Αλλαγή ιμάντα στο 1530 datassette C2Ν του C64.
- chdlee
-
Συντάκτης θέματος
- Team RC
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1952
Το πρόβλημα ήταν ο ιμάντας του κασετοφώνου...Μάλιστα, ήξερα και την αιτία που ο ιμάντας χαλάρωσε. Η tape adaptor που χρησιμοποιούσα στις εκθέσεις για τα προγράμματα ώστε να φορτώνουν από το cd μέσω του κασετοφώνου δημιουργούσε μεγάλη αντίσταση και είχε αυτό το αποτέλεσμα.
Η αλλαγή του ιμάντα είναι σχετικά εύκολη.
Αφού ξεβιδώσουμε το κάτω πλαστικό μέρος του κασετοφώνου, αποκαλύπτεται ο εσωτερικός μηχανισμός του. Δε χρειάζεται να τον βγάλουμε από τη θέση του.
Η αλλαγή γίνεται αφού πρώτα ξεβιδώσουμε την πλαϊνή βίδα (κόκκινος κύκλος) και ανασηκώσουμε προσεκτικά το μεταλικό περίβλημα (μπλε πλαίσιο) τόσο, ώστε να μπορέσει να βγει ο παλιός ιμάντας.
Το ίδιο κάνουμε για να τοποθετήσουμε τον καινούριο ιμάντα. Καλό θα ήταν πριν την τοποθέτηση αυτή να ξεβιδώσετε τις βίδες (πράσινοι κύκλοι) και να βγάλετε την προστατευτική "θωράκιση" του κυκλώματος, ώστε ο ιμάντας να περαστεί πιο εύκολα στο καρούλι 3 (δεξί καρούλι).
Παρατήρηση
Η δεξά βίδα του πλαισίου (κίτρινος κύκλος) δε χρειάζεται να βγει για να σηκωθεί το πλάισιο. Πρώτα απ' όλα, και να προσπαθήσετε να τη ξεβιδώσετε, αυτή γυρνάει ελεύθερα. Αυτό κάνει τουλάχιστον στο δικό μου κασετοφωνο.
Πιστεύω ότι δε θα αντιμετωπίσετε δυσκολία στην αλλαγή αυτή.
Το αποτέλεσμα θα αποζημιώσει την όποια ταλαιπωρία σας!!!
Εννοείται ότι θα ζητήσετε από το κατάστημα με τα ηλεκτρονικά έναν ιμάντα λίγο πιο μικρό σε μήκος από τον παλιό.
Καλή επιτυχία!
80s resurrection
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 399
Να συμπληρώσω ότι ένα "quick'n'dirty" κόλπο αν δε βρίσκουμε κατάστημα με κατάλληλο ιμάντα (π.χ. εγώ μένω στην επαρχία και τέτοια πράγματα δε βρίσκονται με τίποτα, επίσης από ιντερνετική παραγγελία στα "τυφλά" συνήθως θα έρθει ιμάντας που τελικά δε θα ταιριάζει) είναι να δοκιμάσουμε και να ταιριάξουμε ένα κοινό λαστιχάκι πακέτου (αυτά τα καφέ, που πιάνουν τα πακετάκια με το τυρί του τοστ στα σούπερ μάρκετ). Με αρκετή υπομονή και μερικές δοκιμές θα βρεθεί το σωστό, αρκεί να έχουμε μπόλικα διαθέσιμα. Δουλεύει κι αυτό μια χαρά, το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δε θα κρατήσει ούτε για τη μισή διάρκεια ζωής ενός κανονικού μαύρου ιμάντα, αλλά από το τίποτα....
- Fotis_KFOR
-
- Site Owner / Admin
-
- PC / Sinclair ZX Spectrum+3
My Collection / Projects / Various :
Computers , Consoles-Pongs , Various , Not-working , Handhelds-Tabletops , Intel p4004 (First CPU) , Old Hardware Parts , Magazines ,
Retro Computer Project , M.A.M.E. Cabinets , My Retro Computers & Consoles Room
UP THE IRONS!!! - My Iron Maiden Collection
My Wish List : www.retrocomputers.gr/collection/my-wish-list ;)
KEEP RETRO
- sly*m
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 539
- glaros
-
- Team RC
-
- Play it Loud
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3798
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
glaros έγραψε: Μήπως έχουμε τις διαστάσεις από το λαστιχάκι ?
Ο ιμάντας κίνησης από το μοτέρ έχει διάμετρο 82-83 χιλιοστά. Αν τον διπλώσουμε στη μέση και τον τεντώσουμε, βγάζει περιφέρεια περίπου 2Χ13=26 εκατοστά.
Το πάχος του είναι 1Χ1 χιλιοστό, τετράγωνης διατομής.
Δοκίμασε όμως και με λαστιχάκι των πακέτων (αρκετά μικρότερο, καθώς είναι πολύ πιο μαλακό) αν π.χ. το έχεις σε πλήρη ακινησία το κασετοφωνάκι μέχρι να βρεις κανονικό ιμάντα, θα σου κάνει μια χαρά δουλίτσα προσωρινά...
- chdlee
-
Συντάκτης θέματος
- Team RC
-
kokkiklhs έγραψε:
Ο ιμάντας κίνησης από το μοτέρ έχει διάμετρο 82-83 χιλιοστά. Αν τον διπλώσουμε στη μέση και τον τεντώσουμε, βγάζει περιφέρεια περίπου 2Χ13=26 εκατοστά.
Δοκίμασε όμως και με λαστιχάκι των πακέτων (αρκετά μικρότερο, καθώς είναι πολύ πιο μαλακό) αν π.χ. το έχεις σε πλήρη ακινησία το κασετοφωνάκι μέχρι να βρεις κανονικό ιμάντα, θα σου κάνει μια χαρά δουλίτσα προσωρινά...
Το παλιό λαστιχάκι που έχω μπροστά μου διπλωμένο έχει μήκος 12,6 εκατοστά. Το καινούριο πρέπει να έχει μήκος κοντά στα 12 εκατοστά.
Σύμφωνα με τον υπάλληλο του καταστηματος που το πήρα, το λάστιχο που έβαλα είναι 2 νούμερα μικρότερο από το αρχικό. Δεν είχε το αμέσως μικρότερο και μου έδωσε αυτό. Χρειάστηκε λίγο χρόνο στην αρχή για να βρει την ελαστικότητά του (1-2 φορτώματα), αλλά και τώρα δουλεύει μια χαρά.
80s resurrection
- jimn
-
- Platinum Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 588
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
chdlee έγραψε:
kokkiklhs έγραψε:
Το παλιό λαστιχάκι που έχω μπροστά μου διπλωμένο έχει μήκος 12,6 εκατοστά. Το καινούριο πρέπει να έχει μήκος κοντά στα 12 εκατοστά.
Σύμφωνα με τον υπάλληλο του καταστηματος που το πήρα, το λάστιχο που έβαλα είναι 2 νούμερα μικρότερο από το αρχικό. Δεν είχε το αμέσως μικρότερο και μου έδωσε αυτό. Χρειάστηκε λίγο χρόνο στην αρχή για να βρει την ελαστικότητά του (1-2 φορτώματα), αλλά και τώρα δουλεύει μια χαρά.
Οι ανοχές στα +/- σχετικά με τις διαστάσεις του ιμάντα είναι πολύ μεγαλύτερες απ'όσο θα περίμενε κανείς, προκειμένου να λειτουργεί "φυσιολογικά" το συγκεκριμένο κασετοφωνάκι. Αν π.χ. βγάλουμε τους ιμάντες από 3-4 "καλά" C2N και τους μετρήσουμε, κανείς δε θα είναι ακριβώς ίδιος με τον άλλο!
Πρέπει να υπάρχει ΜΕΓΑΛΗ διαφορά (ας πούμε 5-6+ χιλιοστά μεγαλύτερος/μικρότερος) για να μη λειτουργήσει όπως πρέπει, να ζορίζεται, να πατινάρει, να χάνει στροφές ή να μη γυρίζει καθόλου. Φυσικά παίζει κι έναν κάποιο ρόλο το πόσο "ταλαιπωρημένο" μπορεί να είναι το μοτέρ και πόσο φθαρμένα/λερωμένα τα pinch rollers και το capstan. Καλό είναι να τα καθαρίζουμε κι αυτά κάθε φορά που ανοίγουμε το κέλυφος, μαζί με την κεφαλή και να λιπαίνουμε όσους περιστρεφόμενους άξονες μπορούμε να φτάσουμε με ένα contact spray λαδιού ή WD40... προσοχή όμως μη λαδώσουμε και τα λάστιχα, διότι μετά... κλάφ'τα Χαράλαμπε!
jimn έγραψε: Από που πήρες τον ιμάντα ?
Δημήτρη δές εδώ για σετ ιμαντάκια. Ωστόσο δε νομίζω ότι αξίζει να δώσεις 7.5 ευρώ, δοκίμασε με μερικά λαστιχάκια πακέτων για να κάνεις τη δουλειά σου, και θα με θυμηθείς!!
- chdlee
-
Συντάκτης θέματος
- Team RC
-
jimn έγραψε: Από που πήρες τον ιμάντα ?
Δημήτρη, από το γνωστό κατάστημα ηλεκτρονικών στη Βουλιαγμένης 114, στο ύψος του Αγ. Ιωάννη.
Κόστισε περίπου 1 ευρώ!
80s resurrection
- jimn
-
- Platinum Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 588
Υπάρχει και στην Καλλιθέα πληροφοριακά το άλλο τους κατάστημα με πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε ιμάντες
Εκεί πήρα για ένα αμστραντ που έφτιαξα πρόσφατα(νούμερο 69 πλακε)
- chdlee
-
Συντάκτης θέματος
- Team RC
-
jimn έγραψε: Νο 72 λεπτό(όχι πλακε) νομίζω ότι είναι το νούμερο
Υπάρχει και στην Καλλιθέα πληροφοριακά το άλλο τους κατάστημα με πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε ιμάντες
Εκεί πήρα για ένα αμστραντ που έφτιαξα πρόσφατα(νούμερο 69 πλακε)
Ευχαριστούμε Δημήτρη για τους αριθμούς των ιμάντων! Θα είναι σίγουρα χρήσιμοι για τους φίλους μας!!!
80s resurrection
" Έχω σε 46άρα κασέτα όλα τα τραγούδια των Metallica! "