×
Κοπή πίτας RetroComputers.gr 2020 ( 25/01/2020 ) (13 Ιαν 2020)

Σας προσκαλούμε για την κοπή της πίτας μας στις 25/01/2020, για λεπτομέρειες πατήστε στο παρακάτω link :
www.retrocomputers.gr/forum/meetings/190...s-gr-2020-25-01-2020

CP/M, αυτός ο γνωστός-άγνωστος... (μέρος 1ο)

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
12/01/2017 11:18 - 12/01/2017 12:01 #38341 από kokkiklhs
Γεια και χαρά στην παρέα, το πρώτο μου thread/μήνυμα στο forum...
Καλή χρονιά και καλώς σας βρήκα, καινούργιος εδώ αλλά (πολύ) παλιός στο retrocomputing, από την εποχή που δεν ήταν ακόμη retro...
Αρκετοί ίσως με γνωρίζετε ήδη, είτε σαν kokkiklhs, είτε σαν ametakis, είτε σαν commie1974...
:)

Ανοίγω ένα θέμα σχετικά με το CP/M και μάλιστα την έκδοση του Ζ80/8080 (CP/M80), μια και σίγουρα σχεδόν όλοι εδώ μέσα έχουμε ήδη στην κατοχή μας κάποιο/α μηχάνημα/τα που μπορούν να το τρέξουν, ωστόσο το εναλλακτικό αυτό λειτουργικό παραμένει (και παρέμενε από την εποχή του) ουσιαστικά άγνωστο στον μέσο user...

Λίγη ιστορία, στα γρήγορα: Το CP/M αναπτύχθηκε από την πασίγνωστη Digital Research κατά τη δεκαετία του '70, σχεδόν ταυτόχρονα με (ή και λίγο νωρίτερα από) το MSDOS της μισητής (σήμερα) Microsoft. Με βάση τα τότε hardware-ικά δεδομένα ήταν ένα πολύ καλό λειτουργικό για σοβαρές εφαρμογές, που απαιτούσε την ύπαρξη ενός 8080/Ζ80, περίπου 60k διαθέσιμης RAM, ενός disk controller με floppy drive, ενός πληκτρολογίου και μιας οθόνης, κατά προτίμηση 80στηλης.
Σήμερα ακούγονται αστείες οι απαιτήσεις, τότε όμως αυτές ήταν προδιαγραφές επαγγελματικού μηχανήματος, με υψηλό κόστος (και επιδόσεις, για τα μέτρα της εποχής), στις οποίες δεν είχε πρόσβαση ο μέσος χομπίστας/home user, που πάλευε με τις κασέτες, τις τηλεοράσεις και το 1k του ΖΧ80/81 εκείνο τον καιρό.
Οι minimum απαιτήσεις του λειτουργικού αυτού είχαν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι το καθιστούσαν ουσιαστικά universal, διότι το ίδιο και οι εφαρμογές του έτρεχαν με μικρές ή και καθόλου τροποποιήσεις σε οποιοδήποτε σύστημα διέθετε τα προαναφερθέντα βασικά χαρακτηριστικά.

Το CP/M επικράτησε στην όχι-home-μερίδα (αυτός είναι και ο λόγος που εμείς, οι ως επί το πλείστον πιτσιρικάδες των '80s που θέλαμε υπολογιστή σχεδόν αποκλειστικά για να παίζουμε, δεν του δώσαμε τότε καμιά σημασία) της αγοράς κατά τις αρχές και ως τα μέσα της δεκαετίας του '80. Πάνω στο λειτουργικό αυτό γράφτηκαν οι απαρχές του "σοβαρού" σύγχρονου software που είδαμε λίγο αργότερα σε MSDOS και σε 16bit intel επεξεργαστές, και που βλέπουμε ακόμη και σήμερα, μετά από πολλές βελτιώσεις και μεταλλάξεις στα μηχανήματα των Windows...
Αναφέρω χαρακτηριστικά τίτλους όπως WordStar, VisiCalc, DBase II, Multiplan (της Microsoft!!), αλλά και "ψαγμένες" γλώσσες πέρα από την καθιερωμένη BASIC, όπως Turbo Pascal, C, Fortran με τα αντίστοιχα compilers, καθώς και διάφορα Ζ80 assemblers.

Ερχόμαστε στο σήμερα και σας ακούω να ρωτάτε ποια μηχανήματα ενδέχεται να έχετε στη συλλογή σας που μπορούν να τρέξουν αυτό το λειτουργικό, επίσης πού θα βρείτε το ίδιο το λειτουργικό και κατάλληλο software, πώς θα το "περάσετε" σε κάποιο από τα παλιά σας μηχανήματα και τέλος, ποια θα ήταν σήμερα η χρησιμότητα αυτού του εγχειρήματος. Οι απαντήσεις είναι απλές, ειδικά για το πρώτο σκέλος, για το οποίο ήδη γνωρίζουμε αρκετά, αλλά μας ξεφεύγουν περισσότερα:

-Τα Amstrad CPC 6128 και PCW (αλλά όχι τα 464/664, λόγω ανεπαρκούς μνήμης και στα δύο και κασέτας στο πρώτο) έρχονταν ήδη από το εργοστάσιο με δισκετούλα CP/M 2.2, μια και πληρούσαν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Ο Commodore 128 ερχόταν μαζί με το CP/M 3.0 (Plus). Επίσης το Spectrum +3 ερχόταν μαζί με το λειτουργικό αυτό (και μάλλον είναι το τελευταίο μηχάνημα που είχε επίσημη υποστήριξη CP/M από τη μαμά εταιρεία), διότι κι αυτό πληρούσε τις προδιαγραφές, με εξαίρεση την απουσία 80στηλου, που όμως δεν ήταν και απαραίτητη. Η απουσία επαρκούς μνήμης (στα 48άρια) και επίσημου disk controller (στο 128άρι) ήταν και ο λόγος που δεν το είδαμε ποτέ στα κλασικά Sinclair σπεκτρουμάκια της προ-Sugar εποχής.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά μηχανάκια που κάθονται στο ράφι ή το ντουλάπι μας και μπορούσαν/μπορούν να τρέξουν CP/M: Apple II με 128k και κάρτα Ζ80, BBC Master με extra Z80, Tandy/RadioShack TRS80 (όχι τα color, αυτά είναι άλλη ιστορία και έχουν το αντίστοιχο OS/9-NitrOS) και φυσικά τα περίφημα MSX (στα MSX2 θα τρέξει απ'ευθείας, στα MSX1 τρέχει θεωρητικά "οριακά", αν υπάρχει disk controller και drive). Θεωρητικά, τέλος, θα μπορούσε να τρέξει και στα Spectrum 128/+2 με κάποιο floppy drive, αν βρισκόταν προγραμματιστής να υποστηρίξει τον όποιον aftermarket controller (Beta, Disciple, Opus κλπ) και να φτιάξει bootable δισκέτα. Το ίδιο ισχύει -θεωρητικά πάντα- και για τα πολύ πιο σπάνια Enterprise 128, Lynx 96 (Camputers) και Newbrain (με επέκταση μνήμης) που βασίζονταν όλα στον Ζ80, όμως αμφιβάλλω αν βρέθηκε ποτέ κανείς να ασχοληθεί σχετικά...

Κάπου εδώ να αναφέρω και τις εκδόσεις της DR για 16Bit επεξεργαστές, όπως ο 8086 (CP/M86, έτρεχε σε όλα τα IBM compatibles -ετσι τα λέγαμε τότε- και αργότερα αντικαταστάθηκε από το DR DOS, ως εναλλακτικό του MSDOS) και 680xx (CP/M68k, μπορούσε να τρέξει σε 68k Mac, Amiga, ST, ακόμη και σε QL με floppies και βασικά το περίφημο TOS του Atari ST βασίστηκε πάνω σε αυτό, μαζί με το παραθυρικό GEM, επίσης της DR), που όμως δεν μας ενδιαφέρουν άμεσα διότι δεν είναι συμβατά ούτε μεταξύ τους, ούτε φυσικά με τις 8μπιτες εκδόσεις για Ζ80.

Για να μη γίνομαι κουραστικός, θα κάνω εδώ ένα διάλειμμα, και αν υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον θα συνεχίσω, με πιο συγκεκριμένα στοιχεία και -κατά το δυνατόν- καθοδήγηση για όποιον ενδιαφέρεται να τεστάρει το CP/M σε κάποιο παλιό μηχάνημα...
Να σημειώσω πως όσα γράφω τα γράφω από μνήμης, οπότε αν βρείτε ασάφειες, ελλείψεις, ανακρίβειες ελπίζω να με συγχωρέσετε. Επί πλέον, οποιαδήποτε διόρθωση, συμπλήρωση, παρατήρηση θα γίνουν μετά χαράς δεκτές!!
:drinks:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, GeoAnas, chdlee, spyros.s, Nemo

