ZX Spectrum Next

• kokkiklhs
  • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
27/06/2018 09:29 - 27/06/2018 09:31 #42499 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα ZX Spectrum Next
Η χρυσή συνταγή της επιτυχίας:
Παίρνουμε ένα FPGA, το προγραμματίζουμε, βάζουμε και 5-6 extra δυνατότητες που δεν είχε το παλιό μηχάνημα που εξομοιώνεται (για να λέμε ότι κάναμε και κάτι καινούργιο), το κλείνουμε μέσα σε ένα "ρετροπρεπές" κέλυφος (πολλές φορές και το κέλυφος παραλείπεται, σκέτη πλακετούλα είναι πιο εύκολο) και το βαφτίζουμε "Spectrum, Amstrad, Commodore, Amiga" και πάει λέγοντας. Έχουμε φροντίσει προηγουμένως (αν υπάρχει η δυνατότητα) να βρούμε και κάναν παλιό designer της αυθεντικής πάλαι ποτέ εταιρείας, για να δώσουμε και πιο επίσημο χαρακτήρα στο εγχείρημα. Ανεβάζουμε και στα indieretro, κάνουμε και μερικά γκρουπ στα φεϊσμπούκια και τα ψάρια τσιμπάνε αβέρτα! :clap2:
Λεπτομέρεια: το ίδιο ακριβώς μηχανάκι, βάζοντάς στο σε ένα άλλο κέλυφος και επαναπρογραμματίζοντάς το, μπορούμε να το βαφτίσουμε Atari, Amstrad, Commodore, Amiga, ENIAC και ό,τι άλλο θέλουμε... :D

Πραγματικά το φτωχό μου μυαλό ΑΔΥΝΑΤΕΙ να καταλάβει τη χρησιμότητα και το νόημα όλης αυτής της ιστορίας. Βλέπω ανθρώπους που ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ καλά ακριβώς περί τίνος πρόκειται, κι όμως δηλώνουν ενθουσιασμένοι και το περιμένουν με αγωνία. Παράλληλα είναι έτοιμοι να "σκάσουν" μετά χαράς ένα σεβαστό ποσό για να αποκτήσουν το εν λόγω καινούργιο "ρετρό"(???) διαμάντι που έπεσε στην αγορά από τον ουρανό. :bash:

Όσο σπέκτρουμ είναι αυτό, άλλο τόσο σπέκτρουμ είναι τα Scorpion, Pentagon, SAM Coupe (αν και αυτά είναι όντως ΠΑΛΙΑ μηχανήματα), άλλο τόσο Commodore είναι το DTV και το Commodore ONE, άλλο τόσο Amiga είναι τα Amiga ONE, Pegasos και όλες οι λοιπές βλακείες που κατά καιρούς εμφανίζονται, μοσχοπουλάνε και αμέσως μετά εξαφανίζονται (για πάντα...)

Παράλληλα οι "ευτυχείς" νέοι κάτοχοι δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι και ενθουσιασμένοι, έχοντας την τσέπη τους ελαφρύτερη κατά αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Είναι οι ίδιοι που μπορεί να γκρινιάξουν π.χ. ότι ένα αυθεντικό Spectrum 128 είναι πλέον "πολύ ακριβό και ασύμφορο για να το αποκτήσεις", σε τιμές που κυμαίνονται από 150 ως 200-250 ευρώ. :blink:

Προς θεού, δεν έχω σκοπό να προσβάλω κανέναν, είναι η δική μου άποψη αυτή που αναπτύσσω και δεν τη λέω ούτε υποτιμητικά, ούτε ειρωνικά. Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαθέσει τα χρήματα που του περισσεύουν γι'αυτό το ωραίο χόμπυ, αλλά και τον ελεύθερο χρόνο του ασχολούμενος με αυτό, όπως ο ίδιος επιθυμεί.
Με λυπεί όμως ότι ακόμη και στα χόμπυ/συλλογές, πλέον υπάρχει κατευθυνόμενη "γραμμή" στην αγορά και δημιουργούνται κατά καιρούς "μόδες", που έρχονται και παρέρχονται, όπως ακριβώς συμβαίνει π.χ. στο ντύσιμο.
Μόνο που εδώ δε μιλάμε για ρούχα...

Πόσες φορές δεν είδαμε (κι ακόμη βλέπουμε) τους πριν λίγα χρόνια "τρισευτυχισμένους" και "υπερτυχερούς" κατόχους Amiga ONE να προσπαθούν να πουλήσουν τις πλακέτες σε μια τιμή που να πλησιάζει την τιμή αγοράς, ώστε να πάρουν κατά το δυνατόν μέρος των χρημάτων τους πίσω. Τι έγινε το Spectrum VEGA? 300-350 ευρώ όταν πρωτοβγήκε και σειρά προτεραιότητας για τους αγοραστές και τώρα τα χαρίζουν με ένα πενηντάρικο και δεν τα παίρνει κανείς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Αν είχα απόλυτο άδικο σε αυτά που γράφω, κανείς δε θα προέβαινε σε τέτοιες κινήσεις απελπισίας. Δε βλέπουμε π.χ. αντιστοίχως κανέναν να προσπαθεί να ξεφορτωθεί "όσο-όσο" μια Α4000... γιατί άραγε;

Το κλασικό και το αυθεντικό είναι πάντα κλασικό και αυθεντικό και δε θα χάσει ποτέ ούτε την αξία μεταπώλησης, ούτε και φυσικά (το σπουδαιότερο) την ουσιαστική του αξία για τον χομπίστα που θα θελήσει να το δουλέψει.

Να με συγχωρούν κάποιοι αν τους στεναχωρώ ή τους ξενερώνω, επίσης μπορεί να γίνομαι κουραστικός, αλλά κάθε τόσο με όλες τις μπούρδες που βλέπω να κυκλοφορούν, με πιάνει μια ακαταμάχητη διάθεση για κήρυγμα...
:drinks:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

• orfeas
  • Το Άβαταρ του/της orfeas
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
27/06/2018 10:40 #42500 από orfeas
Απαντήθηκε από orfeas στο θέμα ZX Spectrum Next
Καλημέρα,
Αγαπτητέ kokkiklhs (aka ametakis) δεν ξέρεις πόσο πολύ συμφωνώ μαζί σου.
Τα Retro είναι πάντοτε διαχρονικό. Άλλη αξία να ακο΄θς το floppy να κάνει click-click και άλλο να τρέχει μέσα απο το cloud.
Όταν σκάσει ή χαθεί το συννεφάκι να δω που θα βρείτε τα παιχνίδια σας.

Ευχαριστούμε Δημήτρη για την αναλυτικότατη τοποθέτιση.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

• Dark_Knight
  • Το Άβαταρ του/της Dark_Knight
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
27/06/2018 14:11 #42502 από Dark_Knight
Απαντήθηκε από Dark_Knight στο θέμα ZX Spectrum Next
Την ιδια κουβεντα ειχα προσφατα και με τον retromario στο arf. Ο μονος λογος που βρισκω εγω σε μια τετοια κινηση ειναι να εισαι τοσο φανατικος υποστηρικτης της συγκεκριμενης πλατφορμας που να αποκτεις οτιδηποτε την αφορα

Οσον αφορα το cloud, καλο και πρακτικο ειναι αρκει να υπαρχει και η επιλογη για φυσικα αντιγραφα

• RainStormRkr
  • Το Άβαταρ του/της RainStormRkr Συντάκτης θέματος
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
27/06/2018 16:22 #42503 από RainStormRkr
Απαντήθηκε από RainStormRkr στο θέμα ZX Spectrum Next
Καλημερα, θα ηθελα να πω οτι διαφωνω μαζι σας. Οσον αφορα το ZX Spectrum Next, προκειται για ενα καινουργιο μηχανημα συμβατο με την ιστορια της Sinclair. Δεν ειναι μια προσπαθεια εκμεταλευσης, αλλα αναβιωσης του brand. Το προτζεκτ βρισκεται κοντα στην ολοκληρωση του και εχοντας ηδη την πρωτη μορφη του σε πλακετα, μπορω να πω οτι προκειται για σοβαρη δουλεια, απο σοβαρους ανθρωπους.
Ναι, ειναι ενα Spectrum με wifi και RTC, αλλα προκειται για τον πληρη εκσυνχρονισμο του μηχανιματος. Η δυνατοτητα συνδεσης στο ιντερνετ θα του δωσει τη δυνατοτητα να επισκευτει ιστοσελιδες οπως το www.worldofspectrum.org και να κατεβασει παιχνιδια που δεν χρηζουν απαγορευσης λογω copyright. Απο την εμπειρια μου μεχρι τωρα, ειμαι απολυτα ευχαριστημενος.
Ο κυριος επεξεργαστης ειναι συμβατος με τον παλιο καλο Z80, οποτε και η γλωσσα προγραμματισμου παραμενει σχeδον ιδια. Για καποιους, οπως εγω, που στο παρελθον μεταπηδησαν απο το ZX Spectrum στην Amiga και δεν εχουν ιδεα απο memory bankin θα μπορουν να ανατρεξουν στο manual. Ειμαι ενθουσιασμενος οχι απο νοσταλγια (την πρωτη φορα που επαιξα Manic Miner μου ηλθε πονοκεφαλος), αλλα απο την απλοτητα με την οποια θα μπορω να χειριστω θεματα οπως hardware sprites, collision detection, scroll και γιατι οχι μουσικη.
Η απλοτητα στην γλωσσα προγραμματισμου ειναι η καρδια του ZX Spectrum.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ScorpioGr, kokkiklhs

• Pluto63
  • Το Άβαταρ του/της Pluto63
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Heil Clive
Περισσότερα
27/06/2018 21:08 #42504 από Pluto63
Απαντήθηκε από Pluto63 στο θέμα ZX Spectrum Next
Έχω απαντήσει πολλές φορές στο τι διαφέρει μια αρπαχτή από ένα καλό πρότζεκτ, αλλά ας το δούμε αλλιώς, γιατί να πάω στο καλλιμάρμαρο να ακούσω την συναυλία των scorpions, τα ίδια τραγούδια θα ακούσω παιγμένα με καινούργια όργανα και καινούργια εφέ αρπαχτή δηλαδή.., τι θα με κάνει να πάω και ξέρω από πριν ότι θα είμαι ευχαριστημένος? Απλά όταν βλέπεις ότι η ιστορική κοινότητα δηλαδή οι διαχρονικοί φανς το υποστηρίζουν μάλλον εχει κάτι πιο αυθεντικο από ότι διχνει. Εμπόρους εκμεταλλευτές και «γνώστες» γέμισε ο τόπος και στα αυθεντικά ρετρό και όμως ο κόσμος συνεχίζει να τους πληρώνει και να εμπιστεύεται. Για μένα η απάντηση σε όλα είναι ότι ένας ψάχνει ότι του δίνει προσωπική συγκίνηση και αναμνήσεις δεν θα κρίνω ακόμη και αν ένας αγοράσει έναν Commodore 64 mini μεγεια του.

Ότι δεν σκοτώνει παχαινει.
Το blog μου pluto63.weebly.com/

• kokkiklhs
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
28/06/2018 00:10 #42507 από kokkiklhs

Pluto63 έγραψε: γιατί να πάω στο καλλιμάρμαρο να ακούσω την συναυλία των scorpions, τα ίδια τραγούδια θα ακούσω παιγμένα με καινούργια όργανα και καινούργια εφέ αρπαχτή δηλαδή.., τι θα με κάνει να πάω και ξέρω από πριν ότι θα είμαι ευχαριστημένος?

Ωωωωπ, εδώ θα διαφωνήσω οριζοντίως και καθέτως! Αν οι Scorpions βγουν να παίξουν στο Καλλιμάρμαρο ή στο Μέγαρο Μουσικής με τα όργανα που παίζουν συνήθως, είτε βγουν σε κάνα πανηγύρι ή στη λαχαναγορά να παίζουν με κλαρίνα και νταούλια, θα είναι πάντα οι SCORPIONS και θα παίζουν SCORPIONS. Όποιος επιλέξει να τους δει, θα ξέρει τι πάει να δει... ;)
Φαντάσου όμως τους Slayer να προσπαθούν να παίξουν το "Χαμόγελο της Τζοκόντας" του Χατζιδάκι στο Ηρώδειο, ή τον Χαρούλη να τραγουδάει το The Number of the Beast στο Wembley... εκεί θα πέφτανε τα γέλια αλλά και οι εμετοί του αιώνα! :woohoo:
Kι όταν μιλάμε για αρπαχτές, θυμήσου (έγιναν στ'αλήθεια) κάτι συνεργασίες Μιχάλη Ρακιντζή-Ian Gillan ή Σοφίας Αρβανίτη-Bonnie Tyler...
Κάτι τέτοιο πιστεύω ότι παίζεται και με αυτά τα πρότζεκτ... :D

Αν ο Sir Clive είχε κρατήσει το ενδιαφέρον του για τα 8μπιτα πνευματικά παιδιά του και έβγαζε σήμερα κάτι τέτοιο σαν δικό του project (είτε με την παραδοσιακή του επωνυμία, της οποίας όμως έχει χάσει τα δικαιώματα χρήσης, είτε με άλλη), πιθανότατα πρώτος και καλύτερος θα πήγαινα να το πάρω. Αυτό ναι, θα ήταν ο διάδοχος του σπέκτρουμ, ακόμη κι αν ήταν ένα μηχανάκι-Φρανκενστάιν, με FPGA κλπ μοντέρνες "ευκολίες".
Ή ακόμη κι αν σήμερα η Amstrad, που επισήμως διατηρεί τα δικαιώματα εμπορικής χρήσης της φίρμας του Sinclair (και καλώς ή κακώς είναι αυτή που "έμπασε" τον Spectrum στη 10ετία του '90 δυναμικά και αύξησε σημαντικά τον αριθμό των χρηστών και οπαδών του παγκοσμίως) έβγαζε τον Spectrum Plus4 (καμιά σχέση με Commodore, χαχαχα), με γεια της με χαρά της...
Δε μιλάμε όμως για κάτι τέτοιο εδώ, το Spectrum Next τα μόνα "αυθεντικά" που έχει πάνω του από σπέκτρουμ είναι το μαύρο χρώμα, η απομίμηση πληκτρολογίου του Plus και το πολύπαθο λογότυπο της Sinclair, κι αυτό ψιλο-μεταλλαγμένο! :dry:

• Muttley Black
  • Το Άβαταρ του/της Muttley Black
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
28/06/2018 13:27 - 28/06/2018 18:39 #42508 από Muttley Black
Απαντήθηκε από Muttley Black στο θέμα ZX Spectrum Next
Και εγώ κάθομαι και τοποθετώ sockets σε όλα τα IC's για να αποφύγω τα φευγάτα trace σε ενδεχόμενη επισκευή στο μέλλον, έχω στο spectum-βαλιτσάκι μου πληθώρα απο components tr1, tr2, tr3 tr4, tr5, zener 5v1, z80, crystals, LM1889N, capacitors, ram, κτλ, κτλ... και υπάρχει κατι τέτοιο;;;;

Παιδιά, πέρα από την πλάκα και χωρίς καμία δόση ειρωνείας (και ας ακούστηκε έτσι), συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του kokkiklhs. Αυτό ίσως επειδή έχω και ένα πάθος με τις επισκευές και ας μου βγαίνει το λάδι σε κάποιες περιπτώσεις. Παλεύοντας την δεδομένη στιγμή ένα issue 2 board, πάνω στο διάλυμα που έκανα το τσιγαράκι μου έπεσα πάνω σε αυτό. Δεν ξέρω ρε παιδιά πείτε το όπως θέλετε, αλλά η ύπαρξη το ΖΧ Spectrum Next μου φαίνεται πέρα από ανούσια, αδιάφορη.

Την χαρά που σου δίνει το restoration και γενικότερα το rebirth μιας dead πλακέτας δεν περιγράφεται με λόγια. Η μόνη παρέμβαση που κάνω προσωπικά σε spectrum's είναι η αντικατάσταση του L7805 με traco power tsr 1-2450 για την αποφυγή θερμοκρασιών, ιδιαίτερα στο issue 2 που η ψύκτρα "γλύφει" τους C64 & C27 και οι horizontal των 85 βαθμών δεν αντέχουν, αλλά και για τους vertical των 105 βαθμών δεν είναι ότι καλύτερο. Αλλά ακόμα και αυτή η μετατροπή με χαλάει αισθητικά.

Οπότε από τα γραφόμενα μου καταλάβατε ότι δεν χρειάζεται να πλατιάσω για τις τερατογενέσεις retro υπολογιστών.

• Pluto63
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Heil Clive
Περισσότερα
28/06/2018 21:15 #42510 από Pluto63
Δεν μπορώ να καταλάβω μερικές φιλοσοφίες που κλειδώνουν αντί να ανοίγουν, λες ότι σου αρέσει να επισκευαζεις spectrum, το σέβομαι έχοντας επισκευάσει δεκάδες για μένα η για φίλους ξέρω ότι μια κάποια στιγμή τα αποθέματα μου σε ULA θα τελειώσουν, άντε να μου έχουν μείνει καμία 15αρια. Μετά τι κάνουμε αν κανένας φίλος όπως συμβαίνει συχνά θέλει βοήθεια, θα το αφήσουμε καμένο η θα του βάλουμε μια fpga nebula, και γιατί όχι μια slam και αφού έχει τόσο χώρο η slam τι μας κοστίζει να την κάνω συμβατή ULA plus πάντα ο αυθεντικός μου θα είναι.... Είναι απλό ο καθένας μας χρειάζεται κάτι να τον εμπνεύσει. Ο θείος Δημήτρη από τότε που χώρισε την στριπτιζου είναι σε χάλια κατάσταση υγείας, όποτε παίρνοντας τα λόγια σου την Sinclair την έκαναν δυο άτομα το αμέσως επόμενο ήταν ο Rick Dickinson με τα καταπληκτικά design του και αυτή ήταν η αρχική αιτία που έγινα backer στο Next και δυστυχώς ήταν και το τελευταίο έργο του Rick.. έχει κάποια αξία και αυτό. Μετά περασαμε σε ένα Next level που ήταν ο κρυφός πόθος όσων είχαν δουλέψει σε Spectrum επι εποχής και λεγόταν Derby, ήταν το κρυφό πρότζεκτ του θείου. Είναι ωραίο να το βλέπεις να γίνεται πραγματικότητα και να δουλευουν τόσα πολλά ταλαντούχα άτομα από εμάς τους παλιούς σε αυτό.

Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs, RainStormRkr

• Pluto63
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Heil Clive
Περισσότερα
28/06/2018 21:43 #42512 από Pluto63
Και χωρίς να θέλω να γίνω κυνικός επειδή η επισκευή οποιουδήποτε Spectrum δεν μου παίρνει πια πάνω από 5 λεπτά χρειάζομαι κάτι καινούργιο να ασχολούμαι, το next έχει την χάρη του και σε αυτό το κοματι, για μένα παντα εννοείται.

Μιας και είδα δεν τα είχα βάλει στο φόρουμ έκανα ένα καινούργιο ποστ.

www.retrocomputers.gr/forum/sinclair-8bi...tai-enas-zx-spectrum

• kokkiklhs
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
28/06/2018 23:24 #42514 από kokkiklhs
Άκη ο Rick Dickinson ήταν πράγματι σπουδαίος κι ο χαμός του είναι μεγάλη απώλεια για τη ρετροκοινότητα...
Νομίζω όμως ότι μάλλον υπήρξε "κράχτης" για το πρότζεκτ, παρά κάτι άλλο! Εν πάση περιπτώσει ο καθένας έχει τις απόψεις του επί του θέματος και είναι σεβαστές.
Προσωπικά παρακολουθώ με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον πρότζεκτς όπως αυτά των δύο συμφορουμιτών μας lliont και Nuclear, που είναι 100% αυθεντικές και πρωτότυπες δημιουργίες και προέρχονται από καθαρό ρετρο-μεράκι.
Αυτό που έχω να συμπληρώσω σχετικά με την εξέλιξη του σπέκτρουμ είναι ότι κάποια πράγματα αμφιβάλλω αν σηκώνουν περαιτέρω εξέλιξη. Εννοώ ότι ο σπέκτρουμ, με τις άπειρες ατέλειες, ελλείψεις και περιορισμούς του αγαπήθηκε από εμάς γι'αυτό ακριβώς που ήταν.
Επομένως, θα υποδεχόμουν και θα στήριζα με μεγάλη χαρά ένα πρότζεκτ π.χ. παραγωγής νέων ULA σε κλασικά DIP40 ολοκληρωμένα, αντίγραφα των Ferranti (κι όχι τις ψευτο-σαχλαμάρες με τα CPLD), ή παραγωγή νέων PCB-ρέπλικα, ολόιδιων με τα αυθεντικά (διότι τα παλιά από το πολύ μπάλωμα κάποια στιγμή θα αχρηστευτούν) ώστε ο χομπίστας να ξέρει ότι για τα επόμενα 30-40-50 χρόνια θα μπορεί να έχει στην κατοχή του ένα αληθινό, λειτουργικό σπέκτρουμ (όπως ήταν τον παλιό, καλό καιρό) χωρίς να χρειάζεται να ψάχνει σε δημοπρασίες των Σόθμπις για ανταλλακτικά!
;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Pluto63

• Pluto63
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Heil Clive
Περισσότερα
28/06/2018 23:51 #42515 από Pluto63
Έδωσες την απάντηση μόνος Δημήτρη, μια ULA δεν θα μπορέσει ποτέ να ξαναγίνει παραγωγή οι λόγοι μπορείς να διαβάσεις τα άπειρα ποστ στο world of spectrum, πάνω από όλα ούτε η ferranti δεν έχει πια τα blueprints, χαθήκανε, αντικατάσταση με glue logic σε μέγεθος dip 40 είναι ανέφικτη να λέμε λοιπόν ότι είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε μια cpld αηδία που αντιγραφει μια dip 40 ula 100%. Σκέψου την κοινότητα Commodore που είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια από αυτή του σπεκτρουμ και πολύ πιο πλούσια βλέποντας τις τιμές που πουλάνε τα ανταλλακτικά... και ένα sid έστω και σε cpld 100% λειτουργικό δεν υπάρχει ούτε μπορούν να το κάνουν. Και δυστυχώς όπως αποδείχτηκε τώρα τελευταία το silicon degrade είναι γεγονός, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια κανένα αυθεντικο SID, PLA, και πολλά αλλά ic δεν θα δουλεύουν είτε τα χρησιμοποιούμε είτε όχι. Οπότε οποια λύση καλή θα είναι.

• RainStormRkr
  • Το Άβαταρ του/της RainStormRkr Συντάκτης θέματος
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
28/06/2018 23:58 - 29/06/2018 01:31 #42516 από RainStormRkr
Απαντήθηκε από RainStormRkr στο θέμα ZX Spectrum Next
Ο σκοπος των δημιουργων του ZX Spectrum Next ειναι ακριβως αυτος: τα επομενα 30-40-50 χρονια ο απλος χρηστης να εχει στην κατοχη του ενα αληθινο, λειτουργικο spectrum. Συμφωνω οτι θα υπαρξει καποιο προβλημα με τα ανταλλακτικα στο μελλον, αφου καθε κομπιουτερ θα πρεπει να σταλει στα γραφεια της SMS στην Αγγλια. Το καλο ειναι πως ο σχεδιαστης της πλακετας ειναι προθυμος για πληροφοριες μαζι και ολη η ομαδα των δημιουργων. Για παραδειγμα στο facebook, απαντησανε με σχεδια και λεπτομεριες σε οσους θελουν να προσθεσουν led strypes στο housing. Οι Ελληνες εχουμε μπει αρκετα δυνατα σε αυτο το προτζεκτ.

• Muttley Black
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
29/06/2018 01:04 #42517 από Muttley Black
Φίλοι μου, δεν έγραψα την γνώμη μου με σκοπό να έρθω σε αντιπαράθεση. Σαφώς και επικροτώ κάθε project όποιας μορφής και χρηστικότητας. Όμως μην μπερδεύουμε το "αληθινό" με το "λειτουργικό".

Προσωπικά προτιμούσα να έχω στην κατοχή μου ένα issue 1 μη λειτουργικό με τα χίλια δυο προβλήματα που είχε, παρά το next και το after...

Δηλαδή υπάρχει άνθρωπος την σήμερον ημέρα που δεν μπορεί να έχει στην κατοχή του ένα λειτουργικό Spectrum; Δεν είναι δα και σπάνια. Υπάρχει άνθρωπος που του ζητήθηκε να γνωρίσει το περιβάλλον του Spectrum και αναρωτήθηκε πώς θα τα καταφέρει;

Θα πάρω τον next ναι... όταν όμως δεν θα υπάρχει κολυμπηθρόξυλο από τα βασικά components ή όταν θα βλέπω τον Spectum στο ebay με την συχνότητα της Amiga4000... μέχρι τότε υπάρχει ακόμη και σε app για κινητά.

• Pluto63
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Heil Clive
Περισσότερα
29/06/2018 09:04 #42519 από Pluto63
Μάλλον έχεις παρεξηγήσει το ταργκετ του Next, δεν απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν η ψάχνουν ένα Spectrum είτε να το γνωρίσουν είτε να το θυμηθούνε, και για αυτούς που δεν έχουν χρήματα ένας emulator είναι αρκετός. Απευθύνεται σε άτομα σαν εμένα τα οποία έχουν πλέον 3 -4 issue 1 τα οποία δουλεύουν χωρίς κανένα πρόβλημα και στα οποία φτιάχτηκε από τα ίδια άτομα που δουλεύουν σαν χομπίστες στο Next το εσωτερικό expansion board που ήταν παρα πολύ δύσκολο να βρεθεί και διάφορες άλλες non invasive λύσεις στην τροφοδοσία και στο βίντεο που να μην επεμβαίνουν στην αυθεντικότητα προστατεύοντας το μηχάνημα. Είχα να γράψω κώδικα από το 85 και τον ξανάπιασα στα χέρια μου χάρη στο Next, από την άλλη 2000 κοματια φτιάχτηκαν όλα κι όλα και όσοι το αγόρασαν ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν και σε ποιο επίπεδο. Όλα αυτά γράφτηκαν μόνο γιατί πρέπει να ξεχωρίζουμε την αρπαχτή στυλ Vega από ένα καλό προντζεκτ.

Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": RainStormRkr

• Muttley Black
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
29/06/2018 10:22 - 29/06/2018 10:25 #42520 από Muttley Black
Συγγνώμη που θα απαντήσω έτσι, αλλά αν είχες πάθος για προγραμματισμό στο Spectum, δεν θα τα είχες παρατήσει το 85' περιμένοντας το θεόσταλτο Next να σου λύσει τα χέρια, μην ξέροντας κιόλας αν θα κυκλοφορούσε και πότε.

Και από μεριάς μού, σταματάω την κουβέντα εδώ.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.356 δευτερόλεπτα