ZX Spectrum Next
- konc
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 430
Βγαίνει καινούργιο μηχάνημα με σεβασμό στο original, που είναι συμβατό με το παλιό software, με νέο software που αναθερμαίνει το ενδιαφέρον, με σύγχρονο τρόπο σύνδεσης που καταργεί την ανάγκη για τηλεοράσεις-κουτιά και scart, όμορφο και όχι "παλιατζούρα" για να μη διαμαρτύρεται η κυρά όταν το περιφέρουμε στο σαλόνι και το λέμε μπούρδα.
Ε τι θέλουμε επιτέλους? Συμφωνώ ότι δεν ταιριάζει σε όλους, ότι πολλοί δεν το θέλουν και προτιμούν το original αλλά όχι και να γκρινιάζουμε που κυκλοφόρησε.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 390
konc έγραψε: Δε βγαίνουν πράγματα, γκρινιάζουμε ότι η Χ κοινότητα έχει πεθάνει.
Βγαίνει καινούργιο μηχάνημα με σεβασμό στο original, που είναι συμβατό με το παλιό software, με νέο software που αναθερμαίνει το ενδιαφέρον, με σύγχρονο τρόπο σύνδεσης που καταργεί την ανάγκη για τηλεοράσεις-κουτιά και scart, όμορφο και όχι "παλιατζούρα" για να μη διαμαρτύρεται η κυρά όταν το περιφέρουμε στο σαλόνι και το λέμε μπούρδα.
Ε τι θέλουμε επιτέλους? Συμφωνώ ότι δεν ταιριάζει σε όλους, ότι πολλοί δεν το θέλουν και προτιμούν το original αλλά όχι και να γκρινιάζουμε που κυκλοφόρησε.
Κώστα, ως πρόεδρος του συλλόγου γκρινιάρηδων, έχω να πω ότι η Χ κοινότητα πεθαίνει μόνο όταν οι χρήστες χάσουν το ενδιαφέρον τους. Και γι'αυτό δε χρειάζεται νέο υλικό με αυτή την έννοια.
Η γκρίνια δεν είναι για την κυκλοφορία νέου υπολογιστή, είναι για την καπηλεία του ονόματος Spectrum, που προσωπικά πιστεύω ότι είναι το δόλωμα για να προσελκύσει πελάτες. Αν το συγκεκριμένο μηχανάκι έβγαινε λέγοντας ότι είναι κάτι τελείως νέο που όμως από software/hardware δυνατότητες κυμαίνεται σε επίπεδα ρετρο-υπολογιστών του 80-90 και για να μην πάσχουμε από θέματα software στην αρχή το κάνουμε ΚΑΙ compatible με σπέκτρουμ, θα έλεγα ΟΚ! Αλλά όχι "ο νέος σπέκτρουμ"! Από πού κι ως πού;
Αυτά θα τα δεις όταν θα φτάσουν στα χέρια των σήμερα υποψηφίων κατόχων που θα τρέχουν καμιά παραλλαγή του Linux, για να "διευκολύνουν" το χρήστη. Ε, δε βάζω κι ένα emulator στο PC, που είναι 100% software και τσάμπα, να δω ό,τι θέλω; Ποια θα είναι η διαφορά, το compact (και ομολογουμένως πολύ όμορφο) μαύρο κουτάκι που θα γράφει πάνω sinclair?
Όσον αφορά τους ρετρο-υπολογιστές, η υποστήριξη πρέπει να εκδηλώνεται με ανάπτυξη κυρίως νέου software (άντε και περιφερειακών) στις παλιές original πλατφόρμες. Αλλιώς μετά ΔΕΝ είναι ρετρό. Είναι χόμπυ, είναι συλλογή, είναι πώρωση, είναι πειραματισμός για όποιον το αντιλαμβάνεται έτσι (και σεβαστό 100% εκ μέρους μου), αλλά ΔΕΝ είναι ρετρό. Ανοίγει άλλο κεφάλαιο, ξεχωριστό.
Θα έπαιρνες π.χ. μια παλιά συλλεκτική BMW R51 και επειδή ήθελες καλύτερες επιδόσεις θα της έβαζες πάνω κινητήρα από Suzuki GSXR ή ακόμη κι από καινούργια BMW GS; Ή θα της άλλαζες τα ταμπούρα και τις ακτίνες στους τροχούς για να βάλεις δισκόφρενα και ζάντες αλουμινίου; Όχι βέβαια... δεν τη διαλέγεις για επιδόσεις αυτή τη μηχανή, αλλά για αυτό που ακριβώς είναι, με το 90-100χαω τελική και τους ελεεινούς κραδασμούς και τα άθλια φρένα της. Καβάλα επάνω της κάνεις ένα ταξίδι στο παρελθόν κι έχεις στα χέρια σου ακριβώς την ίδια, αυθεντική αίσθηση με αυτή που είχαν εκείνοι που την πρωτοκαβάλησαν καινούργια.
Το ζητούμενο είναι να την έχεις όσο το δυνατόν πιο "original" και να τη βγάζεις μια βόλτα κάθε τόσο, να γουστάρεις... αυτό ακριβώς δεν ψάχνουμε και στους ρετρο-υπολογιστές;

