Speccy vs C=64???
- ikonsgr
-
- Junior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 27
Καλά συγνώμη τώρα,τα παιχνίδια δηλαδή τι είναι; ΔΕΝ είναι εφαρμογές και μάλιστα από τις ΠΛΕΟΝ απαιτητικές;zx_jim έγραψε: Για το ένα με κάλυψε ο Chris
Απαιτητικός προγραμματιστής στα 8μπιτα είναι αυτός που θέλει να φτιάξει δικές του εφαρμογές (όχι παιχνίδια... με ηλικία 12-20)
και φυσικά μετρά πολύ το "περιβάλλον"!
Γιατί όλοι σήμερα κάνουν συνεχώς αναβαθμίσεις; Για να τρέχει "γρηγορότερα" το excel και το word;
Και ειδικά εκείνη την εποχή, έπρεπε να ήσουν ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΑΡΑΣ με @@ για να φτιάξεις ένα καλό παιχνίδι, αφού η βαθειά γνώση του μηχανήματος και η χρήση assembly ήταν επιβεβλημένη για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα στην οθόνη!
Που τις είδες τις "πονηρές" παραμέτρους; Η 1η ορίζει από ποια θέση μνήμης θέλεις να αρχίσει το "σωσιμο", και η 2η πόσα byte θα "σωθούν"! Οσο για το screen dump στην ram disk σε "κλάσματα δευτερολέπτου" ειλικρινα δεν βλέπω την χρησιμότητα σε κάτι τέτοιο, απο τη στιγμή που ότι και να κάνεις στην ram αν ΔΕΝ σωθεί σε κάποιο μαγνητικό μέσο ,ΧΑΝΕΤΑΙ! Btw, ο amstrad 6128 είχε την δυνατότητα μέσω basic να χρησιμοποιήσει την 2η bank ram των 64kb ram για επιπλέον χώρο αποθήκευσης! Η χρήση γινόταν μέσω 1-2 πολύ ευκολων εντολών με τις οποίες μπορούσες να μεταφέρεις από 256byte μέχρι ολόκληρα block μνήμης των 16kb μεταξύ της "βασικής" μνήμης των 64kb και της "εφεδρικής". Μπορούσες να κάνεις copy,move,exchange και όλα αυτά σε δέκατα δευτερολέπτου!zx_jim έγραψε: Για το άλλο....
SAVE!"name"SCREEN$ και 7ΚΒ στην RAM DISK σε κλάσματα δευτερολέπτου! (χωρίς "πονηρές" παραμέτρους κ.α.)
Και σε κασέτα:
SAVE"name"SCREEN$
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- zx_jim
-
- Platinum Member
-
- R Tape loading error, 0:1
Η μια λέξη δεν είναι ευκολότερη από τις παραμέτρους?
Μάλλον δε θέλεις να καταλάβεις!
Διευκρίνισα την ηλικία του προγραμματιστή.... 12 έως 20 ετών! (εμείς τότε δηλαδή...)
- ikonsgr
-
- Junior Member
-
Οπως και πολλοί της demo scene της δεκαετίας του '80 ήταν επίσης κάτω των 20.
Και εν πάσι περιπτώσι τι σχέση έχει η σαφώς απαξιωτική στάση που φαίνεται να έχεις για τα παιχνίδια και τους προγραμματιστές αυτών, με το αν εμείς τότε είμασταν παιδιά-έφηβοι;
Μπορεί και να κατάλαβα λάθος, αλλά από αυτά που γράφεις αυτό το συμπέρασμα νομίζω ότι βγαίνει.
- zx_jim
-
- Platinum Member
-
ρίξε πάλι σε παρακαλώ μια ματιά στο πρώτο post με το link και τα ξαναλέμε!
Εγώ μάλλον είμαι ο μόνος που δεν έχει απαξιωτική στάση!
- nikosnf
-
- Senior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 39
- VincentGR
-
- Platinum Member
-
- To blit, or not to blit?
ikonsgr έγραψε:
Φιλαράκι, για τα παράθυρα που είπες στη basic εννοείς την εντολή window?
Με αυτήν είχα φτιάξει μια database με 4 παράθυρα όπου άλλαζες καταχωρήσεις ενεργοποιώντας τα ένα ένα.
Όχι ότι ταχύτερο είχες δει στο scroll... αλλά φοβερή εμπειρία. Μάλιστα ήταν GR/EN και στα EN είχα και speech syntesis.
Την έχω ακόμα τη δισκέτα!
Άλλη μια εφαρμογή που είχα κάνει ήταν δημιουργία και εκτύπωση τιμολογίου στον dot-matrix. Δεν κατάφερα ποτέ στον CPC να δω αν τυπώνει (έκανα print screen - print,8 τα έχω ξεχάσει) και τελικά το τέσταρα σε Α1200 με έναν star και τον emuCPC
ΒΑΝΚΜΑΝ, απίστευτο εργαλείο!!! Καλούσες άλλη εφαρμογή με μια εντολή κάτι σαν πρωτόγονο multitasking
Είχα φορτώσει δυο εικόνες από το Art Studio και έιχα κάνει ένα τυπικό animation με τον bankman στα 2 καρέ.
loaderror.eu/
partsfromthepast.blogspot.gr/ (A1200 Black Project)
- chdlee
-
- Team RC
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1952
nikosnf έγραψε: Σε κοντρα Spectrum με C64 εχουμε αναφορες για την Amstrad...Οποιος εχει την μυγα ας την αφησει...Σιωπησανε οι commodorαδες (δικαιως) και ξεσπαθωνουν τα "ζαχαρωτα". Η Sinclair εκανε το "home" πραγματικοτητα στους υπολογιστες. Τωρα αν αυτο αξιζει ενα "...ως εκει" ειναι θεμα προσωπικο του καθενος.
Τι να πούμε κι εμείς οι Commodorάδες με το χάλια το μηχανάκι μας... Ούτε καλή basic είχαμε ( η Simon's Basic σας θυμίζει κάτι; ) ούτε αξιόλογα παιχνίδια και προγράμματα...
Ήμασταν πολύ άτυχα παιδιά που επιλέξαμε αυτό το μηχάνημα!
80s resurrection
- zx_jim
-
- Platinum Member
-
πρόσθετες γλώσσες είχαν όλοι οι 8μπιτοι!
- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 767
Ότι δεν σκοτώνει παχαινει.
Το blog μου pluto63.weebly.com/
- zx_jim
-
- Platinum Member
-
Tου spectrum το έχω βρει στο WOS, του ΖΧ81 όμως όχι!Pluto63 έγραψε: Δημήτρη υπάρχει 70% πιθανότητα άμα κατέβεις στην αποθήκη μου και ψάξεις μεσα σε 3-4 χιλιάδες φωτοτυπίες της εποχής να την βρεις, η έκδοση του spectrum ειμαι 100% σίγουρος οτι υπάρχει. Αλλα όπως είπα εγω εκεί δεν μπαίνω, κλειδιά ομως δίνω.
Πρέπει να ψάξεις εσύ, εγώ σε ξένα σπίτια δεν κάνω τέτοια πράματα....
- ikonsgr
-
- Junior Member
-
VincentGR έγραψε:
ikonsgr έγραψε:
Φιλαράκι, για τα παράθυρα που είπες στη basic εννοείς την εντολή window?
Με αυτήν είχα φτιάξει μια database με 4 παράθυρα όπου άλλαζες καταχωρήσεις ενεργοποιώντας τα ένα ένα.
Όχι ότι ταχύτερο είχες δει στο scroll... αλλά φοβερή εμπειρία. Μάλιστα ήταν GR/EN και στα EN είχα και speech syntesis.
Την έχω ακόμα τη δισκέτα!
Άλλη μια εφαρμογή που είχα κάνει ήταν δημιουργία και εκτύπωση τιμολογίου στον dot-matrix. Δεν κατάφερα ποτέ στον CPC να δω αν τυπώνει (έκανα print screen - print,8 τα έχω ξεχάσει) και τελικά το τέσταρα σε Α1200 με έναν star και τον emuCPC
ΒΑΝΚΜΑΝ, απίστευτο εργαλείο!!! Καλούσες άλλη εφαρμογή με μια εντολή κάτι σαν πρωτόγονο multitasking
Είχα φορτώσει δυο εικόνες από το Art Studio και έιχα κάνει ένα τυπικό animation με τον bankman στα 2 καρέ.
Αυτά πέστα στους spectrumκ@υλους που έχουν "μάτια" μόνον για... γομολάστιχες!
- spyros.s
-
- Platinum Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 406
άντε χαλαρώστε λέω εγώ....λες και δεν τρέφουμε όλοι σεβασμό για όλα τα μηχανήματα που αναφέρονται...
Εγώ τα γουστάρω όλα και είμαι περήφανος που τα έχω στη συλλογούλα μου! Λαχταρώ την εποχή που θα τα έχω όλα στημένα στο δικό τους χώρο να τα δουλεύω όποτε γουστάρω!
- chriskgnr
-
- Retro Elite
-
- Well, i got one chance left in a nine live cat.
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1472
21st century breakdown...
- glaros
-
- Team RC
-
- Play it Loud
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3798
- chriskgnr
-
- Retro Elite
-
- Well, i got one chance left in a nine live cat.
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1472
glaros έγραψε:
ΠΡΟΣΟΧΗ Spoiler!...θα φτιάχναμε μια κακαβιά,μούρλια...
21st century breakdown...