ZX Spectrum Next

• konc
  • Το Άβαταρ του/της konc
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
29/06/2018 10:56 #42521 από konc
Απαντήθηκε από konc στο θέμα ZX Spectrum Next
Δε βγαίνουν πράγματα, γκρινιάζουμε ότι η Χ κοινότητα έχει πεθάνει.
Βγαίνει καινούργιο μηχάνημα με σεβασμό στο original, που είναι συμβατό με το παλιό software, με νέο software που αναθερμαίνει το ενδιαφέρον, με σύγχρονο τρόπο σύνδεσης που καταργεί την ανάγκη για τηλεοράσεις-κουτιά και scart, όμορφο και όχι "παλιατζούρα" για να μη διαμαρτύρεται η κυρά όταν το περιφέρουμε στο σαλόνι και το λέμε μπούρδα.
Ε τι θέλουμε επιτέλους? Συμφωνώ ότι δεν ταιριάζει σε όλους, ότι πολλοί δεν το θέλουν και προτιμούν το original αλλά όχι και να γκρινιάζουμε που κυκλοφόρησε.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": supacoopa

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

• kokkiklhs
  • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
29/06/2018 11:53 #42522 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα ZX Spectrum Next

konc έγραψε: Δε βγαίνουν πράγματα, γκρινιάζουμε ότι η Χ κοινότητα έχει πεθάνει.
Βγαίνει καινούργιο μηχάνημα με σεβασμό στο original, που είναι συμβατό με το παλιό software, με νέο software που αναθερμαίνει το ενδιαφέρον, με σύγχρονο τρόπο σύνδεσης που καταργεί την ανάγκη για τηλεοράσεις-κουτιά και scart, όμορφο και όχι "παλιατζούρα" για να μη διαμαρτύρεται η κυρά όταν το περιφέρουμε στο σαλόνι και το λέμε μπούρδα.
Ε τι θέλουμε επιτέλους? Συμφωνώ ότι δεν ταιριάζει σε όλους, ότι πολλοί δεν το θέλουν και προτιμούν το original αλλά όχι και να γκρινιάζουμε που κυκλοφόρησε.

Κώστα, ως πρόεδρος του συλλόγου γκρινιάρηδων, έχω να πω ότι η Χ κοινότητα πεθαίνει μόνο όταν οι χρήστες χάσουν το ενδιαφέρον τους. Και γι'αυτό δε χρειάζεται νέο υλικό με αυτή την έννοια.
Η γκρίνια δεν είναι για την κυκλοφορία νέου υπολογιστή, είναι για την καπηλεία του ονόματος Spectrum, που προσωπικά πιστεύω ότι είναι το δόλωμα για να προσελκύσει πελάτες. Αν το συγκεκριμένο μηχανάκι έβγαινε λέγοντας ότι είναι κάτι τελείως νέο που όμως από software/hardware δυνατότητες κυμαίνεται σε επίπεδα ρετρο-υπολογιστών του 80-90 και για να μην πάσχουμε από θέματα software στην αρχή το κάνουμε ΚΑΙ compatible με σπέκτρουμ, θα έλεγα ΟΚ! Αλλά όχι "ο νέος σπέκτρουμ"! Από πού κι ως πού;
Αυτά θα τα δεις όταν θα φτάσουν στα χέρια των σήμερα υποψηφίων κατόχων που θα τρέχουν καμιά παραλλαγή του Linux, για να "διευκολύνουν" το χρήστη. Ε, δε βάζω κι ένα emulator στο PC, που είναι 100% software και τσάμπα, να δω ό,τι θέλω; Ποια θα είναι η διαφορά, το compact (και ομολογουμένως πολύ όμορφο) μαύρο κουτάκι που θα γράφει πάνω sinclair?

Όσον αφορά τους ρετρο-υπολογιστές, η υποστήριξη πρέπει να εκδηλώνεται με ανάπτυξη κυρίως νέου software (άντε και περιφερειακών) στις παλιές original πλατφόρμες. Αλλιώς μετά ΔΕΝ είναι ρετρό. Είναι χόμπυ, είναι συλλογή, είναι πώρωση, είναι πειραματισμός για όποιον το αντιλαμβάνεται έτσι (και σεβαστό 100% εκ μέρους μου), αλλά ΔΕΝ είναι ρετρό. Ανοίγει άλλο κεφάλαιο, ξεχωριστό.

Θα έπαιρνες π.χ. μια παλιά συλλεκτική BMW R51 και επειδή ήθελες καλύτερες επιδόσεις θα της έβαζες πάνω κινητήρα από Suzuki GSXR ή ακόμη κι από καινούργια BMW GS; Ή θα της άλλαζες τα ταμπούρα και τις ακτίνες στους τροχούς για να βάλεις δισκόφρενα και ζάντες αλουμινίου; Όχι βέβαια... δεν τη διαλέγεις για επιδόσεις αυτή τη μηχανή, αλλά για αυτό που ακριβώς είναι, με το 90-100χαω τελική και τους ελεεινούς κραδασμούς και τα άθλια φρένα της. Καβάλα επάνω της κάνεις ένα ταξίδι στο παρελθόν κι έχεις στα χέρια σου ακριβώς την ίδια, αυθεντική αίσθηση με αυτή που είχαν εκείνοι που την πρωτοκαβάλησαν καινούργια.
Το ζητούμενο είναι να την έχεις όσο το δυνατόν πιο "original" και να τη βγάζεις μια βόλτα κάθε τόσο, να γουστάρεις... αυτό ακριβώς δεν ψάχνουμε και στους ρετρο-υπολογιστές;
;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DAT-Alex, glaros, Muttley Black

• sly*m
  • Το Άβαταρ του/της sly*m
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
29/06/2018 12:10 #42523 από sly*m
Απαντήθηκε από sly*m στο θέμα ZX Spectrum Next

Muttley Black έγραψε: Συγγνώμη που θα απαντήσω έτσι, αλλά αν είχες πάθος για προγραμματισμό στο Spectum, δεν θα τα είχες παρατήσει το 85' περιμένοντας το θεόσταλτο Next να σου λύσει τα χέρια, μην ξέροντας κιόλας αν θα κυκλοφορούσε και πότε.

Ουπς! φίλε Muttley Black ο pluto δεν έκανε καμμιά προσωπική επίθεση σε κανέναν...

• nkary
  • Το Άβαταρ του/της nkary
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
29/06/2018 13:23 #42525 από nkary
Απαντήθηκε από nkary στο θέμα ZX Spectrum Next
Κατά την μου γνώμη όλα αυτά τα καινούργια πραγματάκια, είτε πρόκειται για υπολογιστές είτε για περιφερειακά πχ επιταχυντές, είναι πολύ ωραία και μπράβο στις ομάδες που δουλεύουν πίσω από αυτά.
Ωστόσο αν δεν ασχολείσαι σε καθημερινή βάση με το αντικείμενο πχ spectrum, amiga δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να δώσεις τα χρήματα για μια φορά το μήνα και αν, όπως πχ εγώ.
Ξεπακετάρω την αμιγκούλα, την συνδέω στο 1084, βάζω την δισκετούλα και παίζω για κάνα μισάωρο. Μετά πάλι στο ράφι.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": supacoopa

• Muttley Black
  • Το Άβαταρ του/της Muttley Black
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
29/06/2018 14:02 #42526 από Muttley Black
Απαντήθηκε από Muttley Black στο θέμα ZX Spectrum Next

sly*m έγραψε:

Muttley Black έγραψε: Συγγνώμη που θα απαντήσω έτσι, αλλά αν είχες πάθος για προγραμματισμό στο Spectum, δεν θα τα είχες παρατήσει το 85' περιμένοντας το θεόσταλτο Next να σου λύσει τα χέρια, μην ξέροντας κιόλας αν θα κυκλοφορούσε και πότε.

Ουπς! φίλε Muttley Black ο pluto δεν έκανε καμμιά προσωπική επίθεση σε κανέναν...

Ζητώ συγγνώμη αν ακούστηκε σαν προσωπική επίθεση. Δεν είχα σκοπό να προσβάλω κανέναν.

• Pluto63
  • Το Άβαταρ του/της Pluto63
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Heil Clive
Περισσότερα
29/06/2018 14:35 #42527 από Pluto63
Απαντήθηκε από Pluto63 στο θέμα ZX Spectrum Next
Δεν προσβαλλομαι από την γνώμη του οποιουδήποτε, από αυτούς που δεν την λένε προσβαλλομαι... Φίλε μου δυστυχώς σταμάτησα να γράφω κώδικα γιατί η ιατρική στο πανεπιστήμιο είχε γίνει ζόρικη και δεν έπαιρνε πια χρόνο για χόμπι. Όποτε περιέργως με αυτό το μηχάνημα μου ξαναήρθε η όρεξη γιατί για τα 16μπιτα δεν μου βγήκε ποτέ. Και,όπως είπα ας πάει σε όποιον το διαλέγει τι είναι 2000 κοματια μπροστά στα εκατομμύρια Spectrum που παράχθηκαν.

Ότι δεν σκοτώνει παχαινει.
Το blog μου pluto63.weebly.com/

• Pluto63
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Heil Clive
Περισσότερα
29/06/2018 17:20 #42528 από Pluto63
Άντε και μια μπηχτή για τον γκρινιάρη, πες μου ότι ο Sam coupe είναι αρπαχτή τώρα που κατόρθωσα να έχω έναν μετά από 10 χρόνια ψάξιμο ( σε τιμή ερασιτέχνη εννοώ) συμβατός με σπεκτρουμ είναι... σωστά? Χα Χα

Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

• kokkiklhs
  • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
29/06/2018 23:48 #42531 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα ZX Spectrum Next

Pluto63 έγραψε: Άντε και μια μπηχτή για τον γκρινιάρη, πες μου ότι ο Sam coupe είναι αρπαχτή τώρα που κατόρθωσα να έχω έναν μετά από 10 χρόνια ψάξιμο ( σε τιμή ερασιτέχνη εννοώ) συμβατός με σπεκτρουμ είναι... σωστά? Χα Χα

Όχι, ο SAM τότε που βγήκε, στην καρδιά της χρυσής εποχής αυτού που σήμερα λέμε ρετρό, δεν προβλήθηκε σαν "ρετρό" αλλά σαν κάτι νέο και προχωρημένο.
Και μάλιστα δήλωσε συμβατός με σπέκτρουμ κι όχι "ο νέος σπέκτρουμ", ούτε έφερε ταμπελάκι Sinclair (και να ήθελε δε θα μπορούσε, χαχαχα).
Και πάλι όμως τότε θυμάμαι που δεν τον είδα με συμπάθεια, διότι φαινόταν ένα μηχάνημα "μπασταρδεμένο" και χωρίς δική του ταυτότητα (από τότε ήμουν γκρινιάρης). :D
Είναι ιδιάζουσα περίπτωση μηχανήματος και παρ'όλα αυτά δεν έπιασε. Επί πλέον, το software που υποτίθεται ότι εκμεταλλεύεται τις βελτιωμένες του δυνατότητες είναι ακόμη και σήμερα, μετά από σχεδόν 30 χρόνια, από ελάχιστο έως ανύπαρκτο.
Ένα τελευταίο στοιχείο για τον SAM, είναι γνήσιο δημιούργημα της εποχής του, βασισμένο σε τεχνολογία και 100% πρωτότυπο σχεδιασμό της εποχής και όχι σε ημίμετρες ετοιματζίδικες λύσεις (FPGA, CPLD) που χρησιμοποιούνται σήμερα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, κι αυτό από μόνο του τώρα πια τον καθιστά γνήσιο "ρετρό" μηχάνημα, με συλλεκτικό και εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον.
:cheers1:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Muttley Black

• Dark_Knight
  • Το Άβαταρ του/της Dark_Knight
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
30/06/2018 03:24 - 30/06/2018 03:34 #42534 από Dark_Knight
Απαντήθηκε από Dark_Knight στο θέμα ZX Spectrum Next

Muttley Black έγραψε: έχω και ένα πάθος με τις επισκευές και ας μου βγαίνει το λάδι σε κάποιες περιπτώσεις.

Την χαρά που σου δίνει το restoration και γενικότερα το rebirth μιας dead πλακέτας δεν περιγράφεται με λόγια.

Ωπα δικος μας εισαι εσυ! Πιστευω οτι αυτο το συναισθημα που περιγραφεις καλυπτει το 90% απο εμας που ασχολουμαστε με ρετρο-επισκευες. Τουλαχιστον ξερω οτι εμενα με καλυπτει απολυτα

kokkiklhs έγραψε: Ως πρόεδρος του συλλόγου γκρινιάρηδων

:lol: :lol: :lol: :lol: ΜΕ ΠΕΘΑΝΕΣ να ξερεις :bow:

• Pluto63
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Heil Clive
Περισσότερα
30/06/2018 09:19 #42537 από Pluto63
Άντε και μια τελευταία ατάκα γιατί το σκίσαμε το τόπικ, ο Sam έχει μέσα έναν ASIC που είναι ο μπαμπάς του fpga, Και άμα μελετήσεις τα schematics είναι πολύ κοντά στο ^διαβολο^.... πριν καιρό ο ZxJim είχε γράψει ένα καταπληκτικό κοματι στο blog του, ^Το λυκόφως των θεών^ αξίζει μια επίσκεψη.

Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee, kokkiklhs

• sys4096
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
30/06/2018 12:24 #42539 από sys4096
Απαντήθηκε από sys4096 στο θέμα ZX Spectrum Next
Το cloud το κάνεις και backup. Αμα σκάσει το drive ομως θα πέσει πολύ κλάμα μέχρι να φτιαχτεί ξανα, ΑΝ φτιαχτεί...

• RainStormRkr
  • Το Άβαταρ του/της RainStormRkr Συντάκτης θέματος
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
22/07/2018 11:48 #42631 από RainStormRkr
Απαντήθηκε από RainStormRkr στο θέμα ZX Spectrum Next
Άλλο ένα παιχνίδι που δείχνει τις δυνατότητες του Zx Spectrum Next. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Adrian Cummings για την υπομονή του. Το βίντεο είναι δανεικό από το YouTube, γιατί το κάνει καλύτερα από μένα

• ZZR1400
  • Το Άβαταρ του/της ZZR1400
  • Junior Member
  • Junior Member
Περισσότερα
23/07/2018 12:01 #42632 από ZZR1400
Απαντήθηκε από ZZR1400 στο θέμα ZX Spectrum Next
Για να μην δημιουργηθει καποια παρεξηγηση, να πω οτι ειμαι fun του ZX Spectrum Next και γενικα δεν ειμαι αντιθετος σε τετοια revival project που ας μην κρυβομαστε, σκοπο εχουν το κερδος. Απολυτως σεβαστο αυτο.

Αυτο που θελω να πω ειναι οτι το συγκεκριμενο παιχνιδι (Deltastar Erath Defence) δεν θυμιζει σε ΤΙΠΟΤΑ Spectrum.

Πιο πολυ σε ΜΑΜΕ η κατι αντιστοιχο μου φερνει.

Δεν βλεπω το λογο να φτιαχνουμε μηχανηματα που να τα βαφτιζουμε "χχχ" και να μην εχουν καμια σχεση με το πρωτοτυπο "χχχ"

Αν ειναι ας φτιαχνανε κατι αλλο αλλα ηδη υπαρχει το ΜΑΜΕ οποτε....

Μπερδεμενα πραγματα..... Παντως εγω το Next θα το επαιρνα αν μου δινοταν η ευκαιρια. Αληθεια θα βγει ποτε σε full παραγωγη?

• RainStormRkr
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
23/07/2018 19:30 #42633 από RainStormRkr
Έχω την έκδοση σε πλακέτα του Zx Spectrum Next και είμαι αρκετά ενθουσιασμενος. Δοκίμασα τα Manic Miner, Rambo, Elite, Starglider και άλλα και παίζουν τέλεια σε 48k ή 128 k mode. Καινούρια προγράμματα κάνουν σιγά σιγά την εμφάνιση τους. Και εδώ είναι η ερώτηση είναι ο Next retrò; Για μένα πρόκειται για ένα νέο μηχάνημα που φέρει αξια το όνομα του Zx Spectrum. Οι νέες δυνατότητες διορθώνουν τις ατέλειες του παρελθόντος με τις εντολές να παραμένουν συμβατές με εκείνες του παλιού Z80.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR

• RainStormRkr
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
22/08/2018 14:36 - 22/08/2018 14:37 #42743 από RainStormRkr
Το ZX Spectrum Next ισως βγει στην αγορα μετα το Kickstarter, με την υποσχεση να κρατησει χαμηλα την τιμη. Η πληρης εκδοση, με το Raspberry Pi 0, ηρθε στα 240€ στο Kickstarter για να σας δωσω μια γευση. Πιθανον θα ειναι λιγο πιο ακριβο. Οταν εχω περισσοτερα νεα, θα το γραψω εδω. :drinks:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.474 δευτερόλεπτα