Η "χαροπαλη" ενος c64
- Dark_Knight
-
Συντάκτης θέματος
- Team RC
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 524
Πριν καποιο καιρο, απεκτησα απο εναν καλο φιλο και μελος του forum εναν commodore 64 ,τον οποιο αναζητουσα εδω και καιρο (οχι για να αποθηκευω το ψωμι μου). Γνωριζα εξαρχης οτι δεν ηταν λειτουργικος αλλα δνε πτοηθηκα, καθως με την υποστιριξη σας και με αρκετο μερακι πιστευω οτι θα τον αναστησουμε! Το μηχανημα που εφτασε στα χερια μου ειναι αυτο.
Χρειαζεται λιγη αγαπη, αλλα μπορει να γινει παλι ετοιμοπολεμο! Το custom κουμπι πανω αριστερα φωναζε απο χιλιομετρα πατενταρισμενο κουμπι reset, οποτε το ανοιξα για επιθεωρηση! Αφου με περισσια δεξιοτεχνια κατακρεουργησα την υποτιθεμενη θωρακιση (βλεπε χαρτονι πολυτελειας), εχουμε την παρακατω εικονα:
Αριθμος 250407 Εκδοση Α λοιπον, με κεραμικο VIC και ΟΛΑ τα σημαντικα τσιπακια, εκτος απο 2 rom, σε βασεις! Μερικα απο αυτα φαινεται να ειχαν αντικατασταθει, χωρις ομως καποια ΕΜΦΑΝΗ ζημια στις πιστες. Τα καλωδια για το reset switch ηταν ξυλωμενα και τυλιγμενα με μονωτικη ταινια, οποτε μετα απο μια γνωριμια με το κολλητηρι αποτελουν πλεον παρελθον.
Σειρα λοιπον εχει το τροφοδοτικο! Μιας και το μηχανημα μου ηρθε χωρις τροφοδοτικο, ακουλουθησα τον "Ελληνικο" δρομο και αυτοσχεδιασα! Οπως ξερουμε, ο c64 απαιτει 2 τασεις λειτουργιας, και η μια σε AC. Αφου φροντισα αυτο το κομματι με ενα τροφοδοτικο της Amarad και το DC κομματι με ενα τροφοδοτικο ATX, ανοιγουμε τον διακοπτη κααααιιιιι....
Μαυρη οθονη, γνωστο και ως το μαυρο μου το χαλι.... Αφου ξεπερασα το προβληματισμενο βλεμμα των γονιων που ελεγε " Ωχ, παλι σαβουρα μας κουβαλησε" αρχισα το ψαξιμο με την επιστημονικη μεθοδο της θερμοκρασιας! Πιανω τα δυο CIA, ηταν χλυαρα. Πιανω τις ROM, CPU, CIA, RAM, ολα χλυαρα. Πιανω λοιπον το περιφημο PLA, ΖΗΜΑΤΙΣΤΙΚΑ!
20 κιλα Pulvo και λιγο ψαξιμο αργοτερα αφαιρω απο το board τα δυο CIA και το SID σε περιπτωση που εμποδιζαν το boot, τζιφος... Το VIC δεν μπηκα στον κοπο να το εξετασω καλυτερα, αλλα με ενα ακουμπημα στο Heatsink-καπακι δεν ειδα υψηλη θερμοκρασια
Και εδω ειναι που ρωταω για την πολυτιμη συμβουλη σας. Τι νομιζετε οτι μπορει να ειναι το προβλημα? CPU? PLA? μηπως RAM? Υπαρχει καποιος τροπος για να περιορισουμε τα συμπτωματα και να ξαναφερουμε τον c64 στον κοσμο των ζωντανων? Ευχαριστω εκ των προτερων
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- orfeas
-
- Team RC
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 342
Άντε να βάλουμε τα δυνατά μας να το φτιάξουμε...
Αρχικά βγάλε μερικές φωτό πιό κοντά στα τσιπάκια να τα βλέπουμε καλύτερα γιατί με το ζουμ τετραγωνίζει η φωτογραφία σου.
- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 767
personalpages.tds.net/~rcarlsen/cbm/c64/c64-ic.txt
Ότι δεν σκοτώνει παχαινει.
Το blog μου pluto63.weebly.com/
- orfeas
-
- Team RC
-
Είναι περίπου 35 λεπτά αλλά καθοδηγεί σωστά βήματα.
- Dark_Knight
-
Συντάκτης θέματος
- Team RC
-
orfeas έγραψε: Καλημέρα,
Άντε να βάλουμε τα δυνατά μας να το φτιάξουμε...
Αρχικά βγάλε μερικές φωτό πιό κοντά στα τσιπάκια να τα βλέπουμε καλύτερα γιατί με το ζουμ τετραγωνίζει η φωτογραφία σου.
Ok boss, εκανα οτι καλυτερο μπορουσα (το forum τις συμπιεζει ελαφρως και χανουν λιγακι αναλυση, αλλα να μεινει μεταξυ μας
CIA Chips: MOS 6526A και MOS 6526 R4
Ακριβως δεξια τους ειναι τα 3 ROM Chips, εκ των οποιων η kernel ROM ειναι σε socket
Ακριβως απο κατω ΥΠΟΘΕΤΩ οτι ειναι ram CHIPS, εκ των οποιον και μερικα socketed. Στην U8 εχουμε ενα P8337, ενω στην U13 και στην U25 εχουμε τσιπακια με κωδικο Τ74LS257AB1
CPU (η αλλιως MPU) : MOS 6510 CBM
PLA: MOS 906114-01 Σκεφτηκα οτι θα ηταν ουτως η αλλως καλη ιδεα να την αλλαξω με μια PLAnkton για θεματα θερμοκρασιας και καταναλωσης, αλλα θα δουμε
SID: MOS 6581
Pluto63 έγραψε: Δυστυχώς όπως θα δεις από το λινκ κάτωθι οι αιτίες για black screen είναι παρα πολλές, και να πω την αλήθεια στα Commodore που επισκεύασα ήταν από όλα. Σίγουρα μια από τις πιο συχνές είναι η pla αλλά μόνο έχοντας ένα άλλο μηχάνημα να δοκιμάζεις τα chip κάνει δουλειά. Το να παραγγειλεις κάτι να περιμένεις και μετά να δεις ότι δεν είναι αυτό είναι και χρονοβόρο και κοστίζει. Εάν έχεις έναν eprom programmer μπορείς να φτιάξεις μια pla για γρήγορη δοκιμή.
personalpages.tds.net/~rcarlsen/cbm/c64/c64-ic.txt
Θα δω αν καταφερω να βρω καποιο αλλο μηχανημα με socketed chips για να μεταφερω τα IC, καθως δεν εχω καλη εμπειρια με την αποκολληση τους. Programmer δεν εχω δυστυχως, οποτε υποθετω πως η επομενη λυση ειναι να βρω μια PLA. Θα μπορουσα να δω καπως με το πολυμετρο αν οι πιστες ειναι ενταξει?
- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
- Dark_Knight
-
Συντάκτης θέματος
- Team RC
-
Κανενα προβλημα, θα εκτιμουσα παρα πολυ την βοηθεια σου και θα χαιρομουν ιδιαιτερα και να γνωριστουμε απο κοντα!
Με τις λιγοστες γνωσεις που εχω, μετρησα τo voltage που φτανει στα regulators VR1 και VR2. Στο VR1, το pin 1 δειχνει 17.30V ενω το pin 2 12.13V. Αντιστοιχα, το VR2 δειχνει 9.90V στο pin 1, ενω απο το pin 2 φευγουν 5.07V. Επομενως, ειμαι πλεον σιγουρος οτι τα Voltage που παρεχω απο τα τροφοδοτικα φτανουν σωστα μεχρι εκει
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 399
Επίσης, πριν αρχίσεις και ξηλώνεις τσιπάκια (προσοχή, αυτές οι πλακέτες είναι ευαίσθητες και ξεκολλάνε πίστες για πλάκα, οπότε αν δεν έχεις εμπειρία και καλό εξοπλισμό πρέπει να είσαι ΠΑΡΑ πολύ προσεκτικός), τσέκαρε τη μεγάλη γυάλινη ασφάλεια (αυτή έχει να κάνει με το AC, οπότε αν είναι ανοιχτή, η μαύρη οθόνη είναι απολύτως φυσιολογική) και επίσης σιγουρέψου ότι η πατέντα με την τροφοδοσία που έκανες δίνει αρκετά amperes...
Μπορεί να μην τραβάει αρκετό ρεύμα το μηχάνημα, άσχετα από τις τιμές που βλέπεις στο πολύμετρο, οπότε καλό είναι να βρεις ένα κανονικό τροφοδοτικό, έστω και δανεικό, και μετά να συνεχίσεις με όλα τα υπόλοιπα...
Καλό ξεμπέρδεμα!!
- orfeas
-
- Team RC
-
Είμαι 95% σίγουρος ότι φταίει το 906114-01/3083.
Βέβαια είμαι 100% σίγουρος ότι εάν πας σε κάποιον ποιό ειδικό πχ Kokkiklhs (Μυτηλίνη) ή Pluto93 (Αγ.Παρασκευή) θα λύσεις το πρόβλημα.
Τα παιδιά έχουν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ και μπορούν να το ελέγξουν και να φτιαχτεί.
ΜΗΝ προσπαθήσεις μόνος σου να ξεκολλήσεις τσιπάκια με το ΑΠΛΟ κολλητήρι που έχεις. ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΖΗΜΙΑ.
Βρές καμμιά πλακέτα C64 που να πουλάει κάποιος πχ Kokkiklhs ή ακόμα και κάποιο μηχάνημα και κάνε αλλαγή στα τσιπάκια που έχουν βάση.
Δέξου την βοήθεια του Pluto93 που είναι κοντά μας (εάν έχει χρόνο) και εάν δεν μπορέσετε στείλε το στον Kokkiklhs (μόνο την πλακέτα με ταχυδρομείο) και βλέπουμε.
- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
- orfeas
-
- Team RC
-
Εγώ επιμένω χωρίς να θέλω να γίνω κουραστικός να μην βάλει χέρι μόνος του.
Δεν σε έχω γνωρίσει προσωπικά αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα απο πολλά παιδιά στο φόρουμ.
Βέβαια έχω δει πολλά βιντεάκια απο επισκευές σου και απο το προσωπικό σου blog και έχω ακούσει πολλά όπως πχ να βάλεις σε zx spectrum όλα τα τσιπάκια πάνω σε βάσεις κ.α.
Επειδή έχεις και την προσωπική σου δουλειά καταλαβαίνω ότι ο χρόνος σου είναι πολύ περιορισμένος χώρια τα extras που σου τυχαίνουν (mother in law).
Θα χαρώ να σε γνωρίσω απο κοντά και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου απο όλα αυτά που ξέρεις.
Καλή συνέχεια ... and keep up the VIDEOS rolling ...
- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 399
orfeas έγραψε: Καλησπέρα,
Είμαι 95% σίγουρος ότι φταίει το 906114-01/3083.
Βέβαια είμαι 100% σίγουρος ότι εάν πας σε κάποιον ποιό ειδικό πχ Kokkiklhs (Μυτηλίνη) ή Pluto93 (Αγ.Παρασκευή) θα λύσεις το πρόβλημα.
Τα παιδιά έχουν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ και μπορούν να το ελέγξουν και να φτιαχτεί.
ΜΗΝ προσπαθήσεις μόνος σου να ξεκολλήσεις τσιπάκια με το ΑΠΛΟ κολλητήρι που έχεις. ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΖΗΜΙΑ.
Βρές καμμιά πλακέτα C64 που να πουλάει κάποιος πχ Kokkiklhs ή ακόμα και κάποιο μηχάνημα και κάνε αλλαγή στα τσιπάκια που έχουν βάση.
Δέξου την βοήθεια του Pluto93 που είναι κοντά μας (εάν έχει χρόνο) και εάν δεν μπορέσετε στείλε το στον Kokkiklhs (μόνο την πλακέτα με ταχυδρομείο) και βλέπουμε.
Ορφέα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά να σημειώσω ότι υπερβάλλεις...
ΔΕΝ έχω εργαστήριο, ερασιτέχνης είμαι, με κολλητηράκι, τρόμπα και φυτίλι και δουλεύω συνήθως στο τραπέζι της κουζίνας!!
Απλώς έχω πάρει "ειδίκευση" στα 64άρια, καθώς την τελευταία 25ετία έχω επισκευάσει χαλαρά καμιά 50αριά (και λίγα λέω), με διάφορες βλάβες...
Άκη, ο Ray Carlsen εννοείται ότι είναι "γκουρού" στα commodore και τα λέει πολύ ωραία, οι οδηγίες του είναι πολύτιμες... ωστόσο από την προσωπική μου εμπειρία οι περισσότερες μαύρες οθόνες που έχω δει οφείλονται αποκλειστικά σε RAM. Το δεύτερο συνηθέστερο μαύρης οθόνης που συνάντησα ήταν το VIC.
- Dark_Knight
-
Συντάκτης θέματος
- Team RC
-
Εκτιμω την προθεση σου και σαφως με ενδιαφερει να μαθω, αλλα στην προκειμενη περιπτωση προτιμω να μην πειραματιστω σε αυτο το μηχανημα. Θα αισθανομουν πολυ πιο ανετα αν αναλαμβανες την επισκευη του και κατανοω απολυτως αν προσωπικοι λογοι σε δυσκολευουν να το κανειςPluto63 έγραψε: από ότι κατάλαβα ο Dark θέλει να προσπαθήσει να το φτιάξει μόνος του μαθαίνοντας, όποτε αυτή την βοήθεια θα του δώσουμε.
Εννοειται πως συμφωνω, εφοσον και συ δεν εχεις καποιο περιορισμο! Θα τα πουμε με pmPluto63 έγραψε: Όποτε αν θες να περάσεις ΣΚ για ένα φαστ τσεκ pla, Vic, και dead cartridge diagnostic στείλε μου ένα πμ.
- Dark_Knight
-
Συντάκτης θέματος
- Team RC
-
kokkiklhs έγραψε: Δεν το ἐπιασες σωστά, πρώτα από RAM ξεκινάμε, είναι πολύ συχνή αιτία για μαύρες οθόνες στα μπιφτέκια...
Επίσης, πριν αρχίσεις και ξηλώνεις τσιπάκια (προσοχή, αυτές οι πλακέτες είναι ευαίσθητες και ξεκολλάνε πίστες για πλάκα, οπότε αν δεν έχεις εμπειρία και καλό εξοπλισμό πρέπει να είσαι ΠΑΡΑ πολύ προσεκτικός), τσέκαρε τη μεγάλη γυάλινη ασφάλεια (αυτή έχει να κάνει με το AC, οπότε αν είναι ανοιχτή, η μαύρη οθόνη είναι απολύτως φυσιολογική) και επίσης σιγουρέψου ότι η πατέντα με την τροφοδοσία που έκανες δίνει αρκετά amperes...
Μπορεί να μην τραβάει αρκετό ρεύμα το μηχάνημα, άσχετα από τις τιμές που βλέπεις στο πολύμετρο, οπότε καλό είναι να βρεις ένα κανονικό τροφοδοτικό, έστω και δανεικό, και μετά να συνεχίσεις με όλα τα υπόλοιπα...
Καλό ξεμπέρδεμα!!
Αρχικα, να πω οτι περαν απο πολυμετρο και κολλητηρι δεν διαθετω αλλο εξοπλισμο, οπως πχ παλμογραφο. Αν και με το κολλητηρι εχω μια μετρια εμπειρια, δεν αισθανομαι ανετα στο να πειραματιστω στο συγκεκριμενο μηχανημα
Οσον αφορα τις τροφοδοσιες, τα 9vac ειναι στα 2A, ενω για τα 5v χρησιμοποιω ειτε το atx, ειτε ενα τροφοδοτικο 5v regulated με ισχυ 3A. Το fuse το ελεγξα και ειναι οκ
PS: Sorry για το 2πλο ποστ