Η διάσωση του Schneider EuroPC II
- nkary
-
Συντάκτης θέματος
- Retro Elite
-
Το μηχάνημα αυτό αποτέλεσε διακαή πόθο για αρκετά χρόνια. Λίγο το ότι όταν κυκλοφόρησε το 1989 εγώ επέλεξα να αγοράσω άλλον IBM συμβατό, λίγο η εξαιρετική του εμφάνιση και το στυλ all in one σαν της Amiga, λίγο το ότι πλέον λίγα μηχανήματα είναι σε λειτουργική κατάσταση με οδήγησαν να αγοράσω 3 EuroPC (τα 2 προηγούμενα ήταν το προηγούμενο μοντέλο Euro PC με 512Kb RAM).
Το 1ο μηχάνημα δεν δούλευε, κλασικό leak της μπαταρίας, το χάρισα σε έναν γνωστό μου μαζί με τον εξωτερικό 20MB δίσκο, να ασχοληθεί και αυτός. Μια από τα ίδια και για το 2ο μηχάνημα, ακόμα πιο τραγικά τα πράματα. Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις. Πήγε στο κάδο σκουπιδιών.
Το 3ο μηχάνημα (ο EuroPC II) ήρθε στα χέρια μου πριν από 5 μήνες με καραμπόλα. Κάποιος γνωστός ήθελε μια Amiga 500 για έναν φίλο του και έδινε για ανταλλαγή έναν Amstrad CPC6128 με έγχρωμο monitor σε εξαιρετική κατάσταση. Με τα πολλά έγινε το deal, αλλά επειδή δεν ήθελα να κρατήσω τον 6128 (περισσότερο εξυπηρέτηση έκανα) τον έβγαλα για πώληση ή ανταλλαγή με έναν EuroPC).
Σε μερικές μέρες βρέθηκε κάποιος από Θεσσαλονίκη ο οποίος είχε έναν EuroPC II μαζί με το μονόχρωμο 12" monitor. Στις φώτο το μηχάνημα φαινόταν να λειτουργεί, αλλά φυσικά είχε ένα μικρό leak στην μπαταρία (κλασική περίπτωση βλάβης). Συναντηθήκαμε, είδα την κατάσταση του board και έγινε η ανταλλαγή. Επιστρέφοντας σπίτι και βάζοντας στο ρεύμα με περίμενε μια μεγάλη απογοήτευση, μιας και το μηχάνημα ήταν νεκρό. Ωστόσο από τις φώτο που είχα, δεν χωρουσε αμφιβολία ότι ήταν το ίδιο μηχάνημα που πριν από λίγες ώρες είχε λειτουργήσει. Έτσι αντί να το πάω πίσω αποφάσισα να του δώσω μια ευκαιρία και αν και αυτό πήγαινε στα σκουπίδια θα ήταν και η τελευταία φορά που ασχολιόμουν με EuroPC,
Η περιοχή της μπαταρίας, μετά τον πρώτο καθαρισμό με ξύδι
Αφαίρεσα το RTC, ένα πυκνωτή tantalum και έναν κρύσταλλο
Πλέον φαίνονται τα κατεστραμμένα τρακς
Εκτός από 2 τρακ που είχαν καταστρέφει τελείως, εντόπισα και άλλα 3 που ήταν κομμένα και πήγαιναν στα 74LS244N που βρίσκονται αριστερά και τα αφαίρεσα για να δω τι γίνετε από κάτω τους.
Από την κάτω μεριά του PCB τα τρακς έπαιζαν όλα.
Τελικά αφαίρεσα ακόμη 2 74LS244N + 1 74LS245N επειδή κάποια μαυρισμένα τρακς έφταναν από κάτω τους και ήθελα να δω που καταλήγουν.
Ακολούθησε έλεγχος συνέχειας όλων των τρακ στη περιοχή. Χρειάσθηκε να συνδέσω κάποια σημεία με καλώδιο. Τοποθετήθηκαν βάσεις και νέα 74LS & RTC chips και coin μπαταρία
Ωστόσο είχε πρόβλημα το floppy drive
Αποφάσισα να το δουλέψω εκείνη την στιγμή με έναν 8bit to IDE controller και κάρτα CF αντί για σκληρού δίσκου, τοποθετώντας την κάρτα στην μοναδική θύρα επέκτασης που έχει το μηχάνημα
Αλλά επειδή δεν ήθελα να δίνω εξωτερικά ρεύμα στον αντάπτορα CF to IDE, προσπάθησα να δώσω ρεύμα από το board. Κάτι πήγε στραβά (κλασικά, κατάρες) και έκαψα το μηχάνημα. Άντε πάλι από την αρχή.
Άλλαξα αρκετά πράματα στην περιοχή του εσωτερικού τροφοδοτικού (τρανζίστορ, διόδους, πυκνωτές, αντιστάσεις) και εν τέλη το μηχάνημα άναβε και πάλι.
Αποφάσισα να ψάξω το θέμα του floppy και βρήκα οδηγίες πως να μετατρέψεις ένα κοινό 1.44MB σε συμβατό για EuroPC II. Το "μανήσιο" drive έχει λιγότερα pins και παίρνει ρεύμα από την καλωδιοταινία.
Δυστυχώς και πάλι μου έβγαζε disk error, οπότε μετά έμενε να γίνει αντικατάσταση του floppy controller.
Αφαιρέθηκε το τσιπάκι, μεταφέρθηκαν 2 πυκνωτές από την κάτω μεριά ώστε να γίνει χώρος για την βάση και τελικά μετά από αλλαγή τριών τσιπ με το "μανήσιο" (μιας και το 2ο που είχα αγοράσει ήταν καμένο, κλασικά οι κατάρες) έπαιξε και το floppy. Έγινε δοκιμή και με το "μανήσιο" αλλά τελικά όντος ήταν χαλασμένο. Δηλαδή και floppy ΚΑΙ controller καπούτ. Αλίμονο.
Τελικά μετά από 40 κύματα το μηχάνημα είναι πλήρως λειτουργικό, βρέθηκε και αυθεντικό floppy drive και αντικατέστησα αυτό με τη μόντα ενώ προστέθηκαν και μερικά επιπλέον στοιχεία στον 8bit controller και πλέον η CF παίρνει ρεύμα από τον ίδιο τον controller.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Fotis_KFOR
-
- Site Owner / Admin
-
- PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Μπορεί να πέρασε από 40 κύματα όλη αυτή η ιστορία αλλά αφού το κατάφερες κάλιο αργά παρά ποτέ!
Πολύ ωραία και η αναλυτική σου παρουσίαση, οπότε στην ουσία..... καλορίζικο
My Collection / Projects / Various :
Computers , Consoles-Pongs , Various , Not-working , Handhelds-Tabletops , Intel p4004 (First CPU) , Old Hardware Parts , Magazines ,
Retro Computer Project , M.A.M.E. Cabinets , My Retro Computers & Consoles Room
UP THE IRONS!!! - My Iron Maiden Collection
My Wish List : www.retrocomputers.gr/collection/my-wish-list ;)
KEEP RETRO
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 396
Πολύ ωραία η παρουσίαση, χαρά στην υπομονή σου!
Κοίτα να δεις που ενώ αυτό το μηχάνημα το κοροϊδεύαμε εμείς οι αμιγκάδες όταν βγήκε, τώρα πια και μετά από τόσα χρόνια μου φαίνεται σχεδόν συμπαθητικό...
- nkary
-
Συντάκτης θέματος
- Retro Elite
-
Δημήτρη η αλήθεια είναι ότι περισσότερο φέρνει προς Atari ST λόγο των πλαγιαστών γριλιών
- haris_216
-
- Senior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 63
Και στο τεχνικό μέρος αλλά και στην πολύ όμορφη παρουσίαση.
Πραγματικά θαυμάζω την επιμονή, την υπομονή αλλά και το θάρρος για να "πειράξει" κανείς αυτά τα τόσο λεπτά tracks
Συγχαρητήρια
- nkary
-
Συντάκτης θέματος
- Retro Elite
-
Με ζεστό αέρα;
TI-99/4a, ZX81, ZX Spectrum+, Sinclair QL, Commodore C64c, Atari 800, Lion Computer
users.sch.gr/tliontakis/index.php/my-projects
- nkary
-
Συντάκτης θέματος
- Retro Elite
-
Με αέρα αφαίρεσα το τσιπάκι
Τη βάση την κόλλησα με κολλητήρι με πολύ λεπτή μύτη, αφού είχα αφαιρέσει πριν το κάτω μέρος της βάσης, ώστε να μπορείς να έχεις πρόσβασή άνετα στα πινς της. Δες παρακάτω που είναι μια ίδια βάση
TI-99/4a, ZX81, ZX Spectrum+, Sinclair QL, Commodore C64c, Atari 800, Lion Computer
users.sch.gr/tliontakis/index.php/my-projects
- konc
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 431
Που στο καλό κατάφερες και βρήκες floppy? Ξέρεις πόσο καιρό ψάχνω εγώ?
- nkary
-
Συντάκτης θέματος
- Retro Elite
-
Τέλος καλό, όλα καλά, μόνο αν ξέρεις πες μου με joystick τι κάνουμε? Μόνο αν βρεις το δικό του ή βάλεις στην θύρα επέκτασης game card?
Με το drive ήμουν πολύ τυχερός, μέσα στην γενικότερη ατυχία με το συγκεκριμένο μηχάνημα. Πρόσφατα πούλησα εδώ στη Θεσσαλονίκη έναν C64, τα είπαμε λίγο με το παιδί και του ανάφερα το θέμα του Euro PC. Μου είχε πει ότι ίσως είχε κρατήσει το floppy+PSU. Τελικά έγινε σκάντζα με το έναν Gotek που είχα βγάλει για πώληση
- konc
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 431
Η θύρα που συνδέεται το joystick όπως λογικά ξέρεις ήδη για να ψάχνεσαι μ' αυτό είναι για bus mouse, εμφανισιακά ίδια με τη μικρή σειριακή -μόνο που δεν είναι σειριακή.
Το δικό του joystick είναι έτσι
και χρειάζεσαι και το Y-cable για να το συνδέσεις (είναι για 2 joysticks)
Που είναι το ενδιαφέρον τώρα: Αν παρατηρήσεις το joystick μοιάζει να έχει κανονικό gameport/DA-15 connector και με το Y-cable το μετατρέπουν σ' αυτήν την combo port που έχει ο Schneider. Μόλις μου πέρασε από το μυαλό να δοκιμάσουμε το original joystick χωρίς τον adapter σε μια κανονική gameport. ΑΝ λειτουργεί σημαίνει ότι δεν είναι παρά ένα κοινό PC joystick. Και άρα πιθανότατατα με έναν απλό passive adapter θα λειτουργήσει οποιοδήποτε joystick για PC στον Schneider! Τι λέτε και οι υπόλοιποι, βρίσκετε λογική σε όλο αυτό?
Φυσικά αν δεν θέλεις να ασχοληθείς εννοείται πως με μια game card θα κάνεις τη δουλειά σου, αλλά θυσιάζοντας τη μοναδική ISA θύρα
btw με το χαλασμένο floppy drive ασχολήθηκες καθόλου? Παίζει να θέλει μόνο κανένα alignment ή είναι εντελώς νεκρό?
- glaros
-
- Team RC
-
- Play it Loud
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3793
- nkary
-
Συντάκτης θέματος
- Retro Elite
-
Θενκς μαν
@konc
χμ μου κάνει εντύπωση το ότι ακόμη δεν το προσπάθησες (να δοκιμάσεις το joystick σε κάποια game card απευθείας)
Πάντως στο 9pin d-sub υπάρχουν 2 γραμμές για επιλογή joystick, οπότε σίγουρα μια γραμμή του joystick θα είναι αφιερωμένη σ αυτή τη δουλειά, αλλά επειδή έχει μόνο ένα button ίσως δεν επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας σε κλασική game card. Περιμένω νέα σου
Το floppy ήταν νεκρό, κράτησα μόνο το πορτάκι της σκόνης με το ελατήριο γιατί του φίλου δεν είχε και το πέταξα.
- JIMPIR78
- Retro Starter
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
κάπως έτσι έγινε και με εμένα, πήρα δύο για να φτιάξω ένα, απο τον ένα δούλεψε η μητρική απο τον άλλο το τροφοδοτικό και το drive.
τρεις ερωτήσεις.
α) στην μπαταρία έβαλες και δίοδο, επίσης επειδή έχει μεγάλη κατανάλωση το rtc, αντέχει ή αδειάζει μετά απο μια εβδομάδα. Εγώ έβαλα την ίδια αλλα εξωτερικά.
β)ποια είναι η κάρτα που πήρες για την cf και πόσο στοίχισε.
γ)δοκίμασα Joystick στην πόρτα της game card άλλα μάλλον θέλει κάποιον driver (όπως το cutemouse) που δεν ξέρω ποιος είναι.
Πάντως επειδή τον είχα τέλη του 80, είχα μάθει άπταιστα την basic, αφου φυσικά δεν έπαιζε και πολλά παιχνίδια!!
Και πάλι μπράβο για την επιμονή σου.