμενα παλι να μου επιτρεψετε να ρωτησω κατι ασχετο. Εχω και γω ενα QL το οποιο θελει μεμβρανη, αλλα ακομα δεν εχω αξιωθει να το φτιαξω. Οταν το φτιαξω, μπορω να του προσαρμοσω ενα οποιοδηποτε 3.5αρι floppy με εξωτερικη τροφοδοσια? Εφοσον το κανω, μπορω να βρω software, πχ παιχνιδια, online?
Αν και ψήφισες για τις κονσόλες στο poll (ντροπή!!!), επειδή είμαι καλός άνθρωπος, θα σε βοηθήσω!
Λοιπόν, η καλύτερη τιμή για μεμβράνη που κυκλοφορεί στην πιάτσα αυτό τον καιρό, είναι αυτή εδώ:
www.dataserve-retro.co.uk/contents/en-uk/p550.html
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι δεν έχω κάνα λόγο/συμφέρον να προτείνω τη συγκεκριμένη, απλώς έκανα σύγκριση τιμών...
Για να συνδέσεις εξωτερικό floppy, χρειάζεσαι interface με controller, σαν αυτό εδώ:
www.ebay.co.uk/itm/Sinclair-QL-RAM-expan...e:g:yqMAAOSwT~9WhlIE
Επίσης είναι το φθηνότερο που θα βρεις αυτό τον καιρό στην αγορά, είναι καινούργιο (τα φτιάχνει ο μάστορας που τα πουλάει) κι έχει και επέκταση μνήμης, που είναι απαραίτητη για να δεις "σοβαρό" software...
Το software, τώρα, είναι ΠΟΛΥ πονεμένη ιστορία... μην περιμένεις να δεις super παιχνίδια, με εντυπωσιακά γραφικά, ούτε τίποτα εφαρμογές που να αξίζουν όλη τη φασαρία... σου στέλνω ΠΜ σχετικά...
- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
Θα βγει μια κάποια στιγμή.