- Forum
- Υπολογιστές
- PCs (IBM & Compatibles)
- IBM
- Αντικατάσταση IDE δίσκου με αντάπτορα σε CF σε 386 laptop
Αντικατάσταση IDE δίσκου με αντάπτορα σε CF σε 386 laptop
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 18
Επανέρχομαι μετά από καιρό, καθώς παρέλαβα επιτέλους μετά από 3(!) μήνες τον αντάπτορα και την CF card που είχα παραγγείλει για να προσπαθήσω να αναστήσω το λαπτοπάκι μου, που ο δίσκος του είχε αποδημήσει και φοβάμαι πως το floppy είναι επίσης στα τελευταία του και προσπαθώ να μην το ζορίζω...
Παραθέτω βίντεο που παρουσιάζει σε πολύ απλά βήματα το εγχείρημά μου, αλλά κάπου δεν μου έκανε την χάρη...
Έκανα την διαδικασία του βίντεο μέχρι το format c: /s
Και όντως είδε το c βάζοντας και το αρχείο command μέσα.
Το θέμα είναι πως ούτε boot κάνει, αλλά ούτε και εκτελεσει οτιδήποτε άλλο από το c μπορεί.
Του αντέγραψα αρκετά παιχνίδια και όχι μόνο δεν μπορεί να τα τρέξει (κάνοντας boot στο dos απο δισκετα) βγάζοντας not ready reading drive c, αλλά αν πατήσω abort, μου ζητάει πάλι να βάλω την δισκετα του dos γιατί λέει πως δεν μπορεί να βρει το αρχείο command.
Δοκίμασα να του κάνω εγκατάσταση το sim city, αλλά μου έλεγε πως δεν μπορεί να βρει το drive c, αν και μου δημιούργησε έναν κενό φάκελο.
Αυτά λοιπόν... Δεν ξέρω αν έκανα κάτι λάθος στην διαδικασία ή αν δεν υποστηρίζεται κάτι από τον υπολογιστή μου ή την ίδια την CF, αλλά είμαι για μία ακόμα φορά σε αδιέξοδο και χρειάζομαι τα φώτα των σοφών.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
Αν προσέξεις το δικό του σύστημα ειναι ενας 486 και μάλιστα με σχετικά νεότερη έκδοση BIOS.
Επομένως πιθανώς το δικό σου 386 laptop να μην μπορεί να τον δει σωστά.
Επίσης το τύπος χρησιμοποιεί dos 6.22 αλλά την εντολή clearhdd εγώ δεν την γνωρίζω, δεν ειναι του 6.22 πιθανώς να ειναι εξτρα εργαλείο.
Ερώτηση, στο bios πως τον έχεις δηλώσει τον "δίσκο"????? Πως τον βλέπει ο 386???
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Το clearhdd είναι όντως εκτός DOS, το βρήκα από Google και το κατέβασα για να το εκτελέσω.
Τον δίσκο δεν τον βλέπει καν στο BIOS με τον παραδοσιακό τρόπο που έχω συνηθίσει να βλέπω τους δίσκους (IDE Drives, Master/Slave κτλ. Μπορεί να λέω και χαζομάρες και να μην υπήρχαν καν αυτά στους 386, δεν θυμάμαι και πολλά είναι η αλήθεια).
Δεν ξέρω αν είναι λόγω του αντάπτορα ή είναι το φυσιολογικό του να μη δίνει καμία πληροφορία.
Για την ακρίβεια δεν μου εμφανίζει κανένα drive, το μόνο σημείο που αναφέρει τον δίσκο είναι στο Boot Sequence, που έχει ως επιλογή να δοκιμάσει να κάνει boot από Floppy και αν αποτύχει να ψάξει για δίσκο ή αλλιώς να κοιτάξει απ'ευθείας για δίσκο.
Θα δοκιμάσω λοιπόν να κάνω μεταμόσχευση έναν δίσκο από ένα άλλο laptop Pentium 1 133MHz και ελπίζω να τον δει.
Υπάρχουν μήπως κάπου ανεβασμένες οι δισκέτες εγκατάστασης του DOS 6.22 και των Windows 3.11 για να τις κατεβάσω και να τις γράψω, ώστε να τα εγκαταστήσω σε περίπτωση που διαβάσει τον δίσκο;
- JIANOS
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 167
CYL 1011, HEADS 16, SECTORS 63.
Identifies it as 498mb drive ( User 47 ).
Επίσεις μην αφήσεις την εγκατάσταση του 6.22 να προχωρήσει. Σταμάτησέ την τρέξε fdisk /mbr φτίαξε το partition και μετά ξανα μπούταρε και άσε την εγκατάσταση να ξεκινήση και να ολοκληρωθεί κανωνικά θα δεί ότι έχει γινει format στον δίσκο και θα συνεχίσει. εάν σε ρωτήσει να σβήση τον δίσκο εσύ απάντησε αρνητικά.
Τώρα εάν είναι μεγαλύτερος από 512 υπάρχει τρόπος να κάνεις το λειτουργικό πλέον να τον αναγνωρίση δίσκους ή cf με μεγαλύτερη χωριτικότητα αυτό είναι το λεγόμενο Dinamic drive overlay en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_drive_overlay . Αυτή η τεχνική πάει και γράφει στο mbr του δίσκου ή της cf πληροφορίες για όλο τον σκληρό. Όταν άρχισαν να βγαίνουν δίσκοι μεγαλύτεροι των 512ΜΒ όλες ή εταιρείες που τους παρήγαγαν έβγαζαν και το δικό τους αντίστοιχο προγραμμα οπότε υπάρχουν πολλά προγράμματα που κάνουν αυτή την δουλεία. Το καλό είναι ότι ασχέτως της εταιρείς που το έχει παράξει τα προγράματα αυτά δουλεύουν με όλους του δίσκους. Υπάρχουν επίσεις και προγράμματα τρίτων εταιρειών που έκαναν την ίδια δουλεία. το EZ-Drive 8.x winworldpc.com/product/ez-drive/8x είναι μια καλή λύση.
images δισκεττών εγκατάστασης msdos 6.22 εδώ
winworldpc.com/product/ms-dos/622
Καλή επιτυχία !!!
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Το CYL 1011, HEADS 16, SECTORS 63 πού και πώς το δηλώνω ακριβώς;
Αν το δηλώσω και μπορέσω να εγκαταστήσω το DOS αφού φτιάξω το mbr partition θα έχω ελπίδες λοιπόν; Ανυπομονώ να το δοκιμάσω!
Και μία ακόμα ερώτηση... Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να γράψω την DOS από τα .img αρχεία; Αυτή τη στιγμή κάνω την δουλειά από Windows 10, με USB floppy. Προτείνεις κάποια συγκεκριμένη μεταξύ των 6.22.2220 και 6.22 που έχουν και τα περισσότερα Downloads;
- konc
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 431
Αφού μπορείς να bootάρεις σε DOS από δισκέτα, τρέξε το attached utility (βάλτο και αυτό στη boot δισκέτα για παράδειγμα) και σημείωσε τις παραμέτρους για την CF που βγάζει
Τέλος βγάλε φωτογραφία από τις bios screens για να σου πούμε που θα δηλώσεις τον "δίσκο"
Συνημμένα:
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Το attached utility μόνο ξέχασες να κάνεις attach
- konc
-
- Elite Member
-
Ουπς διορθώθηκε!ant-mi έγραψε: Ok, θα το κάνω!
Το attached utility μόνο ξέχασες να κάνεις attach
- JIANOS
-
- Elite Member
-
στο BIOS συνήθως είναι στην πρώτη σελίδα αλλά αυτές οι τιμές είναι για 512 για τα δικά σου μεγέθη δες εδώ έχει μια υπορουτινούλα που κάνει αυτήν την δουλειά:
www.vogons.org/viewtopic.php?t=55167
η γνώμη μου είναι ότι οι κάρτες σου είναι μικρούλες ξεκίνησε με αυτές αλλά σύντομα θα χρειαστείς μεγαλύτερες ιδιαίτερα εάν αποφασίσης να βάλείς και windows 3.11 εκεί πάρε 2 512 ΜΒ για εμένα...
- JIANOS
-
- Elite Member
-
- konc
-
- Elite Member
-
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Σίγουρα αν βγάλετε άκρη και λύσετε το πρόβλημα, θα χρειαστώ αλλαγή στην μπαταριούλα για να κρατάει τις ρυθμίσεις, αλλά για την ώρα πιστεύω ακόμα πως δεν υπάρχει πουθενά στο BIOS επιλογή για να περάσω τον δίσκο με το χέρι, είναι φοβερά φτωχό το μενού του.
Ιδού:
imgur.com/a/dQ3apoU
Σας ευχαριστώ πολύ!
- JIANOS
-
- Elite Member
-
- ant-mi
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
Δεν φαίνεται να έχει κάτι ενδιαφέρον, σωστά;
- konc
-
- Elite Member
-
Το IDEINFO αναγνωρίζει σωστά την CF και λέει πως το BIOS κάνει report έναν δίσκο άρα κάτι είναι σεταρισμένο. Αν έχεις κάνει fdisk /mbr, fdisk να φτιάξεις ένα partition από την αρχή διαγράφοντας ότι υπήρχε, reboot, format c: /s και δεν ξεκινάει από τη CF μετά, δεν βλέπω τι άλλο μπορείς να κάνεις. Ίσως θα πρέπει σαν επόμενη απόπειρα να σκεφτείς να εγκαταστήσεις κάποιο DDO (dynamic drive overlay) όπως πχ το EZ drive (www.philscomputerlab.com/western-digital.html) για να καλύψεις την πιθανότητα να ισχύει η περίπτωση του fixed hdd στο BIOS.
- Forum
- Υπολογιστές
- PCs (IBM & Compatibles)
- IBM
- Αντικατάσταση IDE δίσκου με αντάπτορα σε CF σε 386 laptop