- sly*m
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 539
Muttley Black έγραψε: Συγγνώμη που θα απαντήσω έτσι, αλλά αν είχες πάθος για προγραμματισμό στο Spectum, δεν θα τα είχες παρατήσει το 85' περιμένοντας το θεόσταλτο Next να σου λύσει τα χέρια, μην ξέροντας κιόλας αν θα κυκλοφορούσε και πότε.
Ουπς! φίλε Muttley Black ο pluto δεν έκανε καμμιά προσωπική επίθεση σε κανέναν...
Ωστόσο αν δεν ασχολείσαι σε καθημερινή βάση με το αντικείμενο πχ spectrum, amiga δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να δώσεις τα χρήματα για μια φορά το μήνα και αν, όπως πχ εγώ.
Ξεπακετάρω την αμιγκούλα, την συνδέω στο 1084, βάζω την δισκετούλα και παίζω για κάνα μισάωρο. Μετά πάλι στο ράφι.
- Muttley Black
-
- Retro Starter
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
sly*m έγραψε:
Muttley Black έγραψε: Συγγνώμη που θα απαντήσω έτσι, αλλά αν είχες πάθος για προγραμματισμό στο Spectum, δεν θα τα είχες παρατήσει το 85' περιμένοντας το θεόσταλτο Next να σου λύσει τα χέρια, μην ξέροντας κιόλας αν θα κυκλοφορούσε και πότε.
Ουπς! φίλε Muttley Black ο pluto δεν έκανε καμμιά προσωπική επίθεση σε κανέναν...
Ζητώ συγγνώμη αν ακούστηκε σαν προσωπική επίθεση. Δεν είχα σκοπό να προσβάλω κανέναν.
- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 767
Ότι δεν σκοτώνει παχαινει.
Το blog μου pluto63.weebly.com/
- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 390
Pluto63 έγραψε: Άντε και μια μπηχτή για τον γκρινιάρη, πες μου ότι ο Sam coupe είναι αρπαχτή τώρα που κατόρθωσα να έχω έναν μετά από 10 χρόνια ψάξιμο ( σε τιμή ερασιτέχνη εννοώ) συμβατός με σπεκτρουμ είναι... σωστά? Χα Χα
Όχι, ο SAM τότε που βγήκε, στην καρδιά της χρυσής εποχής αυτού που σήμερα λέμε ρετρό, δεν προβλήθηκε σαν "ρετρό" αλλά σαν κάτι νέο και προχωρημένο.
Και μάλιστα δήλωσε συμβατός με σπέκτρουμ κι όχι "ο νέος σπέκτρουμ", ούτε έφερε ταμπελάκι Sinclair (και να ήθελε δε θα μπορούσε, χαχαχα).
Και πάλι όμως τότε θυμάμαι που δεν τον είδα με συμπάθεια, διότι φαινόταν ένα μηχάνημα "μπασταρδεμένο" και χωρίς δική του ταυτότητα (από τότε ήμουν γκρινιάρης).

Είναι ιδιάζουσα περίπτωση μηχανήματος και παρ'όλα αυτά δεν έπιασε. Επί πλέον, το software που υποτίθεται ότι εκμεταλλεύεται τις βελτιωμένες του δυνατότητες είναι ακόμη και σήμερα, μετά από σχεδόν 30 χρόνια, από ελάχιστο έως ανύπαρκτο.
Ένα τελευταίο στοιχείο για τον SAM, είναι γνήσιο δημιούργημα της εποχής του, βασισμένο σε τεχνολογία και 100% πρωτότυπο σχεδιασμό της εποχής και όχι σε ημίμετρες ετοιματζίδικες λύσεις (FPGA, CPLD) που χρησιμοποιούνται σήμερα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, κι αυτό από μόνο του τώρα πια τον καθιστά γνήσιο "ρετρό" μηχάνημα, με συλλεκτικό και εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον.

- Dark_Knight
-
- Team RC
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 524
Muttley Black έγραψε: έχω και ένα πάθος με τις επισκευές και ας μου βγαίνει το λάδι σε κάποιες περιπτώσεις.
Την χαρά που σου δίνει το restoration και γενικότερα το rebirth μιας dead πλακέτας δεν περιγράφεται με λόγια.
Ωπα δικος μας εισαι εσυ! Πιστευω οτι αυτο το συναισθημα που περιγραφεις καλυπτει το 90% απο εμας που ασχολουμαστε με ρετρο-επισκευες. Τουλαχιστον ξερω οτι εμενα με καλυπτει απολυτα
kokkiklhs έγραψε: Ως πρόεδρος του συλλόγου γκρινιάρηδων

- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
- sys4096
- Retro Starter
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
- RainStormRkr
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 129
- ZZR1400
-
- Junior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 48
Αυτο που θελω να πω ειναι οτι το συγκεκριμενο παιχνιδι (Deltastar Erath Defence) δεν θυμιζει σε ΤΙΠΟΤΑ Spectrum.
Πιο πολυ σε ΜΑΜΕ η κατι αντιστοιχο μου φερνει.
Δεν βλεπω το λογο να φτιαχνουμε μηχανηματα που να τα βαφτιζουμε "χχχ" και να μην εχουν καμια σχεση με το πρωτοτυπο "χχχ"
Αν ειναι ας φτιαχνανε κατι αλλο αλλα ηδη υπαρχει το ΜΑΜΕ οποτε....
Μπερδεμενα πραγματα..... Παντως εγω το Next θα το επαιρνα αν μου δινοταν η ευκαιρια. Αληθεια θα βγει ποτε σε full παραγωγη?
- RainStormRkr
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-
- RainStormRkr
-
Συντάκτης θέματος
- Senior Member
-