Thomson MOx/TOx: Ξεχασμένα Διαμάντια της Χρυσής Εποχής

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
26/01/2017 20:23 - 14/02/2017 23:45 #38413 από kokkiklhs
Με χαροποίησε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι στο forum υπάρχει ειδικό Thomson section (μάλλον το μοναδικό στην Ελλάδα), κι ας μην έχει γράψει κανείς τίποτα ως τώρα. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω σεφτέ!!

Ο τίτλος θα μπορούσε να ήταν αλλιώς: "Μια ακόμη σειρά αξιόλογων μηχανημάτων που πήγε στράφι"...
Δε θέλω όμως να γίνω μελοδραματικός, γι'αυτό θα μπω κατ'ευθείαν στο "ψητό":

Τα home computers της γενιάς του '80 που κατασκεύασε η Γαλλική Thomson (βιομηχανικός κολοσσός με ποικίλη δραστηριότητα, πέρα από τα ηλεκτρονικά) είναι σε πολλούς από εμάς σχεδόν, ή και εντελώς άγνωστα. Χωρίζονται σε δύο γενιές, χοντρικά από το '84 ως το '86 και από το '86 ως το '89.
Στην πρώτη ανήκουν τα μοντέλα ΜΟ5 και ΤΟ7 με τις διάφορες παραλλαγές τους και στη δεύτερη τα μοντέλα ΜΟ6/ΤΟ8/ΤΟ9, κι αυτά με διάφορες παραλλαγές.
Όλα είναι βασισμένα στον εξαίρετο 6809Ε της μίας και μοναδικής Motorola.


-Μα ποιος είναι επί τέλους αυτός ο 6809Ε;;;

Πρόκειται για state of the art (όπως όλα τα Motorola) επεξεργαστή των τελών του '70, με πολύ πρωτοποριακές δυνατότητες για την εποχή του. Αν και βασικά 8-bit, διέθετε 2 καταχωρητές και 2 stack pointers των 16bit και είναι ο άμεσος πρόγονος του πασίγνωστου 68000, που όλοι γνωρίζουμε από τα αγαπημένα μας ST και Amiga πρώτης γενιάς. Ας μη ξεχνάμε ότι και ο 68000 διέθετε κι αυτός κάποια 32bit στοιχεία, αν και 16μπιτος. Αυτά τα "υβριδικά" κόλπα φαίνεται ότι αρέσανε στη μαμά Motorola...
Ο 6809Ε λοιπόν, αν και είχε συχνότητα "μόνο" 1ΜΗz (που έτσι κι αλλιώς για τότε ήταν υπέρ-αρκετό), στην πράξη ήταν σημαντικά πιο γρήγορος από τον ανταγωνιστικό "πρωτόγονο" 6502 που όλοι γνωρίζουμε από τα Apple II, Oric, Atari 8bit και Commodore 8bit (τα τελευταία σε παραλλαγές) αλλά και από τον Motorola 6800, τον προκάτοχό του, ο οποίος ήταν "καθαρός" 8bit και είχε πιο πλούσιο σετ εντολών, γεγονός που τον καθιστούσε πιο αργό σε σύγκριση με τον 6809/6809Ε, παρόλο που λειτουργούσαν στην ίδια συχνότητα. Ειδικά σε αριθμητικές πράξεις floating point, οι υπόλοιποι απλώς "τρώγανε τη σκόνη" του 6809Ε. Ακόμη και με τον "πολύ" Ζ80 κοντράριζε, σε πραγματικές ταχύτητες! Υποστήριζε επίσης το UNIX-like (real multitasking!!!) λειτουργικό OS/9 που αναπτύχθηκε αρχικά από την ίδια τη Motorola, κάτι αντίστοιχο με τα διάφορα DOS και με το CP/M.
Συστήματα όπως η σειρά Color Computer 1/2/3 της Tandy/RadioShack και τα ξαδελφάκια τους Dragon 32/64, όλα τα 8μπιτα μοντέλα της Thomson, το περίφημο Vectrex και μερικά άλλα λιγότερο γνωστά (ακόμη κι η Commodore έβαλε στον SuperPET ΔΥΟ τέτοιους, έχοντας απαιτήσεις υψηλών ταχυτήτων και μη εμπιστευόμενη τον 6502), "χτίστηκαν" πάνω στο τσιπάκι αυτό της Motorola.

Εδώ θα μου πείτε "μα καλά, τι παραμύθια είναι αυτά περί ταχύτητας, ας βάλουμε δίπλα π.χ. έναν Dragon και έναν C64 κι ας συγκρίνουμε ένα αντίστοιχο παιχνίδι", η υπεροχή του δεύτερου είναι ολοφάνερη. Η απάντηση είναι απλή: Custom Chips. Ειδικά στα Atari και τα Commodore, που ήταν εξ αρχής σχεδιασμένα για top-notch παιχνιδομηχανές της εποχής, τσιπάκια όπως τα περίφημα VIC/SID/ANTIC/POKEY ξεφόρτωναν τον καημένο 6502 από σχεδόν όλα του τα βαριά καθήκοντα, αφήνοντάς τον να "αναπνέει" ελεύθερα και δίνοντάς μας, τελικά, εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς τα παιχνίδια.
Το δυστύχημα με OΛΑ τα ευρείας κυκλοφορίας συστήματα που βασίστηκαν στον 6809 την ίδια εποχή (Tandy/RadioShack Color, Dragon, Thomson), τουλάχιστον στην αρχική φάση, ήταν η σχεδόν παντελής έλλειψη βοηθητικού hardware, γεγονός που φόρτωνε όλα τα βάρη των όποιων software απαιτήσεων στον επεξεργαστή. Αν θυμάμαι καλά, συγκεκριμένα στον Dragon ο γενικός χρονισμός γινόταν στα 940Khz (!!!) και πάλι το μηχάνημα ήταν εμφανώς γρήγορο για τα standards της εποχής π.χ. σε εκτέλεση προγραμμάτων BASIC. Από την άλλη όμως, το πρωτοποριακότατο Vectrex, με τα vector graphics που ήθελαν σημαντική υπολογιστική ισχύ, αξιοποιούσε στο έπακρο την υπεροχή του 6809Ε! Επίσης πολλά κλασικά arcades (καθόλου τυχαίο) των αρχών του '80 χρησιμοποίησαν αυτό τον επεξεργαστή, που εκεί μαζί με βοηθητικά και εξειδικευμένα ολοκληρωμένα, έδειχνε τα δόντια του!
:headbang:

-Πρώτη γενιά (ΜΟ5-ΤΟ7)
Το 1984 ξεκίνησε η παραγωγή τους.και μάλιστα η Γαλλική κυβέρνηση ενέταξε τα ΜΟ5 σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εφοδιάζοντας πολλά σχολεία με αυτά τα μηχανάκια, όπως ακριβώς είχε κάνει η Αγγλία με τα BBC της Acorn. Στη βασική configuration της σειράς περιλαμβάνονται η ROM με το λειτουργικό και μια πλούσια έκδοση της Microsoft Basic και στάνταρ 48k RAM (64k στον ΤΟ7-70), εκ των οποίων τα 16 είναι μνήμη γραφικών. Η χρωματική παλέτα είναι 4bit (16 χρώματα) και υποστηρίζει αναλύσεις ως 320Χ200, καθόλου άσχημα δηλαδή. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι ανά τετράγωνο 8Χ8 pixels μπορούμε να συνδυάσουμε μόνο 2 χρώματα, όπως γίνεται και στον Spectrum. Ο ήχος είναι το αδύνατο σημείο αυτών των μηχανημάτων: 1 κανάλι beeper, όπως στον Spectrum με το μόνο "καλό" ότι ακούγεται στην τηλεόραση...
Σε σχέση με τους τότε ανταγωνιστικούς Spectrum και Oric, που γνώριζαν ήδη τότε αρκετή επιτυχία στη Γαλλική αγορά, θεωρητικά βρισκόταν σε ισάξια ή και καλύτερη θέση. Το δε κόστος ήταν το ίδιο πάνω-κάτω, ή και μικρότερο, προσφέροντας τα ίδια και περισσότερα (με εξαίρεση το soundchip του Oric)!
Τα πληκτρολόγια είναι AZERTY (γαλλική διάταξη) με πλήκτρα χαμηλού προφίλ, στο στυλ του Oric1, ενώ ακολούθησαν εκδόσεις με κανονικά πλήκτρα λίγο αργότερα. Τα ΜΟ5 έρχονταν με ενσωματωμένο SCART καλώδιο για απ'ευθείας σύνδεση σε τηλεόραση με πεντακάθαρη RGB εικόνα. Πρόκειται για ένα πρότυπο που ξεκίνησε από τη Γαλλία (PERITEL) και εξαπλώθηκε σταδιακά σε όλη την Ευρώπη, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Επίσης περιλαμβάνονται δύο standard joystick ports, cartridge slot, θύρα κασετοφώνου. Στα μοντέλα ΤΟ7 το κασετόφωνο είναι ενσωματωμένο, α λα CPC464. Στη βασική configuration περιλαμβανόνταν και lightpen, που ήταν ιδιαίτερα αγαπητό τότε στους Γάλλους και έχει χρήση σε αρκετές εφαρμογές των Thomson. Υπήρχε επίσης επίσημη υποστήριξη για disk drives και επεκτάσεις μνήμης.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο λευκό Limited Edition ΜΟ5 με την υπογραφή του Michel Platini, στο επίσης λευκό ΜΟ5Ε που προοριζόταν για εξαγωγή (με QWERTY πληκτρολόγιο και κάποιες βελτιώσεις) καθώς και στα interfaces NanoReseau (ΝανοΔίκτυο) που επέτρεπαν σύνδεση 32 μηχανημάτων με κάποιο μεγαλύτερο κεντρικό και χρησιμοποιήθηκε στα σχολεία, παρόμοιο με το EcoNET της Acorn.

-Δεύτερη γενιά (ΜΟ6-ΤΟ8-ΤΟ9)
Μετά το 1986, οπότε και διακόπηκε η παραγωγή των παραπάνω, η Thomson προσπάθησε καθυστερημένα να ανταγωνιστεί τις ξένες εταιρείες που είχαν στο μεταξύ κατακλύσει όλη την Ευρωπαϊκή αγορά. Ο δαιμόνιος Alan Sugar είχε χώσει τη βρωμερή μουσούδα του βαθιά στην αγορά (και) της Γαλλίας, ασκώντας το γνωστό επιθετικό του marketing. Η σειρά CPC της Amstrad είχε εκτοπίσει σχεδόν όλους τους υπόλοιπους... και λέω "σχεδόν" διότι στο μεταξύ είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν με μεγάλη επιτυχία τα 16μπιτα ατάρια και οι αμίγκες. Ειδικά τα πρώτα γνώρισαν πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία, από πολύ νωρίς. Επί πλέον είχαν εισβάλει και τα MSX2, που επίσης ήταν δημοφιλή στη Γαλλία και πολύ πιο δυνατά από τα Thomson.
Η δεύτερη γενιά της Thomson περιλαμβάνει πολλές και διαφορες configurations, με αυξημένη RAM (128-256-512k, ανάλογα το μοντέλο), ενσωματωμένα floppy drives σε κάποια μοντέλα, βελτιωμένο λειτουργικό με icons και υποστήριξη για lightpen ή ποντίκι, ενώ τα μοντέλα ΤΟ9 και ΤΟ9+ είναι desktop.
H βασική όμως και πραγματικά εντυπωσιακή βελτίωση σε αυτή τη σειρά είναι στα γραφικά: Παλέτα 4096 χρωμάτων (ναι, σωστά διαβάσατε) εκ των οποίων 16 μπορούσαν να εμφανίζονται ταυτόχρονα στη χαμηλή ανάλυση (όπως στα Amstrad CPC Plus) καθώς και 80στηλο 640Χ200, με 2 χρώματα. Εννοείται ότι υπήρχε πλήρης συμβατότητα με τα μοντέλα της προηγούμενης σειράς. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για το κομμάτι του ήχου, που παρέμεινε το ίδιο και τώρα πια ιδιαίτερα φτωχό, σε σχέση με τα ακουστικά θαύματα που πρόσφεραν αρκετά ανταγωνιστικά συστήματα.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει εδώ στο (γνωστό και στην Ελλάδα) Olivetti Prodest 128, που ήταν επίσημη κυκλοφορία από τους Ιταλούς, συμβατό με τα Thomson δεύτερης γενιάς, και πρέπει να είχε έρθει σε κάποια φάση και σ'εμάς, με επίσημη εισαγωγή από την αντιπροσωπεία της Olivetti.
Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο, η εμπορική αποτυχία της σειράς αυτής, παρά το αρκετά φιλότιμο "lifting", ήταν προδιαγεγραμμένη. Ήδη είχε ανατείλει η εποχή των 16bit και τα 8μπιτα περνούσαν οριστικά στην οπισθοφυλακή... η Thomson δεν προσπάθησε να διεκδικήσει μερίδα στην αρένα του 16bit home computing, αλλά στράφηκε στα PC compatibles λίγο αργότερα κι εκεί τελειώνει η ιστορία μας.

Ωραία μας τα έγραψες ρε φίλε, αλλά τι γίνεται με το...
-Software
Εδώ τα πράγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Υπάρχουν εκατοντάδες τίτλοι από προγράμματα πάσης φύσεως και αρκετά καλά παιχνίδια. Επίσης αρκετές εφαρμογές και μπόλικο εκπαιδευτικό software. Θρυλικές σήμερα εταιρείες της Γαλλίας (Infogrames, ERE informatique, Loriciels, Titus, Microids) άρχισαν τα πρώτα τους βήματα πάνω σε αυτά τα μηχανάκια (αλλά και στα ORIC, που στην πρώτη φάση τα ανταγωνίστηκαν σημαντικά στη Γαλλία). Και φυσικά, αφού άρχισαν με τον 6809Ε, το πέρασμα αμέσως μετά στον 68000 ήταν εύκολο και φυσιολογικό. Έτσι έχουμε στα Thomson τίτλους όπως Loriciels Turbo Cup, Prohibition, Lemmings, Crazy Cars και Captain Blood, που γνωρίζουμε ήδη πολύ καλά από τα 16μπιτα μηχανάκια μας. Επίσης υπήρξαν αρκετά ports από διάσημα hits της εποχής που ξέρουμε καλά από άλλα 8μπιτα (Renegade, Wizball, Enduro Racer, Slap Fight, The Way of the Tiger, Green Beret, Yie Ar Kung Fu II και άλλα), που όμως έχουν ripped γραφικά από τις εκδόσεις του Spectrum και είναι και αισθητά πιο αργά, μάλλον λόγω κουλαμάρας των προγραμματιστών (μου θυμίζει Amstrad αυτό...)
Έχουμε όμως και αρκετούς μοναδικούς τίτλους, που δε θα τους βρούμε για άλλο σύστημα και που είναι πολύ καλογραμμένοι, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των μηχανημάτων και από τις δύο γενιές. Υπάρχουν και κάμποσα text/graphic adventures πολύ αξιόλογα, μόνο που είναι στα Γαλλικά. Eίναι όμως και (χωρίς πλάκα) μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεσκονίσουμε τα etre και τα avoir που προσπαθούσε να μας μάθει η Madame XYZ, η κλασική και πανταχού παρούσα "γαλλικού" στο γυμνάσιο και στο Λύκειο, την ώρα που εμείς της σπάγαμε τα νεύρα!! :devil:
Τέλος, εννοείται ότι οι μουσικές εφαρμογές απουσιάζουν παντελώς απ'όσο ξέρω (γιατί άραγε; ) ενώ υπάρχει πάντα θεωρητικά και η επί πλέον επιλογή του OS/9 με πιο "σοβαρές" εφαρμογές και utilities τύπου UNIX/DOS, αν και δεν το έχω ψάξει καθόλου.

-Resources
Δίνω μία και μοναδική, από εκεί ξεκινάει κι εκεί καταλήγει όποιος θέλει να ασχοληθεί:
dcmoto.free.fr/
Εκτός από τον ΘΑΥΜΑΣΙΟ emulator DCMOTO που θα βρείτε εδώ, ο οποίος εξομοιώνει ό,τι μοντέλο κυκλοφόρησε και δεν κυκλοφόρησε και με όλα τα extras που μπορεί να υπήρξαν ποτέ, περιλαμβάνει μια πολύ πλούσια και καλοδουλεμένη βιβλιοθήκη software, manuals, utilities για μεταφορά προγραμμάτων σε αληθινή δισκέτα/κασέτα και DIY projects με πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες. Πραγματικά θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο δημιουργό της σελίδας (και του emulator), μακάρι κάθε obsolete σύστημα να είχε έναν σαν αυτόν...

-Τα δύο ολέθρια λάθη που καθόρισαν την τύχη των ΜΟx/TOx
Το πρώτο και λιγότερο σημαντικό είναι η απουσία κάποιου "σοβαρού" soundchip. Υπάρχουν ωραιότατα παιχνίδια που όμως είναι "μουγγά" και αυτό τα κάνει αυτομάτως απωθητικά. Πόσοι από μας δεν λατρεύουν το Monty on the Run στον 64 κυρίως για τη μουσική του, παρά για όλα τα υπόλοιπα; Και πόσοι δεν κάθησαν να παίξουν π.χ. το Rasputin, παρόλο που ουσιαστικά είναι σαχλαμάρα, μόνο και μόνο επειδή κόλλησαν με τη μουσική; Κι όμως, στα Thomson θα δούμε παιχνίδια πραγματικά καλοδουλεμένα, που χάνουν σημαντικά ελλείψει μουσικής επένδυσης/ηχητικών εφέ.
Tο δεύτερο και καθοριστικό ήταν η παντελής (σχεδόν) απουσία ενδιαφέροντος για άνοιγμα προς άλλες αγορές, πλην της εγχώριας. Η Thomson προσπάθησε να κερδίσει τη μερίδα του λέοντος στη Γαλλική αγορά αλλά ποτέ δεν το κατάφερε. Κι όταν θυμήθηκε να ανοιχτεί προς την υπόλοιπη Ευρώπη, ήταν πια πολύ αργά. Διέθετε όλες τις προδιαγραφές για να χτυπήσει στα ίσα τους Εγγλέζους αλλά και τους Αμερικάνους, κι όμως δεν το έκανε.
Η ποιότητα κατασκευής των ΜΟ/ΤΟ είναι από πολύ καλή ως εξαιρετική. Σαν εργοστάσιο, η Thomson παρήγε και παράγει τα πάντα, από τηλεοράσεις μέχρι ψυγεία και όπλα. Προφανώς ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε ιδιαιτέρως για τη home αγορά μια και είχε άλλες προτεραιότητες και απλώς θέλησε να ανταποκριθεί πρόσκαιρα στην τότε μόδα, προσαρμόζοντάς τη στις ανάγκες του Γάλλου user της εποχής. Αυτό το κατάφερε με αρκετή επιτυχία, όμως τα 8μπιτα παιδιά της τα άφησε η ίδια ορφανά. Σε συνδυασμό με τη λίγη ως μηδαμινή ανάπτυξη αγγλόφωνου software, την εμμονή με τα AZERTY πληκτρολόγια και το SECAM σύστημα εικόνας και την απουσία Αγγλικών manuals έστω και για αγορά σαν extra, ήρθε και έδεσε η συνταγή...
:dry:

-Συμπέρασμα
Αν φτάσατε να διαβάζετε ως εδώ, εύγε! Αξίζει λοιπόν και με το παραπάνω σε πρώτη φάση να δει κανείς τον emulator και στη συνέχεια να βρει και να πάρει για αρχή ένα ΜΟ5, βρίσκονται στο ebay συχνά και σε τιμές κάτω από 50 ευρώ. Σίγουρα δε θα το μετανοιώσει όποιος κάνει το εγχείρημα, υπάρχει ΠΟΛΥ και ΚΑΛΟ υλικό και θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για εποικοδομητικό διάλειμμα από την παράκρουση με τις αμίγκες, τα κομοντόρια και τα σπεκτρούμια. Αν τελικά του φανεί ενδιαφέρον, μια καλή πρόταση για συνέχεια είναι ένας ΤΟ8 (ο ΤΟ8D είναι πιο δυσεύρετος και αισθητά πιο ακριβός), με τον οποίο θα μπορέσει να δει και όλο το software δεύτερης γενιάς, το οποίο αγγίζει ενίοτε απρόσμενα υψηλά επίπεδα, με εξαίρεση, πάντα, τον "καταραμένο" τομέα του ήχου...
:drinks:
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, nkary, GeoAnas, chdlee, Nemo, glaros, aidivn, fanny, Manolis73, supacoopa, Antonis77, anasta.idents

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
27/01/2017 17:05 - 27/01/2017 17:26 #38416 από Fotis_KFOR
Άλλο ένα πολύ ωραίο άρθρο από τον kokkiklhs με πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για όλους μας, σε ευχαριστούμε φίλε :thanx:

Χαλαρά θα μπορούσε ο τίτλος να ήταν όπως είπες "Μια ακόμη σειρά αξιόλογων μηχανημάτων που πήγε στράφι" αφού τα μηχανάκια της Thomson όπως και αρκετά ακόμα διαφορετικών εταιριών στην ιστορία της πληροφορικής ήταν αξιόλογα αλλά δεν είχαν την επιτυχία που τους άξιζε για διάφορους λόγους π.χ. κακή προώθηση, κακό timing κυκλοφορίας, έλλειψη software / τίτλων, bugs κτλ.

Παρόλο που έχω δύο μηχανάκια MO5 / TO8D, δεν τα έχω δουλέψει (όπως και τα περισσότερα λόγω έλλειψης χρόνου και της βαβούρας που απαιτείται στο χώρο έτσι όπως είναι για να τα στήνω), αν θυμάμαι όμως καλά, σε μια έκθεση μας είχαμε ανοίξει έναν Thomson του geo1977 που του αρέσουν γενικά τα μηχανάκια της Thomson. Ελπίζω σε κάποια μελλοντική μας έκθεση να καταφέρουμε να έχουμε σε λειτουργία έστω ένα από αυτά να έρθεις να τα δούμε live :)

EDIT : Πρόσθεσα και τη λέξη "Thomson" στον τίτλο για να είναι πιο ευανάγνωστο ;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
27/01/2017 19:59 #38417 από kokkiklhs

Fotis_KFOR έγραψε: ..... να έρθεις να τα δούμε live :)

EDIT : Πρόσθεσα και τη λέξη "Thomson" στον τίτλο για να είναι πιο ευανάγνωστο ;)


Πολύ θα μου άρεσε να μπορούσα να έρθω, αλλά είμαι πολύυυυυυυυυ μακριά... :(
Καλά έκανες με την προσθήκη στον τίτλο, δείχνει καλύτερο έτσι! Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, ελπίζω το αρθράκι αυτό να γίνει αφορμή για περισσότερους ρετρομανείς να ασχοληθούν και με κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα...

Επόμενη κίνηση θα είναι να τσιγκλίσω τους QL-άδες, βλέπω ενδιαφέρουσα δραστηριότητα στο παρελθόν, αλλά παγερή στασιμότητα τώρα πια, εδώ και αρκετό καιρό!
:dry:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • glaros
 • Το Άβαταρ του/της glaros
 • Team RC
 • Team RC
 • Play it Loud
Περισσότερα
27/01/2017 22:33 #38418 από glaros

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Antonis77
 • Retro Fan
 • Retro Fan
Περισσότερα
13/02/2017 21:26 #38560 από Antonis77
Πολύ ωραιο το αρθρο με πολύ υλικό !! Ευχαριστούμε φιλε!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
20/11/2017 19:01 #40715 από kokkiklhs
Είναι κανένας με Thomson εδώ μέσα, ρε παιδιά;
:D

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • ATARI520ST
 • Το Άβαταρ του/της ATARI520ST
 • Retro Fan
 • Retro Fan
Περισσότερα
20/11/2017 20:13 #40717 από ATARI520ST
Καλησπέρα, έχω ένα ΤΟ8D
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • nkary
 • Το Άβαταρ του/της nkary
 • Retro Elite
 • Retro Elite
Περισσότερα
21/11/2017 10:50 #40719 από nkary

kokkiklhs έγραψε: Είναι κανένας με Thomson εδώ μέσα, ρε παιδιά;
:D

Φαντάζομαι δεν αναφέρεσαι σε κάτι τέτοιο?

:lol::lol::lol::lol::lol::lol:
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
21/11/2017 14:09 #40724 από kokkiklhs

nkary έγραψε:

kokkiklhs έγραψε: Είναι κανένας με Thomson εδώ μέσα, ρε παιδιά;
:D

Φαντάζομαι δεν αναφέρεσαι σε κάτι τέτοιο?

:lol::lol::lol::lol::lol::lol:


Αυτό είναι ThomPson, αγαπητέ Νίκο... :D:P
:metalslug:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • nkary
 • Το Άβαταρ του/της nkary
 • Retro Elite
 • Retro Elite
Περισσότερα
22/11/2017 10:56 #40736 από nkary
Εντάξει κύριε, είχα αυταπάτες :P

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
12/12/2018 08:03 - 12/12/2018 08:07 #43679 από kokkiklhs
...τελικά όταν λέμε ότι μια επιτυχημένη παραγωγή software εξαρτάται 10% από τη hardware κονσόλα στην οποία πατάει και 90% από το ταλέντο και το μεράκι του προγραμματιστή, είναι αλήθεια...

Ιδού λοιπόν μια πολύ πρόσφατη κυκλοφορία (2 μηνών) για τα Thomson (TO8 και πάνω), που αφήνει τα υπόλοιπα 8μπιτα να κοιτάνε ζαλισμένα και τα 16μπιτα να κοκκινίζουν (σαν την Alice της Matra/Hachette) από τη ζήλεια τους...Απίστευτο κι όμως αληθινό... γραφικά και κίνηση άψογα, 16 χρώματα από παλέτα 4096 επιλογών (α λα Atari STE) και φυσικά στον "πονεμένο" τομέα του ήχου, ό,τι ακούτε είναι samples (α λα Amiga) με εντυπωσιακότατο και πρωτόγνωρο για τα Thomson αποτέλεσμα... όταν υπάρχει άφθονη (για 8μπιτο) RAM και δισκετούλα με 640kb format και γρήγορο response rate, γίνονται θαύματα!
Θυμίζω ότι όλα αυτά υποστηρίζονται από έναν 6809Ε της Motorola, που τρέχει σε ταχύτητα λίγο...χαμηλότερη από 1ΜΗz!
:wtf::clap1::thumb:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, Stabill

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • nkary
 • Το Άβαταρ του/της nkary
 • Retro Elite
 • Retro Elite
Περισσότερα
12/12/2018 10:38 #43681 από nkary
Άτσα το Thomson!!
Ωραίο το παιχνιδάκι
Πάντως το σιπιγιούδι δεν το λες τελείως του πεταμού. Υβριδικό βλέπω είναι μεταξύ 6502, 6800, 68008
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
12/12/2018 18:32 #43687 από Fotis_KFOR
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.574 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos