Emulators σε low-end Amiga

  • kokkiklhs
  • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
  • Retro Maniac
  • Retro Maniac
Περισσότερα
16/06/2018 00:04 - 16/06/2018 00:14 #42444 από kokkiklhs
Emulators σε low-end Amiga δημιουργήθηκε από kokkiklhs
Όλοι μας σήμερα όταν μιλάμε για emulators, αυτομάτως σκεπτόμαστε κάποιο PC με Windoze/Linux ή κάποιο Mac, άντε και καμιά σύγχρονη κονσόλα, που εξομοιώνει παλιότερα συστήματα. Σωστά; ΛΑΘΟΣ!!! :P

Τι γίνεται όταν μιλάμε για εξομοίωση παλιών συστημάτων πάνω σ'ένα παλιό σύστημα; ;)
Πριν κάποιο καιρό είχα παρουσιάσει το περίφημο A-Max για την Α500 εδώ:
www.retrocomputers.gr/forum/emulators-em...ax-ii-stin-amiga-500
και εξήγησα πώς γίνεται εγκατάσταση σε μια απλή 500άρα/2000ρη με λίγη extra μνήμη και τον "επίσημο" controller και σκληρό της Commodore A590/A2091.

Το πράγμα όμως δε σταματάει εκεί.
Έχετε λοιπόν κάπου μια "ξερή" 500άρα με 1ΜΒ και kickstart 1.2/1.3; ΝΑΙ, έχετε!! Είμαι σίγουρος. :electric2:

Τι άλλο emulator θα μπορούσε λοιπόν να δει σε ένα τόσο "ταπεινό και παρωχημένο" σύστημα κάποιος, χωρίς να χρειαστεί να βάλει μπρος πισιά και γουίντοους;
Πάμε!!!

1) A-Max (Macintosh Classic) που τον ανέφερα ήδη. Δεν ανέφερα όμως (αρκετοί θα το γνωρίζετε) ότι μπορεί να παίξει και με σκέτη δισκετούλα σε μια απλή 500άρα με 1ΜΒ. Τι θα σηκώσει η δισκετούλα; Ένα ελαφρύ βασικό λειτουργικό, ίσα για να κάνει boot και κάποιο παιχνιδάκι/εφαρμογούλα που θα έχετε περάσει πρώτα σε δισκέτα φορμαρισμένη για PC 720k από κάποιο Mac ή Amiga που τρέχει Mac emulator (προσοχή εδώ να χωρέσουν όλα μαζί στα 720k) και στη συνέχεια θα ξαναπεράσετε στην CUSTOM format 800k δισκέτα που θα έχετε ετοιμάσει προηγουμένως στον A-Max.
Δυστυχώς οι παλιές 800άρες/400άρες δισκέτες του Mac ΔΕΝ μπορούν να διαβαστούν απ'ευθείας από τα drives της Amiga, οπότε η μέθοδος αυτή είναι μονόδρομος για όποιον θελήσει να το δοκιμάσει.
ΠΟΛΥ χρονοβόρος και σαδομαζοχιστική διαδικασία, αλλά γίνεται, αν θελήσετε να δείτε κάτι για πλάκα από δισκέτα στην 500άρα σας. Φυσικά οι περιορισμοί λόγω χώρου στη δισκέτα είναι πολλοί και δεν έχετε τις άπειρες επιλογές. Επίσης θα χρειαστεί σίγουρα και δεύτερο drive, αν είστε μόνο με 1ΜΒ (που θα είστε), οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια για RAMdisk.

2) Chamaeleon, Medusa, Amtari, The ST emulator (Atari ST). Τέσσερα (!!!) διαφορετικά ST emulators για τις παλιές Amiga. Στην ουσία δεν είναι ακριβώς emulators (όπως κι ο A-Max πιο πάνω), διότι ο 68000 (που στον επεξεργαστή πέφτει το βάρος σε τέτοιες περιπτώσεις) εξομοιώνει τον... εαυτό του. Άρα η όλη ιστορία είναι πολύ πιο "ελαφριά" για την Amiga και το κομμάτι της εξομοίωσης, που απαιτεί υπολογιστική ισχύ, περιορίζεται σε μικρές και δευτερεύουσες διεργασίες, που δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα την αμίγκα μας. Εδώ οι hardcore αταράδες σκάνε από το κακό τους!! :devil:
Εδώ θα δείτε να τρέχουν ικανοποιητικά ΠΟΛΛΕΣ εφαρμογές σε ταχύτητα περίπου 80% ενός αληθινού ST, καθώς και μερικά παλιά "TOS-friendly" παιχνίδια (π.χ. Sim City, Ultima III), δυστυχώς χωρίς ήχο. Και φυσικά όλες οι αναλύσεις σε ΕΝΑ monitor, αν και στην ασπρόμαυρη δε θα γλιτώσετε από το ενοχλητικό interlace, εκτός κι αν έχετε τη super οθόνη, ή scandoubler/flickerfixer!! :whistle:
Πρόσφατα ζωγράφιζα κάτι σαχλαμάρες με το Degas Elite στην 500άρα και φυσικά αισθανόμουν περήφανος που έχω Amiga! :hurrah:
Για τον Chamaeleon και τον Amtari υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις, o Medusa κι ο Chamaeleon κανονικά κυκλοφορούσαν μαζί με hardware add-on (αλλά θα τους βρείτε σπασμένους software-only) και ο ST emulator είναι πειραγμένη/βελτιωμένη έκδοση του Amtari 2.2. Αυτό τον τελευταίο θα συνιστούσα να δοκιμάσετε πρώτα, κυρίως για λόγους ευκολίας.
Το δυστύχημα είναι ότι ουσιαστικά κανένας από αυτούς δεν υποστηρίζει σκληρό δίσκο. Ο Amtari 4 (έκδοση 3 δεν υπήρξε ποτέ, μάλλον χάθηκε στο δρόμο) βγήκε σε ένα πολλά υποσχόμενο Demo, που υποτίθεται ότι μελλοντικά θα υποστήριζε και σκληρούς, αλλά φαίνεται πως τελικά η τελευταία έκδοση έμεινε στο... demo :(
O Chamaeleon II είναι ο μόνος που ΠΡΑΓΜΑΤΙ υποστηρίζει κάποιους σκληρούς, αλλά οι προγραμματιστές περιόρισαν τις επιλογές των drivers σε 4-5 προϊστορικούς OMTI δίσκους για τη 2000ρη, και μάλιστα από κάτι άκυρες γερμανικές φίρμες γ'εθνικής. Επομένως η δυνατότητα χρήσης σκληρού είναι από απελπιστικά περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Έτσι θα περιοριστείτε στις 720άρες (κι αν θυμάμαι καλά και μέχρι 800k) δισκετούλες του ST, που διαβάζονται/γράφονται ωραιότατα και απ'ευθείας από τα drives της Amiga.

3) QDOS4Amiga (Sinclair QL). Κι εδώ είναι η τρίτη και τελευταία περίπτωση όπου ουσιαστικά δε γίνεται εξομοίωση, μια και μιλάμε πάλι για (σχεδόν) τον ίδιο επεξεργαστή. Ο 68008 του QL έχει βασικά το ίδιο instruction set με τον 68000, αλλά διαφορετικά, "στενότερα" buses. Έτσι η Amiga τον απομιμείται μια χαρά, χωρίς καθόλου δυσκολία. Θα δείτε ΠΟΛΥ μεγάλο ποσοστό από το software του QL (ΑΝ καταφέρετε να βρείτε τίποτα, βλ. ΕΔΩ ), ακόμη και παιχνίδια, σε πολύ ικανοποιητικές ταχύτητες (80-90%) αλλά δυστυχώς και πάλι χωρίς ήχο. Έτσι κι αλλιώς, τι να τον κάνεις τον ήχο του QL; :sick:
Κι όλα αυτά από 720άρα δισκετούλα, μια χαρά λύση και για μεταφορές από και προς αληθινό QL (άμα έχουμε floppies) και φυσικά άμα δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε PC.

...και πάμε να δούμε τι γίνεται όταν πρόκειται για πραγματική εξομοίωση...
Εδώ τα πράγματα είναι λίγο (δηλ. πολύ, χαχαχα) πιο... σφιγμένα, παρόλο που πιο κάτω θα μιλήσουμε για εξομοίωση συστημάτων πολύ πιο "φτωχών" από τα 3 προαναφερθέντα. Ο λόγος προφανής: Ο φουκαράς ο 68000 της αμιγκούλας μας καλείται να λειτουργήσει ως κάτι τελείως διαφορετικό (κι ας είναι πολύ κατώτερο), οπότε φυσιολογικό είναι να ζορίζεται... :dry:

4) KGB Spectrum Emulator 1.3 (ZX Spectrum). Νομίζω ότι το σπέκτρουμ πρέπει να είναι το πρώτο EVER μηχάνημα που προσπάθησαν οι προγραμματιστές να εξομοιώσουν σε "ανώτερο" σύστημα, οπότε δε θα μπορούσε να λείπει κι από την Amiga. Πρέπει να υπάρχουν και κάνα-δυο ακόμη άλλοι για σπέκτρουμ που τρέχουν στην 500άρα, αλλά δεν τους θυμάμαι. Σίγουρα αυτός είναι ο καλύτερος, γι'αυτό και τον έχω συγκρατήσει στην μνήμη μου.
Θα παίξει σχεδόν ΤΑ ΠΑΝΤΑ από snapshots (.SNA) για 48άρη, αλλά σε αρκετά χαμηλή ταχύτητα (ίσως και κάτω από 50%) και πάλι χωρίς ήχο. Επομένως μην περιμένετε να παίξετε Jet Set Willy (αν και θα φορτώσει μια χαρά) ή Cauldron, διότι θα ξεκινήσετε το παιχνίδι καλοξυρισμένοι και μέχρι το game over θα έχετε αποκτήσει πατριαρχική γενειάδα. :P
Μπορείτε όμως κάλλιστα να παίξετε κάποιο από τα πάμπολλα και εξαιρετικά adventures που κυκλοφορούν για το σπεκτρουμάκι, όπου η διαφορά ταχύτητας κι η έλλειψη ήχου δε θα φανούν ενοχλητικές, Επίσης σε προγραμματάκια BASIC για την πλάκα μας, ο KGB θα τα καταφέρει μια χαρά!!!

5) Go-64 (Commodore 64). Ισχύει ό,τι ακριβώς γράφω πιο πάνω για τον σπέκτρουμ, μόνο που εδώ η συμβατότητα δεν είναι τόσο μεγάλη (περίπου 4-5 στα 10 παιχνίδια/εφαρμογές θα τρέξουν, κυρίως τα παλιότερα), η ταχύτητα ακόμη πιο χαμηλή (σίγουρα κάτω από τη μισή ενός αληθινού 64άρη) και βέβαια η απουσία ήχου εδώ ΕΙΝΑΙ αισθητή και ολίγον... ξενερωτική :(
Δεν είναι ότι η αμίγκα με την πανίσχυρη Paula δε μπορεί να εξομοιώσει λίαν επιτυχώς τον SID του 64, είναι ότι ΜΑΖΙ με τη λοιπή εξομοίωση η ταχύτητα θα έπεφτε τραγικά. Πιο κάτω μπορείτε να πάρετε μια γεύση σχετικά με το αν η Paula μπορεί να αναπαραγάγει ήχους του SID ή όχι! ;)

...και το σχετικό .ADF για όποιον θέλει να το τσεκάρει σε αληθινή Amiga...
Έχω την εντύπωση ότι οι πρώτες εκδόσεις του Α64 (άλλος 64 emulator, για "μεγάλες" αμίγκες) παίζανε και σε 500άρα, αλλά δεν είμαι σίγουρος...

6) The Emulator/Beebulator (Acorn BBC). Εδώ φαίνεται να έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από τους προγραμματιστάς και προγράμματα σε BASIC τρέχουν σχεδόν σε πραγματική ταχύτητα. Αν λάβουμε υπ'όψιν μας ότι ΜΕΣΑ στην BASIC του beeb μπορούμε να ανακατέψουμε/ενσωματώσουμε αυτόνομες υπορουτίνες σε 6502 assembly, τα πράγματα είναι εξαιρετικά ικανοποιητικά! ΔΕΝ έχω προσπαθήσει να δω commercial παιχνίδια σε "καθαρό" machine code, πιθανότατα να μην τρέχουν καθόλου ή έστω όπως πρέπει, αλλά πρόκειται για έναν πολύ ενδιαφέροντα emulator, με τον οποίο αξίζει με το παραπάνω να ασχοληθεί κανείς, μόνο και μόνο για να εξερευνήσει την πλουσιότατη και πολύ ευέλικτη BBC BASIC και να πειραματιστεί με την assembly του 6502 (αν δεν έχει κάποιο σχετικό μηχάνημα). Υποστηρίζονται virtual δισκέτες μέσω AmigaDOS, οπότε μπορούμε να σώσουμε/ξαναδούμε τη δουλειά μας χωρίς να τη χάσουμε... Να προσθέσω ότι υποστηρίζεται ΚΑΙ ήχος, επομένως μιλάμε μάλλον για τον πιο επιτυχημένο εξομοιωτή 8μπιτου που μπορεί να δει κάποιος σε μια απλή 500άρα! Μη τον παραλείψετε, θα χάσετε!!

7) Α-CPC, AmiCPE (Amstrad CPC). Υποτίθεται ότι οι πρώτες εκδόσεις τρέχουν σε απλή OCS Amiga με kick 1.2/1.3 και 1ΜΒ, με πολλούς περιορισμούς και σε χαμηλή ταχύτητα. Ως φανατικός αντι-αμστραντικός ΔΕΝ έχω δοκιμάσει κανένα από τα 2, οπότε δε μπορώ να πω και πολλά... :P

8 ) Amiga Transformer, CrossPC, PCTask (IBM PC/XT/AT). Τα άφησα επίτηδες τελευταία, διότι όλοι σήμερα εξομοιώνουν με τα πισιά τους την Amiga, καιρός ήρθε λοιπόν να δοκιμάσουμε και το ανάποδο!! :bash:
Κι όμως γίνεται, και γίνεται καλά! Φυσικά δεν περιμένετε να δείτε... windows σε μια απλή 500άρα με floppy, αλλά θα τρέξει ωραιότατα κάποιο π.χ. DOS 3.0 από δισκετούλα 720k και οι εφαρμογούλες που θα δοκιμάσετε θα λειτουργήσουν μετά χαράς (αρκεί να τους φτάνει η ελεύθερη μνήμη) σχεδόν όλες και σε αρκετά ικανοποιητικές ταχύτητες (ας πούμε 60-70% ενός παλιού PC/XT στα 8MHz). Φίλος μου έφτιαξε την πτυχιακή του σε Turbo Pascal εν έτει 1990 με μια 500άρα και το Transformer. Τότε ήταν ΜΕΓΑΛΗ υπόθεση και φυσικά γλίτωνες πολλά χρήματα που θα χρειάζονταν για την αγορά ενός compatible...
To Transformer είναι το πιο παλιό αλλά και το πιο πολυδουλεμένο, το CrossPC "τα κάνει όλα και συμφέρει" και το PCTask (μέχρι έκδοση 3.1 νομίζω παίζει σε 68000) είναι το πιο νέο και σύγχρονο και με τις περισσότερες επιλογές, όμως αφήνει στο χρήστη τη λιγότερη διαθέσιμη μνήμη, αν θυμάμαι καλά. Γενικά, καλό είναι ανάλογα με το τι θέλουμε να κάνουμε, να πειραματιστούμε και με τους τρεις, είναι όλοι ΠΟΛΥ καλοί, αν σκεφτούμε πάνω σε τι hardware τους τρέχουμε...

Νομίζω υπάρχουν και emulators που θα παίξουν στην 500άρα (έστω και με περιορισμούς σαν αυτούς που αναφέρθηκαν πιο πάνω) για gameboy και για κάποιες άλλες παλιές κονσόλες όπως Atari2600. Δεν τα έχω δοκιμάσει όμως, ένα καλό ξεσκόνισμα στα αρχεία του aminet θα μπορούσε να διαφωτίσει όποιον ενδιαφέρεται περαιτέρω. Επίσης αν μου ξεφεύγει εδώ κάτι (σίγουρα μου ξεφεύγει) ή εντοπίσετε κάνα λάθος σε αυτά που παρουσιάζω, δώστε τα φώτα σας...
Να επισημάνω ότι ΟΛΑ τα προαναφερθέντα θα τρέξουν σε kickstart 1.2/13 ως minimum. Υπάρχουν κάποια λίγα ακόμη emulators (όπως το πολύ καλό DrEAm για Dragon/Tandy CoCo) που ισχυρίζονται ότι παίζουν σε 68000 μηχάνημα με minimum kickstart 2.0 (λέγε με A500plus/A600), αλλά ούτε αυτά τα έχω τσεκάρει!

Μια τελευταία σημείωση, όλα όσα παρουσίασα πιο πάνω είναι δουλειές που έγιναν το πολύ μέχρι το 1990 (με εξαίρεση το PCTask), οπότε και μηχανήματα όπως η 500άρα ή η 2000 κυριαρχούσαν στην αγορά. Δυστυχώς μαζί με το πέρασμα αυτών των "παλαιάς σχολής" μηχανημάτων στο περιθώριο σταμάτησε και το σχετικό ενδιαφέρον και συνεπώς και το development. Αν οι σημερινοί προγραμματιστές με τις τεχνικές γνώσεις και την πείρα που έχουν αναπτύξει πάνω στην πλατφόρμα της Amiga καθόντουσαν και έφτιαχναν ξανά από την αρχή κάποιον εξομοιωτή για ένα από τα μηχανήματα που αναφέρω εδώ, πιθανόν τα πράγματα να ήταν πολύ διαφορετικά.
Αν κρίνουμε από τα σύγχρονα demos και παιχνίδια που βλέπουμε να βγαίνουν για OCS/1MB αμίγκες και τρίβουμε τα μάτια μας, μπορούμε να φανταστούμε κάτι αντίστοιχο και με κάποιον εξομοιωτή ενός απλού 8μπιτου.
Φυσικά δεν είμαι προγραμματιστής και δε μπορώ να κρίνω το πόσο εύκολη ή δύσκολη δουλειά είναι η εξομοίωση άλλου συστήματος και πόσο πολύ ή λίγο επιβαρύνει το σύστημα που την αναλαμβάνει, αλλά σίγουρα μετά από 25-30 χρόνια τα πιο πολλά "μυστικά" μιας 500άρας είναι πλέον γνωστά στους ενημερωμένους προγραμματιστές.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
-Ωραία, και γιατί να μη τρέξω emulators για όλα αυτά στο PC μου (που θα τα καταφέρει και πολύ καλύτερα), να τελειώνω, και πρέπει να μπλέξω με 500άρες, δισκέτες, μεταφορές αρχείων και αηδίες;
-Διότι ΓΙΝΕΤΑΙ και διότι ΕΧΕΙ ΠΛΑΚΑ και διότι ΑΞΙΖΕΙ στην 500ρούλα μας να βγαίνει κάθε τόσο από το ντουλάπι και να ξεμουδιάζει, φορτώνοντας κάτι διαφορετικό από το Kick Off, το Superfrog, το Lemmings και το Bards Tale!!! ;)
Amiga (again) rulez!!!!!!!!!!
:drinks:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, Stabill, Nemo, lliont, sly*m

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.238 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos