- Forum
- Υπολογιστές
- Αντιμετώπιση προβλημάτων σε ρετρό υπολογιστές
- (Ελπίζοντας σε) Ανάσταση ενός CPC 6128
(Ελπίζοντας σε) Ανάσταση ενός CPC 6128
- zx_jim
-
- Platinum Member
-
- R Tape loading error, 0:1
29/12/2013 20:13 #16638
από zx_jim
Απαντήθηκε από zx_jim στο θέμα Απ: (Ελπίζοντας σε) Ανάσταση ενός CPC 6128
Πρέπει να μετρήσεις τα 5 και 12 volt, αν έρχονται αυτά κανονικά βλέπουμε....
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- vovolas
-
- Retro Elite
-
- tha vapsoume?
Λιγότερα
Περισσότερα
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1131
05/01/2014 22:21 #16796
από vovolas
"Knowing is not enough we must apply
Willing is not enough we must do."
Απαντήθηκε από vovolas στο θέμα (Ελπίζοντας σε) Ανάσταση ενός CPC 6128
Καλή επιτυχία με την επέμβαση που επρόκειτο να κάνεις φίλε και καλωςόρισες στο forum!!
"Knowing is not enough we must apply
Willing is not enough we must do."
- chrismfz
- Συντάκτης θέματος
- Retro Starter
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
05/01/2014 22:42 #16802
από chrismfz
Απαντήθηκε από chrismfz στο θέμα (Ελπίζοντας σε) Ανάσταση ενός CPC 6128
Λόγω εορτών το άφησα στην ...ούρα (Καλή Χρονιά!)
Πήρα ένα πολύμετρο και μέτρησα, η οθόνη δίνει 5V και 12V κανονικά
οπότε κάτι μέσα στον amstrad δεν πάει καλά...
Δεν ξέρω τι να πρωτοψάξω εκεί μέσα, οποιαδήποτε βοήθεια καλοδεχούμενη!
Πήρα ένα πολύμετρο και μέτρησα, η οθόνη δίνει 5V και 12V κανονικά
οπότε κάτι μέσα στον amstrad δεν πάει καλά...
Δεν ξέρω τι να πρωτοψάξω εκεί μέσα, οποιαδήποτε βοήθεια καλοδεχούμενη!
- ikonsgr
-
- Junior Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 27
12/04/2014 23:28 - 12/04/2014 23:38 #19490
από ikonsgr
Απαντήθηκε από ikonsgr στο θέμα (Ελπίζοντας σε) Ανάσταση ενός CPC 6128
Γεια σου "συνάδελφε"! Και εγώ προσπαθώ να "αναστήσω" τον 6128 που είχα από το 1985-86!
Βέβαια στην δική μου περίπτωση λαμπάκι ανάβει, αλλά δεν έχω ούτε εικόνα ούτε ήχο (το γνωστό beep πατώντας το delete) οπότε σύμφωνα και με το service manual, υπάρχει "χοντρό" πρόβλημα: καμμένο ULA ή Z80 ή CRTC 6845 ή όλα μαζί!
Επειδή τυγχάνει να έχω z80 και ula από άλλον amstrad που είναι σίγουρα οκ, και τα δοκίμασα αλλά πάλι δεν δουλευει, κατά 99% φταίει το 6845, μιας και οι μνήμες ακόμα και κάποια τσιπάκια να ήταν χαλασμένα λογικά κάτι θα έπρεπε να δείχνει.Προς το παρόν εχω παραγγείλει ένα 6845 και περιμένω να μου έρθει να το αλλάξω.
Τώρα,όσον αφορά την περιπτωσή σου, το ότι μετράς τάσεις 5/12volt στο πολύμετρο χωρίς φορτίο, δεν σημαίνει ότι το τροφοδοτικό του monitor είναι σίγουρα οκ. Υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να δώσει αρκετό φορτίο/ρεύμα. Για να είσαι 100% σίγουρος δοκίμασε ένα τροφοδοτικό 5volt 2A με 2.1mm din "βαρελάκι" βύσμα (αυτό είναι το σύνηθες σε τέτοια τροφοδοτικά τα οποία βρίσκεις πανευκολα παντού),το οποίο να ξέρεις ότι είναι 100% οκ. Επίσης τα 12volt ΔΕΝ χρειάζονται για να ανάψει ο amstrad, χρησιμοποιούνταν μόνον από το μοτερ του 3" drive, το οποίο μπορείς να δεις και σε 2η φάση, μόλις φτιάξεις τον amstrad.
Πάντως το 1ο που ίσως θα έπρεπε να δεις είναι, αν όντως πηγαίνει τάση στον amstrad. Λόγω της κατάστασης στην οποία βρισκόταν ο amstrad σου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει πιάσει "μούργα" ο διακόπτης on/off και να μην κάνει επαφή! Δοκίμασε να τον καθαρίσεις και βεβαιώσου ότι λειτουργεί με ένα πολύμετρο.
Αν έχεις και κανένα μικρό ηχειάκι εύκαιρο, δοκίμασε να το συνδέσεις στο κομμένο μπλε-μαυρο καλώδιο και με τέρμα ανοιχτή την έντση του ηχείου δες αν ακούγεται ένα ελαφρύ σφύριγμα. Αυτός είναι ένας "ηχητικός" τρόπος να διαπιστώσεις αν τουλάχιστον πηγαίνει ρευμα στην μητρική (στην περίπτωση που έχει καεί το λαμπάκι)
Ελπίζω τα παραπάνω να βοηθήσουν.
btw, μήπως κανένας έχει κάνα 40031 HAL16L8; Είναι ένα μικρό 20pin dip τσιπάκι (φαίνεται λίγο δεξιά στην μέση εδώ )
Βέβαια στην δική μου περίπτωση λαμπάκι ανάβει, αλλά δεν έχω ούτε εικόνα ούτε ήχο (το γνωστό beep πατώντας το delete) οπότε σύμφωνα και με το service manual, υπάρχει "χοντρό" πρόβλημα: καμμένο ULA ή Z80 ή CRTC 6845 ή όλα μαζί!
Τώρα,όσον αφορά την περιπτωσή σου, το ότι μετράς τάσεις 5/12volt στο πολύμετρο χωρίς φορτίο, δεν σημαίνει ότι το τροφοδοτικό του monitor είναι σίγουρα οκ. Υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να δώσει αρκετό φορτίο/ρεύμα. Για να είσαι 100% σίγουρος δοκίμασε ένα τροφοδοτικό 5volt 2A με 2.1mm din "βαρελάκι" βύσμα (αυτό είναι το σύνηθες σε τέτοια τροφοδοτικά τα οποία βρίσκεις πανευκολα παντού),το οποίο να ξέρεις ότι είναι 100% οκ. Επίσης τα 12volt ΔΕΝ χρειάζονται για να ανάψει ο amstrad, χρησιμοποιούνταν μόνον από το μοτερ του 3" drive, το οποίο μπορείς να δεις και σε 2η φάση, μόλις φτιάξεις τον amstrad.
Πάντως το 1ο που ίσως θα έπρεπε να δεις είναι, αν όντως πηγαίνει τάση στον amstrad. Λόγω της κατάστασης στην οποία βρισκόταν ο amstrad σου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει πιάσει "μούργα" ο διακόπτης on/off και να μην κάνει επαφή! Δοκίμασε να τον καθαρίσεις και βεβαιώσου ότι λειτουργεί με ένα πολύμετρο.
Αν έχεις και κανένα μικρό ηχειάκι εύκαιρο, δοκίμασε να το συνδέσεις στο κομμένο μπλε-μαυρο καλώδιο και με τέρμα ανοιχτή την έντση του ηχείου δες αν ακούγεται ένα ελαφρύ σφύριγμα. Αυτός είναι ένας "ηχητικός" τρόπος να διαπιστώσεις αν τουλάχιστον πηγαίνει ρευμα στην μητρική (στην περίπτωση που έχει καεί το λαμπάκι)
Ελπίζω τα παραπάνω να βοηθήσουν.
btw, μήπως κανένας έχει κάνα 40031 HAL16L8; Είναι ένα μικρό 20pin dip τσιπάκι (φαίνεται λίγο δεξιά στην μέση εδώ )
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR
- Forum
- Υπολογιστές
- Αντιμετώπιση προβλημάτων σε ρετρό υπολογιστές
- (Ελπίζοντας σε) Ανάσταση ενός CPC 6128
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.260 δευτερόλεπτα