Emulators στον ZX Spectrum? Κι όμως, υπάρχουν!!

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
18/07/2018 12:01 - 30/09/2018 17:52 #42605 από kokkiklhs
Emulators στον ZX Spectrum? Κι όμως, υπάρχουν!! δημιουργήθηκε από kokkiklhs
Όοοοοχι, δεν πρόκειται για τα άπειρα ZX Spectrum emulators, που κυκλοφορούν εδώ και σχεδόν 3 δεκαετίες για πλατφόρμες από PC με Windoze/Linux/DOS μέχρι ...ψηφιακές USB τοστιέρες! :lol2:

Εδώ μιλάμε για emulators άλλων συστημάτων, οι οποίοι γράφτηκαν και λειτουργούν σε ZX Spectrum!!! :award:Ας κάνουμε μια μίνι ανασκόπηση...
Το μικρό και ταπεινό σπεκτρουμάκι, που όλοι αγαπάμε τόσο πολύ, είναι μάλλον το πρώτο υπολογιστάκι ever (τουλάχιστον από τα mainstream των '80s) που προσπάθησαν οι προγραμματιστές να εξομοιώσουν σε άλλους, "μεγαλύτερους" υπολογιστές.
Οι λόγοι μάλλον προφανείς:
α) Πρόκειται για ένα σύστημα με ιδιαίτερα απλή αρχιτεκτονική, χωρίς τεράστιες και υπερβολικά πολύπλοκες απαιτήσεις τόσο από τον προγραμματιστή όσο και από το σύστημα που θα τον "φιλοξενήσει".
β) η software βιβλιοθήκη του σπέκτρουμ υπήρξε από πολύ νωρίς εξαιρετικά πλούσια και με αρκετούς τίτλους που ποτέ δεν κυκλοφόρησαν για άλλη πλατφόρμα, οπότε όποιο σύστημα θα εξομοίωνε με επιτυχία το σπέκτρουμ, αυτομάτως θα αποκτούσε μια εν δυνάμει πολύ μεγάλη επιπρόσθετη γκάμα software, ακόμη κι αν το ίδιο ήταν φτωχό σ'αυτό τον τομέα. Και ιδιαίτερα στο κεφάλαιο "παιχνίδια", ας θυμηθούμε τα πισιά των τελών του '80/αρχών του '90 και θα καταλάβουμε πόσο σημαντικό ήταν τότε να μπορείς να παίξεις π.χ. Manic Miner, Fairlight ή Lords of Midnight σε μια αξιοπρεπή ταχύτητα με το άθλιο DOS compatible, για το οποίο όλο σχεδόν το software που υπήρχε τότε ήταν κατηγορίας dBase ΙΙΙ και Lotus 1-2-3. :sick:

Τι γίνεται όμως με τον αληθινό Spectrum; Κατάφερε ποτέ ο ίδιος να "φιλοξενήσει" άλλες αρχιτεκτονικές, ως "ανώτερης τεχνολογίας" host;
Πάμε λοιπόν να δούμε!!!

1) Amiga Emulator
Πριν καλά-καλά κυκλοφορήσει στην αγορά επισήμως η Amiga, κάπου στα τέλη του 1984, προγραμματιστές προσκείμενοι στη Sinclair Research Ltd τρύπωσαν κρυφά στα κεντρικά της Commodore και βούτηξαν τα blueprints για το νέο αμερικάνικο θαύμα, που έμελλε να κατακτήσει και να κατακλύσει την παγκόσμια home αγορά. Τη συνέχεια τη φανταζόμαστε εύκολα. Η μεταφορά της hardware αρχιτεκτονικής της Amiga ήταν ιδιαίτερα απλή υπόθεση για τον πανίσχυρο σπέκτρουμ, με έξυπνες προγραμματιστικές τεχνικές επιτεύχθηκε cycle-exact εξομοίωση του 68000 από τον Ζ80, το beeper του οποίου ανέλαβε με επιτυχία την αναπαραγωγή και των 4 καναλιών ήχου της Paula και μάλιστα σε stereo. Η φοβερή και τρομερή ULA του σπέκτρουμ ανέλαβε τον ρόλο του Gary, της Denise και φυσικά του Fat Agnus (blitter).
Επειδή μάλιστα ο τελευταίος ήταν από τα πιο εύκολα κομμάτια για τους προγραμματιστές, δινόταν η δυνατότητα στον user του Amiga Emulator να επιλέξει μεταξύ 8371, 8372Α και 8375 (κι ας μην είχαν κυκλοφορήσει ακόμη οι 2 τελευταίες εκδόσεις) σε PAL ή NTSC, για λόγους διατήρησης συμβατότητας, ανάλογα το software που ήθελε να τρέξει. :silly:
Φημολογείται μάλιστα ότι η Commodore έκλεψε από εκεί ακριβώς τις ιδέες για τη μετέπειτα εξέλιξη της 500άρας και της 500 plus! Με ιδιαίτερα προχωρημένες τεχνικές συμπίεσης (crunching), οι έμπειροι προγραμματιστές της ομάδας του Sir Clive κατάφεραν να στριμώξουν μέσα στα 48k του σπέκτρουμ 512k chip και 512k slowfast RAM για απόλυτη συμβατότητα με τους τίτλους της Amiga. :veryhappy:
Το δυσκολότερο κομμάτι του εγχειρήματος ήταν η μέθοδος load/save στην εξομοιούμενη Amiga με τις κασέτες του Spectrum (ιδιαίτερα στα multi-loading παιχνίδια), κι αυτό διότι για να φορτώσεις και να παίξεις έναν πλήρη γύρο Defender of the Crown από κασέτα χρειαζόταν περίπου μια βδομάδα. Η λύση δόθηκε από τα περίφημα και απολύτως αξιόπιστα ZX microdrives, τα οποία επίσης με ευκολία εξομοίωσαν το 880k format της Amiga ανά cartridge και μάλιστα σε ταχύτητες που συχνά ξεπερνούσαν τις παρωχημένες δισκέτες! Μάλιστα με τη χρήση του ΖΧ Interface 1, ο χρήστης είχε στη διάθεσή του και παράλληλη και σειριακή θύρα για σύνδεση περιφερειακών της Amiga.
Α, ρε θείο με τις πατέντες σου, έδειξες το δρόμο για τον 21ο αιώνα στην πληροφορική!!! :bow:
Το δυστύχημα ήταν ότι στην πρωτότυπη κασέτα, η οποία χρησιμοποιήθηκε για επίσημη παρουσίαση μπροστά στα εμβρόντητα μέλη των διοικητικών συμβουλίων της Commodore αλλά και της Atari (που μόλις είχε βγάλει τότε τα πρώτα ST) έπεσε "όλως τυχαίως" το περιεχόμενο από ένα μισόλιτρο ποτήρι κόκα-κόλα με μπόλικα παγάκια. Ο δράστης δεν ήταν άλλος από τον πασίγνωστο και απολύτως μοχθηρό Jack Tramiel, ο οποίος τσαντίστηκε και κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό, βλέποντας το σπέκτρουμ να εξομοιώνει τρία (!!!) διαφορετικά μοντέλα blitter (και μάλιστα τα 2 ακυκλοφόρητα), τη στιγμή που ο ίδιος δεν είχε την άδεια να χρησιμοποιήσει έστω ένα από δαύτα στα καημένα τα ST του... Ε, με το δίκιο του ο άνθρωπος, και λίγα έκανε! Του ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι όταν είδε το σπέκτρουμ να απεικονίζει σε HAM εικόνες hires-interlaced και μάλιστα ΧΩΡΙΣ flickering (!!!), αφού η ULA του σπέκτρουμ δεν έχει τις ατέλειες του video κυκλώματος της Amiga. Αφού δεν έπνιξε και 2-3 από τους κομοντοράδες όταν τους είδε να χειροκροτούν ενθουσιασμένοι στην παρουσίαση, αντί να μαζεύουν ομάδες δικηγόρων και να χώνουν μηνύσεις στη Sinclair, πάλι καλά!!!
:angry2:
Έτσι αρκέστηκε στο να σκοντάψει "κατά λάθος" περνώντας μπροστά από το άμοιρο σπέκτρουμ της παρουσίασης και να το περιλούσει με την παγωμένη κόκα-κόλα που κρατούσε, την ώρα που εκείνο επεδείκνυε στους θεατές το Superfrog (κι αυτό δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμη, μιλάμε για ΘΕΟΥΣ προγραμματιστές του Sinclair team), φορτώνοντας από 4 διαφορετικά microdrive cartridges!! :D
Σπέκτρουμ, κασετόφωνα, κασέτες, microdrives, cartridges, οθόνη, όλα γίνανε μια καφετί σούπα με μπόλικο αφρό. O Jack αποχώρησε μουρμουρίζοντας ένα ξερό "I'm sorry" και ταυτόχρονα γελώντας κάτω από τα μουστάκια που δεν είχε... ο άτιμος!!!
Η κασετούλα με τον emulator καταστράφηκε ανεπανόρθωτα (ήταν και Intersonic, οπότε δεν είχε καμιά ελπίδα επαναφοράς) κι έτσι έληξε άδοξα αυτό το λαμπρό project. Κάποιοι από τους παρευρισκομένους είπαν σε συνεντέυξεις, μετά από χρόνια, ότι πιθανότατα στη δεύτερη πλευρά της κασέτας υπήρχε ημιτελής emulator για Α1200, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν είδε το φως της δημοσιότητας. :(
Οι προγραμματιστές της ομάδας του Sir Clive την κοπάνησαν την ίδια μέρα αγανακτισμένοι και κάποιοι από αυτούς μετά από μερικά χρόνια ίδρυσαν την Team 17...
Στο επιτελείο της Commodore τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα (οι υπεύθυνοι marketing χάρηκαν διότι γλίτωσαν την επικείμενη οικονομική καταστροφή της εταιρείας, ενώ το hardware development team απογοητεύτηκε και αγχώθηκε, διότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει σε βάθος περαιτέρω τις νέες εκδόσεις του blitter και θα έπρεπε να στρωθεί να τις φτιάξει από το μηδέν).
Ο ίδιος ο Sir Clive, στην κοσμάρα του πάντα, την ώρα της παρουσίασης σκεφτόταν πατέντες για το νέο πυρηνικό πατίνι με 1 τριγωνικό τροχό και χωρίς τιμόνι που σχεδίαζε να αναπτύξει και δεν πολυκατάλαβε τι έγινε. :blink:
Ο μόνος που πράγματι στεναχωρήθηκε ήταν ο παμπόνηρος, σατανικός και βδελυρός... Alan Sugar, που παρακολουθούσε από τη γωνία, κρυμμένος πίσω από μια κουρτίνα της αίθουσας, τα δρώμενα. :vampire:
Δεν είχε σκεφτεί, βλέπετε, κανένας από τους εμπλεκόμενους με το ΣΟΒΑΡΟ home computing της εποχής να του στείλει πρόσκληση!!! :points:
Η ανείπωτη θλίψη του οφειλόταν στο γεγονός ότι ήδη από τότε στο πίσω μέρος του μυαλού του σχεδίαζε να εξαγοράσει την εταιρεία του Sir Clive και τα δικαιώματά της, καταφεύγοντας σε κάθε θεμιτή και αθέμιτη κομπίνα και, με τη νοοτροπία του εμποράκου που διέθετε, είδε μια λαμπρή προοπτική για τρελλά κέρδη να χάνεται μαζί με την πλημμυρισμένη κασέτα... μερικά χρόνια μετά έβγαλε στην αγορά μια σειρά μηχανημάτων εμπνευσμένη από τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, ονόματι CPC Plus, αλλά καθότι μπούρδα (όπως όλα του τα προϊόντα) δεν έπιασε και πήγε άπατη...
:tease:

...και τώρα που κάναμε χαρούμενο διάλειμμα με τη σαχλαμαρίτσα που μόλις διαβάσατε (δεν ήταν προγραμματισμένη, μου ήρθε καθώς έγραφα), πάμε να συνεχίσουμε με τους αληθινούς emulators που θα δείτε σε σπέκτρουμ!! Και μιλάμε για ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ emulators, που εξομοιώνουν κατά το δυνατόν το hardware άλλων μηχανημάτων και τρέχουν (θεωρητικά) κάποιο ποσοστό από το sοftware τους, κι όχι απλώς για ports τίτλων που "μοιάζουν" με τους αυθεντικούς και έχουν μεταφερθεί ώστε να τρέχουν στο σπεκτρουμάκι B)

2) ZX81 Emulator
Υπάρχουν ΔΥΟ (!!!) ξεχωριστά, και μάλιστα πάρα πολύ καλά προγραμματάκια που εξομοιώνουν τον "παππού" ΖΧ81 στον σπέκτρουμ. Δεν έχω καταλάβει αν πρόκειται για διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου προγράμματος από τον ίδιο δημιουργό, μια και η σχετική documentation είναι από φτωχή έως ανύπαρκτη, αλλά το πιθανότερο είναι πως ναι.
Εν πάση περιπτώσει, και τα δύο δουλεύουν μια χαρά, σε δοκιμές που έκανα διεπίστωσα πως περίπου τα 6-7 από τα 10 προγραμματάκια που θα δοκιμάσει να τρέξει κάποιος, θα παίξουν με επιτυχία. Η ταχύτητα είναι λίιιιγο πιο αργή από τον (ήδη πάναργο) ΖΧ81, όμως όχι σε απελπιστικά επίπεδα, μπορούμε να δούμε το software άνετα, αν έχουμε σχετική υπομονή. Υποστηρίζεται το software των 16k, αλλά δυστυχώς δεν υποστηρίζεται η υψηλή ανάλυση.
Είναι απίστευτη εμπειρία να βλέπει κανείς το σπέκτρουμ του να φορτώνει προγράμματα από άλλον υπολογιστή. Το περίφημο 3D Monster Maze, αν και κάνει 40 ώρες να αρχίσει, παίζει σε καλή ταχύτητα κι αξίζει με το παραπάνω να το δείτε. Το ίδιο και το Mazogs! Είναι ίσως οι 2 πιο κλασικοί τίτλοι όλων των εποχών για τον Zeddy, και φυσικά πρόκειται για προγραμματιστικά αριστουργήματα της εποχής. Και σαν παιχνίδια (gameplay) εξακολουθούν να είναι υπέροχα, αν και σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα σε κάποιους "αμύητους" (βλ. κονσολάκηδες, χαχαχαχαχα) σίγουρα θα φανούν φτωχά. Μη ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε πάνω από 35 χρόνια πίσω... :whistle:

Έχω φτιάξει ένα πακετάκι στο οποίο υπάρχει ένα snapshot από την πρώτη έκδοση του προγράμματος, απλώς για να το δείτε. "'Όλα τα λεφτά" όμως είναι η δεύτερη έκδοση που περιλαμβάνεται σε .tap (Emulator No2), από τον εξαιρετικά ταλαντούχο Ολλανδό Johan Koelman (dr.beep), ο οποίος είναι υπεύθυνος και για τα μικρά hires αριστουργήματα του 1k που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στον ΖΧ81.

Η δεύτερη αυτή, βελτιωμένη έκδοση υποστηρίζει κανονικά SAVE των αρχείων μας (στην πρώτη δεν υπήρχε τέτοια λειτουργία) κι έχει το πολύ καλό και χρήσιμο στοιχείο ότι πατώντας ταυτόχρονα "1" και "0" ανά πάσα στιγμή, εμφανίζεται ένα μενού που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε reset το ΖΧ81 και να φορτώσουμε το επόμενο πρόγραμμα, χωρίς να χρειάζεται να ξαναφορτώνουμε ολόκληρο τον emulator στον σπέκτρουμ από την αρχή!! ;)
Τα προγράμματα που θα δοκιμάσετε και στις 2 εκδόσεις του emulator πρέπει να έχουν πρώτα μετατραπεί από τα 300baud της ταχύτητας του ΖΧ81 σε 1500baud που υποστηρίζει ο Spectrum.
Το πακετάκι εκτός από τα παραπάνω περιλαμβάνει ένα φάκελλο με ξεχωριστά παιχνίδια (καμιά 30αριά) που έχω ήδη μετατρέψει και δοκιμάσει. Επίσης ένα πολύ χρήσιμο ultility για DOS (xten2tap) που κάνει απ'ευθείας τη μετατροπή από το .P format των images του ΖΧ81 σε .tap, κατάλληλα να φορτώσουν στον spectrum! Τέλος, για τους σκληροπυρηνικούς, ένα προγραμματάκι που κάνει την ίδια δουλειά στον σπέκτρουμ, φορτώνοντας, μετατρέποντας και σώζοντας προγράμματα από αληθινές κασέτες ΖΧ81 σε αληθινές κασέτες, χωρίς την ανάγκη παρέμβασης κανενός άλλου σύγχρονου hardware. :headbang:
Το .tap της 2ης έκδοσης περιλαμβάνει και 5-6 ενδεικτικά παιχνίδια στη συνέχεια, για να μη χρειάζεται να αλλάζετε "κασέτες" αν το δείτε σε κάποιον spectrum emulator του PC. Για περισσότερους τίτλους, ανατρέξτε στο σχετικό φάκελλο. Και φυσικά όποιος θέλει να κάνει δοκιμές σε αληθινό σπέκτρουμ, ξέρει τον τρόπο, δε χρειάζεται να τον αναλύσουμε εδώ...
B)

3) Videopac Emulator
Μία από τις 2 αγαπημένες μου κονσόλες εξομοιώνεται από το αγαπημένο μου σπεκτρουμάκι. Για να είμαι ειλικρινής το ανακάλυψα πρόσφατα κι ενθουσιάστηκα!
Γίνεται πραγματική εξομοίωση, αν και με τους αναμενόμενους περιορισμούς... Δεν υπάρχει ήχος (ο οποίος μαζί με την ταχύτητα στο gameplay θεωρώ ότι είναι τα δύο δυνατότερα σημεία του Videopac) ούτε χρώματα (αυτό δεν είναι και τόσο τραγικό), αλλά η ταχύτητα είναι αρκετά καλή.
Το gameplay περιορίζεται περίπου στα 1/4 της οθόνης, για να συμφωνεί σε επίπεδο πιστότητας pixel η υψηλότερη ανάλυση του σπέκτρουμ με αυτή του Videopac.
Καλή και αξιόλογη προσπάθεια, κι αυτή από τον dr.beep που είδαμε παραπάνω (στην Ολλανδία τα Philips είναι ιδιαίτερα δημοφιλή). Φυσικά δεν είναι ο emulator με τον οποίο θα περάσει κανείς ώρες παίζοντας, αλλά αξίζει να τον δούμε. :thumb:
Το .tap που παρατίθεται περιλαμβάνει ενσωματωμένα και καμιά 10αριά κλασικά παιχνίδια για φόρτωμα, αν και λείπουν "καραμπινάτοι" τίτλοι, όπως το Krazy Chase ή το Killer Bees...
Αυτό που με "ενόχλησε" είναι η πλήρης απουσία έστω κάποιων στοιχειωδών οδηγιών και δεν έχω καταλάβει αν υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρουμε από τις ROMs του Videopac κι άλλα παιχνίδια της αρεσκείας μας με κάποιο τρόπο, ώστε να φορτώνουν κι αυτά στο σπέκτρουμ. Δοκίμασα να προσθέσω ένα "ξερό" header σε μερικές ROMs και να τις κολλήσω στην ουρά του .tap, με τις ίδιες διευθύνσεις που δίνονται για τα ήδη υπάρχοντα παιχνίδια, αλλά το κόλπο δε δούλεψε... :(

4) Apple I Emulator
Αυτό το πρώτο μηχανάκι της Apple, του 1976, δεν ήταν και τόσο "υπολογιστής", με την έννοια που γνωρίζουμε εμείς... Εννοώ ότι για να κάνεις το παραμικρό, έπρεπε να φορτώνεις ξεχωριστά assembler, BASIC και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, μιλάμε για καθόλου user-friendly καταστάσεις! Εντάξει, 42 ετών μηχάνημα είναι, τι να περιμένει κανείς... Το μόνο ενδιαφέρον στοιχείο που υπάρχει για τον Apple I, κατά τη γνώμη μου, είναι η ιστορία του και η μυθική πλέον συλλεκτική αξία του.
Κάποια στιγμή είχε γίνει ένας emulator για τον SAM Coupe από τον Simon Owen, και πριν λίγα χρόνια έγινε μια προσαρμογή από τον Thomas Goering, ώστε να τρέχει στο σπέκτρουμ. Το γεγονός πάντως και μόνο ότι ο Ζ80 εξομοιώνει εδώ τον 6502 σε ικανοποιητική ταχύτητα, είναι σπουδαίο.
Από εκεί και πέρα, δεν έβγαλα άκρη σχετικά με το πώς λειτουργούσε αυτό το πράγμα, ούτε πώς θα μπορούσαμε (και ΑΝ γίνεται) να φορτώσουμε κάποιο από τα έτοιμα προγράμματα που υπήρχαν. Κατάφερα να γράψω και να τρέξω μερικές γραμμές σε BASIC, μέχρι εκεί. :dry:
Και καθότι τα μηλαράκια γενικώς μου κάθονταν ανέκαθεν στο λαιμό, δεν ασχολήθηκα περαιτέρω. πάντως υπάρχει κι αυτό, όποιος το δει και καταλάβει τι γίνεται, ας πει και σε μας! :D

5) Twenty Commodes (VIC20 Emulator)
Κι εδώ ερχόμαστε στον καλύτερο και τεχνικά αρτιότερο emulator που μπορεί κανείς να δει σε 48k Spectrum. :drummer:
Προσωπικά πιστεύω ότι εδώ ο προγραμματιστής έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Πλήρης εξομοίωση του 6502, χρώματα, καλή ταχύτητα, μεγάλο ποσοστό συμβατότητας, υποστήριξη για διαφορετικές RAM configurations του VIC, ακόμη και... ήχος (ναι!!!), αν τον τρέξουμε σε 128 που περιλαμβάνει το AY soundchip. Επίσης, στον 128 υποστηρίζονται μερικές επί πλέον configurations μνήμης.
Αν δεν το έβλεπα, δεν θα το πίστευα. Πραγματικά άριστη δουλειά, είναι ένα τρανό παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει αν ο προγραμματιστής έχει μεράκι, κέφι, γνώσεις και δεξιότητες!
Το μόνο μελανό σημείο (και δυστυχώς ΠΟΛΥ μελανό), είναι η έλλειψη δυνατότητας να φορτώσουμε μέσα από τη BASIC κάτι, είτε από αληθινή κασέτα του VIC, είτε με μετατροπή κάποιου PRG ή CRT file που θα βρούμε στο διαδίκτυο. Αντ'αυτού, ο ίδιος ο προγραμματιστής James Smith μας εξηγεί στις (πράγματι, καλογραμμένες) οδηγίες ότι ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιήσουμε κάποιον Spectrum emulator π.χ. σε PC κι εκεί μέσα να παρέμβουμε στη μνήμη του VIC που εξομοιώνεται και να "φυτέψουμε" το πρόγραμμα που θέλουμε να δούμε, σε συγκεκριμένες διευθύνσεις. Γίνεται και το δοκίμασα και δεν είναι και τόσο δύσκολο. Έπαιξα 2-3 παιχνιδάκια των 3k και μάλιστα παίζουν και πάρα πολύ ωραία, αν και δεν έχω ακόμη δοκιμάσει την option με τον ήχο, σε 128... :whistle:
Όμως θεωρώ ότι είναι super κρίμα, τη στιγμή που έχει γίνει τόση πολλή και εξαιρετική δουλειά, να λείπει η επιλογή να φορτώσουμε κάτι με το παραδοσιακό LOAD, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουμε σε βουντού και μαύρη μαγεία... και ακόμη περισσότερο, το γεγονός αυτό καθιστά τον συγκεκριμένο emulator ουσιαστικά άχρηστο για δοκιμή πάνω σε αληθινό μηχάνημα, εκτός κι αν έχουμε κάνα multiface ή κάτι τέτοιο και πληκτρολογήσουμε ένα-ένα τα bytes του προγράμματος που θέλουμε να δούμε, στις διευθύνσεις που πρέπει. Φυσικά μια τέτοια διαδικασία θα ήταν απολύτως γελοία, αν και θεωρητικά γίνεται... :shake:
Μάλλον θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον δημιουργό και να τον παρακαλέσουμε να το διευθετήσει. Τρέχοντας αυτό τον απίθανο emulator, δυστυχώς μένεις τελικά με την αίσθηση ότι έφτασες στην πηγή και νερό δεν ήπιες... :S
Υπάρχει και δεύτερος (!!) VIC20 emulator, γραμμένος από τον Simon Owen, που είδαμε πιο πάνω με τον Apple I, και μπορείτε να τον βρείτε ΕΔΩ . Φαίνεται κι αυτός καλός, αλλά επίσης δε μας εξηγεί πώς (και αν) γίνεται να φορτώσουμε ό,τι μας αρέσει, χωρίς να μας βγει το λάδι. Επί πλέον, έχει τον περιορισμό ότι θα τρέξει ΜΟΝΟ σε +2Α ή +3...

6) Galaksija Emulator
Όλοι οι emulators που είδαμε πιο πάνω, παίζουν (και) σε 48k spectrum, χωρίς πρόβλημα. O συγκεκριμένος emulator όμως απαιτεί μοντέλο 128k και μάλιστα +2Α ή +3, αλλιώς 128άρη με DivIDE για να δούμε το Galaksija... :dry:
Πρόκειται για ένα υπολογιστάκι από την πρώην Γιουγκοσλαβία, φυσικά για εμάς δε λέει και πολλά, όμως φαίνεται να έχει γίνει καλή δουλειά από τον δημιουργό Tomaz Kac και 2-3 από τα ενσωματωμένα παιχνιδάκια που περιλαμβάνει φαίνονται να παίζουν καλά και τα βρήκα μάλλον συμπαθητικά!

7) PacMan arcade και Space Invaders arcade Emulators
Τιιιιιι; ΜΑΜΕ στον σπέκτρουμ; :crazy:
Εεε, σχεδόν...! :pacbad::P
Οι δύο αυτοί εξομοιωτές παίζουν μόνο σε +2Α ή +3 (ή 128k με DivIDE) και με υποστήριξη ήχου. Δεν τους δοκίμασα, διότι πρέπει να βρεις τις αυθεντικές ROMs (δεν παρέχονται μαζί, για λόγους copyright) και να κάνεις κάποια κόλπα για να παίξουν, όμως σε κάποια βιντεάκια που κυκλοφορούν και είδα, είναι κι οι δύο αξιόλογοι...
Όλο το αυθεντικό hardware των arcades με τον 8080 επεξεργαστή (πρόγονος του Ζ80) και τα όποια custom chips υποτίθεται ότι εξομοιώνεται επιτυχώς από τον σπεκτρουμάκο... η ταχύτητα φαίνεται να είναι τέλεια (τουλάχιστον στα βιντεάκια), ενώ το μόνο που ξενίζει είναι το αναπόφευκτο color clash στο PacMan...
Όποιος έχει κέφι να κάνει αυτά που πρέπει, ας γράψει και σε μας τις εντυπώσεις του από το test drive...
:)

Πήραμε λοιπόν μια καλή γεύση από το τι διαφορετικό μπορούμε να κάνουμε με τα σπεκτρουμάκια μας, εκτός από το να παίζουμε Jet Set Willy, Saboteur, Exploding Fist και Bruce Lee εις τον αίωνα τον άπαντα... Αξίζουν τον κόπο μερικές δοκιμές, έχει πλάκα αν και χρειαζόμαστε ΠΟΛΥΥΥΥ χρόνο και υπομονή για να τα δούμε όλα αυτά!

Όλα όσα παρουσιάζω εδώ θα τα βρείτε για download πιο κάτω, στα συνημμένα. Μέσα στα πακετάκια έχω ενσωματώσει και όποιες σχετικές οδηγίες κατάφερα να βρω ξεχωριστά, αν αυτές δεν περιλαμβάνονταν ήδη...

Επόμενο project θα είναι να ξετρυπώσω κάνα ENIAC Emulator για τον... ΖΧ80, αν βρω κάτι σίγουρα θα το παρουσιάσω κι αυτό!! :devil:
Ως τότε, πολλές καλοκαιρινές μπυρίτσες στους συμφορουμίτες που κατάφεραν να διαβάσουν μέχρι εδώ, θα μας χρειαστούν διότι η ζέστη αγριεύει!!
:drinks:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, spyros.s, Nemo, glaros, freaktmp, lliont, ZZR1400, RainStormRkr, mkcreta

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
18/07/2018 21:25 #42607 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Emulators στον ZX Spectrum? Κι όμως, υπάρχουν!!
Πολύ ωραίες και πλούσιες πληροφορίες! :thanx:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
18/07/2018 23:05 #42608 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα Emulators στον ZX Spectrum? Κι όμως, υπάρχουν!!
Φώτη σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου άρεσε!
Και φυσικά για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω για τη φιλοξενία, είναι μεγάλη υπόθεση να ξέρεις ότι θα αναρτήσεις ένα άρθρο εδώ και θα το δει πολύς κόσμος...

Με προβληματίζει όμως το γεγονός ότι δε βλέπω απαντήσεις ή σχόλια, όπως θα περίμενα... :S
Ειδικά στο προηγούμενο άρθρο για τους emulators στην Amiga , βλέπω πάνω από 200 hits και ούτε μία απάντηση! :lol::dry:

Φαίνεται πως είτε είναι πολύ εξεζητημένα όλα αυτά είτε πολύ παρωχημένα και τελικά δεν ενδιαφέρουν τους σύγχρονους ρετρόφιλους... μάλλον θα πρέπει να αρχίσω να ασχολούμαι με τίποτα Raspberry Pi ή Spectrum Next, που είναι γνήσια ρετρό πράγματα, ώστε να τραβήξω το ενδιαφέρον της κοινότητας!
:silly::banghead:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
19/07/2018 01:40 - 19/07/2018 02:42 #42611 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Emulators στον ZX Spectrum? Κι όμως, υπάρχουν!!

kokkiklhs έγραψε: Με προβληματίζει όμως το γεγονός ότι δε βλέπω απαντήσεις ή σχόλια, όπως θα περίμενα... :S
Ειδικά στο προηγούμενο άρθρο για τους emulators στην Amiga , βλέπω πάνω από 200 hits και ούτε μία απάντηση! :lol::dry:
:silly::banghead:Δημήτρη, πιστεύω ότι όπως και να το δούμε, αυτές οι πληροφορίες είτε για απλό φαν, είτε για συλλέκτη, είτε και για "σκληροπυρηνικό" δεν παύουν να είναι ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Απλά ο καθένας θα πράξει διαφορετικά π.χ. άλλος θα δοκιμάσει να τα δοκιμάσει και στην πράξη ξοδεύοντας ώρες, άλλος θα απαντήσει για να ρωτήσει κάτι και άλλος απλά θα το διαβάσει αλλά λόγω χρόνου κτλ μπορεί να μην απαντήσει ή να το αφήσει για αργότερα και να το ξεχάσει.

Και εγώ προσωπικά μπορεί να μην ασχολούμαι λόγω χρόνου κτλ όσο θα ήθελα με το ρετρό πλέον, αλλά δεν παύει να τα διαβάζω ευχάριστα - έστω το να διαβάσεις ένα ποστ / άρθρο κτλ πιστεύω όλοι να το προλαβαίνουν αυτό.

Θέλω να πιστεύω (χωρίς να προσπαθώ να δικαιολογήσω κάτι) ότι αυτό που λες συμβαίνει για διάφορους λόγους π.χ. αυτή τη στιγμή παίζει και ρόλο το ότι είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, πάντα τέτοια περίοδο πέφτει αισθητά η "κίνηση" στα φόρουμ και πολλοί λείπουν για τις καλοκαιρινές διακοπές σε κάποια ωραία παραλία.

Επίσης μιας και το φέρνει η κουβέντα ... δυστυχώς υπάρχει και η περίπτωση που κάποιοι διαβάζουν αλλά απλά δεν θέλουν να γράψουν ή να βοηθήσουν γενικά στο συγκεκριμένο ιστότοπο εδώ χωρίς να έχουμε κάνει κάτι κακό από μεριάς μας σε κάποιον (ίσα-ίσα το αντίθετο), απλά κάποιοι ακούνε από κάποιους να μας κατηγορούν για διάφορα ανυπόστατα πράγματα και χωρίς να ρωτήσουν και την άλλη πλευρά (εμάς δηλαδή) ώστε να ακούσουν και του άλλου την άποψη, τα πιστεύουν αμάσητα και επιλέγουν να μην συμμετέχουν (φαντάσου ακούω κατηγορίες από άτομα που ούτε έχουμε γνωριστεί ποτέ ή δεν έχουμε καν μιλήσει έστω σε κάποιο φόρουμ - οπότε φαντάσου τι θα τους έχουν πει!). Φυσικά εννοείται ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει και να επιλέγει να πιστεύει μονόπλευρα ότι ακούει από συγκεκριμένα άτομα κτλ και να επιλέγει τις παρέες του κτλ - δεν με απασχολεί καθόλου, απλά σαν συμβουλή θα έλεγα ότι πρέπει να ρωτάνε και τις δυο πλευρές όταν ακούνε για διάφορα συμβάντα / κατηγορίες κτλ - ίσως εκπλαγούν με αυτά που θα ακούσουν....).

Επί την ευκαιρία να πω ότι όλα αυτά και άλλα παρόμοια με έκαναν να έχω αποστασιοποιηθεί περίπου ένα χρόνο από τα φόρουμ της κοινότητας μετά από πολλά και διάφορα συμβάντα και προβλήματα. Φυσικά όλο αυτό το διάστημα δεν έχω ενοχλήσει κανένα σε καμία περίπτωση ούτε έχω γράψει κάτι για να κατηγορώ άτομα και καταστάσεις - δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος - αλλά και χωρίς φυσικά να εγκαταλείψω το χόμπι μου αφού με ευχαριστεί και θα συνεχίσω να βοηθάω / προσφέρω όπου μπορώ όπως έκανα πάντα. Κρίμα, αλλά δεν γίνεται αλλιώς δυστυχώς - αποδεδειγμένα και δοκιμασμένα, απλά κουράστηκα τόσο καιρό να πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας και να ακούω συκοφαντίες και χλευασμούς για τις εκθέσεις μας ή για τη συλλογή κτλ. Δεν βαριέσαι....
Αυτό το θέμα απαιτεί πολύ κουβέντα και είναι και off-topic, αλλά γενικά ΔΕΝ θέλω και δεν πρόκειται να επεκταθώ καθόλου οπότε ας το αφήσουμε εδώ.

Και για να επιστρέψουμε από αυτό το μικρό offtopic, να πω ότι το συγκεκριμένο ποστ το διάβασα ευχάριστα και έμαθα πράγματα που δεν τα ήξερα και αυτό μου φτάνει :)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • freaktmp
 • Το Άβαταρ του/της freaktmp
 • Retro Fan
 • Retro Fan
Περισσότερα
19/07/2018 02:13 - 19/07/2018 02:14 #42612 από freaktmp
Απαντήθηκε από freaktmp στο θέμα Emulators στον ZX Spectrum? Κι όμως, υπάρχουν!!
Παρε και εναν emulator για Jupiter Ace απο τον Paul Farrow .

Τον ειχα αναφερει εν συντομια οταν ειχα παρουσιασει το Spectra interface .

Αυτη την στιγμη το site του δημιουργου ειναι offline, αλλα μου ειπε οτι προσπαθησει να το ξανασηκωσει.

Τωρα καλοκαιριάτικα εσυ περιμενεις απαντησεις και views! Εδω χειμωνα καιρο και δεν κουνιεται φύλλο πλεον... με την συνεχιζόμενη κριση ακομα και η νοσταλγια πολυτέλεια ειναι, ποσο μαλλον τα hobby!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, Nemo, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
19/07/2018 02:43 #42613 από Fotis_KFOR

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
19/07/2018 09:46 #42616 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα Emulators στον ZX Spectrum? Κι όμως, υπάρχουν!!

freaktmp έγραψε: Παρε και εναν emulator για Jupiter Ace απο τον Paul Farrow .

Τον ειχα αναφερει εν συντομια οταν ειχα παρουσιασει το Spectra interface .

Αυτη την στιγμη το site του δημιουργου ειναι offline, αλλα μου ειπε οτι προσπαθησει να το ξανασηκωσει.

Τωρα καλοκαιριάτικα εσυ περιμενεις απαντησεις και views! Εδω χειμωνα καιρο και δεν κουνιεται φύλλο πλεον... με την συνεχιζόμενη κριση ακομα και η νοσταλγια πολυτέλεια ειναι, ποσο μαλλον τα hobby!


Καλά τα λέτε κι εσύ κι ο Φώτης, εξ άλλου το καλοκαίρι είναι πάντα "νέκρα". Τώρα θυμήθηκα το σχετικό εξώφυλλο του Pixel με το Spectrum στην παραλία, που έλεγε "πάρτε μαζί τον micro σας στις διακοπές", ή κάτι τέτοιο... ;lol:
Τον Jupiter Ace emulator του Paul Farrow τον έχω υπ'όψιν μου, αλλά είναι hardware emulator (cartridge) που χρειάζεται το ZX Interface 2 για να παίξει, οπότε δε μπορεί να τον τεστάρει ο καθένας από μας εύκολα. Κι εγώ δυστυχώς δεν έχω IF2, οπότε και δεν τον έχω δει ποτέ να δουλεύει... :(

Η αλήθεια πάντως είναι ότι ξέχασα τελείως να τον αναφέρω εδώ, ο ίδιος νομίζω έχει βγάλει cartrifges που εξομοιώνουν και τον ΖΧ81 και τον ΖΧ80, και μάλιστα με πιστότητα πάνω από 90%.
Ευχαριστώ που τον συμπλήρωσες, χρειαζόταν κι αυτός...!!
:)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
19/07/2018 10:23 #42618 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Emulators στον ZX Spectrum? Κι όμως, υπάρχουν!!

kokkiklhs έγραψε: Τώρα θυμήθηκα το σχετικό εξώφυλλο του Pixel με το Spectrum στην παραλία, που έλεγε "πάρτε μαζί τον micro σας στις διακοπές", ή κάτι τέτοιο... ;lol:


Εγώ θυμήθηκα αυτό για την περίσταση με τον C64 σε παραλία :)

www.retrocomputers.gr/collection/retro-m.../pixel/pixel-24-6511
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
19/07/2018 10:58 - 30/09/2018 17:56 #42619 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα Emulators στον ZX Spectrum? Κι όμως, υπάρχουν!!
Αααα, εσύ λες αυτό!Σωστός!!!!

Θυμάμαι όμως και σχετική φωτό με σπεκτρουμάκι, αμμουδιά, σαγιονάρες κλπ. Μήπως ήταν σε κάνα άρθρο, μέσα στο περιοδικό;
Έλεγε κάτι σαν "φέτος το καλοκαίρι πάρτε μαζί τον home micro σας στις διακοπές"...
Δε μπορώ να το βρω... :S
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
19/07/2018 12:17 #42620 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Emulators στον ZX Spectrum? Κι όμως, υπάρχουν!!
Ρίξε αν θέλεις και μια γρήγορη ματιά εδώ που τα έχω όλα μαζί τα εξώφυλλα φωτογραφημένα από τη συλλογή μήπως σου θυμίσει κάτι κάποιο τεύχος.

www.retrocomputers.gr/collection/retro-m...nes-collection/pixel
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
19/07/2018 15:06 #42624 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα Emulators στον ZX Spectrum? Κι όμως, υπάρχουν!!

Fotis_KFOR έγραψε: Ρίξε αν θέλεις και μια γρήγορη ματιά εδώ που τα έχω όλα μαζί τα εξώφυλλα φωτογραφημένα από τη συλλογή μήπως σου θυμίσει κάτι κάποιο τεύχος.

www.retrocomputers.gr/collection/retro-m...nes-collection/pixel


Μερσί, μεσιέ! Δεν υπάρχει σε κάποιο εξώφυλλο, το πιθανότερο είναι να το μπερδεύω με αυτό με τον 64, που θυμόσουν κι εσύ...
Πάντως γενικά φημίζομαι για την άριστη μνήμη μου (φοράω Hitachi 4864, χαχαχαχα) και θυμάμαι μια αμμουδιά, κάτι γυαλιά ηλίου και σαγιονάρες ακουμπισμένα και δίπλα να φιγουράρει ένας γομολάστιχας. Ίσως ήταν από άρθρο, όταν θα κατέβω Αθήνα θα κοιτάξω τα καλοκαιρινά τεύχη των ετών 85-86-87, άντε και 88, διότι αργότερα αποκλείεται να υπάρχει κάτι τέτοιο.
Και φυσικά βαριέμαι να σκαλίζω τα PDF, τα αληθινά περιοδικά είναι άλλη φάση...
;)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • nkary
 • Το Άβαταρ του/της nkary
 • Retro Elite
 • Retro Elite
Περισσότερα
20/07/2018 08:23 #42625 από nkary
Απαντήθηκε από nkary στο θέμα Emulators στον ZX Spectrum? Κι όμως, υπάρχουν!!
@kokkiklhs
Νομίζω ότι στο έχω ξαναπεί, χαρά στο κουράγιο σου φίλε που κάθεσαι και γράφεις τέτοια κατεβατά;)
Δυστυχώς οι παλιοί-παλιοί δεν ασχολούνται πλέον για πολλούς και διαφόρους λόγους (βαρεμάρα, πολλές υποχρεώσεις, ξενέρωμα, ξεκατίνιασμα).
Οι νέοι (εννοώντας σε ηλικία) έχουν μάθει να μην διαβάζουν πέραν της μια παραγράφου, βλέπε FB + Twitter.
Επίσης πιστεύω ότι τα φόρουμ έχουν "πεθάνει". Με όλα αυτά τα social media ποιος θα κάτσει να ψάξει πληροφορίες σε φόρουμ?

Σε ότι αφορά το εξώφυλλο του Pixel μάλλον κάνεις λάθος. Τσέκαρε και εσύ αν θέλεις, τα έχω όλα ανεβάσει παρακάτω
www.facebook.com/pg/GreekRCM.gr/photos/?...m_id=927123517437764
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Stabill
 • Το Άβαταρ του/της Stabill
 • Team RC
 • Team RC
 • kEEp rETRo!
Περισσότερα
21/07/2018 13:11 #42628 από Stabill
Απαντήθηκε από Stabill στο θέμα Emulators στον ZX Spectrum? Κι όμως, υπάρχουν!!
Εγώ όταν διάβασα τον τίτλο, κοίταξα σε ποιο σημείο του forum ειχε γραφτεί, νομίζοντας ότι ήταν χιουμοριστικό! :P

Θα τα ψάξω όλα αυτά - ευτυχώς μας δίνεις και τα απαραίτητα αρχεία - γιατί μόνο σε ανέκδοτο θα μπορούσα να πιστέψω ότι υπάρχουν...

Και κάτι άλλο: τέτοια posts μάλλον σε κάνουν να θέλεις να δοκιμάσεις - είτε την ίδια στιγμή, είτε όταν βρεις χρόνο - παρά να απαντήσεις... Εκτος κι αν κολλήσεις καπου! Καθαρά προσωπική άποψη...

Όπως και νά'χει, σε ευχαριστούμε πολυ!!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
25/07/2018 00:24 #42636 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα Emulators στον ZX Spectrum? Κι όμως, υπάρχουν!!
Ευχαριστώ τον nkary και τον Stabill για τις απαντήσεις!

Άντε, δεν πρέπει να βαριόμαστε, οι πολλές ευκολίες σκοτώνουν το (κάθε) χόμπυ! Άμα δεν έχει κι ένα Α level δυσκολίας, δεν έχει πλάκα!
;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Stabill

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • ZZR1400
 • Το Άβαταρ του/της ZZR1400
 • Retro Fan
 • Retro Fan
Περισσότερα
25/07/2018 15:50 #42637 από ZZR1400
Απαντήθηκε από ZZR1400 στο θέμα Emulators στον ZX Spectrum? Κι όμως, υπάρχουν!!
Εγω εχω πει στον Δημητρη να συγκεντρωσει ολα αυτα τα ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ κειμενα που εχει γραψει και να εκδοσει ενα βιβλιο.

Δεν χρειαζεται να υπαρχει ομοιογενεια στα θεματα. Μια συλλογη.

Εναλλακτικα, να φτιαξει ενα PDF το οποιο να το ενημερωνει με καθε τετοιο κειμενο και να μας το δινει.:):bow::bow:

Ευχαριστουμε
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.360 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos