Πότε θεωρείται μία κονσόλα ή ένας υπολογιστής retro;

• glaros
  • Το Άβαταρ του/της glaros
  • Team RC
  • Team RC
  • Play it Loud
Περισσότερα
10/07/2015 22:26 #30864 από glaros
Το FamiCom με το ενσωματωμένο μικρόφωνο στο χειριστήριο είναι retro...αλλά το NES (που δεν έχει τέτοια χειριστήρια) δεν είναι retro ?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

• alex76gr
  • Το Άβαταρ του/της alex76gr
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
10/07/2015 22:34 #30865 από alex76gr
Μα το Famicom και το NES είναι το ίδιο hardware.
Είναι σαν να ρωτάς αν είναι πιο ρετρό ο ΖΧ80 από τον ΖΧ81.

" Έχω σε 46άρα κασέτα όλα τα τραγούδια των Metallica! " :D

• haris_216
  • Το Άβαταρ του/της haris_216
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
10/07/2015 22:38 - 10/07/2015 22:39 #30866 από haris_216
"Πότε θεωρείται μία κονσόλα ή ένας υπολογιστής retro;"

Όταν κάνεις "εμπόριο" και "επιβάλεται" να τοποθετήσεις μια ταμπέλα που θα δικαιολογήσει την Χ τιμή ή θα τραβήξει τον Ψ αγοραστή.
Διαφορετικά, αν το κάνεις απλά για τον εαυτό σου, δεν χρειάζεται να βάλεις "ταμπέλες" ή να δικαιολογήσεις το ύφος ή την ηλικία της όποιας συλλογής. Πολύ δε περισσότερο να θες να βάλεις "κανόνες" για το τι εμπίπτει στην κατηγορία αυτή ή όχι.

Προσωπικά, αν και μαζεύω διάφορα ετερόκλιτα αντικείμενα από το παρελθόν, δεν μαζεύω "ρετρό". Μαζεύω πράγματα που μπορεί να είχα και να πέταξα και τα ξαναθέλω, ή να μην είχα αποκτήσει παλιά και να μου έμεινε η λαχτάρα ή που δεν μου άρεσαν παλιά αλλά τώρα τα βλέπω με άλλο μάτι.
Η λέξη "ρετρό" μπορεί να μου τραβήξει το μάτι (έτσι άλλωστε βρήκα και αυτό εδώ το φόρουμ) αλλά μέχρι εκεί.

Τα αντικείμενά μου δεν είναι ρετρό, vintage, σπάνια ή ότι άλλο (το "σπάνιο" το έχω χρησιμοποιήσει σε αγγελία πώλησης σε αντικείμενο που πραγματικά πίστευα αλλά και η έρευνά μου έδειξε ότι δεν ήταν πολύ συνηθισμένο). Είναι απλά αντικείμενα άλλης εποχής που το καθένα για διαφορετικούς λόγους μου τράβηξε το ενδιαφέρον.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee

• glaros
  • Το Άβαταρ του/της glaros
  • Team RC
  • Team RC
  • Play it Loud
Περισσότερα
10/07/2015 22:39 #30867 από glaros
Για έναν που γνωρίζει τις εσωτερικές διαφορές ok,αυτός όμως που θεωρεί το μικρόφωνο καινοτομία (άρα και retro) τότε μπερδεύει την σχέση του με το NES.

Είναι δύσκολη η ταμπελοποίηση "retro".

• haris_216
  • Το Άβαταρ του/της haris_216
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
10/07/2015 22:46 #30868 από haris_216
Και κάτι τελευταίο

Για μένα η μόνη χρησιμότητα που ενδεχομένως θα μπορούσα να βρω στον προσδιορισμο του τι σημαίνει "ρετρό" ή ακόμα και την χρονική οριοθέτηση (πχ 10 χρόνια) θα ήταν απλά για να μην καταλήξουμε πχ σε αυτό το φόρουμ να μιλάμε για iphone και tablets.
Αν και νομίζω ότι από μόνα τους τα ενδιαφέροντα των μελών εδώ θα "απέκλειαν" τέτοιο "παραστράτημα"

• spyros.s
  • Το Άβαταρ του/της spyros.s
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Περισσότερα
11/07/2015 15:09 #30871 από spyros.s
Να ξέρετε ότι ρετρό για τον καθένα μας είναι αυτό που έζησε και του ξυπνά αναμνησεις. Για τους σαρανταρηδες του φορουμ αυτό αφορά υπολογιστες απο σπεκτρουμ μέχρι αμιγκα, αντε και τα πρωτα πισι προ vga. Σε μας οι κονσολες δεν προλαβαν να γινουν ρετρο διότι δεν τις ζησαμε σαν παιδια. Εξαιρω τα g&w. Από εκεί και πέρα ο καθένας το εκτιμά υποκειμενικά.

• amiga500fan
  • Το Άβαταρ του/της amiga500fan
  • Retro Freak
  • Retro Freak
Περισσότερα
11/07/2015 23:55 #30889 από amiga500fan

george έγραψε: Παιδια εγω πιστευω οτι retro ειναι οτι σε κανει να νοιωθεις νοσταλγια για το παρελθον . Επισης retro ειναι οποιος υπολογιστης ή κονσολα οπου τα παιχνιδια τους ειναι με τετραγωνακια , που λεει και ο γιος μου . :)

Θα συμφωνήσω απόλυτα!!!!!

Περήφανος κάτοχος:
Sega Game Gear, Sega Master System I,II,III(Tec toys),WII,Xbox,XBOX+(Coinopz),Sega mega drive I and II, Sega Saturn, Sega Dreamcast,Sega Mega CD,Playstation 2 slim (3 editions),PS 2 fat,Gameboy classic,Gameboy pocket,Game Boy color, CD,Αtari 2600 jr (3 editions),Atari 2600 WOODY,Αtari 2600"Darth Vader", PSone, PS1 (2 editions),PS2 FAT, Game Boy Advance.Advance SP,Nintendo DS,DS lite & Dsi,NES,Ν64, N64 Pikatchu,Snes,Gamecube,XBOX 360 fat,Amstrad 6128,Pong Consoles x 8 (ΤΕΛΟΣ ΟΧΙ ΑΛΛΑ),Amiga 500 1.3 REV 6 - 1 mb,
Commodore Amiga 1200+Blizzard 1230mkiv 32mb,Amiga Technologies 1200 magic pack NOS

• dukepapas
  • Το Άβαταρ του/της dukepapas
  • Elite Member
  • Elite Member
  • "ουδεις αχαριστος εκ του ευεργετηθεντος"
Περισσότερα
12/07/2015 00:44 #30900 από dukepapas
Αυτο που μας διασκεδάζει δεν ειναι η κονσόλα ειναι το παιχνίδι που ειναι μέσα στην οποιοδήποτε κονσόλα οπότε ρετρό κανονικά πρέπει να οριζοντε τα παιχνιδια-roms.

• noctrex
  • Το Άβαταρ του/της noctrex
  • Retro Starter
  • Retro Starter
  • Amiga fanatic!
Περισσότερα
12/07/2015 01:56 #30901 από noctrex
Χμμμ δεν ξέρω τώρα εάν κάτι είναι πάνω από δεκαετίας να το λέμε retro.
Άμα το πάμε ηλικιακά τότε και το Ford Focus που έχω 11 χρόνια τώρα είναι ρετρό αμάξι, όπως ακόμα και το google.com που είναι πάνω από 10 χρόνια θα πρέπει να λέγεται ρετρό σελίδα αναζήτησης.
Εγώ πιστεύω θα πρέπει να έχει χαρακτηριστεί πρώτα σαν EOL (End of Life) Από τον κατασκευαστή του πρώτα.
p.x. tο DS δεν είναι EOL ακόμα από την Nintendo.
Επίσης τα 20+ χρόνων μηχανήματα μπορείς και να χαρακτηρίσεις όχι μόνο ρετρό αλλά και vintage :p

• Turrican
  • Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
  • Ο χρήστης είναι μπλοκαρισμένος
Περισσότερα
12/07/2015 17:16 #30928 από Turrican
Ένα αντικείμενο μπορεί να χαρακτηριστεί "αντίκα" αν είναι τουλάχιστον 100 χρόνων.
Ένα αντικείμενο μπορεί να χαρακτηριστεί "vintage" αν είναι 20-30 χρόνων.
Retro είναι απλά μια επινόηση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια τάση - στυλ - μόδα.
Retro θα πούμε κάποιον - κάτι που είναι παρωχημένο - παλιομοδιτικο.
Αυτό δηλαδή που είναι εκτός της εποχής του.

Ο όρος Retro υπό αυτή την έννοια δεν είναι δόκιμος για αυτόν που θα θελήσει να μελετήσει σοβαρά την ιστορία των υπολογιστών και να τους κατατάξει ανά κλίμακα εξέλιξης.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": haris_216, amiga500fan

• aidivn
  • Το Άβαταρ του/της aidivn
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
12/07/2015 18:00 #30934 από aidivn

noctrex έγραψε: Χμμμ δεν ξέρω τώρα εάν κάτι είναι πάνω από δεκαετίας να το λέμε retro.
Άμα το πάμε ηλικιακά τότε και το Ford Focus που έχω 11 χρόνια τώρα είναι ρετρό αμάξι, όπως ακόμα και το google.com που είναι πάνω από 10 χρόνια θα πρέπει να λέγεται ρετρό σελίδα αναζήτησης.
Εγώ πιστεύω θα πρέπει να έχει χαρακτηριστεί πρώτα σαν EOL (End of Life) Από τον κατασκευαστή του πρώτα.
p.x. tο DS δεν είναι EOL ακόμα από την Nintendo.
Επίσης τα 20+ χρόνων μηχανήματα μπορείς και να χαρακτηρίσεις όχι μόνο ρετρό αλλά και vintage :p

Όταν η εταιρία σταματάει να βγάζει παιχνίδια ds δεν θεωρείται EOL;

• chriskgnr
  • Το Άβαταρ του/της chriskgnr
  • Retro Elite
  • Retro Elite
  • Well, i got one chance left in a nine live cat.
Περισσότερα
12/07/2015 22:32 #30961 από chriskgnr
λοιπόν, ρετρό είναι όταν έχουν περάσει καμιά 30αριά χρόνια! ΟΚ? :whistle:

21st century breakdown...

• Darth_Cotsos
  • Το Άβαταρ του/της Darth_Cotsos
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Περισσότερα
12/07/2015 22:45 #30964 από Darth_Cotsos

chriskgnr έγραψε: λοιπόν, ρετρό είναι όταν έχουν περάσει καμιά 30αριά χρόνια! ΟΚ? :whistle:

OK

Don't underestimate the power of the 8bit side!

• chriskgnr
  • Το Άβαταρ του/της chriskgnr
  • Retro Elite
  • Retro Elite
  • Well, i got one chance left in a nine live cat.
Περισσότερα
13/07/2015 15:18 #31003 από chriskgnr

Darth_Cotsos έγραψε:

chriskgnr έγραψε: λοιπόν, ρετρό είναι όταν έχουν περάσει καμιά 30αριά χρόνια! ΟΚ? :whistle:

OK

:headbang: :headbang:

21st century breakdown...

• ndial
  • Το Άβαταρ του/της ndial
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
19/07/2015 00:34 #31148 από ndial
Στο μυαλό είναι περισσότερο, το πότε τα χαρακτηρίζουμε ρετρο, για μένα... ;)
Και σίγουρα έχει να κάνει και με την τεχνολογία των παιχνιδιων back to the days :-)
Εντάξει, δύσκολα θα χαρακτήριζα retro (ή old school όπως λενε στα ξένα εκεί έξω) π.χ. ενα XBOX (το μαύρο το πρώτο) ή ένα PS2 ή ένα Pentium 4 / WinXP αλλα σίγουρα οτιδήποτε είναι πριν το 2000 είναι "παλαίουρας". Ακόμα όμως και αυτά (XBOX, PS2, GameCube, Dreamcast κτλ) τείνουν σε λίγο να γίνουν ρετρό (ήδη κλείνουν 15+ χρόνια από τότε που παρουσιάστηκαν στην αγορά).
Κάπου διάβασα πιο πάνω ότι κάποιοι δεν θεωρούν retro τα μηχανάκια που είχαν π.χ. CD-rom κτλ. Θα διαφωνήσω.
Ένα π.χ. Panasonic 3DO ή ένα Philips CDi ή Amiga CDTV κοκ, καρα-ρετρό ήταν για μένα...

Μένει να δούμε πως και πότε θα γίνουν "ρετρο" οι βλακίες που παίζουμε (παχνιδια) και χρησιμοποιούμε (computers/consoles) του σημερα :lol: Πιστέυω ότι δεν θα υπάρχει αυτο το "μπαμ" στην διαφορετικότητα που ζήσαμε τρείς 10ετίες τώρα (και μάλλον θα μιλάμε για ρετρο-ταμπλέτες, ρετρο-κινητά και ρετρο-NVIDIA)... :S

I think I've shot 2 ducks in my entire gaming life! That was when playing "Kane" on my Amstrad CPC 464!
www.retroshowcase.com
www.dialtech.gr
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": glaros

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.399 δευτερόλεπτα