Ερώτηση για C2N Cassette Player
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 18
προσπαθώ να εντοπίσω αν έχω πρόβλημα hardware ή software στον C64 C μου και συγκεκριμένα στο κασετοφωνάκι του.
Έχω μόνο 2 κασέτες δυστυχώς αυτή τη στιγμή και περιμένω να έρθουν ενισχύσεις από ebay οι οποίες φαίνεται πως θα αργήσουν αρκετά ακόμα, οπότε είπα να ρωτήσω τους ειδικούς...
Όταν πάω να φορτώσω κασέτα, μου κάνει ακριβώς ό,τι κάνει και όταν το κασετόφωνο είναι άδειο και πατάω το Play (αφού έχω τρέξει το LOAD).
Ασπρίζει όλη η οθόνη για πάντα, χωρίς να αντιδράει καθόλου, μέχρι να αποφασίσω να του πατήσω RUN/STOP για να με γυρίσει ξανά στην γραμμή εντολών.
Μπορεί να φταίνε και οι κασέτες για αυτή τη συμπεριφορά ή είναι 100% πρόβλημα του κασετοφώνου; Στην δεύτερη περίπτωση σώζεται και αν ναι, τι βήματα πρέπει να ακολουθήσω για να δοκιμάσω να το επισκευάσω;
Σας ευχαριστώ πολύ.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- chdlee
-
- Team RC
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1952
Αν το μηχάνημα έχει την ίδια ακριβώς συμπεριφορά στο φόρτωμα και των δύο κασετών, τότε το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεται να ρυθμίσεις το αζιμούθιο της κεφαλής του κασετοφωνου. Η ενέργεια αυτή δεν είναι εύκολη γιατί μπορεί να συμβαίνουν πολλά...Οι κασέτες είναι αυθεντικές;
80s resurrection
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Έριξα μια ματιά στο youtube και νομίζω δεν θα βγει ζωντανό το κασετοφωνάκι μετά την επέμβαση από τα χεράκια μου αν αποπειραθώ να ρυθμίσω το αζιμούθιο αλλά ας είναι καλά το disk drive που είναι τίμιο και λειτουργεί σωστά
Οι κασέτες είναι γνήσιες και οι δύο αλλά ανασύρθυκαν μετά από πολυετή παραμονή σε υπόγειο με αρκετή υγρασία όπως φάνηκε και δεν ξέρω αν έχει μείνει κάτι στην ψυχή τους.
Θα περιμένω να μου έρθει και η άλλη για να την δοκιμάσω πριν κάνω κάποια κίνηση, εφόσον λέει πως είναι δοκιμασμένη και λειτουργική και αν δεν λειτουργήσει ούτε αυτή, αναγκαστικά θα παίξω τον γιατρό.
Έχει νόημα να κάνω μια δοκιμή που διάβασα, βάζοντας μία κενή κασέτα για να δοκιμάσω να της γράψω ένα πρόγραμμα και μετά να δοκιμάσω να της κάνω αναπαραγωγή; Κενή κασέτα μπορώ να βρω πιο εύκολα πιστεύω.
Επίσης, πριν πάω για το αζιμούθιο που φαίνεται το δυσκολότερο από όλα, έχει νόημα να παραγγείλω ιμάντες και να καθαρίσω με ισοπροπυλική αλκοόλη τα μηχανικά μέρη του κασετοφώνου που είδα επίσης σαν προτάσεις και φαίνονται πιο εύκολα βήματα ή η συμπεριφορά με την λευκή οθόνη δεν έχει να κάνει με τα παραπάνω;
Ευχαριστώ πάρα πολύ για ακόμα μια φορά!
- JIANOS
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 167
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Μπαίνουν κι αυτοί στην λίστα λοιπόν αν αποτύχουμε στα άλλα!
Είμαι πολύ περίεργος για τα αποτελέματα...
- chdlee
-
- Team RC
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1952
80s resurrection
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Εν αναμονή του παιχνιδιού λοιπόν κάποτε και βλέπουμε.
Ευχαριστώ και πάλι πολύ για την πολύτιμη συμβολή!
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 399
βάλε μια κασέτα να παίζει κανονικά από την αρχή, όπως φορτώνεις, και άνοιξε στο τέρμα τη φωνή της οθόνης σου. Αν ακούσεις στην αρχή το χαρακτηριστικό σφύριγμα από τον header του προγράμματος, σημαίνει ότι το κασετόφωνο λειτουργεί κανονικά. Αν έχει θέμα με λασκαρισμένο ιμάντα που σου γράφει ο Γιάννης, θα το καταλάβεις από τα ανεβοκατεβάσματα του ήχου. Αν ο ιμάντας έχει κοπεί ή έχει φύγει από τη θέση του, δε θα γυρίζει καθόλου η κασέτα. Πιθανότατα να χρειάζεται ρύθμιση το αζιμούθιο, όπως είπαν και τα παιδιά πιο πάνω και σίγουρα θα θέλει κι ένα καθάρισμα η κεφαλή (με μπατονέτα και οινόπνευμα, εύκολο είναι) μετά από τόσα χρόνια. Αφού όπως κατάλαβα έχεις disk drive, μπες εδώ:
csdb.dk/release/?id=49944
και κατέβασε το προγραμματάκι για τη ρύθμση. Διάβασε τις οδηγίες και κάνε το μόνος σου, με ένα λεπτό σταυροκατσάβιδο στην τρυπούλα που υπάρχει για αυτό το σκοπό, δε χρειάζεται καν να ανοίξεις το κασετόφωνο...
Τέλος δες εδώ:
www.retrocomputers.gr/forum/commodore-64...31-c64-kasetes-telos
για να πάρεις μια ιδέα για το τι μπορείς να κάνεις με το κασετοφωνάκι σου, ώστε να μη χρειαστεί να ξανασχοληθείς με κασέτες, ιμάντες και αζιμούθια...
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Οπότε με το που παραλάβω την κασέτα θα δοκιμάσω για αρχή τα πρώτα για να δω αν είναι θέμα ιμάντα και θα καθαρίσω την κεφαλή.
Να κάνω μία χαζή ερώτηση παρακαλώ; Το προγραμματάκι το οποίο το ήθελα είναι η αλήθεια γιατί είχα δει αρκετά βιντεάκια στο youtube που το χρησιμοποιούσαν και δεν ήξερα που να το βρω για να το δοκιμάσω, καλά το κατέβασα στον υπολογιστή μου, αλλά πώς θα το περάσω σε δισκέτα 5.25" τώρα; Αν δεν είναι τραγικά μεγάλο δεν έχω θέμα να το αντιγράψω με τα χεράκια μου αλλά δεν βρήκα ούτε editor που να μπορεί να μου ανοίξει το D64 αρχείο στα windows.
Και μία ερώτηση ακόμα... Δισκέτες 5.25" και 3.5" που βίσκουμε στις μέρες μας για αγορά;
Πολύ καλή η πατέντα που περιγράφεις με το κασετοφωνάκι!
Σε καμία περίπτωση του επιπέδου μου αλλά πολύ ωραία ιδέα και υλοποίηση.
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
ant-mi έγραψε: Καλημέρα και σε ευχαριστώ για τις πολλές διαφορετικές λύσεις/ιδέες!
Οπότε με το που παραλάβω την κασέτα θα δοκιμάσω για αρχή τα πρώτα για να δω αν είναι θέμα ιμάντα και θα καθαρίσω την κεφαλή.
Να κάνω μία χαζή ερώτηση παρακαλώ; Το προγραμματάκι το οποίο το ήθελα είναι η αλήθεια γιατί είχα δει αρκετά βιντεάκια στο youtube που το χρησιμοποιούσαν και δεν ήξερα που να το βρω για να το δοκιμάσω, καλά το κατέβασα στον υπολογιστή μου, αλλά πώς θα το περάσω σε δισκέτα 5.25" τώρα; Αν δεν είναι τραγικά μεγάλο δεν έχω θέμα να το αντιγράψω με τα χεράκια μου αλλά δεν βρήκα ούτε editor που να μπορεί να μου ανοίξει το D64 αρχείο στα windows.
Και μία ερώτηση ακόμα... Δισκέτες 5.25" και 3.5" που βίσκουμε στις μέρες μας για αγορά;
Πολύ καλή η πατέντα που περιγράφεις με το κασετοφωνάκι!
Σε καμία περίπτωση του επιπέδου μου αλλά πολύ ωραία ιδέα και υλοποίηση.
Γιατί δεν ξεκινάς άμεσα, δοκιμάζοντας μια από τις 2 κασέτες που λες ότι έχεις ήδη; Αν κάνεις το κόλπο με τη φωνή στο τέρμα, θα καταλάβεις τουλάχιστον αν οι κασέτες είναι ΟΚ ή όχι και αν το κασετόφωνό σου στέλνει ήχο στον 64 και αν χάνει στροφές. Αν δεν έχεις ΚΑΘΟΛΟΥ ήχο, προσπάθησε να μετακινήσεις λίγο προς τα έξω το βύσμα στο port (1-2mm), μήπως απλώς δε σου κάνει καλή επαφή... ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι δεν σκαλίζεις το βύσμα με τα μηχανήματα αναμμένα, διότι μπορεί να γίνει ζημιά.
Σχετικά με το προγραμματάκι για το αζιμούθιο, για να το μεταφέρεις σε αληθινή δισκέτα από D64 θέλεις κάποια παραλλαγή του καλωδίου Χ1541 (ΧΕ1541, ΧΑ1541, XU1541 κλπ) που είτε το φτιάχνεις, είτε το αγοράζεις από ebay κλπ. online shops καθώς και σχετικό software από την πλευρά των Windows, όπως το Star Commander ή το OpenCBM.
Αν δε θέλεις να ασχοληθείς με τα συγκεκριμένα καλώδια και δεν βαριέσαι να πληκτρολογήσεις ένα αντίστοιχο μικρό προγραμματάκι σε BASIC για αζιμούθιο, δες εδώ:
tucana.astro.physik.uni-potsdam.de/~mwen...code/basicload%2Etxt
και για βιντεάκι με οδηγίες πώς θα το χρησιμοποιήσεις:
Ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ utility για τη διαχείριση των D64 σε Windows θα βρεις εδώ:
csdb.dk/release/?id=98710
Υπάρχουν και νεότερες εκδόσεις, αλλά αυτή είναι η τελευταία που παίζει και σε XP και σε παλιότερες εκδόσεις Windows...
Δισκέτες θα βρεις μεταχειρισμένες σε αγγελίες, ebay κλπ. Για καινούργιες μάλλον το ξεχνάς, διότι είναι από δύσκολο έως αδύνατον να βρεις, κι αν τα καταφέρεις πιθανότατα θα σου κοστίσουν πολύ ακριβά. Να ξέρεις ότι στα drives του Commodore ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΝ οι HD 5.25'' δισκέτες, οπότε ψάχνεις οπωσδήποτε για DD.
EDIT:
Σου βρήκα ΑΚΟΜΗ πιο μικρό προγραμματάκι για ρύθμιση κεφαλής, αν θέλεις να πληκτρολογήσεις. Βάζεις κασέτα να παίζει αφού έχεις γυρίσει τη βίδα της κεφαλής δεξιόστροφα ως το τέρμα και μετά την ξεβιδώνεις αργά καθώς παίζει η κασέτα, μέχρι να δεις τις 2 κάθετες γραμμές να είναι τελείως παράλληλες. Τότε θα έχεις σωστό αζιμούθιο και ταυτόχρονα θα ξέρεις ότι ο 64 "ακούει" το κασετοφωνάκι σου σωστά. Μια κι έχεις disk drive, σώσε το σε μια δισκέτα ΠΡΙΝ το τρέξεις, για να μη χρειάζεται να το ξαναγράφεις κάθε φορά...
Περιμένουμε αποτελέσματα δοκιμών!!
Συνημμένα:
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Φοβερά δομημένες και αναλυτικές πληροφορίες με πολλές εναλλακτικές για ακόμα μια φορά, να'σαι καλά!
Λοιπόν για αρχή, τρέχοντας την κασέτα με τον ήχο στην διαπασών, δεν ακούγεται το παραμικρό... Κούνησα το βύσμα (αν δεν μου είχες γράψει να μην το πειράξω με τον υπολογιστή αναμμένο είναι απόλυτα βέβαιο πως θα την είχα κάνει την βλακεία) και το τοποθέτησα σε 2-3 διαφορετικές θέσεις με απόκλιση 1-2 χιλιοστά όπως πρότεινες, τα ίδια.
Αυτό που δεν ξέρω αν είναι λογικό, είναι πως και αφού πατούσα STOP στην κασέτα και την έβγαζα, αυτό συνέχιζε να γυρνάει για πάντα: imgur.com/a/tNqZxk6
Τέλος, αν και δεν ξέρω αν είχε νόημα, έγραψα το προγραμματάκι, το αποθήκευσα σε μία δισκέτα και το εκτέλεσα, μου είπε να πατήσω PLAY στο κασετόφωνο και το αποτέλεσμα ήταν πάλι το ίδιο, λευκή οθόνη και κανένας απολύτως ήχος.
Η κασέτα γυρνάει πάντα κανονικά.
Τι καινούργια γνώση αποκτήσαμε μετά από αυτά λοιπόν;
Συνεχίζω και εναποθέτω τις ελπίδες στην κασέτα που περιμένω να μου έρθει και είναι δοκιμασμένη και λειτουργική ή έχω πρόβλημα μεγάλο;
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
ant-mi έγραψε: Μεγάλη συγκίνηση λοιπόν, πληκτρολόγησα τα πρώτα πράγματα εκτός από list, load και run, έγραψα και έσωσα το πρώτο μου πρόγραμμα. Νιώθω ήδη νικητής
.....................
Αυτό που δεν ξέρω αν είναι λογικό, είναι πως και αφού πατούσα STOP στην κασέτα και την έβγαζα, αυτό συνέχιζε να γυρνάει για πάντα: imgur.com/a/tNqZxk6
Εύγε, το να πληκτρολογείς ένα προγραμματάκι και μετά να τρέχει χωρίς λάθη είναι πολύ ωραία αίσθηση, το ξέρω καλά! Και το γεγονός ότι έτρεξε με τη μία σημαίνει ότι δεν έκανες κανένα λάθος στα data, άψογος!
Λοιπόν, με βάση την παντελή απουσία ήχου και το ύποπτο γύρισμα του capstan με σταματημένο μηχανισμό, έχουμε hardware πρόβλημα, δυατυχώς...
Αν είσαι τυχερός το πρόβλημα θα είναι στο κασετόφωνο και μάλλον λύνεται εύκολα. Αν είσαι άτυχος, το πρόβλημα είναι στον 64 και παίζει να είναι από κάποιο 74LSxxx (λογική πύλη), μέχρι 6526 (VIA), μέχρι και ο ίδιος ο επεξεργαστής, διότι σε κάποια pins του διαχειρίζεται το tape input...
Θέλει πολύ ψάξιμο, η συμβουλή μου είναι πριν κάνεις ο,τιδήποτε, να βρεις και να δανειστείς ένα άλλο κασετόφωνο. Αν σου παίξει θα ξέρεις ότι φταίει το δικό σου κασετόφωνο, αν δε σου παίξει σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι στον 64...
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Ας ελπίσουμε πως θα είναι hardware πρόβλημα του κασετοφώνου μου λοιπόν!
Ευχαριστώ και θα επανέλθω όταν θα έχω νεότερα!
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
Οι δυο κασέτες που μου έδωσες μαζί για δοκιμές έχουν χαιρετήσει, πάνε να φορτώσουν, αλλά τζίφος...
Αλλά τι να τις κάνεις τις κασέτες, όταν έχεις το μαγικό καλώδιο;
Συνημμένα:
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Είδες που πίστευες ότι είναι αθώο το κασετόφωνο;
Βρήκε τρόπο να χαλάσει...
Το καλώδιο πώς; Έκανες την πατέντα σου πάνω του; Είσαι εξαιρετικός!!!
Τώρα θα πρέπει να ελέγξω την απληστία μου για να μην κατεβάσω ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει online!