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kerkyra2007
 • Το Άβαταρ του/της kerkyra2007
 • Retro Gamer
 • Retro Gamer
 • Άπορος AmigaFun
Περισσότερα
12/01/2017 14:35 #38342 από kerkyra2007
Απαντήθηκε από kerkyra2007 στο θέμα CP/M, αυτός ο γνωστός-άγνωστος... (μέρος 1ο)
Καλό είναι γαι τους νέους αυτή η περιγραφή. Ένα αρκετά διαδεδομένο λειτουργικό για εμπορικές εφαρμογές
Από το 1987 ως και 1989 δούλευα μία πλήρη ξενοδοχειακή εφαρμογή κρατήσεων σε ένα ντουλαπάκι μηχάνημα CP/M με δύο οκτάιντσες δισκέττες για backup.
Το βράδυ για το Backup έπρεπε να σκεπάζουμε το μηχάνημα γιατί ο χτύπος των drive ενοχλούσε τους πελάτες.............

AMIGA 1200 3.1 /BLIZZARD 1230/50/32 MB IDE/CF/HD/CD/LS120/ZIP100 / INDIVISION AGA MK2CR / COMMODORE MONITOR 1084 S / AMIGA MULTISCAN MONITOR / ATARI 520 STE 4MB TOS 1.06 /ICD ASCI2SCSI HD 6GBX2 /COSMOSEX-MICROCOSMOS/ COMMODORE 128D JIFFYDOS /COMMODORE 64C / 1541 ULTIMATE / ZX SPECTRUM 48+ DIVIDE+KEMPSTON/ ATARI 800XL / SIO2SD/ ORIC ATMOS Soon with Floppy interface ;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, GeoAnas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
13/01/2017 13:24 #38344 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα CP/M, αυτός ο γνωστός-άγνωστος... (μέρος 1ο)
Καλώς όρισες φίλε kokkiklhs στην παρέα μας :beers:

Ευχαριστούμε για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες και εννοείται ότι μπορείς να επεκταθείς όσο θέλεις :)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • ZZR1400
 • Το Άβαταρ του/της ZZR1400
 • Retro Fan
 • Retro Fan
Περισσότερα
13/01/2017 20:25 #38345 από ZZR1400
Απαντήθηκε από ZZR1400 στο θέμα CP/M, αυτός ο γνωστός-άγνωστος... (μέρος 1ο)
Να καλως ορισω και εγω τον φιλο Ametaki ο οποιος ειναι εξαιρετικος και παντα ευγενεστατος. Ειχα παρει καποτε εναν C64 και τι δεν μου εστειλε μαζι με αυτον (Bruce Lee κλπ...) τα οποια δεν ειχε καμια υποχρεωση να τα στειλει. Καλως ορισες και παλι.

Ανυπομονω να διαβασω την συνεχεια του ενδιαφεροντος αρθρου. Τρομερες γνωσεις και μερακι για να γραψει καποιος ολα αυτα απο μνημης.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
14/01/2017 10:27 - 14/01/2017 10:37 #38351 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα CP/M, αυτός ο γνωστός-άγνωστος... (μέρος 1ο)
Κύριοι σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και τα καλά λόγια, ως εκ τούτου θα συνεχίσω με το δεύτερο μέρος, που είναι και το πιο ουσιαστικό!!
:)

EDIT: Σχετικά με τα όσα έγραψα παραπάνω και πριν συνεχίσω με το δεύτερο μέρος, πρέπει να συμπληρώσω κάτι που δεν ήξερα και ανακάλυψα πρόσφατα. Η Camputers, που έβγαζε τους Lynx, πρέπει να έδινε κι αυτή μαζί με τα μοντέλα 96 και 128 δισκετούλα με CP/M, είτε μαζί με τον υπολογιστή, είτε σαν έξτρα, αλλά με επίσημη υποστήριξη.
Τώρα το ποιος από εμάς έχει Lynx και μάλιστα με disk controller και το πού μπορεί να βρεθεί κάποια image αυτής της δισκέτας σήμερα, είναι άλλο θέμα! ;)

Επίσης, παρέλειψα να αναφέρω ότι και η Commodore είχε κυκλοφορήσει επισήμως κάποιο add-on CP/M cartridge για τον 64, που περιείχε Ζ80 και νομίζω παρείχε και ψευδο-80στηλο. Αυτό βρίσκεται σχετικά πιο εύκολα και υπάρχει και διαθέσιμο το software σε D64, αλλά δεν ξέρω ποιος θα ήθελε να δει CP/M στον 64άρη του, μου φαίνεται σαν ιεροσυλία...
:D
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.203 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos