ZX Spectrum Next
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 382
Παίρνουμε ένα FPGA, το προγραμματίζουμε, βάζουμε και 5-6 extra δυνατότητες που δεν είχε το παλιό μηχάνημα που εξομοιώνεται (για να λέμε ότι κάναμε και κάτι καινούργιο), το κλείνουμε μέσα σε ένα "ρετροπρεπές" κέλυφος (πολλές φορές και το κέλυφος παραλείπεται, σκέτη πλακετούλα είναι πιο εύκολο) και το βαφτίζουμε "Spectrum, Amstrad, Commodore, Amiga" και πάει λέγοντας. Έχουμε φροντίσει προηγουμένως (αν υπάρχει η δυνατότητα) να βρούμε και κάναν παλιό designer της αυθεντικής πάλαι ποτέ εταιρείας, για να δώσουμε και πιο επίσημο χαρακτήρα στο εγχείρημα. Ανεβάζουμε και στα indieretro, κάνουμε και μερικά γκρουπ στα φεϊσμπούκια και τα ψάρια τσιμπάνε αβέρτα!

Λεπτομέρεια: το ίδιο ακριβώς μηχανάκι, βάζοντάς στο σε ένα άλλο κέλυφος και επαναπρογραμματίζοντάς το, μπορούμε να το βαφτίσουμε Atari, Amstrad, Commodore, Amiga, ENIAC και ό,τι άλλο θέλουμε...

Πραγματικά το φτωχό μου μυαλό ΑΔΥΝΑΤΕΙ να καταλάβει τη χρησιμότητα και το νόημα όλης αυτής της ιστορίας. Βλέπω ανθρώπους που ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ καλά ακριβώς περί τίνος πρόκειται, κι όμως δηλώνουν ενθουσιασμένοι και το περιμένουν με αγωνία. Παράλληλα είναι έτοιμοι να "σκάσουν" μετά χαράς ένα σεβαστό ποσό για να αποκτήσουν το εν λόγω καινούργιο "ρετρό"(???) διαμάντι που έπεσε στην αγορά από τον ουρανό.

Όσο σπέκτρουμ είναι αυτό, άλλο τόσο σπέκτρουμ είναι τα Scorpion, Pentagon, SAM Coupe (αν και αυτά είναι όντως ΠΑΛΙΑ μηχανήματα), άλλο τόσο Commodore είναι το DTV και το Commodore ONE, άλλο τόσο Amiga είναι τα Amiga ONE, Pegasos και όλες οι λοιπές βλακείες που κατά καιρούς εμφανίζονται, μοσχοπουλάνε και αμέσως μετά εξαφανίζονται (για πάντα...)
Παράλληλα οι "ευτυχείς" νέοι κάτοχοι δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι και ενθουσιασμένοι, έχοντας την τσέπη τους ελαφρύτερη κατά αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Είναι οι ίδιοι που μπορεί να γκρινιάξουν π.χ. ότι ένα αυθεντικό Spectrum 128 είναι πλέον "πολύ ακριβό και ασύμφορο για να το αποκτήσεις", σε τιμές που κυμαίνονται από 150 ως 200-250 ευρώ.

Προς θεού, δεν έχω σκοπό να προσβάλω κανέναν, είναι η δική μου άποψη αυτή που αναπτύσσω και δεν τη λέω ούτε υποτιμητικά, ούτε ειρωνικά. Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαθέσει τα χρήματα που του περισσεύουν γι'αυτό το ωραίο χόμπυ, αλλά και τον ελεύθερο χρόνο του ασχολούμενος με αυτό, όπως ο ίδιος επιθυμεί.
Με λυπεί όμως ότι ακόμη και στα χόμπυ/συλλογές, πλέον υπάρχει κατευθυνόμενη "γραμμή" στην αγορά και δημιουργούνται κατά καιρούς "μόδες", που έρχονται και παρέρχονται, όπως ακριβώς συμβαίνει π.χ. στο ντύσιμο.
Μόνο που εδώ δε μιλάμε για ρούχα...
Πόσες φορές δεν είδαμε (κι ακόμη βλέπουμε) τους πριν λίγα χρόνια "τρισευτυχισμένους" και "υπερτυχερούς" κατόχους Amiga ONE να προσπαθούν να πουλήσουν τις πλακέτες σε μια τιμή που να πλησιάζει την τιμή αγοράς, ώστε να πάρουν κατά το δυνατόν μέρος των χρημάτων τους πίσω. Τι έγινε το Spectrum VEGA? 300-350 ευρώ όταν πρωτοβγήκε και σειρά προτεραιότητας για τους αγοραστές και τώρα τα χαρίζουν με ένα πενηντάρικο και δεν τα παίρνει κανείς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Αν είχα απόλυτο άδικο σε αυτά που γράφω, κανείς δε θα προέβαινε σε τέτοιες κινήσεις απελπισίας. Δε βλέπουμε π.χ. αντιστοίχως κανέναν να προσπαθεί να ξεφορτωθεί "όσο-όσο" μια Α4000... γιατί άραγε;
Το κλασικό και το αυθεντικό είναι πάντα κλασικό και αυθεντικό και δε θα χάσει ποτέ ούτε την αξία μεταπώλησης, ούτε και φυσικά (το σπουδαιότερο) την ουσιαστική του αξία για τον χομπίστα που θα θελήσει να το δουλέψει.
Να με συγχωρούν κάποιοι αν τους στεναχωρώ ή τους ξενερώνω, επίσης μπορεί να γίνομαι κουραστικός, αλλά κάθε τόσο με όλες τις μπούρδες που βλέπω να κυκλοφορούν, με πιάνει μια ακαταμάχητη διάθεση για κήρυγμα...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- orfeas
-
- Team RC
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 341
Αγαπτητέ kokkiklhs (aka ametakis) δεν ξέρεις πόσο πολύ συμφωνώ μαζί σου.
Τα Retro είναι πάντοτε διαχρονικό. Άλλη αξία να ακο΄θς το floppy να κάνει click-click και άλλο να τρέχει μέσα απο το cloud.
Όταν σκάσει ή χαθεί το συννεφάκι να δω που θα βρείτε τα παιχνίδια σας.
Ευχαριστούμε Δημήτρη για την αναλυτικότατη τοποθέτιση.
- Dark_Knight
-
- Team RC
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 524
Οσον αφορα το cloud, καλο και πρακτικο ειναι αρκει να υπαρχει και η επιλογη για φυσικα αντιγραφα
- RainStormRkr
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 113
Ναι, ειναι ενα Spectrum με wifi και RTC, αλλα προκειται για τον πληρη εκσυνχρονισμο του μηχανιματος. Η δυνατοτητα συνδεσης στο ιντερνετ θα του δωσει τη δυνατοτητα να επισκευτει ιστοσελιδες οπως το www.worldofspectrum.org και να κατεβασει παιχνιδια που δεν χρηζουν απαγορευσης λογω copyright. Απο την εμπειρια μου μεχρι τωρα, ειμαι απολυτα ευχαριστημενος.
Ο κυριος επεξεργαστης ειναι συμβατος με τον παλιο καλο Z80, οποτε και η γλωσσα προγραμματισμου παραμενει σχeδον ιδια. Για καποιους, οπως εγω, που στο παρελθον μεταπηδησαν απο το ZX Spectrum στην Amiga και δεν εχουν ιδεα απο memory bankin θα μπορουν να ανατρεξουν στο manual. Ειμαι ενθουσιασμενος οχι απο νοσταλγια (την πρωτη φορα που επαιξα Manic Miner μου ηλθε πονοκεφαλος), αλλα απο την απλοτητα με την οποια θα μπορω να χειριστω θεματα οπως hardware sprites, collision detection, scroll και γιατι οχι μουσικη.
Η απλοτητα στην γλωσσα προγραμματισμου ειναι η καρδια του ZX Spectrum.
- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 767
Ότι δεν σκοτώνει παχαινει.
Το blog μου pluto63.weebly.com/
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
Pluto63 έγραψε: γιατί να πάω στο καλλιμάρμαρο να ακούσω την συναυλία των scorpions, τα ίδια τραγούδια θα ακούσω παιγμένα με καινούργια όργανα και καινούργια εφέ αρπαχτή δηλαδή.., τι θα με κάνει να πάω και ξέρω από πριν ότι θα είμαι ευχαριστημένος?
Ωωωωπ, εδώ θα διαφωνήσω οριζοντίως και καθέτως! Αν οι Scorpions βγουν να παίξουν στο Καλλιμάρμαρο ή στο Μέγαρο Μουσικής με τα όργανα που παίζουν συνήθως, είτε βγουν σε κάνα πανηγύρι ή στη λαχαναγορά να παίζουν με κλαρίνα και νταούλια, θα είναι πάντα οι SCORPIONS και θα παίζουν SCORPIONS. Όποιος επιλέξει να τους δει, θα ξέρει τι πάει να δει...

Φαντάσου όμως τους Slayer να προσπαθούν να παίξουν το "Χαμόγελο της Τζοκόντας" του Χατζιδάκι στο Ηρώδειο, ή τον Χαρούλη να τραγουδάει το The Number of the Beast στο Wembley... εκεί θα πέφτανε τα γέλια αλλά και οι εμετοί του αιώνα!

Kι όταν μιλάμε για αρπαχτές, θυμήσου (έγιναν στ'αλήθεια) κάτι συνεργασίες Μιχάλη Ρακιντζή-Ian Gillan ή Σοφίας Αρβανίτη-Bonnie Tyler...
Κάτι τέτοιο πιστεύω ότι παίζεται και με αυτά τα πρότζεκτ...

Αν ο Sir Clive είχε κρατήσει το ενδιαφέρον του για τα 8μπιτα πνευματικά παιδιά του και έβγαζε σήμερα κάτι τέτοιο σαν δικό του project (είτε με την παραδοσιακή του επωνυμία, της οποίας όμως έχει χάσει τα δικαιώματα χρήσης, είτε με άλλη), πιθανότατα πρώτος και καλύτερος θα πήγαινα να το πάρω. Αυτό ναι, θα ήταν ο διάδοχος του σπέκτρουμ, ακόμη κι αν ήταν ένα μηχανάκι-Φρανκενστάιν, με FPGA κλπ μοντέρνες "ευκολίες".
Ή ακόμη κι αν σήμερα η Amstrad, που επισήμως διατηρεί τα δικαιώματα εμπορικής χρήσης της φίρμας του Sinclair (και καλώς ή κακώς είναι αυτή που "έμπασε" τον Spectrum στη 10ετία του '90 δυναμικά και αύξησε σημαντικά τον αριθμό των χρηστών και οπαδών του παγκοσμίως) έβγαζε τον Spectrum Plus4 (καμιά σχέση με Commodore, χαχαχα), με γεια της με χαρά της...
Δε μιλάμε όμως για κάτι τέτοιο εδώ, το Spectrum Next τα μόνα "αυθεντικά" που έχει πάνω του από σπέκτρουμ είναι το μαύρο χρώμα, η απομίμηση πληκτρολογίου του Plus και το πολύπαθο λογότυπο της Sinclair, κι αυτό ψιλο-μεταλλαγμένο!

- Muttley Black
-
- Retro Starter
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
Παιδιά, πέρα από την πλάκα και χωρίς καμία δόση ειρωνείας (και ας ακούστηκε έτσι), συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του kokkiklhs. Αυτό ίσως επειδή έχω και ένα πάθος με τις επισκευές και ας μου βγαίνει το λάδι σε κάποιες περιπτώσεις. Παλεύοντας την δεδομένη στιγμή ένα issue 2 board, πάνω στο διάλυμα που έκανα το τσιγαράκι μου έπεσα πάνω σε αυτό. Δεν ξέρω ρε παιδιά πείτε το όπως θέλετε, αλλά η ύπαρξη το ΖΧ Spectrum Next μου φαίνεται πέρα από ανούσια, αδιάφορη.
Την χαρά που σου δίνει το restoration και γενικότερα το rebirth μιας dead πλακέτας δεν περιγράφεται με λόγια. Η μόνη παρέμβαση που κάνω προσωπικά σε spectrum's είναι η αντικατάσταση του L7805 με traco power tsr 1-2450 για την αποφυγή θερμοκρασιών, ιδιαίτερα στο issue 2 που η ψύκτρα "γλύφει" τους C64 & C27 και οι horizontal των 85 βαθμών δεν αντέχουν, αλλά και για τους vertical των 105 βαθμών δεν είναι ότι καλύτερο. Αλλά ακόμα και αυτή η μετατροπή με χαλάει αισθητικά.
Οπότε από τα γραφόμενα μου καταλάβατε ότι δεν χρειάζεται να πλατιάσω για τις τερατογενέσεις retro υπολογιστών.
- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
Μιας και είδα δεν τα είχα βάλει στο φόρουμ έκανα ένα καινούργιο ποστ.
www.retrocomputers.gr/forum/sinclair-8bi...tai-enas-zx-spectrum
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
Νομίζω όμως ότι μάλλον υπήρξε "κράχτης" για το πρότζεκτ, παρά κάτι άλλο! Εν πάση περιπτώσει ο καθένας έχει τις απόψεις του επί του θέματος και είναι σεβαστές.
Προσωπικά παρακολουθώ με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον πρότζεκτς όπως αυτά των δύο συμφορουμιτών μας lliont και Nuclear, που είναι 100% αυθεντικές και πρωτότυπες δημιουργίες και προέρχονται από καθαρό ρετρο-μεράκι.
Αυτό που έχω να συμπληρώσω σχετικά με την εξέλιξη του σπέκτρουμ είναι ότι κάποια πράγματα αμφιβάλλω αν σηκώνουν περαιτέρω εξέλιξη. Εννοώ ότι ο σπέκτρουμ, με τις άπειρες ατέλειες, ελλείψεις και περιορισμούς του αγαπήθηκε από εμάς γι'αυτό ακριβώς που ήταν.
Επομένως, θα υποδεχόμουν και θα στήριζα με μεγάλη χαρά ένα πρότζεκτ π.χ. παραγωγής νέων ULA σε κλασικά DIP40 ολοκληρωμένα, αντίγραφα των Ferranti (κι όχι τις ψευτο-σαχλαμάρες με τα CPLD), ή παραγωγή νέων PCB-ρέπλικα, ολόιδιων με τα αυθεντικά (διότι τα παλιά από το πολύ μπάλωμα κάποια στιγμή θα αχρηστευτούν) ώστε ο χομπίστας να ξέρει ότι για τα επόμενα 30-40-50 χρόνια θα μπορεί να έχει στην κατοχή του ένα αληθινό, λειτουργικό σπέκτρουμ (όπως ήταν τον παλιό, καλό καιρό) χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει σε δημοπρασίες των Σόθμπις για ανταλλακτικά!

- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
- RainStormRkr
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 113
- Muttley Black
-
- Retro Starter
-
Προσωπικά προτιμούσα να έχω στην κατοχή μου ένα issue 1 μη λειτουργικό με τα χίλια δυο προβλήματα που είχε, παρά το next και το after...
Δηλαδή υπάρχει άνθρωπος την σήμερον ημέρα που δεν μπορεί να έχει στην κατοχή του ένα λειτουργικό Spectrum; Δεν είναι δα και σπάνια. Υπάρχει άνθρωπος που του ζητήθηκε να γνωρίσει το περιβάλλον του Spectrum και αναρωτήθηκε πώς θα τα καταφέρει;
Θα πάρω τον next ναι... όταν όμως δεν θα υπάρχει κολυμπηθρόξυλο από τα βασικά components ή όταν θα βλέπω τον Spectum στο ebay με την συχνότητα της Amiga4000... μέχρι τότε υπάρχει ακόμη και σε app για κινητά.
- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
- Muttley Black
-
- Retro Starter
-
Και από μεριάς μού, σταματάω την κουβέντα εδώ.