Αγορά XT-IDE ή XT-CF

• shinobi
  • Το Άβαταρ του/της shinobi
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
04/10/2013 03:50 #13621 από shinobi
Απαντήθηκε από shinobi στο θέμα Απ: Αγορά XT-IDE ή XT-CF
A BIG Respuct to Mr. angel_grig!

"To become a vampire, you must be bitten by one. To become a ninja, you first have to allow yourself to be one."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": angel_grig

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

• angel_grig
  • Το Άβαταρ του/της angel_grig
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
04/10/2013 16:20 - 04/10/2013 16:20 #13625 από angel_grig
Απαντήθηκε από angel_grig στο θέμα Απ: Αγορά XT-IDE ή XT-CF
Eυχαριστω Shinobi!! :thanx:

• konc
  • Το Άβαταρ του/της konc Συντάκτης θέματος
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
14/01/2014 13:54 - 14/01/2014 13:55 #17046 από konc
Απαντήθηκε από konc στο θέμα Αγορά XT-IDE ή XT-CF
Ήρθε η ώρα να ενημερώσω το θέμα: τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν κάτι μήνες αργότερα και τη βοήθεια από εδώ!

Για ένα διάστημα περίμενα να εμφανιστούν διαθέσιμες πλακέτες προς πώληση από τον James Pearce (www.lo-tech.co.uk/). Μόλις εμφανίστηκαν και διαβάζοντας στο vintage-computers τα αρκετά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι χρήστες αποφάσισα να πάρω δύο καλού-καλού. Ταλαιπωρήθηκα λίγο να βρω τα BIOS ic's γιατί δεν υπήρχε κανένα από τα συμβατά στα καταστήματα για τα οποία δίνονταν οι κωδικοί του bill of materials, προκειμένου να τα αγοράσει κανείς εύκολα και χωρίς λάθη. Αυτά τα πήρα χωριστά και ελαφρώς πιο ακριβά από ebay, αλλά ΟΚ, το συνολικό κόστος γι' αυτό παίρνεις ούτε έτσι μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα υψηλό ή παράλογο.

Στο σημείο αυτό να πως αν δεν είχε postάρει στο thread o angel_grig να επιστήσει την προσοχή στον ISA CompactFlash adapter που φτιάχνεται μόνο με through-hole εξαρτήματα, είναι σίγουρο πως θα την είχα κάνει την πατάτα και θα είχα αγοράσει κάτι που δεν θα κατάφερνα ποτέ να κολλήσω μόνος μου μιας και δεν διαθέτω ούτε τις ικανότητες αλλά ούτε και τον εξοπλισμό για smd κολλήσεις.

Παρόλα' αυτά το εγχείρημα ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με λίγη τύχη και οι δύο κάρτες που έφτιαξα λειτούργησαν άψογα. Είναι τρομερό να αποκτά σκληρό δίσκο ο Schneider Euro PC που χωράει ότι μπορεί να θέλει κανείς να τρέξει σε αυτόν! Επίσης διαλέγοντας τον κατάλληλο CF adaptor ("οριζόντιας" τοποθέτησης) όλα μπήκαν στον χώρο της κάρτας επέκτασης και το κουτί έκλεισε χωρίς να περισσεύει τίποτα, με τον adaptor κατευθείαν πάνω στην κάρτα!

Δύο λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη κάρτα που έφτιαξα προσωπικά:
-Ο ISA CompactFlash adapter αν και βγάζει κανονικό 40-pin IDE υποδοχή, λειτουργεί μόνο με CF cards (όπως λέει και το όνομά του) και όχι με σκληρούς δίσκους.
-Αν δεν υπάρχει τροφοδοσία για να δώσετε στον CF adaptor (όπως πχ στην περίπτωση του euro pc που δεν έχει κανένα βύσμα τροφοδοσίας εσωτερικά για να κλέψουμε ρεύμα εύκολα) βεβαιωθείτε πως ο CF adaptor που θα χρησιμοποιήσετε έχει ενεργό το pin 20 ώστε να παίρνει ρεύμα από το ISA bus. Οι δικοί μου δεν το είχαν (έπαιρναν ρεύμα μόνο με τη χρήση του βύσματος των 5V για 3,5" floppy) και περίμενα κι άλλες μέρες να καταλάβω τι συμβαίνει και έρθει ο καινούργιος :angry2:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": angel_grig, chriskgnr, glaros

• angel_grig
  • Το Άβαταρ του/της angel_grig
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
14/01/2014 21:45 - 14/01/2014 21:46 #17052 από angel_grig
Απαντήθηκε από angel_grig στο θέμα Αγορά XT-IDE ή XT-CF
Eυχαριστω και παλι konc για τα καλα σου λογια,και τις χρησιμες πληροφοριες!!!! :bow: :bow: :bow: Καλοπαικτος ο schneider με τα νεα του εξαρτηματα!!! ;)

• Fotis_KFOR
  • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
  • Site Owner / Admin
  • Site Owner / Admin
  • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
15/01/2014 08:41 - 15/01/2014 08:42 #17057 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Αγορά XT-IDE ή XT-CF
Καλορίζικα Κώστα! Το πάλεψες και ταλαιπωρήθηκες μέχρι το τελικό αποτέλεσμα και σου πήρε και κάποιο χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα θα σε δικαίωσε! :cheer:

• shinobi
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
24/01/2014 00:37 #17292 από shinobi
Απαντήθηκε από shinobi στο θέμα Αγορά XT-IDE ή XT-CF
Μπράβο και καλορίζικο!!!
Μετά από τόσο καιρό ταλαιπωρίας πρέπει να νιώθεις δικαιωμένος με το νέο σου απόκτημα!!!

Εγώ πάλι δεν πήρα χαμπάρι τίποτα πάλι λόγο τρεξίματος... :(
Γνωρίζεται εάν υπάρχουν ακόμα PCB προς πώληση?

"To become a vampire, you must be bitten by one. To become a ninja, you first have to allow yourself to be one."

• konc
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
24/01/2014 17:08 #17298 από konc
Η αλήθεια είναι πως μόλις το είδα επιτέλους να λειτουργεί πήρα μεγάλη χαρά :)
PCB's μπορείς να βρεις εδώ www.lo-tech.co.uk/shop/ , υπάρχουν κανονικά διαθέσιμα.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": shinobi

• shinobi
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
24/01/2014 17:14 #17299 από shinobi
Δυστυχώς γράφει... Sorry, sold out! (more on the way)

• konc
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
24/01/2014 18:45 #17303 από konc
Κρίμα, έπεσες και εσύ στην περίπτωση! Μην ανησυχείς πάντως γιατί και την τελευταία φορά (όταν έψαχνα εγώ) που είπε ότι "έρχονται", όντως ήρθαν σε περίπου 1 μήνα. Μπορείς να ξεκινήσεις με τα υπόλοιπα εξαρτήματα εντωμεταξύ

• shinobi
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
25/01/2014 12:13 #17317 από shinobi
Τελικά ίσως πάνω στην ατυχία να φάνηκα τυχερός... και λέω ίσως γιατί δεν γνωρίζω ακόμα! :wait:

Βρέθηκα πριν από λίγο σε μια συζήτηση με θέμα τα Retro-Computers και είπα εγώ τις αναζητήσεις μου. Ένα παλικάρι από την παρέα μόλις άκουσε ότι ψάχνω HDD controller ISA 8bit για 8088/86 μου πρότεινε να μου χαρίσει έναν μια και του περίσσευε!

Και τώρα διαφωτίστε με σας παρακαλώ... είμαι πλέον κάτοχος ενός LCS-6210D REV: A3 μπορώ να ανεβάσω και φωτό εάν δεν σας λέει κάτι, πάντως εμένα μου είναι άγνωστος.

Ψάχνοντας στο internet βρήκα κάποιες σχετικές πληροφορίες αλλά και ολόκληρο το manual του. Διαβάζοντας το βλέπω ότι υποστηρίζει...

1) I/F: ST-506/412
2) Data Rate 5M Bits/Sec
3) 1024 Cylinders
4) 5-8 Heads

Επίσης οι υποδοχές για τις καλωδιοταινίες έχουν, η μία 34 pins και η άλλη 20 pins, διάβασα ότι είναι MFM Controller για FDD και HDD... μάλιστα και τώρα τι? :crazy:

Καταλαβαίνω ότι δεν είναι IDE, όμως μπορώ να του βάλω SD, ή CF, ή Card Reader?

Ή τουλάχιστον υπάρχει κανένας converter/adapter από MFM σε IDE?

Please τα φώτα σας...

• chriskgnr
  • Το Άβαταρ του/της chriskgnr
  • Retro Elite
  • Retro Elite
  • Well, i got one chance left in a nine live cat.
Περισσότερα
25/01/2014 12:26 #17318 από chriskgnr
Απαντήθηκε από chriskgnr στο θέμα Αγορά XT-IDE ή XT-CF
αν θυμαμαι καλα, οι MFM δισκοι ήταν οι και οι πρωτοι σκληροί δισκοι για PC από την Seagate στα 5ΜΒ, 10ΜΒ και 20ΜΒ. Μάλιστα η seagate εδινε και μια δισκετα με utilities στα οποια υπηρχε και το περιφημο park.exe που το ετρεχες για να παρκαρεις τις κεφαλες του δισκου πριν κλεισεις τον υπολογιστη. Δεν εχω ακουσει να υπαρχει adaptor MFM-->IDE και από την αλλη θα δυσκολευτεις να βρεις τωρα MFM HD. :dry:

21st century breakdown...

• nkary
  • Το Άβαταρ του/της nkary
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
25/01/2014 18:35 - 25/01/2014 18:38 #17332 από nkary
Απαντήθηκε από nkary στο θέμα Αγορά XT-IDE ή XT-CF
stason.org/TULARC/pc/hard-disk-floppy-co...01.html#.UuPmvBBYmHs
Αν είναι η παραπάνω κάρτα τότε όπως γράφει υποστηρίζει μέχρι 2 δίσκους MFM ST506/ST412 αλλά όχι floppy. Οι MFM χρησιμοποιούν 2 καλώδια. Δες εδώ για να καταλάβεις
en.wikipedia.org/wiki/ST-506
Πάντως και εγώ δεν έχω δει κάτι σε MFM to IDE, CF, κτλ
Μόνο τον κλασικό 8Bit IDE controller

• konc
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
25/01/2014 19:53 - 25/01/2014 19:53 #17334 από konc
Δυστυχώς δεν μπορείς να βάλεις τίποτα άλλο σε αυτόν τον controller. Αν ήταν έτσι κανείς μας δεν θα πάλευε να βρει/φτιάξει αυτές τις κάρτες για να συνδέσει κάποια IDE συσκευή :)
Αυτοί οι controllers δέχονταν συγκεκριμένους μόνο δίσκους, 1-2 μοντέλα συνήθως και με τις ειδικές 2 καλωδιοταινίες που ανέφερες. Η τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν οι MFM έφτασε μέχρι αναξιόπιστους δίσκους των 40ΜΒ, αλλά φυσικά οι περισσότερο γνωστοί ήταν αυτοί των 10-20ΜΒ.
Μεγάλη πληγή και παίδεμα αυτοί οι MFM για το hobby μας! Έχω και εγώ 2 λειτουργικούς MFM controllers, δίσκους δεν έχω. Αν και να είχα, ειλικρινά θα διάλεγα να τους αποθηκεύσω και να λειτουργώ τα μηχανήματα με τις τύπου XT-IDE κάρτες.

• vovolas
  • Το Άβαταρ του/της vovolas
  • Retro Elite
  • Retro Elite
  • tha vapsoume?
Περισσότερα
25/01/2014 21:01 #17336 από vovolas
Απαντήθηκε από vovolas στο θέμα Αγορά XT-IDE ή XT-CF

konc έγραψε: Η αλήθεια είναι πως μόλις το είδα επιτέλους να λειτουργεί πήρα μεγάλη χαρά :)
PCB's μπορείς να βρεις εδώ www.lo-tech.co.uk/shop/ , υπάρχουν κανονικά διαθέσιμα.

Συγχαρητήρια και απο μένα για την υλοποίηση που έκανες καλοδούλευτο και να θυμάσαι τα αγαθά κόποις κτώνται!! :)

"Knowing is not enough we must apply
Willing is not enough we must do."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": konc

• shinobi
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
25/01/2014 23:54 #17379 από shinobi
Ευχαριστώ παίδες για την άμεση ανταπόκριση σας!!! :)
Συνεπώς τζίφος!!! Πάμε πάλι στην αναμονή για XT-CF ή IDE... :wait:

Αλλά νομίζω ότι έχω κάνει βλακεία... Υπάρχει περίπτωση όταν βάλω τον controller στο μηχάνημα να αλλοιωθεί το BIOS της μητρικής???
Από την στιγμή που έβαλα τον controller για δοκιμή δεν μου boot-άρει!!! :S

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.460 δευτερόλεπτα