×
Το RetroComputers.gr στο συνέδριο AthensCon 2019 (14 Νοε 2019)

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η ομάδα του RetroComputers.gr θα λάβει μέρος στο συνέδριο AthensCon 2019 που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου και 01 Δεκεμβρίου 2019 στο κλειστό γήπεδο Tae Kwon Do (Παλαιού Φαλήρου) και το ωράριο λειτουργίας του συνεδρίου θα είναι από τις 10:30 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ.

Topic-icon Υπόθεση μητέρας που αρνήθηκε για το παιδί της την υποχρεωτική εκπαίδευση

 • Amstrad1981
 • Το Άβαταρ του/της Amstrad1981 Συντάκτης θέματος
 • Retro User
 • Retro User
Περισσότερα
11/10/2015 21:03 - 11/10/2015 21:12 #32413 από Amstrad1981
Ακολουθούν τα σχόλια της νομικού Ηλέκτρας Κούτρα (Electra Leda Koutra, όπως εμφανίζεται το όνομα της στο Facebook).

19/9/15:
Στο ΑΤ σήμερα, όπου έγιναν "αυστηρές συστάσεις" στη μαμά -που συνειδητά εκπαιδεύει σύμφωνα με τις πεποιθήσεις της το 8χρονο παιδί της εκτός του ελληνικού υποχρεωτικού (ενός από τα χειρότερα παγκοσμίως) σχολικού πλαισίου- να το γράψει στο σχολείο, με υπόμνηση ότι αν δεν το πράξει θα σχηματιστεί δικογραφία και θα κινηθεί σε βαρος της ποινική δίωξη. Περιμένουν την έγγραφη απάντησή μας.
Δεν προτίθεται να συμμορφωθεί, γιατί όπως μεταξύ άλλων τονίζει, δεν προτίθεται να λειτουργήσει ενάντια στα συμφέροντα του παιδιού της.
Έχουμε την πρώτη θαρραλέα έξοδο από τη ντουλάπα γονιού που αντιδρά έμπρακτα στην υποχρεωτική σχολειοποίηση, σε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής που πάντως υποστηρίζεται από πληθώρα υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις.
Θα 'χει ενδιαφέρον

5/10/15:
Υπόμνημα - έγγραφες εξηγήσεις 128 σελίδων καταθέτει αύριο η μαμά που εκπαιδεύει το παιδί της εκτός σχολείου, απαντώντας ότι δεν σκοπεύει να "συμμορφωθεί" στις υποδείξεις που της έγιναν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας να εγγράψει το παιδί στο σχολείο για να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες, ζητώντας να μην κινηθεί ποινική δίωξη. Από τις ομορφότερες υποθέσεις που χειρίστηκα. Σας δίνω μια γεύση της συγκίνησής μου:

"Η ίδια πολιτεία που αμφιβάλλει για την «υγιή κοινωνικοποίηση» και «ορθή μόρφωση» του παιδιού μου, η ίδια το αποκλείει με διακρίσεις οικονομικές, εκπαιδευτικές αντιλήψεις μιας άλλης εποχής, πολιτικές σκοπιμότητες, συνειδησιακό εγκλεισμό, ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο στην εκπαίδευση.
Στο όνομα του συλλογικά «φυσιολογικού» και του υποτιθέμενου «σωστού», που αποδεδειγμένα δεν έχει προσφέρει την πολυπόθητη ευτυχία και ευημερία που αρκετά κυνικά διακηρύσσει, δεν αποδέχομαι να υποβάλω το παιδί μου στην υποχρεωτική συμμόρφωση της συνείδησής του σε πλαίσια πιο περιορισμένα των πραγματικών του δυνατοτήτων και την καταστροφική δέσμευση της δημιουργικότητάς του, που μέχρι στιγμής εξελίσσεται αδέσμευτα και παράγει ήδη σημαντικούς καρπούς.
Η άρνησή μου να προσφέρω στην κόρη μου πολύ λιγότερα από αυτά που μπορώ να της προσφέρω, και να υποταχθώ σε συνθήκες που εν τοις πράγμασι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και των δυο μας, είναι ένα ultimum refugium, μια συνειδητή πράξη πολιτικής ανυπακοής
"
Μνημονεύει πληθώρα διατάξεων διεθνών συμβάσεων με υπερνομοθετική ισχύ (μπροστά στις οποίες οι εθνικές διατάξεις αναγκαστικά υποχωρούν), υποστηρίζοντας ότι η πράξη της αποτελεί ενάσκηση νομίμου δικαιώματος και συνεπώς δεν είναι άδικη, ούτε μπορεί να επισύρει ηθική και κοινωνική μομφή, εκφραζόμενη με την άσκηση ποινικής δίωξης από την Πολιτεία.
Θα 'χει ενδιαφέρον...

10/5/15:
Με «ενημέρωσε» χθες το μεσημέρι η γραμματέας της Εισαγγελέα Ανηλίκων, κατόπιν κλήσης μου στο γραφείο τους, ότι «αν μέχρι τη Δευτέρα δεν μας φέρει η πελάτισσά σας βεβαίωση εγγραφής του παιδιού της στο δημοτικό, θα αφαιρέσουμε την επιμέλεια». «Έτσι, χωρίς Δίκη;» τη ρωτώ. «Θα στείλουμε την αστυνομία να της το αφαιρέσει. Τη Δευτέρα». Εγώ: «Θα μας το γράψετε, τουλάχιστον αυτό; Δεν έχουμε ούτε ένα έγγραφο από το φάκελο που σχηματίσατε». Η κ. Γραμματέας: «Όχι». Και μου το ‘κλεισε.
Κανένα έγγραφο. Σε καμία φάση της διαδικασίας. Ούτε όταν μπήκε στο σπίτι της εντολίδας μου και του παιδιού της κοινωνική λειτουργός για να συντάξει έκθεση συνθηκών διαβίωσης, ούτε αντίγραφο της παραγγελίας που δόθηκε για να γινει αυτό. Ούτε όταν γίναμε δεκτές προς ακρόαση από την κ.Εισαγγελέα και πέρασα μισή ώρα να εξηγώ τον δικαιωματικό χαρακτήρα της υπόθεσης και η μαμά να εξηγεί τις παραμέτρους της συνειδητότατης απόφασής της ως γονέα να παράσχει αποσχολειοποιημένη –υψηλού επιπέδου- εκπαίδευση στην κόρη της, βασιζόμενη σε ό,τι αντιλαμβάνεται ως υπερνομοθετικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και των δυο τους. Ούτε όταν κλήθηκε (πάλι άτυπα!) να παραστεί στο ΑΤ (μαζί μου) προκειμένου να της γίνουν συστάσεις και παρότι κατέθεσε Υπόμνημα 128 σελίδων εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους, με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού της και μόνον, πράττει ως πράττει. Όλα «ατύπως». Το ίδιο και ο εκβιασμός της μητέρας να διαλέξει ΠΟΙΑ από τα δικαιώματά της θα απεμπολήσει. Γιατί, απ’ ότι φαίνεται, ΔΕΝ μπορεί να απολαύσει όλα της τα δικαιώματα χωρίς δυσανάλογη παρέμβαση της πολιτείας.
Με υποκριτικό έμβλημα «το συμφέρον» ενός παιδιού 8 ετών που, εκπαιδευόμενο εκτός σχολικού πλαισίου, γράφει, διαβάζει, υπολογίζει, σε ξεναγεί άνετα στο μουσείο μιλώντας με αγάπη για τη μυθολογία που γνωρίζει εντυπωσιακά καλά, που είναι ήδη μπλόγκερ και που έχει σειρά δραστηριοτήτων που το κοινωνικοποιούν φυσιολογικά, η Εισαγγελία αποφασίζει –χωρίς να θεωρήσει αναγκαίο να κοινοποιήσει έστω και ένα έγγραφο στα θιγόμενα μέρη- να χωρίσει βίαια μάνα και παιδί, όχι εισάγοντας υπόθεση σε δικαστήριο, αλλά ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.
Ένα χαρούμενο και ψυχικά υγιές παιδί, σχεδιάζεται να υποβληθεί σε μιαν αστυνομική επιχείρηση βίαιου αποχωρισμού από τη μητέρα της, κάτι που είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ βέβαιο πως θα την τραυματίσει ανεπανόρθωτα και θα τη στιγματίσει δια βίου, «για το καλό της», όπως το εννοεί η Πολιτεία.
Έχοντας διαπιστώσει από κοντά τον αγώνα που γίνεται από την κοινωνία των πολιτών για να εγγραφούν τα παιδιά Ρομά στο σχολείο, χωρίς την ουσιαστική υποστήριξη της Πολιτείας, έχοντας διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς την εγκληματική αδράνεια της εισαγγελίας ανηλίκων ως προς την εν τοις πράγμασι εποπτεία των ασυνόδευτων ανηλίκων των οποίων δια νόμου είναι υπεύθυνη όσο βρίσκονται στη χώρα, παιδιά τα οποία ζουν στα πάρκα και βιάζονται κάθε τρεις και λίγο «υπό την επιμέλεια της Εισαγγελίας», παιδιά που εξαφανίζονται, ενδεχομένως πωλούμενα για όργανα, παιδιά που όχι μόνο δεν πάνε σχολείο αλλά αφήνονται να περιφέρονται μόνα και νηστικά στους δρόμους, εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης, πραγματικά ΣΟΚΑΡΟΜΑΙ από την «αισθητική» της Εισαγγελίας στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Θα επισκεφθώ και η ίδια την Εισαγγελία τη Δευτέρα το πρωί. Και αν η Πολιτεία επιμείνει στη σχεδιαζόμενη θυματοποίηση, θα ζητηθεί ασφαλιστικό μέτρο από υπερεθνική δικαιοδοτική αρχή, ενδεχομένως όχι από το ΕΔΔΑ…Σημαντικά διεθνή νομικά «εργαλεία» κατοχυρώνουν το δικαίωμα των γονέων να είναι η εκπαίδευση των παιδιών τους σύμφωνη με τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις τους.
Το 2ο άρθρο του 1ου Πρόσθετου στην ΕΣΔΑ Πρωτοκόλλου, ορίζει ότι: «Άρθρο 2 - Δικαίωμα στην εκπαίδευση. Ουδείς δύναται να στερηθή του δικαιώματος όπως εκπαιδευθή. Παν Κράτος εν τη ασκήσει των αναλαμβανομένων υπ' αυτού καθηκόντων επί του πεδίου της μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων όπως εξασφαλίζωσι την μόρφωσιν και εκπαίδευσιν ταύτην συμφώνως προς τας ιδίας αυτών θρησκευτικάς και φιλοσοφικάς πεποιθήσεις.»
Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών: Άρθρο 26 (1) Καθένας έχει το δικαίωμα στην εκπαίδευση (…) (2) Η Εκπαίδευση θα πρέπει να στοχεύει την πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και την ενδυνάμωση του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Θα πρέπει να προωθεί την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία μεταξύ όλων των εθνών, των εθνικών ή θρησκευτικών ομάδων, και να ακολουθεί τις δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης. (3) Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το είδος της εκπαίδευσης που θα δοθεί στα παιδιά τους.

Άλλα κορυφαία νομικά «εργαλεία», εκτός της ΟΔΔΑ (άρθ.26 παρ.3) και της ΕΣΔΑ (2ο άρθ. 1ου ΠΠΠ), όπως η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών (άρθ.5, μεταξύ άλλων), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (άρθ.13.3) η ICCPR (άρθ.18 παρ.4 σε συνδ με 4 παρ.2), ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (άρθ.14 παρ.4), εγγυώνται το σεβασμό εκ μέρους του κράτους στο δικαίωμα των γονιών να έχουν τα παιδιά τους εκπαίδευση σύμφωνη με τις πεποιθήσεις τους (εφόσον βέβαια αυτές δεν αντιστρατεύονται τις ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα μιλούσαμε για καταχρηστική επίκληση των προστατευτικών αυτών διατάξεων, μη ανεκτή στα κράτη δικαίου).
Ο δε Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, ήδη σε έκθεση του 2007, διατύπωσε πως η κατ’ οίκον εκπαίδευση θα έπρεπε να είναι μια νόμιμη εκπαιδευτική επιλογή σε όλα τα κράτη μέλη. Από δε πλευράς ηπίου δικαίου, έχει σχετικά με το θέμα εκδοθεί και υποστηρικτική της αποσχολειοποιημένης εκπαίδευσης σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (23 Οκτ.2012) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Υ.Γ.Το θέμα έχει αναμφίβολα πολιτική χροιά, αλλά θα ήθελα να παρακαλέσω, την απουσία πολιτικών σχολίων, για τον απλούστατο λόγο, πως δεν θα ταίριαζε με την γενική θεματολογία του αγαπημένου μας forum! Το θέμα είναι κοινωνικό και αφορά όλους μας, ιδιαίτερα όσους έχουν παιδιά, και σκέφτονται συνεχώς για το μέλλον που θα ήθελαν να τους δώσουν.

Οι CPC δεν θα πεθάνουν ποτέ!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee, chriskgnr, Getta Robo, Mike Drosos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Amstrad1981
 • Το Άβαταρ του/της Amstrad1981 Συντάκτης θέματος
 • Retro User
 • Retro User
Περισσότερα
11/10/2015 21:15 #32414 από Amstrad1981
Δικαίωμα στην ελεύθερη, δημοκρατική, φυσική εκπαίδευση
denphgainosxoleio.blogspot.gr

Ξεκινάμε!
denphgainosxoleio.blogspot.gr/2015/04/blog-post_8.html

Είναι μόνο μια μαμά!
denphgainosxoleio.blogspot.gr/2015/04/blog-post_18.html

Με τακτικές ξεπερασμένες...(επιεικώς απαράδεκτες)
denphgainosxoleio.blogspot.gr/2015/10/blog-post_11.html

Οι CPC δεν θα πεθάνουν ποτέ!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Mike Drosos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • DUser1
 • Το Άβαταρ του/της DUser1
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
11/10/2015 22:23 - 11/10/2015 22:28 #32417 από DUser1
:( Λυπηρό πραγματικά... ! Έχουμε τρελαθεί τελείως...
Ο Θεός να προστατεύει όλα τα παιδιά τουτού του κόσμου, τις αγνές αυτές ψυχούλες.. Εύχομαι ολόψυχα να φυλάξει και το συγκεκριμένο της υπόθεσης που αναφέρεις και να δώσει ένα αίσιο τέλος.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GeoAnas, angel_grig, Amstrad1981, Mike Drosos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • GeoAnas
 • Το Άβαταρ του/της GeoAnas
 • Retro Master
 • Retro Master
Περισσότερα
12/10/2015 06:44 #32427 από GeoAnas

Ο Θεός να προστατεύει όλα τα παιδιά τουτού του κόσμου, τις αγνές αυτές ψυχούλες.. Εύχομαι ολόψυχα να φυλάξει και το συγκεκριμένο της υπόθεσης που αναφέρεις και να δώσει ένα αίσιο τέλος.


Πολύ περίεργη υπόθεση. Θα συμφωνήσω 100% με τον Βαγγέλη
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": angel_grig, Mike Drosos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • angel_grig
 • Το Άβαταρ του/της angel_grig
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
12/10/2015 07:25 - 12/10/2015 07:32 #32430 από angel_grig
To προβλημα που τιθεται ειναι τι φταιει το καημενο το παιδακι???γιατι ακομη και αν θεωρησουμε οτι η μητερα το εκπαιδευει σωστα,πως αυτο θα εχει ενα χαρτι στα χερια του για να μπορεσει να προχωρησει αργοτερα σε γυμνασιο/λυκειο/πανεπιστημιο?Δεν θα αποτελεσουν τροχοπεδη για το παιδι ολα αυτα που γινονται?Προσωπικα διαφωνω με ολα αυτα που κανει και η μητερα αλλα και η συνηγορος,και το κρατος σωστα εχει θεσει την υποχρεωτικη εκπαιδευση γιατι τοτε ο καθενας θα κανει ο,τι θελει με θυμα τελικα τα παιδια...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GeoAnas, chdlee, glaros, Mike Drosos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • spyros.s
 • Το Άβαταρ του/της spyros.s
 • Retro Expert
 • Retro Expert
Περισσότερα
12/10/2015 10:14 #32434 από spyros.s
Πράγματι περίεργη υπόθεση! Αντιλαμβάνομαι από την μία την άποψη της μητέρας που επιθυμούσε τον δικό της τρόπο εκπαίδευσης όμως σκέφτομαι ότι το παιδί της στη συνέχεια θα βγει ακριβώς σε αυτή την κοινωνία από την οποία υποστηρίζει ότι θέλει να το προστατέψει! Δεν θα έχει θεωρητικά λιγότερα εφόδια; Αν σε τελική ανάλυση θεωρεί την δική της εκπαιδευτική ικανότητα αρτιότερη ας την κάνει παράλληλα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η οικογένεια αποτελεί τον πρώτο φορέα κοινωνικοποίησης και ότι το σχολείο αποτελεί μεν επίσης πρωτογενή φορέα κοινωνικοποίησης βασίζεται όμως δε σε αρχές που εκ των πραγμάτων η οικογένεια δίνει στα προσχολικά χρόνια. Όπως και να ε΄χει πρόκειται για ενδιαφέρουσα ιστορία που θα προσπαθήσω να παρακολουθήσω!Εδώ τώρα θα εκθέσω μια ακόμα σκέψη που μου ήρθε με το παραπάνω, από την αντίστροφη όμως!
Γνωρίζετε φαντάζομαι ότι οι Ρομά (γύφτοι στα αγγλικά :P ), είναι δικαιούχοι σχεδόν όλων -αν όχι όλων- των παροχών κοινωνικής πολιτικής του κράτους δικαίως ή αδίκως.
Επίσης γνωρίζετε ότι τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο όσο και όποτε θέλουν, είναι θύτες ή θύματα bulling και τέλος πάντων σπάνια μαθαίνουν κάτι, αγνοώντας ακόμα και το να διαβάζουν ή να γράφουν! Συνήθως αυτό γίνεται με τις ευλογίες των γονιών τους ακόμα και αν τα παιδάκια τους θέλουν να πάνε!
Φανταστείτε λοιπόν να συνέδεαν αυτές τις παροχές με την σταθερή και υποχρεωτική παρουσία των τσιγκανόπουλων στα σχολεία! Με άλλα λόγια γιοκ τα επιδόματα στους ρομά αν τα παιδιά απουσίαζαν αδικαιολόγητα από το δημοτικό δίνοντας έναν αριθμό νόμιμων απουσιών όπως στο γυμνάσιο! Φαντάζεστε πόσο θα βοηθούσε στην ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων κάτι τέτοιο; Θαύματα δεν θα βλέπαμε όμως σίγουρα θα ήταν καλύτερα για όλους!
Θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν πιλοτικά σε μερικές περιοχές - με μηδαμινό κόστος για το κράτος- και να δουν τ' αποτελέσματα!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Mike Drosos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Mike Drosos
 • Το Άβαταρ του/της Mike Drosos
 • Retro Gamer
 • Retro Gamer
 • ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ...
Περισσότερα
12/10/2015 10:44 - 12/10/2015 11:09 #32435 από Mike Drosos
Σπυρο μου ξερεις πολυ καλα πως κ' αν βγαινουν απ'το δημοσιο σχολειο τα παιδια δε σημαινει πως ειναι ολα κοινωνικως σωστα...angel_grig Προφανως κ' δεν ειναι μονο το χαρτι που όλοι εχουμε αναγκη (παρεες, σημαντικη εφ'όλης διδακτική χειραγώγηση, κοινωνικη αναγνώριση ).. Στο βωμο της ελευθερίας, Μαζι με τη μανα λοιπόν ενάντια σ'1 βρώμικο :vampire: στο'ι'κό συστημα που θελει μονο φορολογικα οκ ψηφοφόρους.... :friends: ... Αν κ' ειμαι λατρης του μεγιστότατου τεχνασματος του πολυμήχανου αρχαίου ημών Οδυσσευς.... ;)
..
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Amstrad1981

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • spyros.s
 • Το Άβαταρ του/της spyros.s
 • Retro Expert
 • Retro Expert
Περισσότερα
12/10/2015 13:11 #32438 από spyros.s
Δεν έγραψα για κανένα χαρτί φίλε Μιχάλη. Το σχολείο δεν είναι μόνο βαθμοί και απολυτήρια. Σε μαθαίνει ότι οι κοινοί κανόνες είναι για όλους ασχέτως αν στην πράξη κάποιοι μαθητές ευνοούνται περισσότερο! Όλοι κάθονται στις θέσεις τους, διδάσκονται το ίδιο αντικείμενο, κοινωνικοποιούνται με παιδιά της ηλικίας τους και τόσα άλλα!
Την άποψη μου την έγραψα σε γενικές γραμμές παραπάνω ;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Mike Drosos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Amstrad1981
 • Το Άβαταρ του/της Amstrad1981 Συντάκτης θέματος
 • Retro User
 • Retro User
Περισσότερα
12/10/2015 22:14 #32448 από Amstrad1981
Εξελίξεις:

Αποφασισμένη η Εισαγγελία Ανηλίκων να αφαιρέσει με Διάταξη την επιμέλεια και να στείλει την αστυνομία στο σπίτι της να χωρίσει μάνα και παιδί, ώστε την επόμενη μέρα το πρωί να γραφτεί στο σχολείο. Ούτε σε μια τόσο ακραία στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια να λάβουμε έστω κι ένα αντίγραφο ενός εγγράφου του σχετικού φακέλου. Αυτό είναι "το συμφέρον του παιδιού" σ´ αυτή τη χώρα. Θλίβομαι.

Η μητέρα που απειλείται με αστυνομική επιχείρηση αφαίρεσης της επιμέλειας του παιδιού της χωρίς δίκη και χωρίς να γνωρίζει έστω κι ένα έγγραφο του οικείου φακέλου, προσφεύγει με αίτημα λήψης ασφαλιστικού μέτρου στο ΕΔΔΑ.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο νομολογιακά, δεν σημαίνει και ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί...

Οι CPC δεν θα πεθάνουν ποτέ!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Mike Drosos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Turrican
 • Το Άβαταρ του/της Turrican
 • Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
 • Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
Περισσότερα
13/10/2015 01:57 #32451 από Turrican


Ακριβώς τα ίδια τους έλεγε και η Apple το 1984.
Η πρώτη διαφήμιση του Mac στην TV.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GeoAnas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Mike Drosos
 • Το Άβαταρ του/της Mike Drosos
 • Retro Gamer
 • Retro Gamer
 • ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ...
Περισσότερα
13/10/2015 09:32 - 13/10/2015 13:34 #32452 από Mike Drosos
Ημαρτον!!!! Ειμαι αδερφε Amstrad1981 διαθεσιμος να στηρίξουμε ποικιλοτρόπως αυτη τη μανα στον άδικο πόλεμο που υφιστανται, κ' θεωρω πως πρέπει όλοι να συνδράμουμε στο χρονο-τροπο που μπορούμε .. Παντως ειμαι περίεργος καθώς πουθενά δεν αναφερεται η γνώμη κ' το δικαίωμα του πατερα !!!!!! Σε μια τοσο δυσκολη-αδικη υπόθεση πως κ' δεν εχουμε καμια ενδειξη κ' παρουσία πατρός;;;;;;;. Σ'ευχαριστω πολυ για την αναδειξη του θεματος!!!!!! Aνεκτησα επαφη με την εν λογω μαμα σε face k' google απ'τα link του φιλου Amstrad1981! Θελω να καταλαβω τα κινητρα κ' τη κατασταση της οπως πολυ σωστα αναφερει ο φιλος alex76gr ! Θ'ενημερωσω μολις μπορεσω τα δεοντα, Ειδωμεν!!!!
Υ.Γ. Καλε μου Σπυρο, στον angel_grig αναφερθηκα :friends:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • alex76gr
 • Το Άβαταρ του/της alex76gr
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
13/10/2015 13:01 #32458 από alex76gr
Ρε αδέρφια για μισό λεπτό.

Μέχρι τώρα έχουμε διαβάσει λεπτομέρειες μόνο για την μία πλευρά της υπόθεσης.
Έχουμε δηλαδή διαβάσει την περιγραφή έτσι όπως γράφτηκε από την πλευρά της δικηγόρου της μάνας και η οποία περιγραφή γέρνει θετικά μόνο από αυτή την πλευρά.

Δηλαδή πάει και τελείωσε, η μάνα έχει το δίκιο?
Γνωρίζουμε αν είναι πραγματικά αυτά τα κίνητρά της?
Ξέρουμε αν στέκει στα λογικά της ή αν είναι καμιά ψυχικά ανισόρροπη που ξεσπάει το πρόβλημά της κατά αυτόν τον τρόπο?

Μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπέρασμα χωρίς να έχουμε όλα τα στοιχεία.

Ακόμα όμως και δίκιο να έχει η μάνα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ρίξουμε ανάθεμα στην δωρεάν και υποχρεωτική εκπαίδευση που παρέχεται αυτή τη στιγμή.
Συμφωνώ ότι τα προβλήματα αυτής της εκπαίδευσης είναι πολλά και μεγάλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα.

" Έχω σε 46άρα κασέτα όλα τα τραγούδια των Metallica! " :D
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GeoAnas, angel_grig, chdlee, VincentGR, Mike Drosos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • spyros.s
 • Το Άβαταρ του/της spyros.s
 • Retro Expert
 • Retro Expert
Περισσότερα
13/10/2015 13:32 #32460 από spyros.s
Δέχομαι αυτό που γράφεις αλλά υποτίθεται ότι δεν την έλεγξε καν η κοινωνική υπηρεσία του οικείου δήμου ή η αστυνομία της περιοχής και η ίδια υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να γίνει πριν την απειλήσουν με την επιμέλεια του παιδιού! Από αυτό συμπεραίνω ότι μάλλον ιδεολογικό είναι το θέμα της!
Εκεί που συμφωνώ απόλυτα μαζί σου είναι στην αναίτια ισοπέδωση του εκπαιδευτικού συστήματος δημόσιου και ιδιωτικού!
Θεωρώ ότι ακόμα και τώρα στα χρόνια της απαξίωσης όλων των παραδοσιακών θεσμών το σχολείο μπορεί ακόμα να παίξει σημαντικό ρόλο σε θέματα εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης των πολιτών ενός κράτους όντας ηα σφαλέστερη και πλέον αξιόπιστη επιλογή!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Mike Drosos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • glaros
 • Το Άβαταρ του/της glaros
 • Team RC
 • Team RC
 • Play it Loud
Περισσότερα
13/10/2015 17:17 #32465 από glaros
...από το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα περάσαμε οι περισσότεροι...τα ξεχάσαμε ?
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Getta Robo

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Amstrad1981
 • Το Άβαταρ του/της Amstrad1981 Συντάκτης θέματος
 • Retro User
 • Retro User
Περισσότερα
13/10/2015 20:11 - 13/10/2015 20:22 #32469 από Amstrad1981
ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ
Της παίρνουν το παιδί επειδή αμφισβητεί το εκπαιδευτικό σύστημα!


«Θέλουν να με χωρίσουν από το παιδί μου επειδή αξιώνω μια πιο δημιουργική διαδικασία εκπαίδευσης, χωρίς εξαναγκασμούς και υποχρεωτικά μαθήματα. Επειδή θέλω να εκπαιδεύεται με κέφι και όχι στο πλαίσιο ενός αναξιόπιστου σχολικού συστήματος εκπαίδευσης».
<p>«Θα είναι απάνθρωπο να με χωρίσουν από την κόρη μου επειδή και μόνο έχω επιλέξει έναν άλλο τρόπο εκπαίδευσης», λέει η Χριστιάνα Σοφία.

Είναι τα λόγια μίας μητέρας που έχει επιλέξει την εκτός σχολείου εκπαίδευση για την 8χρονη κόρη της. Κι ενώ το δικαίωμα για διδασκαλία κατ’ οίκον (home schooling) είναι νόμιμο και ήδη θεσμοθετημένο σε κράτη-μέλη της ΕΕ, η Εισαγγελία Αθηνών δήλωσε ότι εκδίδει παραγγελία να... πάρουν το παιδί από τη φυσική του μητέρα επειδή δεν πάει σχολείο! Με άλλα λόγια, η εισαγγελική λειτουργός έκρινε ότι είναι προτιμότερο για ένα παιδί να απομακρυνθεί -με τη συνδρομή της αστυνομίας- από τη φυσική του μητέρα και μάλιστα χωρίς δίκη!
Με την υπόθεση ασχολείται η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - «Πλειάδες» μέσω της προέδρου της, δικηγόρου Ηλέκτρας-Λήδας Κούτρα, που αμισθί έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της μητέρας, αλλά και τη διεκδίκηση θεσμοθέτησης του δικαιώματος στη μη τυπική - εξωσυστημική εκπαίδευση.

Εκπαιδευτικός η ίδια -αρχικά αγγλικών και εν συνεχεία σε παιδιά με μαθησιακά προβλήματα-, η Χριστιάνα Σοφία γνώρισε «από μέσα» το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η ίδια είναι μητέρα δύο ακόμα παιδιών, 29 και 23 χρόνων σήμερα, που έχουν περάσει όλες τις βαθμίδες του σχολείου, έχουν μάλιστα φοιτήσει και στο πανεπιστήμιο.

Εκπαιδευτικός η ίδια
«Γνωρίζω «από πρώτο χέρι» το εκπαιδευτικό σύστημα για πολλά χρόνια. Για μένα ήταν συνεχής, καθημερινή η προσπάθεια να διατηρηθεί το πνεύμα τους ελεύθερο, ανάλαφρη η ψυχοσύνθεσή τους και ανοιχτός ο νους τους. Ομως τα μεγάλα παιδιά μου πήγαν σε σχολεία της Κύπρου, όπου υπάρχει ανώτερο επίπεδο και καλύτερες συνθήκες σχολειοποίησης, χωρίς παραπαιδεία. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα», εξηγεί στο «Εθνος».

«Οταν γεννήθηκε η μικρή μου, είχα προβληματισμό. Πού να πάει σχολείο; Πήγε στο νηπιαγωγείο, αλλά στην ηλικία που έπρεπε να πάει σχολείο, ήταν εντελώς ανώριμη. Τότε διαπίστωσα ότι τα παιδιά εξαναγκάζονται στη σχολική μάθηση γιατί σε αυτήν την ηλικία αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να παίξουν και να γνωρίσουν τον κόσμο».

Γι’ αυτόν τον λόγο, για τη μικρή της κόρη επέλεξε να μην τη στείλει στο σχολείο, αλλά να αναλάβει προσωπικά την παιδεία της. «Στο εξωτερικό αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό. Εδώ... με κοιτούν σαν να κατέβηκα από τον Αρη. Οταν κανείς γνωρίζει το παιδί, διαπιστώνει ότι είναι ένα ευτυχισμένο κοριτσάκι. Με πλούσιο λεξιλόγιο, φαντασία, ανεπτυγμένη σκέψη. Αλλά κι εγώ δεν την αναγκάζω, δεν της επιβάλλομαι. Ακολουθώ τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της. Γι’ αυτό και όταν της λέω να κάνουμε μαθηματικά, πετάει από τη χαρά της. Το κυρίαρχο είναι το ότι με ενδιαφέρει η ψυχική ηρεμία του παιδιού», τονίζει η Χριστιάνα Σοφία. Με τη βοήθεια, την επιμονή και την υπομονή της, η 8χρονη κόρη της έχει αγαπήσει την ιστορία και τη μυθολογία, λατρεύει τα μαθηματικά, είναι σε θέση να κάνει... ξενάγηση στα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου, γράφει το δικό της παραμύθι, εξοικειώνεται με τους υπολογιστές και κοινωνικοποιείται μέσω του παιχνιδιού.
«Θα είναι απάνθρωπο να με χωρίσουν από την κόρη μου επειδή και μόνο έχω επιλέξει έναν άλλο τρόπο εκπαίδευσης», καταλήγει η μητέρα, ενώ η μικρούλα από δίπλα συμπληρώνει: «Δεν θέλω να φύγω από τη μητέρα μου. Την αγαπώ».

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
«Ζητήσαμε να κριθεί η υπόθεση δικαστικά»
«Ζητήσαμε ανεπιτυχώς από την Εισαγγελία να αφήσει την υπόθεση να κριθεί δικαστικά, με όλες τις εγγυήσεις που μια τέτοια διαδικασία οφείλει να έχει στις δημοκρατικές κοινωνίες. Ούτως ή άλλως, η διάταξη που επιτρέπει στην εισαγγελέα Ανηλίκων να αφαιρέσει επιμέλεια με διαταγή της αφορά σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού -και πάλι οφείλει να εισάγει την υπόθεση στο Δικαστήριο εντός 30 ημερών», δήλωσε στο «Εθνος» η πρόεδρος της ΜΚΟ «Πλειάδες», Ηλέκτρα - Λήδα Κούτρα.

«Η μεταχείριση που είχε αυτή η μάνα από την Πολιτεία, μέσω των πράξεων και των παραλείψεων της Εισαγγελικής Αρχής, ακριβώς επειδή τόλμησε να ισχυριστεί ότι ασκεί ανθρώπινο δικαίωμα εκείνης και του παιδιού της παρέχοντάς του απο-σχολειοποιημένη εκπαίδευση, δεν αποτελεί μόνο παραβίαση του δικαιώματος μάνας και παιδιού να μην υφίστανται δυσανάλογη παρέμβαση στην οικογενειακή τους ζωή, αλλά, κατά τη νομική μου άποψη, συμποσούται σε εξευτελιστική μεταχείριση και παραγνώριση της έκτασης της εξουσίας της Πολιτείας πάνω σε όσους βρίσκονται στη δικαιοδοσία της», συμπληρώνοντας πως «απ’ τη μια μεριά έχουμε τη μη εγγραφή στο σχολείο, που αποτελεί πταισματική παράβαση που επισύρει πρόστιμο, και από την άλλη έχουμε πληθώρα υπερνομοθετικής ισχύος κειμένων, που εγγυώνται την εκπαίδευση σύμφωνα με τις πεποιθήσεις των γονέων».

Σχολειοποίηση
Οπως μας εξηγεί η δικηγόρος, η εκπαίδευση δεν ταυτίζεται με τη σχολειοποίηση. «Ακόμα και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, διατύπωσε σε έκθεσή του το 2007 ότι η εκτός σχολείου μάθηση θα έπρεπε να αποτελεί μια νόμιμη εκπαιδευτική επιλογή σε όλα τα κράτη που κύρωσαν τη Σύμβαση».

«Μια αστυνομική επιχείρηση αφαίρεσης επιμέλειας, η οποία θα αποσπάσει βίαια ένα 8χρονο σωματικά και ψυχικά υγιές κοριτσάκι από τη μητέρα του, υποτίθεται για το "συμφέρον" του, χωρίς μάλιστα η μάνα να έχει λάβει έστω και ένα έγγραφο της Πολιτείας στα χέρια της και πριν η υπόθεση επιμέλειας εισαχθεί σε δικαστήριο, θα είναι μέτρο που θίγει βάναυσα πληθώρα δικαιωμάτων και των δυο τους. Θα πρέπει η Πολιτεία να υπαναχωρήσει από μια τέτοια συντριπτική δικαιωμάτων προσέγγιση, να συνεκτιμήσει το υπόμνημα των 128 σελίδων με το οποίο η μητέρα εξηγεί ποια δικαιώματα ασκεί», καταλήγει η δικηγόρος.

Οπως μας ενημερώνει, μητέρα και παιδί προσφεύγουν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αίτημα λήψης ασφαλιστικού μέτρου «λόγω παραβιάσεων των άρθρων 3, 5, 6, 8, 9, 10, 13, 14 και 17 της ΕΣΔΑ, καθώς και του 2ου άρθρου του 1ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση». Συνήθως το Δικαστήριο αυτό απαντά εντός ημερών και αν το αίτημα γίνει δεκτό υποδεικνύει στην κυβέρνηση όσα θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
ΦΩΤΟ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Πηγή:
www.ethnos.gr/article.asp%3Fcatid%3D2276...2%26pubid%3D64268477

Οι CPC δεν θα πεθάνουν ποτέ!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Mike Drosos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.428 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos