ZX Spectrum joystick interface (ROM ψηφιακή)

• KARAGIANNIS
  • Το Άβαταρ του/της KARAGIANNIS Συντάκτης θέματος
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
11/01/2020 14:42 #45846 από KARAGIANNIS
ZX Spectrum joystick interface (ROM ψηφιακή) δημιουργήθηκε από KARAGIANNIS
Ευχαριστώ πολύ για την αποδοχή. Αφορμή της εγγραφής μου είναι οτι αποφάσισα να αγοράζω ένα zx spectrum 48κ rubber key που πάντα ήθελα και να επισκευάσω ξανά το 48 PLUS που έχω από το 1986 και να θυμηθώ ξανά κανένα παιχνιδάκι! Ανάμεσα στα πράγμα που έχω είναι και ένα joystick interface Ελληνικής κατασκευής από τη εταιρία ROM ψηφιακή. Θέλω να ρωτήσω εάν κάποιος φίλος από εδώ γνωρίζει το εν λόγο interface και έχει τις οδηγίες του απο τις οποίες έχω τις μισές.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

• Fotis_KFOR
  • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
  • Site Owner / Admin
  • Site Owner / Admin
  • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
12/01/2020 07:35 #45850 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα ZX Spectrum joystick interface (ROM ψηφιακή)
Καλώς όρισες φίλε στην παρέα μας!

Δεν έχω δυστυχώς το συγκεκριμένο περιφερειακό ή το manual του για να σε βοηθήσω, αλλά πολλά μπράβο που έχεις κρατήσει αυτό το ελληνικό joystick interface, ιστορικό κομμάτι ελληνικής κατασκευής :)

Θυμάμαι όμως ότι στο περιοδικό Pixel στο τεύχος 28 είχε κάποιο review / test για κάποια περιφερειακά της συγκεκριμένης εταιρείας (ROM Ψηφιακή), ακόμα και αν δεν αναφέρεται στο ίδιο joystick interface που έχεις εσύ, πιστεύω ότι μέχρι να βρεις το manual ολοκληρωμένο, ίσως βρεις χρήσιμες τις πληροφορίες σε εκείνο το άρθρο του Pixel.

Ευτυχώς που πάρα πολλά παλιά περιοδικά πληροφορικής έχουν σκαναριστεί από τον Νίκο (nkary) που τα προσφέρει δωρεάν στην κοινότητα εδώ και χρόνια και μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν το τεύχος αυτό αλλά και πολλά άλλα στο site του το οποίο θα βρεις εδώ : greekrcm.gr

Θέλει μόνο ένα τυπικό registration, κάνεις login και το κατεβάζεις, ελπίζω στο Pixel να βρεις χρήσιμες πληροφορίες για αυτό που θέλεις.

Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": nkary, KARAGIANNIS

• kokkiklhs
  • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
13/01/2020 07:17 #45851 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα ZX Spectrum joystick interface (ROM ψηφιακή)
Καλώς το παλληκάρι, καλή χρονιά.
Αυτό που θυμάμαι σχετικά με το συγκεκριμένο περιφερειακό είναι ότι εξομοιώνει λεκτουργία πληκτρολογίου, γι'αυτό και έχει 5Χ8 επαφές. Βραχυκυκλωνοντας με κροκοδειλάκια τις κατάλληλες διαδρομές ουσιαστικά διαλέγεις "κουμπιά" για το κάθε παιχνίδι αλλά αντί να πατάς τα κανονικά κουμπιά στο πληκτρολόγιο, την ίδια δουλειά σου κάνει το interface...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": KARAGIANNIS

• ZZR1400
  • Το Άβαταρ του/της ZZR1400
  • Junior Member
  • Junior Member
Περισσότερα
13/01/2020 23:22 - 13/01/2020 23:33 #45854 από ZZR1400
Απαντήθηκε από ZZR1400 στο θέμα ZX Spectrum joystick interface (ROM ψηφιακή)
Καλησπερα φιλε μου,

Δες τις photos. Ισως ειναι αυτες που ζητας. Ειναι 6 σελιδες + 1 η αρχικη +1 η πισω τελευταια. Το εβαλα και σε PDF
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, jimn, kokkiklhs

• KARAGIANNIS
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
15/01/2020 13:04 #45858 από KARAGIANNIS
Απαντήθηκε από KARAGIANNIS στο θέμα ZX Spectrum joystick interface (ROM ψηφιακή)
Φίλε μου σε Ευχαριστώ πολύ. Δεν ειναι ακριβός αυτές μιας και δεν περιλαμβάνουν το σχέδιο του spectrum plus αλλά θα κάνω δουλειά και με αυτες πιστεύω. θυμήθηκα το κουτί το οποίο το διατηρείς άριστο.
Όποιος φίλος βέβαια τις έχει εδώ είμαστε. Και πάλι ευχαριστω.

• haris_216
  • Το Άβαταρ του/της haris_216
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
07/02/2020 16:18 #45904 από haris_216
Απαντήθηκε από haris_216 στο θέμα ZX Spectrum joystick interface (ROM ψηφιακή)
Τί μου θυμήσατε τώρα με τη ROM Ψηφιακή :)

Θυμάμαι τις διαφημίσεις της και τις παρουσιάσεις στο Pixel.
Είχε χρήσιμα gadgetάκια για τον Spectrum μας και σε καλές τιμές, αν θυμάμαι καλά. Άσε που ήταν και ελληνική.
Και τη δουλειά τους την έκαναν μια χαρά.
Θυμάμαι ότι είχα πάρει αυτό που έστελνε τον ήχο του Spectrum στην τηλεόραση (δεν θυμάμαι ακριβώς πως το έλεγαν) το οποίο μου φάνταζε σαν φοβερή αναβάθμιση σε σχέση με τον ήχο του Spectrum. Μου έβγαζε ένα ψιλό-παράσιτο στην εικόνα όταν ακουγόταν ήχος αλλά είχε άλλη αίσθηση όταν έπαιζες κάποιο παιχνίδι.
Δεν κατάλαβα ποτέ αν γι' αυτό έφταιγε το κυκλωματάκι ή ίσως κάποια άτσαλη κόλλησή μου.
Κάπου πρέπει να βρίσκεται ακόμα

• kokkiklhs
  • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
07/02/2020 19:22 #45905 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα ZX Spectrum joystick interface (ROM ψηφιακή)
Stentor λεγόταν...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR

• nuclear
  • Το Άβαταρ του/της nuclear
  • Junior Member
  • Junior Member
Περισσότερα
10/02/2020 20:56 - 11/02/2020 07:06 #45913 από nuclear
Απαντήθηκε από nuclear στο θέμα ZX Spectrum joystick interface (ROM ψηφιακή)
Θα δεις ότι το board έχει 5 επαφές από τη μια μεριά, και 8 επαφές από την άλλη. Αυτά προφανώς αντιστοιχούν στα low 5 bits του data bus και στα high 8 bits του address bus αντίστοιχα, μιας και αυτός είναι ο μηχανισμός που διαβάζει το keyboard ο spectrum. Το keyboard είναι σπασμένο σε 8 half-rows από 5 keys το καθένα:

column:01234
row 0:caps-shiftZXCV
row 1:ASDFG
row 2:QWERT
row 3:12345
row 4:09876
row 5:POIUY
row 6:enterLKJH
row 7:spacesymb-shiftMNB

Στον spectrum δεν υπάρχει joystick port. Τα joysticks κάνουν emulate keypresses, και αυτό το board με τα κροκοδειλάκια του σου επιτρέπει να διαλέξεις κάθε κουμπί του joystick σε ποιο key θα αντιστοιχεί. Έχεις λοιπόν 5 καλώδια με κροκοδειλάκια από τη μια και 5 από την άλλη, που αντιστοιχούν στα 5 buttons του joystick (up/down/left/right και fire). Και διαλέγεις το καθένα από αυτά σε ποιο row και ποιο column θα συνδεθεί.

Παράδειγμα: αν υποθέσουμε ότι το μοβ καλώδιο από την μια και από την άλλη αντιστοιχούν στο fire button (δεν το ξέρω αυτό, είτε το γράφει το χαρτί που έχεις από πίσω, είτε θα το βρεις με trial and error), και θεωρήσουμε ότι θες να πατιέται enter όταν πατάς το fire button, τότε πρέπει να συνδέσεις από την αριστερή μεριά το μοβ κροκοδειλάκι στην 1η επαφή (1ο column), και στην δεξιά μεριά το μοβ κροκοδειλάκι στην 7η επαφή (7ο row).

Edit: βλέπω από το φυλλάδιο από πίσω ότι έχουν με διαφορετική σειρά τα rows, οποτε αντί για την 7η επαφή, το έβδομο row αντιστοιχεί στην 2η που είναι μαρκαρισμένη ως B. Ακόλουθα το διάγραμμα τους.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR

• KARAGIANNIS
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
20/02/2020 07:38 #45936 από KARAGIANNIS
Απαντήθηκε από KARAGIANNIS στο θέμα ZX Spectrum joystick interface (ROM ψηφιακή)
Σε ευχαριστώ πολύ, το έχω ήδη συνδέσει και λειτουργεί κανονοκά αν και περιμένω Divmmc που έχει και θύρα για joystic αλλά το καλό με το συγκεκριμένο είναι οτι παίζει τα πάντα.
σημ δεν λαμβάνω ειδοποιήσεις για τις απαντήσεις σας οπότε συγχωρέστε με εάν καθυστερω να απαντήσω.

• Fotis_KFOR
  • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
  • Site Owner / Admin
  • Site Owner / Admin
  • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
20/02/2020 14:21 #45937 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα ZX Spectrum joystick interface (ROM ψηφιακή)

KARAGIANNIS έγραψε: σημ δεν λαμβάνω ειδοποιήσεις για τις απαντήσεις σας οπότε συγχωρέστε με εάν καθυστερω να απαντήσω.

Αυτή η δυνατότητα δυστυχώς είναι απενεργοποιημένη επειδή παρουσίαζε προβληματική συμπεριφορά ανά διάφορες περιόδους στα καλά καθούμενα ή μετά από διάφορα updates π.χ. δούλευε σωστά και έστελνε ειδοποιήσεις κανονικά και μετά από λίγες μέρες δεν έστελνε ειδοποιήσεις, ή έστελνε σε κάποιους παλαιότερες ειδοποιήσεις εντελώς ξαφνικά και διάφορα άλλα περίεργα, χωρίς μάλιστα να έχουν γίνει αλλαγές σε ρυθμίσεις, οπότε εδώ και πολύ καιρό αυτή η δυνατότητα είναι απενεργοποιημένη.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.382 δευτερόλεπτα